gotowanie korzenia w kwasie solnym |
Autor |
Wiadomość |
czarny30
Imię: Marcin
Pomógł: 2 razy Wiek: 39 Dołączył: 20 Lis 2012 Posty: 110 Skąd: Ĺwidnica
|
Wysłany: 2013-01-21, 15:36 gotowanie korzenia w kwasie solnym
|
|
|
mam dojście do dużej ilości kwasu solnego i pomyślałem żeby w nim wygotowąć korzeń od razu uprzedze parę pytań,
wiem co to kwas bo mam z nim do czynienia na co dzień do paru lat
korzeń będzie sie gotował na podwórku w plastikowej beczce mam 3 grzałki od bojlera po 2500W
Jak to widzicie |
|
|
|
|
rafi337
Imię: Rafał
Wiek: 43 Dołączył: 20 Lis 2012 Posty: 46 Skąd: Limanowa
|
Wysłany: 2013-01-21, 15:52
|
|
|
Ja tam fachowcem od kwasu nie jestem ale gotować kwas???A już na pewno jak korzeń kwasu nciągnie to..... |
|
|
|
|
Klayman [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-01-21, 17:30
|
|
|
Jak już masz gotować go w jakimkolwiek roztworze to lepiej w soli. Później pomoczyć go w zwykłej wodzie i wystarczy ... Nie ma co kombinować i wydaje mi się, że kwas rozłoży drewno i korzeń będzie szybko gnił. |
|
|
|
|
jurasiga
Imię: JURAS
Pomógł: 10 razy Wiek: 46 Dołączył: 20 Lis 2012 Posty: 1682 Skąd: Turek
|
Wysłany: 2013-01-21, 19:39
|
|
|
No i z tą plastikową beczką uważaj co byś sobie jej nie stopił . Kwasu nie lej zasyp solą pogotuj trochę i wystarczy potem możesz jeszcze raz bez soli wygotować co by nadmiaru soli z korzenia się pozbyć |
_________________ Pozdrawiam Juras |
|
|
|
|
czarny30
Imię: Marcin
Pomógł: 2 razy Wiek: 39 Dołączył: 20 Lis 2012 Posty: 110 Skąd: Ĺwidnica
|
Wysłany: 2013-01-21, 19:49
|
|
|
w soli juz gotowałem dwa razy i raz bez soli ale cosik mi jeszcze barwi wode myślałem że może jak go potraktuje kwasem to juz nie będzie, ale ok teraz mam nocki to go jeszcze z 5 razy w tym tygodniu pogotuje po 12 godzin to może bedzie ok |
|
|
|
|
jurasiga
Imię: JURAS
Pomógł: 10 razy Wiek: 46 Dołączył: 20 Lis 2012 Posty: 1682 Skąd: Turek
|
Wysłany: 2013-01-21, 20:07
|
|
|
Ja miałem kiedyś korzeń grabu i gotowałem chyba z 10 razy i ciągle barwił na to to trzeba czasu a kwasem to możesz tylko go spaprać jak sie opije to ciągle będzie ci zakwaszał wodę . Jak masz możliwość to go mocz i ciągle zmieniaj mu wodę w końcu przestanie barwic |
_________________ Pozdrawiam Juras |
|
|
|
|
Więcek
Pasjonat
Imię: Piotrek
Pomógł: 1 raz Wiek: 46 Dołączył: 20 Lis 2012 Posty: 346 Skąd: Głogów
|
Wysłany: 2013-01-21, 20:24
|
|
|
jurasiga napisał/a: | Ja miałem kiedyś korzeń grabu i gotowałem chyba z 10 razy i ciągle barwił na to to trzeba czasu a kwasem to możesz tylko go spaprać jak sie opije to ciągle będzie ci zakwaszał wodę . Jak masz możliwość to go mocz i ciągle zmieniaj mu wodę w końcu przestanie barwic |
Ja bym tak samo zrobił. |
_________________ ''Nie dyskutuj z idiotą bo najpierw sprowadzi Cie do swojego poziomu a później pokona doświadczeniem,,
A.Einstein. |
|
|
|
|
seba
Imię: Sebastian
Wiek: 41 Dołączył: 26 Lis 2012 Posty: 11 Skąd: Głogów
|
Wysłany: 2013-01-22, 09:12
|
|
|
Jeśli masz możliwość to pogotuj w solance ,jeśli nie to wymocz go w solance z 2 tygodnie później tydzień w czystej wodzie niech sobie poleży i po kłopocie. |
|
|
|
|
Jimbim
Imię: Ĺukasz
Wiek: 43 Dołączył: 21 Lis 2012 Posty: 135 Skąd: Bełchatów
|
Wysłany: 2013-01-22, 10:40
|
|
|
Gotowanie w soli potem moczenie przez kilka tygodni zmieniając wodę co tydzień i w końcu przestanie barwić. |
_________________ Pozdrawiam
Jimbim |
|
|
|
|
HoRuS
Imię: Maciek
Wiek: 38 Dołączył: 23 Lis 2012 Posty: 86 Skąd: Ĺwidnica
|
Wysłany: 2013-02-01, 15:25
|
|
|
Czarny wrzuć go na tydzień do Bystrzycy i po sprawie |
|
|
|
|
krzysieks
Imię: krzysiek
Wiek: 58 Dołączył: 05 Mar 2013 Posty: 5 Skąd: Radom
|
Wysłany: 2013-03-08, 12:45
|
|
|
Ja gotuję korzeń w zwykłej solance i wydaję mi się, że w zupełności wystarczy. |
|
|
|
|
krzysztof
Imię: krzysztof
Wiek: 61 Dołączył: 27 Lis 2013 Posty: 63 Skąd: Ostrołęka
|
Wysłany: 2013-12-25, 19:40
|
|
|
Jakie ma być stężenie soli . właśnie włożyłem korzeń do beczki 160l i wsypałem 3 kg soli, Czy to wystarczy,jak długo moczyć |
|
|
|
|
adamn
Imię: Adam
Pomógł: 66 razy Wiek: 65 Dołączył: 19 Lis 2012 Posty: 7466 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2013-12-27, 09:28
|
|
|
Wy to widzę lubicie sobie życie w przyszłości utrudniać ale to WASZE zbiorniki i WASZE korzenie. A i WASZE ryby będą w tym pływać aż je ...
Adam |
_________________ "Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł" Albert E.
|
|
|
|
|
krzysztof
Imię: krzysztof
Wiek: 61 Dołączył: 27 Lis 2013 Posty: 63 Skąd: Ostrołęka
|
Wysłany: 2013-12-27, 22:01
|
|
|
Adam -rozwiń swoje myśli odnośnie preparowania korzeni Jak należy postepować .
Czy te nasze zabiegu to wszystko do d........ |
|
|
|
|
jurasiga
Imię: JURAS
Pomógł: 10 razy Wiek: 46 Dołączył: 20 Lis 2012 Posty: 1682 Skąd: Turek
|
Wysłany: 2013-12-27, 22:38
|
|
|
pomyśl jakie są pyrki jak je osolisz za dużo i ugotujesz i czy jak je wymoczysz to nie będą słone
chodzi o to co by po spreparowaniu nie wydzielał gorszego gówna niż przed .
jak chcesz sypać soli to jak się później pozbędziesz z drewna ? no a o kwasie ju z nie wspomnę
moczysz , gotujesz , moczysz i do akwa |
_________________ Pozdrawiam Juras |
|
|
|
|
|