| 
		gotowanie korzenia w kwasie solnym | 
   
    
   
      | Autor | 
      Wiadomość | 
   
            
      
         
		 czarny30  		  
		 
          
  
                  Imię: Marcin 
                  Pomógł: 2 razy Wiek: 40  Dołączył: 20 Lis 2012 Posty: 110 Skąd: Ĺwidnica 
                         | 
      
         
            
                              			    Wysłany: 2013-01-21, 15:36   gotowanie korzenia w kwasie solnym
                               | 
                    
  | 
             
            
               
  | 
             
            
               mam dojście do dużej ilości kwasu solnego i pomyślałem żeby w nim wygotowąć korzeń  od razu uprzedze parę pytań,
 
 wiem co to kwas bo mam z nim do czynienia na co dzień do paru lat
 
korzeń będzie sie gotował na podwórku w plastikowej beczce mam 3 grzałki od bojlera po 2500W
 
Jak to widzicie | 
             
						          
       | 
   
	
		
						 					 | 
		
			
                   | 
   
	  
      
		  | 
   
   
         
      
         
		 rafi337  		  
		 
          
                  Imię: Rafał 
                  Wiek: 44  Dołączył: 20 Lis 2012 Posty: 46 Skąd: Limanowa 
                         | 
      
         
            
                              			    Wysłany: 2013-01-21, 15:52   
                               | 
                    
  | 
             
            
               
  | 
             
            
               Ja tam fachowcem od kwasu nie jestem ale gotować kwas???A już na pewno jak korzeń kwasu nciągnie to.....    | 
             
						          
       | 
   
	
		
						 					 | 
		
			
                   | 
   
	  
      
		  | 
   
   
         
      
         
		 Klayman [Usunięty]		  
		 
          
                  
                         | 
      
         
            
                              			    Wysłany: 2013-01-21, 17:30   
                               | 
                    
  | 
             
            
               
  | 
             
            
               | Jak już masz gotować go w jakimkolwiek roztworze to lepiej w soli. Później pomoczyć go w zwykłej wodzie i wystarczy ... Nie ma co kombinować i wydaje mi się, że kwas rozłoży drewno i korzeń będzie szybko gnił. | 
             
						          
       | 
   
	
		
						 					 | 
		
			
                   | 
   
	  
      
		  | 
   
   
         
      
         
		 jurasiga  		  
		 
          
  
                  Imię: JURAS 
                  Pomógł: 10 razy Wiek: 47  Dołączył: 20 Lis 2012 Posty: 1682 Skąd: Turek 
                         | 
      
         
            
                              			    Wysłany: 2013-01-21, 19:39   
                               | 
                    
  | 
             
            
               
  | 
             
            
               No i z tą plastikową beczką uważaj co byś sobie jej nie stopił     . Kwasu nie lej zasyp solą pogotuj trochę  i wystarczy potem możesz jeszcze raz bez soli wygotować co by nadmiaru soli z korzenia się  pozbyć      | 
             
						
				_________________ Pozdrawiam Juras | 
			 
						          
       | 
   
	
		
						 					 | 
		
			
                   | 
   
	  
      
		  | 
   
   
         
      
         
		 czarny30  		  
		 
          
  
                  Imię: Marcin 
                  Pomógł: 2 razy Wiek: 40  Dołączył: 20 Lis 2012 Posty: 110 Skąd: Ĺwidnica 
                         | 
      
         
            
                              			    Wysłany: 2013-01-21, 19:49   
                               | 
                    
  | 
             
            
               
  | 
             
            
               | w soli juz gotowałem dwa razy i raz bez soli ale cosik mi jeszcze barwi wode myślałem że może jak go potraktuje kwasem to juz nie będzie, ale ok teraz mam nocki to go jeszcze z 5 razy w tym tygodniu pogotuje po 12 godzin to może bedzie ok | 
             
