| 
		Przepisy na mixy | 
   
    
   
      | Autor | 
      Wiadomość | 
   
            
      
         
		 adamn  		  
		 
          
  
  
                  Imię: Adam 
                  Pomógł: 66 razy Wiek: 66  Dołączył: 19 Lis 2012 Posty: 7462 Skąd: Wrocław 
                         | 
      
         
            
                              			    Wysłany: 2012-11-22, 13:58   Przepisy na mixy
                               | 
                    
  | 
             
            
               
  | 
             
            
               Proszę wszystkich którzy robią jakieś miksy i podają je dyskom o podsyłanie krótkiego meni. Zrobię z tego plus to co ja stosuje dla małych średnich i dużych jeden wspólny watek przyklejony.
 
 
Przykładowy przepis (mój prosty łatwy i skuteczny:
 
- 1 kilo serca wołowego
 
- 1/2 kilo serca indyczego
 
- 1/2 szpinaku
 
.....
 
serce obrać z tłuszczu (jak się kupuje w sklepie innym niż CERFUR to trzeba obierać a jak w nim to jest ładne i nawet koty jedzą w czasie przygotowania)
 
- całość zmielić na przemian na sitku zależnie od wielkości ryb (małe dla małych do 7 cm) duże dla pozostałych lub jak ktoś chce dwa razy na dużym.
 
Potem dodać 4 saszetki VIBOVITU na kilo serca, witaminy E 6 kropli i całość blenderem 30 sekund potraktować. Witaminy się dodaje bo karmiąc samym sercem wołowym rozkładamy z ciała ryby witaminę B. Jak widać są tu trzy przepisy. No i omówić jakie skutki karmienia dla ryb.
 
 
Każdy przepis będzie z dopiskiem kto poleca. Do tego będą w wątku inne polecane pokarmy dla różnej wielkości ryb. Na pewno nie będzie tu ochotki tubifeksu czy innych kupowanych w sklepach.
 
 
Im szybciej podacie tym szybciej wątek powstanie jako zamknięty i przyklejony.
 
Adam | 
             
						
				_________________ "Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł"  Albert E.
   | 
			 
						          
       | 
   
	
		
						 					 | 
		
			
                   | 
   
	  
      
		  | 
   
   
         
      
         
		 Ĺukasz [Usunięty]		  
		 
          
                  
                         | 
      
         
            
                              			    Wysłany: 2012-11-22, 14:15   
                               | 
                    
  | 
             
            
               
  | 
             
            
               2kg serc wołowych
 
1kg serc indyczych
 
2 paczki szpinaku
 
1 paczuszka 50 gram spiruliny w proszku
 
3 ząbki czosnku
 
4 saszetki vibovitu bobas (wanilia) na kilogram mięsa
 
6-8 kropli tranu
 
żelatyna 
 
 
Serca wyczyszczone i zmielone na maszynce o małych oczkach, następnie wypłukane pod bieżącą wodą w celu pozbycia się krwi i dokładnie odciśnięte przez szmatkę. Wymieszane z pozostałymi składnikami na jednolitą masę, po porcjowane i zamrożone. 
 
 
Prosty mix bez udziwnień. Karmiłem nim ryby od 5cm do 18. | 
             
						          
       | 
   
	
		
						 					 | 
		
			
                   | 
   
	  
      
		  | 
   
   
         
      
         
		 Klayman [Usunięty]		  
		 
          
                  
                         | 
      
         
            
                              			    Wysłany: 2012-11-22, 14:35   
                               | 
                    
  | 
             
            
               
  | 
             
            
               - 40 dkg serca cielęcego
 
- 40 dkg serca indyczego
 
- 20 dkg obranych z pancerzy krewetek Tiger (jeśli surowe bez wstepnej obróbki to zalecam troszkę je podgotować)
 
- 20 dkg szpinaku
 
- 1 duży lub 2 małe ząbki czosnku
 
- witamina E (8 kropli)
 
- spirulina (ok 5 dkg)
 
 
Serca obieramy z tłuszczu i żył, szpinak myjemy. Wszystko mielimy 2-3 krotnie (zależnie od wielkości ryb). Wykładamy w tacki na płasko (warstwa max 1 cm) i mrozimy. Po zamrożeniu wyciągamy z tacek i kroimy w kostkę. | 
             
						          
       | 
   
	
		
						 					 | 
		
			
                   | 
   
	  
      
		  | 
   
   
         
      
         
		 esox  		  
		 
          
                  Imię: Radek 
                  Wiek: 57  Dołączył: 22 Lis 2012 Posty: 126 Skąd: Turek 
                         | 
      
         
            
                                			    Wysłany: 2012-11-22, 15:28   
                               | 
                    
  | 
             
            
               
  | 
             
            
               2 kg serca indyczego (oczywiście obranego z tłuszczu i żyłek)
 
w porze chłodniejszej również serce wołowe (u nas dostępne tylko od jesieni do wiosny)
 
2 płaty mintaja
 
0,5 k szpinaku (w brykiecie)
 
2 średnie marchewki
 
3-4 ząbki czosnku
 
trochę różnych pokarmów płatki i granulat (spirulina, astacolor, tetra discus, suszone rozwielitki)
 
Wszystko raz zmielone, potem dosypuje pokarmy, rozkładam do jednorazowych torebek śniadaniowych, ubijam żeby tabliczki miały grubość 0,5-1,0 cm max, zamrażam.
 
