DiscusForum.adamn.pl Strona Główna  
      FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Zaloguj     


Poprzedni temat «» Następny temat
Przepisy na mixy
Autor Wiadomość
adamn 



Imię: Adam
Pomógł: 66 razy
Wiek: 65
Dołączył: 19 Lis 2012
Posty: 7466
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2012-11-22, 13:58   Przepisy na mixy

Proszę wszystkich którzy robią jakieś miksy i podają je dyskom o podsyłanie krótkiego meni. Zrobię z tego plus to co ja stosuje dla małych średnich i dużych jeden wspólny watek przyklejony.

Przykładowy przepis (mój prosty łatwy i skuteczny:
- 1 kilo serca wołowego
- 1/2 kilo serca indyczego
- 1/2 szpinaku

.....
serce obrać z tłuszczu (jak się kupuje w sklepie innym niż CERFUR to trzeba obierać a jak w nim to jest ładne i nawet koty jedzą w czasie przygotowania)
- całość zmielić na przemian na sitku zależnie od wielkości ryb (małe dla małych do 7 cm) duże dla pozostałych lub jak ktoś chce dwa razy na dużym.
Potem dodać 4 saszetki VIBOVITU na kilo serca, witaminy E 6 kropli i całość blenderem 30 sekund potraktować. Witaminy się dodaje bo karmiąc samym sercem wołowym rozkładamy z ciała ryby witaminę B. Jak widać są tu trzy przepisy. No i omówić jakie skutki karmienia dla ryb.


Każdy przepis będzie z dopiskiem kto poleca. Do tego będą w wątku inne polecane pokarmy dla różnej wielkości ryb. Na pewno nie będzie tu ochotki tubifeksu czy innych kupowanych w sklepach.

Im szybciej podacie tym szybciej wątek powstanie jako zamknięty i przyklejony.
Adam
_________________
"Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł" Albert E.
 
 
Łukasz
[Usunięty]

Wysłany: 2012-11-22, 14:15   

2kg serc wołowych
1kg serc indyczych
2 paczki szpinaku
1 paczuszka 50 gram spiruliny w proszku
3 ząbki czosnku
4 saszetki vibovitu bobas (wanilia) na kilogram mięsa
6-8 kropli tranu
żelatyna

Serca wyczyszczone i zmielone na maszynce o małych oczkach, następnie wypłukane pod bieżącą wodą w celu pozbycia się krwi i dokładnie odciśnięte przez szmatkę. Wymieszane z pozostałymi składnikami na jednolitą masę, po porcjowane i zamrożone.

Prosty mix bez udziwnień. Karmiłem nim ryby od 5cm do 18.
 
 
Klayman
[Usunięty]

Wysłany: 2012-11-22, 14:35   

- 40 dkg serca cielęcego
- 40 dkg serca indyczego
- 20 dkg obranych z pancerzy krewetek Tiger (jeśli surowe bez wstepnej obróbki to zalecam troszkę je podgotować)
- 20 dkg szpinaku
- 1 duży lub 2 małe ząbki czosnku
- witamina E (8 kropli)
- spirulina (ok 5 dkg)

Serca obieramy z tłuszczu i żył, szpinak myjemy. Wszystko mielimy 2-3 krotnie (zależnie od wielkości ryb). Wykładamy w tacki na płasko (warstwa max 1 cm) i mrozimy. Po zamrożeniu wyciągamy z tacek i kroimy w kostkę.
 
 
esox 

Imię: Radek
Wiek: 56
Dołączył: 22 Lis 2012
Posty: 126
Skąd: Turek
  Wysłany: 2012-11-22, 15:28   

