DiscusForum.adamn.pl Strona Główna  
      FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Zaloguj     

Poprzedni temat «» Następny temat
Czy profilaktycznie przeleczyć nowe towarzystwo dla paletek
Autor Wiadomość
wojtos 

Imię: Wojtek
Wysłany: 2013-01-22, 11:41   Czy profilaktycznie przeleczyć nowe towarzystwo dla paletek

Witam. Uruchomiłem nowy zbiornik, nie mam jeszcze paletek. Zastanawiam się nad ew. wpuszczeniem najpierw ryb polecanych jako towarzystwo dla nich. Paletki kupię młode, niewyrośnięte w stadzie ok 30 szt (zbiornik mam 1200 l plus 200 l sump) więc ufam, że nie pozwolą się wykiwać przy karmieniu i towarzystwo im nie zaszkodzi, ,pokarmowo". Ale mam poważne obawy, czy nie zaszczepi im jakieś, , francy". Z forum wiem już, że kwarantanna nie gwarantuje wyeliminownia bezobjawowego nosicielstwa. Napiszcie proszę co proponujecie przed wpuszczeniem, , towarzystwa" do ogólnego- czy zakupionym rybom podać w sterylnym profilaktycznie kurację na wicowce, nicienie itd, czy uzależnić postępowanie od badania lub jeszcze co innego. Mikroskop mam, ale nie mam doświadczenia w ocenie pasożytów. Będę wdzięczny za odpowiedzi, dla nowicjuszy nie wszystko jest oczywiste (co jest też zaletą, bo poznawanie nowego to część uroku hobby). Pozdr. Wojtek

adamn 

Imię: Adam
Wysłany: 2013-01-22, 12:59   

Jak się założy, że są nosicielami to TAK.
Jak się założy, że są zdrowe to NIE
Adam

Klayman
[Usunięty]

Wysłany: 2013-01-22, 16:33   

Tak jak pisze Adam, kwarantanna to nie leczenie wszystkim na wszystko a obserwacje, badania itp. pobieraj często odchody, patrz, czy nie ma w nich jakiegoś życia lub wylinek, jaj itp. Pewnie w 100% nie uchronisz się od wszystkiego ale takim sposobem możesz wyeliminować sporo ... tak więc najpierw towarzystwo, niech miesiąc popływa i rób częste badania (możesz 1-2 sztuki słabsze poświęcić do celów naukowych) a na koniec palety.

Odpowiedz do tematu