Wcześniej kombinowałem z bananem, sałatą, dwukrotnie mieliłem, miksowałem w malakserze ale stwierdziłem, że zarówno miksowanie jak i drugie mielenie zbyt mocno rozdrabnia mix, który potem mocno brudzi wodę.
 
Nie stosuje żelatyny, ponieważ paletki niewiele by wtedy zjadły. Mam w zbiorniku 4 duże (30-35 cm) zbrojniki i jakbym dodał do mixa żelatyny kostka opadłaby na dno i zbrojniki zjadłyby ją w całości.
 
A tak rozmrożoną kostkę (odłamany kawałek ) trzymam w palcach i paletki jedzą z ręki. Część opada na dno i tam dzieła oczyszczenia dna z jedzenia dokonują zbrojniki, bocje, ślimaki i także paletki. | 
             
						          
       | 
   
	
		
						 					 | 
		
			
                   | 
   
	  
      
		  | 
   
   
         
      
         
		 zyga49  		  
		 
         zyga49
  
  
                  Imię: zygmunt 
                  Pomógł: 1 raz Wiek: 75  Dołączył: 20 Lis 2012 Posty: 74 Skąd: kalno 
                         | 
      
         
            
                              			    Wysłany: 2012-11-22, 19:30   
                               | 
                    
  | 
             
            
               
  | 
             
            
               | Serce wołowe 1kg wyczyszczone z tłuszczu,żyłek,błon - 25 dkg szpinaku,2 paczki vibovitu -wszystko zmielone na drobnym sitku/do maku/ -wymieszane i pakowane do woreczków foliowych grubość ok.0,5cm zgrzane zgrzewarką do folii i zamrożone.Karmiłem tak 8 lat małe rybki /3-4cm/ jak i dorosłe z dobrym skutkiem. | 
             
						
				_________________ pozdrawiam | 
			 
						          
       | 
   
	
		
						 					 | 
		
			
                   | 
   
	  
      
		  | 
   
   
         
      
         
		 orzel  		  
		 
          
                  Imię: Marcin 
                  Wiek: 45  Dołączył: 20 Lis 2012 Posty: 19 Skąd: Peterborough 
                         | 
      
         
            
                              			    Wysłany: 2012-11-22, 19:42   
                               | 
                    
  | 
             
            
               
  | 
             
            
               1 kg oczyszczonego serca wołowego
 
400g szpinaku
 
1 banan 
 
1 marchewka
 
3-4 ząbki czosnku
 
4 kapsułki tranu
 
To wszystko miele z 2 lub 3 razy na srednim sitku,i do worów i zamrażalka.
 
Nie dodaje juz do miksów  zadnych granulek ani płatkow,bo takie miksy ryby jadły,ale ten przepis co jest wyżej,daje mieszanke,ktora wpierniczaja jak swinki. | 
             
						          
       | 
   
	
		
						 					 | 
		
			
                   | 
   
	  
      
		  | 
   
   
         
      
         
		 Jimbim  		  
		 
          
  
                  Imię: Ĺukasz 
                  Wiek: 44  Dołączył: 21 Lis 2012 Posty: 135 Skąd: Bełchatów 
                         | 
      
         
            
                              			    Wysłany: 2012-11-22, 22:04   
                               | 
                    
  | 
             
            
               
  | 
             
            
               1kg serca wołowego (obrane z tłuszczu i żył) 
 
250g szpinaku (rozmrozony, odcisnięty)
 
150g marchewki z groszkiem (rozmrozony)
 
150g krewetek koktajlowych (bez pancerzy)
 
1/2 papryki surowej
 
3 torebki vibovitu
 
2 ząbki czosnku
 
1 torebka spiruliny 
 
1/2 torebki zelatyny
 
 
Wszystko mielimy 2 razy na drobnym sitku dodajemy zelatyne odstawiamy do lodowki jak zacznie twardniec kroje na kostki i do zamrazalnika. | 
             
						
				_________________ Pozdrawiam
 
   Jimbim | 
			 
						          
       | 
   
	
		
						 					 | 
		
			
                   | 
   
	  
      
		  | 
   
   
         
      
         
		 dylus  		  
		 
          
  
                  Imię: Mariusz 
                  Wiek: 53  Dołączył: 22 Lis 2012 Posty: 46 Skąd: Grudziądz 
                         | 
      
         
       | 
   
	
		
						 					 | 
		
			
                   | 
   
	  
      
		  | 
   
   
         
      
         
		 wbtlen  		  
		 
          
  
                  Imię: Wiesiek 
                  Wiek: 52  Dołączył: 21 Lis 2012 Posty: 10 Skąd: Kraków 
                         | 
      
         
            