						          
       | 
   
	
		
						 					 | 
		
			
                   | 
   
	  
      
		  | 
   
   
         
      
         
		 jurasiga  		  
		 
          
  
                  Imię: JURAS 
                  Pomógł: 10 razy Wiek: 47  Dołączył: 20 Lis 2012 Posty: 1682 Skąd: Turek 
                         | 
      
         
            
                              			    Wysłany: 2013-01-21, 20:07   
                               | 
                    
  | 
             
            
               
  | 
             
            
               Ja miałem kiedyś korzeń grabu i gotowałem chyba z 10 razy i ciągle barwił na to to trzeba czasu a kwasem to możesz tylko go spaprać jak sie opije to ciągle będzie ci zakwaszał wodę . Jak masz możliwość to go mocz i ciągle zmieniaj mu wodę w końcu przestanie barwic     | 
             
						
				_________________ Pozdrawiam Juras | 
			 
						          
       | 
   
	
		
						 					 | 
		
			
                   | 
   
	  
      
		  | 
   
   
         
      
         
		 Więcek  		  
		 
         Pasjonat
  
                  Imię: Piotrek 
                  Pomógł: 1 raz Wiek: 47  Dołączył: 20 Lis 2012 Posty: 346 Skąd: Głogów 
                         | 
      
         
            
                              			    Wysłany: 2013-01-21, 20:24   
                               | 
                    
  | 
             
            
               
  | 
             
            
                	  | jurasiga napisał/a: | 	 		  Ja miałem kiedyś korzeń grabu i gotowałem chyba z 10 razy i ciągle barwił na to to trzeba czasu a kwasem to możesz tylko go spaprać jak sie opije to ciągle będzie ci zakwaszał wodę . Jak masz możliwość to go mocz i ciągle zmieniaj mu wodę w końcu przestanie barwic     | 	  
 
Ja bym tak samo zrobił. | 
             
						
				_________________ ''Nie dyskutuj z idiotą bo najpierw sprowadzi Cie do swojego poziomu a później pokona doświadczeniem,, 
 
 
A.Einstein. | 
			 
						          
       | 
   
	
		
						 					 | 
		
			
                   | 
   
	  
      
		  | 
   
   
         
      
         
		 seba  		  
		 
          
                  Imię: Sebastian 
                  Wiek: 42  Dołączył: 26 Lis 2012 Posty: 11 Skąd: Głogów 
                         | 
      
         
            
                              			    Wysłany: 2013-01-22, 09:12   
                               | 
                    
  | 
             
            
               
  | 
             
            
               | Jeśli masz możliwość to pogotuj w solance ,jeśli nie to wymocz go w solance z 2 tygodnie później  tydzień w czystej wodzie niech sobie poleży i po kłopocie. | 
             
						          
       | 
   
	
		
						 					 | 
		
			
                   | 
   
	  
      
		  | 
   
   
         
      
         
		 Jimbim  		  
		 
          
  
                  Imię: Ĺukasz 
                  Wiek: 44  Dołączył: 21 Lis 2012 Posty: 135 Skąd: Bełchatów 
                         | 
      
         
            
                              			    Wysłany: 2013-01-22, 10:40   
                               | 
                    
  | 
             
            
               
  | 
             
            
               | Gotowanie w soli potem moczenie przez kilka tygodni zmieniając wodę co tydzień i w końcu przestanie barwić. | 
             
						
				_________________ Pozdrawiam
 
   Jimbim | 
			 
						          
       | 
   
	
		
						 					 | 
		
			
                   | 
   
	  
      
		  | 
   
   
         
      
         
		 HoRuS  		  
		 
          
                  Imię: Maciek 
                  Wiek: 39  Dołączył: 23 Lis 2012 Posty: 86 Skąd: Ĺwidnica 
                         | 
      
         
            
