DiscusForum.adamn.pl Strona Główna  
      FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Zaloguj     


Poprzedni temat «» Następny temat
gotowanie korzenia w kwasie solnym
Autor Wiadomość
czarny30 


Imię: Marcin
Pomógł: 2 razy
Wiek: 39
Dołączył: 20 Lis 2012
Posty: 112
Skąd: Świdnica
Wysłany: 2013-01-21, 15:36   gotowanie korzenia w kwasie solnym

mam dojście do dużej ilości kwasu solnego i pomyślałem żeby w nim wygotowąć korzeń od razu uprzedze parę pytań,
wiem co to kwas bo mam z nim do czynienia na co dzień do paru lat
korzeń będzie sie gotował na podwórku w plastikowej beczce mam 3 grzałki od bojlera po 2500W
Jak to widzicie
 
 
rafi337 

Imię: Rafał
Wiek: 43
Dołączył: 20 Lis 2012
Posty: 46
Skąd: Limanowa
Wysłany: 2013-01-21, 15:52   

Ja tam fachowcem od kwasu nie jestem ale gotować kwas???A już na pewno jak korzeń kwasu nciągnie to..... :cry:
 
 
Klayman
[Usunięty]

Wysłany: 2013-01-21, 17:30   

Jak już masz gotować go w jakimkolwiek roztworze to lepiej w soli. Później pomoczyć go w zwykłej wodzie i wystarczy ... Nie ma co kombinować i wydaje mi się, że kwas rozłoży drewno i korzeń będzie szybko gnił.
 
 
jurasiga 


Imię: JURAS
Pomógł: 10 razy
Wiek: 46
Dołączył: 20 Lis 2012
Posty: 1723
Skąd: Turek
Wysłany: 2013-01-21, 19:39   

No i z tą plastikową beczką uważaj co byś sobie jej nie stopił ;-) . Kwasu nie lej zasyp solą pogotuj trochę i wystarczy potem możesz jeszcze raz bez soli wygotować co by nadmiaru soli z korzenia się pozbyć ;-)
_________________
Pozdrawiam Juras
 
 
czarny30 


Imię: Marcin
Pomógł: 2 razy
Wiek: 39
Dołączył: 20 Lis 2012
Posty: 112
Skąd: Świdnica
Wysłany: 2013-01-21, 19:49   

w soli juz gotowałem dwa razy i raz bez soli ale cosik mi jeszcze barwi wode myślałem że może jak go potraktuje kwasem to juz nie będzie, ale ok teraz mam nocki to go jeszcze z 5 razy w tym tygodniu pogotuje po 12 godzin to może bedzie ok
 
 
jurasiga 


Imię: JURAS
Pomógł: 10 razy
Wiek: 46
Dołączył: 20 Lis 2012
Posty: 1723
Skąd: Turek
Wysłany: 2013-01-21, 20:07   

Ja miałem kiedyś korzeń grabu i gotowałem chyba z 10 razy i ciągle barwił na to to trzeba czasu a kwasem to możesz tylko go spaprać jak sie opije to ciągle będzie ci zakwaszał wodę . Jak masz możliwość to go mocz i ciągle zmieniaj mu wodę w końcu przestanie barwic ;-)
_________________
Pozdrawiam Juras
 
 
Więcek 
Pasjonat

Imię: Piotrek
Pomógł: 1 raz
Wiek: 46
Dołączył: 20 Lis 2012
Posty: 348
Skąd: Głogów
Wysłany: 2013-01-21, 20:24   

jurasiga napisał/a:
Ja miałem kiedyś korzeń grabu i gotowałem chyba z 10 razy i ciągle barwił na to to trzeba czasu a kwasem to możesz tylko go spaprać jak sie opije to ciągle będzie ci zakwaszał wodę . Jak masz możliwość to go mocz i ciągle zmieniaj mu wodę w końcu przestanie barwic ;-)

Ja bym tak samo zrobił.
_________________
''Nie dyskutuj z idiotą bo najpierw sprowadzi Cie do swojego poziomu a później pokona doświadczeniem,,

A.Einstein.
 
 
seba 

Imię: Sebastian
Wiek: 41
Dołączył: 26 Lis 2012
Posty: 11
Skąd: Głogów
Wysłany: 2013-01-22, 09:12   

Jeśli masz możliwość to pogotuj w solance ,jeśli nie to wymocz go w solance z 2 tygodnie później tydzień w czystej wodzie niech sobie poleży i po kłopocie.
 
 
Jimbim 


Imię: Łukasz
Wiek: 43
Dołączył: 21 Lis 2012
Posty: 147
Skąd: Bełchatów
Wysłany: 2013-01-22, 10:40   

Gotowanie w soli potem moczenie przez kilka tygodni zmieniając wodę co tydzień i w końcu przestanie barwić.
_________________
Pozdrawiam
Jimbim
 
 
HoRuS 

Imię: Maciek
Wiek: 38
Dołączył: 23 Lis 2012
Posty: 86
Skąd: Świdnica
Wysłany: 2013-02-01, 15:25   

Czarny wrzuć go na tydzień do Bystrzycy i po sprawie :-P
 
 
krzysieks 

Imię: krzysiek
Wiek: 58
Dołączył: 05 Mar 2013
Posty: 5
Skąd: Radom
Wysłany: 2013-03-08, 12:45   

Ja gotuję korzeń w zwykłej solance i wydaję mi się, że w zupełności wystarczy.
 
 
krzysztof 


Imię: krzysztof
Wiek: 61
Dołączył: 27 Lis 2013
Posty: 64
Skąd: Ostrołęka
Wysłany: 2013-12-25, 19:40   

:-) Jakie ma być stężenie soli . właśnie włożyłem korzeń do beczki 160l i wsypałem 3 kg soli, Czy to wystarczy,jak długo moczyć :->
 
 
adamn 



Imię: Adam
Pomógł: 66 razy
Wiek: 65
Dołączył: 19 Lis 2012
Posty: 7859
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2013-12-27, 09:28   

Wy to widzę lubicie sobie życie w przyszłości utrudniać ale to WASZE zbiorniki i WASZE korzenie. A i WASZE ryby będą w tym pływać aż je ...
Adam
_________________
"Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł" Albert E.
 
 
krzysztof 


Imię: krzysztof
Wiek: 61
Dołączył: 27 Lis 2013
Posty: 64
Skąd: Ostrołęka
Wysłany: 2013-12-27, 22:01   

;-) Adam -rozwiń swoje myśli odnośnie preparowania korzeni ;-) Jak należy postepować .
Czy te nasze zabiegu to wszystko do d........ :lol:
 
 
jurasiga 


Imię: JURAS
Pomógł: 10 razy
Wiek: 46
Dołączył: 20 Lis 2012
Posty: 1723
Skąd: Turek
Wysłany: 2013-12-27, 22:38   

pomyśl jakie są pyrki jak je osolisz za dużo i ugotujesz i czy jak je wymoczysz to nie będą słone :?:

chodzi o to co by po spreparowaniu nie wydzielał gorszego gówna niż przed .
jak chcesz sypać soli to jak się później pozbędziesz z drewna ? no a o kwasie ju z nie wspomnę ;-)

moczysz , gotujesz , moczysz i do akwa ;-)
_________________
Pozdrawiam Juras
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Wersja do druku

Skocz do:  


     DiscusForum.adamn.pl: forum dyskusyjne o dyskowcach     
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group :: c3s Theme © Zarron Media :: modified by Gilu & Vision
Edycja, modyfikacje i poprawki: TIserwis.pl







Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10