2 kg serca indyczego (oczywiście obranego z tłuszczu i żyłek)
w porze chłodniejszej również serce wołowe (u nas dostępne tylko od jesieni do wiosny)
2 płaty mintaja
0,5 k szpinaku (w brykiecie)
2 średnie marchewki
3-4 ząbki czosnku
trochę różnych pokarmów płatki i granulat (spirulina, astacolor, tetra discus, suszone rozwielitki)
Wszystko raz zmielone, potem dosypuje pokarmy, rozkładam do jednorazowych torebek śniadaniowych, ubijam żeby tabliczki miały grubość 0,5-1,0 cm max, zamrażam.
Wcześniej kombinowałem z bananem, sałatą, dwukrotnie mieliłem, miksowałem w malakserze ale stwierdziłem, że zarówno miksowanie jak i drugie mielenie zbyt mocno rozdrabnia mix, który potem mocno brudzi wodę.
Nie stosuje żelatyny, ponieważ paletki niewiele by wtedy zjadły. Mam w zbiorniku 4 duże (30-35 cm) zbrojniki i jakbym dodał do mixa żelatyny kostka opadłaby na dno i zbrojniki zjadłyby ją w całości.
A tak rozmrożoną kostkę (odłamany kawałek ) trzymam w palcach i paletki jedzą z ręki. Część opada na dno i tam dzieła oczyszczenia dna z jedzenia dokonują zbrojniki, bocje, ślimaki i także paletki.
 
 
zyga49 
zyga49


Imię: zygmunt
Pomógł: 1 raz
Wiek: 74
Dołączył: 20 Lis 2012
Posty: 74
Skąd: kalno
Wysłany: 2012-11-22, 19:30   

Serce wołowe 1kg wyczyszczone z tłuszczu,żyłek,błon - 25 dkg szpinaku,2 paczki vibovitu -wszystko zmielone na drobnym sitku/do maku/ -wymieszane i pakowane do woreczków foliowych grubość ok.0,5cm zgrzane zgrzewarką do folii i zamrożone.Karmiłem tak 8 lat małe rybki /3-4cm/ jak i dorosłe z dobrym skutkiem.
_________________
pozdrawiam
 
 
orzel 

Imię: Marcin
Wiek: 44
Dołączył: 20 Lis 2012
Posty: 19
Skąd: Peterborough
Wysłany: 2012-11-22, 19:42   

1 kg oczyszczonego serca wołowego
400g szpinaku
1 banan
1 marchewka
3-4 ząbki czosnku
4 kapsułki tranu
To wszystko miele z 2 lub 3 razy na srednim sitku,i do worów i zamrażalka.
Nie dodaje juz do miksów zadnych granulek ani płatkow,bo takie miksy ryby jadły,ale ten przepis co jest wyżej,daje mieszanke,ktora wpierniczaja jak swinki.
 
 
Jimbim 


Imię: Łukasz
Wiek: 43
Dołączył: 21 Lis 2012
Posty: 135
Skąd: Bełchatów
Wysłany: 2012-11-22, 22:04   

1kg serca wołowego (obrane z tłuszczu i żył)
250g szpinaku (rozmrozony, odcisnięty)
150g marchewki z groszkiem (rozmrozony)
150g krewetek koktajlowych (bez pancerzy)
1/2 papryki surowej
3 torebki vibovitu
2 ząbki czosnku
1 torebka spiruliny
1/2 torebki zelatyny

Wszystko mielimy 2 razy na drobnym sitku dodajemy zelatyne odstawiamy do lodowki jak zacznie twardniec kroje na kostki i do zamrazalnika.
_________________
Pozdrawiam
Jimbim
 
 
dylus 


Imię: Mariusz
Wiek: 52
Dołączył: 22 Lis 2012
Posty: 46
Skąd: Grudziądz
Wysłany: 2012-11-23, 12:18   

Ja w sieci trafiłem na taki przepis mixa http://www.discushatchery.com/food.html
Zastanawia mnie fakt gotowania wątróbek indyczych .
 
