Czy profilaktycznie przeleczyć nowe towarzystwo dla paletek |
Autor |
Wiadomość |
wojtos
Imię: Wojtek
|
Wysłany: 2013-01-22, 11:41 Czy profilaktycznie przeleczyć nowe towarzystwo dla paletek
|
|
|
Witam. Uruchomiłem nowy zbiornik, nie mam jeszcze paletek. Zastanawiam się nad ew. wpuszczeniem najpierw ryb polecanych jako towarzystwo dla nich. Paletki kupię młode, niewyrośnięte w stadzie ok 30 szt (zbiornik mam 1200 l plus 200 l sump) więc ufam, że nie pozwolą się wykiwać przy karmieniu i towarzystwo im nie zaszkodzi, ,pokarmowo". Ale mam poważne obawy, czy nie zaszczepi im jakieś, , francy". Z forum wiem już, że kwarantanna nie gwarantuje wyeliminownia bezobjawowego nosicielstwa. Napiszcie proszę co proponujecie przed wpuszczeniem, , towarzystwa" do ogólnego- czy zakupionym rybom podać w sterylnym profilaktycznie kurację na wicowce, nicienie itd, czy uzależnić postępowanie od badania lub jeszcze co innego. Mikroskop mam, ale nie mam doświadczenia w ocenie pasożytów. Będę wdzięczny za odpowiedzi, dla nowicjuszy nie wszystko jest oczywiste (co jest też zaletą, bo poznawanie nowego to część uroku hobby). Pozdr. Wojtek |
|
|
|
|
adamn
Imię: Adam
Pomógł: 66 razy Wiek: 65 Dołączył: 19 Lis 2012 Posty: 7466 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2013-01-22, 12:59
|
|
|
Jak się założy, że są nosicielami to TAK.
Jak się założy, że są zdrowe to NIE
Adam |
_________________ "Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł" Albert E.
|
|
|
|
|
Klayman [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-01-22, 16:33
|
|
|
Tak jak pisze Adam, kwarantanna to nie leczenie wszystkim na wszystko a obserwacje, badania itp. pobieraj często odchody, patrz, czy nie ma w nich jakiegoś życia lub wylinek, jaj itp. Pewnie w 100% nie uchronisz się od wszystkiego ale takim sposobem możesz wyeliminować sporo ... tak więc najpierw towarzystwo, niech miesiąc popływa i rób częste badania (możesz 1-2 sztuki słabsze poświęcić do celów naukowych) a na koniec palety. |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
|
|
|
DiscusForum.adamn.pl: forum dyskusyjne o dyskowcach |
|
|
Strona wygenerowana w 0,02 sekundy. Zapytań do SQL: 10 |
|
|