                              			    Wysłany: 2013-02-01, 15:25   
                               | 
                    
  | 
             
            
               
  | 
             
            
               Czarny wrzuć go na tydzień do Bystrzycy i po sprawie    | 
             
						          
       | 
   
	
		
						 					 | 
		
			
                   | 
   
	  
      
		  | 
   
   
         
      
         
		 krzysieks  		  
		 
          
                  Imię: krzysiek 
                  Wiek: 59  Dołączył: 05 Mar 2013 Posty: 5 Skąd: Radom 
                         | 
      
         
            
                              			    Wysłany: 2013-03-08, 12:45   
                               | 
                    
  | 
             
            
               
  | 
             
            
               | Ja gotuję korzeń w zwykłej solance i wydaję mi się, że w zupełności wystarczy. | 
             
						          
       | 
   
	
		
						 					 | 
		
			
                   | 
   
	  
      
		  | 
   
   
         
      
         
		 krzysztof  		  
		 
          
  
                  Imię: krzysztof 
                  Wiek: 62  Dołączył: 27 Lis 2013 Posty: 63 Skąd: Ostrołęka 
                         | 
      
         
            
                              			    Wysłany: 2013-12-25, 19:40   
                               | 
                    
  | 
             
            
               
  | 
             
            
                  Jakie ma być stężenie soli . właśnie włożyłem korzeń do beczki  160l i wsypałem 3 kg soli, Czy to wystarczy,jak długo moczyć     | 
             
						          
       | 
   
	
		
						 					 | 
		
			
                   | 
   
	  
      
		  | 
   
   
         
      
         
		 adamn  		  
		 
          
  
  
                  Imię: Adam 
                  Pomógł: 66 razy Wiek: 66  Dołączył: 19 Lis 2012 Posty: 7462 Skąd: Wrocław 
                         | 
      
         
            
                              			    Wysłany: 2013-12-27, 09:28   
                               | 
                    
  | 
             
            
               
  | 
             
            
               Wy to widzę lubicie sobie życie w przyszłości utrudniać ale to WASZE zbiorniki i WASZE korzenie. A i WASZE ryby będą w tym pływać aż je ...
 
Adam | 
             
						
				_________________ "Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł"  Albert E.
   | 
			 
						          
       | 
   
	
		
						 					 | 
		
			
                   | 
   
	  
      
		  | 
   
   
         
      
         
		 krzysztof  		  
		 
          
  
                  Imię: krzysztof 
                  Wiek: 62  Dołączył: 27 Lis 2013 Posty: 63 Skąd: Ostrołęka 
                         | 
      
         
            
                              			    Wysłany: 2013-12-27, 22:01   
                               | 
                    
  | 
             
            
               
  | 
             
            
                  Adam -rozwiń swoje myśli odnośnie preparowania korzeni     Jak należy postepować .
 
Czy te nasze zabiegu to wszystko do d........    | 
             
						          
       | 
   
	
		
						 					 | 
		
			
                   | 
   
	  
      
		  | 
   
   
         
      
         
		 jurasiga  		  
		 
          
  
                  Imię: JURAS 
                  Pomógł: 10 razy Wiek: 47  Dołączył: 20 Lis 2012 Posty: 1682 Skąd: Turek 
                         | 
      
         
            
                              			    Wysłany: 2013-12-27, 22:38   
                               | 
                    
  | 
             
            
               
  | 
             
            
               pomyśl jakie są pyrki jak je osolisz za dużo i ugotujesz i czy jak je wymoczysz to nie będą  słone     
 
 
chodzi o to co by po spreparowaniu nie wydzielał gorszego gówna niż przed . 
 
jak chcesz sypać soli to jak się później pozbędziesz z drewna ? no a o kwasie ju z nie wspomnę     
 
 
moczysz , gotujesz , moczysz i do akwa     | 
             
						
				_________________ Pozdrawiam Juras | 
			 
						          
       | 
   
	
		
						 					 | 
		
			
                   | 
   
	  
      
		  | 
   
   
         
      | 
         
       |