 
wbtlen 


Imię: Wiesiek
Wiek: 52
Dołączył: 21 Lis 2012
Posty: 10
Skąd: Kraków
Wysłany: 2012-11-24, 17:50   specyficzny mix

przepis na tą karmę raz przygotowałem potem mi sie nie chciało ale smakowało im
2kg nie gotowanych, okrojonych serc wołowych
1,5kg świeżych, niegotowanych krewetek
1 jabłka
2 nie gotowane marchewki
2 duże banany
około pół pęczka świeżego szpinaku
1 nie gotowana cukinia
7 łyżek płatków Tropical
8 łyżek zamrożonego lub suszonego kryla
3 słoiki jedzenia dla niemowląt Gerbera: (1) “mieszane jarzyny”, (1) “groszek”, (1) “dynia”
5 sproszkowanych tabletek multiwitaminy
2 ząbki nie gotowanego, drobno siekanego czosnku
2-3 łyżki drobno sproszkowanej papryki
2 łyżki nie gotowanych kiełków pszenicy
2 łyżki nie gotowanych otrębów pszenicznych
przepis był bez żelatyny i mącił troche wodę ale jak by dodać to będzie ok.
 
 
andzio65 

Imię: Andrzej
Pomógł: 4 razy
Wiek: 59
Dołączył: 21 Lis 2012
Posty: 82
Skąd: Tarnów
Wysłany: 2012-11-25, 11:19   

Mix wykonałem pierwszy raz korzystajac z przepisów, opublikowanych tutaj przez kolegów plus własna inwencja.
Spodziewałem się, że ryby będą na początku strzelały focha, ale ku mojemu zdziwieniu po ostrożnej degustacji zaczeły wojnę o żarełko, jakiej nigdy nie widziałem.

Skład:
Serca wołowe obrane - 2kg
Serca indycze obrane - 1kg

Krewetki bez pancerzy - 250g
Szpinak mrożony- 1 opakowanie 450g (po odcedzeniu 150g)
Marchew z groszkiem mrożona - 220g
Papryka czerwona świeża - 1 szt. duża
Ĺťurawina suszona - 60g
Czosnek świerzy - 2 ząbki
Banan bez skóry - 1 szt.
Astaksantyna – 6 tabletek

Vibovit - 12 saszetek
Witamina B2 8 tab.
Witamina E - 10 kropli
Tran – 10 kropli
Karoten proszek 12g
Spirulina proszek 60g
Papryka słodka w proszku – 3 torebki (60g)
Pokrzywa suszona mielona 6 łyżek

Ĺťelatyna - 50g

Wszystkie składniki surowe - nie gotowane.

Pierwsza grupa - (serca) czyszczone, mielone. Rozdrobinienie jak kto chce. Wiadomo.

Druga grupa - szpinak po rozmrożeniu odcedzić, wodę zachować. Posłuży ona do rozpuszczenia żelatyny. Odcedzony szpinak plus cała reszta do malaksera i na papkę.
Astaksantynę można zakupić wiadomo gdzie - tabletki po 5mg astaksantyny.

Trzecia grupa - składniki dodawane kolejno do zmiksowanej grupy drugiej.
Witaminę B2 przed dodaniem rozetrzeć na proszek. Spirulinę i karoten kupiłem, jako czyste stuprocentowe proszki, bez żadnych domieszek. Pokrzywa kupiona w zielarskim sklepie, sypka - odmierzoną ilość mielę na proszek w udarowym młynku do kawy.

Ĺťelatynę rozpuszczamy w wodzie ze szpinaku. Można wodę wcześniej podgrzać, co przyspieszy rozpuszczanie żelatyny.

Wszystkie części połączyć, wymieszać, dodać żelatynę, wymieszać i rozłożyć do czego komu pasuje. Pozostawić w lodówce do skrzepnięcia. Potem można poporcjować i zamrozić.

Może zajść konieczność skorygowania ilości żelatyny. Zależy ona od zawartości wody w poszczególnych składnikach. Mix po stężeniu powinien mieć konsystencję galaretki ( taką jaką ma galaretka spożywana np. z bitą śmietaną). Gdy będzie za rzadki będzie brudzić wodę i to jest gorzej niż za twardy, bo ten w akwarium rozmięknie (o ile zdąży :shock: ), a ryby i tak mu dadzą radę.
Mix wychodzi koloru ciemnozielonego, przypomina kolor płatków o dużej zawartości spiruliny.
Teraz pozostaje czekać na efekty hodowlane.
 
 
cdpkaktus 

Imię: Rafał
Wiek: 43
Dołączył: 21 Lis 2012
Posty: 135
Skąd: Łódź
Wysłany: 2012-11-25, 11:34   

1 kg serc wołowych
1 kg serc indyczych
2 tabletki Beta- Karoten
5 kropli witaminy A
1 łyżka mielonej słodkiej papryki
1 ząbek czosnku
1 paczka szpinaku
1 paczka marchewki
1 paczka krewetek koktajlowych
1 paczka krewetek black tiger
Płatki Astacolor ( tego daje tak na " oko " )
Granulat Spirulina Super Forte ( tego daje tak na " oko " )
1 torebka żelatyny

Wszystko mielimy 2 razy na drobnym sitku i mieszamy . Ĺťelatynę rozpuszczamy w wodzie pozyskanej z odciśniętego szpinaku . Całość rozwalcować ( wysokość ok 1 cm )na tacach i do lodówki . Jak zastygnie to kroimy w kosteczki , wkładamy w woreczki śniadaniowe / pudełka i do zamrażarki .
SMACZNEGO :-D
_________________
Pozdrawiam
Rafał
 
 
 
gienierator 



Imię: Eugeniusz
Pomógł: 4 razy
Wiek: 59
Dołączył: 20 Lis 2012
Posty: 894
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2012-11-25, 12:22   

Ok. 2kg serca wołowego .
0,5kg krewetek.
Paczka szpinaku.
ok 0,2 kg mączki rybnej.
0,1 kg słodkiej papryki w proszku.
3 ząbki czosnku
fishtamin (na oko nakapałem)
Ĺťelatyna.
Wszystko zmielone maszynką z drobnymi oczkami ( jak do maku) , wymieszane
i zalane żelatyną rozpuszczoną w ciepłej wodzie.
Porozkładane do blach do pieczenia ciast i po zastygnięciu poporcjowane do wielkości jednorazowego karmienia.
Porcje poukładane warstwami przedzielanymi folią spożywczą i do zamrażalnika.
pozdro...
 
 
Mirek06 


Imię: Mirek
Wiek: 50
Dołączył: 22 Lis 2012
Posty: 225
Skąd: Ciechów (dolnośląskie)-PL
Wysłany: 2012-11-25, 21:56   

makabra ,ale zarąbiaście że jest taki temat ja jestem happy że nasze rybcie jedzą to co robimy i są szczęśliwe.Jestem żółtodziobem i robię mixy wg waszych przepisów(chwała Wam za to!!!). ;-)
_________________
Pozdrowienia!!!
 
 
Klayman
[Usunięty]

Wysłany: 2012-11-25, 22:33   

To ja jeszcze dodam fotkę z ostatniego mielenia.
 
 
adamn 



Imię: Adam
Pomógł: 66 razy
Wiek: 65
Dołączył: 19 Lis 2012
Posty: 7466
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2012-11-26, 09:14   

Mała zmiana ze względu co czytam i co widzę!

Jeszcze jedno jak robicie mix to zróbcie zdjęcie takie jak wyżej i wklejcie wtedy będzie pełnia szczęścia, że takiemu Andrzejowi blatu nie będzie za mało i nie trzeba stolnicy dostawiać do stołu ;-)
Adam
_________________
"Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł" Albert E.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Wersja do druku

Skocz do:  


     DiscusForum.adamn.pl: forum dyskusyjne o dyskowcach     
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group :: c3s Theme © Zarron Media :: modified by Gilu & Vision
Edycja, modyfikacje i poprawki: TIserwis.pl







Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9