                              			    Wysłany: 2012-11-24, 17:50   specyficzny mix
                               | 
                    
  | 
             
            
               
  | 
             
            
               przepis na tą karmę raz przygotowałem potem mi sie nie chciało  ale smakowało im 
 
2kg nie gotowanych, okrojonych serc wołowych
 
1,5kg świeżych, niegotowanych krewetek
 
1 jabłka
 
2 nie gotowane marchewki
 
2 duże banany
 
około pół pęczka świeżego szpinaku
 
1 nie gotowana cukinia
 
7 łyżek płatków Tropical
 
8 łyżek zamrożonego lub suszonego kryla
 
3 słoiki jedzenia dla niemowląt Gerbera: (1) “mieszane jarzyny”, (1) “groszek”, (1) “dynia” 
 
5 sproszkowanych tabletek multiwitaminy
 
2 ząbki nie gotowanego, drobno siekanego czosnku
 
2-3 łyżki drobno sproszkowanej papryki
 
2 łyżki nie gotowanych kiełków pszenicy
 
2 łyżki nie gotowanych otrębów pszenicznych
 
przepis był bez żelatyny i mącił troche wodę ale jak by dodać to będzie ok. | 
             
						          
       | 
   
	
		
						 					 | 
		
			
                   | 
   
	  
      
		  | 
   
   
         
      
         
		 andzio65  		  
		 
          
                  Imię: Andrzej 
                  Pomógł: 4 razy Wiek: 60  Dołączył: 21 Lis 2012 Posty: 82 Skąd: Tarnów 
                         | 
      
         
            
                              			    Wysłany: 2012-11-25, 11:19   
                               | 
                    
  | 
             
            
               
  | 
             
            
               Mix wykonałem pierwszy raz korzystajac z przepisów, opublikowanych tutaj przez kolegów plus własna inwencja.
 
Spodziewałem się, że ryby będą na początku strzelały focha, ale ku mojemu zdziwieniu po ostrożnej degustacji zaczeły wojnę o żarełko, jakiej nigdy nie widziałem.
 
 
Skład:
 
Serca wołowe obrane - 2kg
 
Serca indycze obrane - 1kg
 
 
Krewetki bez pancerzy - 250g
 
Szpinak mrożony- 1 opakowanie 450g (po odcedzeniu 150g)
 
Marchew z groszkiem mrożona  - 220g
 
Papryka czerwona świeża - 1 szt. duża
 
Ĺťurawina suszona - 60g
 
Czosnek świerzy - 2 ząbki
 
Banan bez skóry - 1 szt.
 
Astaksantyna – 6 tabletek
 
 
Vibovit  - 12 saszetek
 
Witamina B2 8 tab.
 
Witamina E  - 10 kropli
 
Tran – 10 kropli 
 
Karoten proszek 12g
 
Spirulina proszek 60g
 
Papryka słodka w proszku – 3 torebki (60g)
 
Pokrzywa suszona mielona 6 łyżek
 
 
Ĺťelatyna  - 50g
 
 
Wszystkie składniki surowe - nie gotowane.
 
 
Pierwsza grupa - (serca) czyszczone, mielone. Rozdrobinienie jak kto chce. Wiadomo.
 
 
Druga grupa - szpinak po rozmrożeniu odcedzić, wodę zachować. Posłuży ona do rozpuszczenia żelatyny. Odcedzony szpinak plus cała reszta do malaksera i na papkę.
 
Astaksantynę można zakupić wiadomo gdzie - tabletki po 5mg astaksantyny.
 
 
Trzecia grupa - składniki dodawane kolejno do zmiksowanej grupy drugiej.
 
Witaminę B2 przed dodaniem rozetrzeć na proszek. Spirulinę i karoten kupiłem, jako czyste stuprocentowe proszki, bez żadnych domieszek. Pokrzywa kupiona w zielarskim sklepie, sypka - odmierzoną ilość mielę na proszek w udarowym młynku do kawy.
 
 
Ĺťelatynę rozpuszczamy w wodzie ze szpinaku. Można wodę wcześniej podgrzać, co przyspieszy rozpuszczanie żelatyny.
 
 
Wszystkie części połączyć, wymieszać, dodać żelatynę, wymieszać i rozłożyć do czego komu pasuje. Pozostawić w lodówce do skrzepnięcia. Potem można poporcjować i zamrozić.
 
 
Może zajść konieczność skorygowania ilości żelatyny. Zależy ona od zawartości wody w poszczególnych składnikach. Mix po stężeniu powinien mieć konsystencję galaretki ( taką jaką ma galaretka spożywana np. z bitą śmietaną). Gdy będzie za rzadki będzie brudzić wodę i to jest gorzej niż za twardy, bo ten w akwarium rozmięknie (o ile zdąży    ), a ryby i tak mu dadzą radę.
 
Mix wychodzi koloru ciemnozielonego, przypomina kolor płatków o dużej zawartości spiruliny.
 
Teraz pozostaje czekać na efekty hodowlane. | 
             
						          
       | 
   
	
		
						 					 | 
		
			
                   | 
   
	  
      
		  | 
   
   
         
      
         
		 cdpkaktus  		  
		 
          
                  Imię: Rafał 
                  Wiek: 44  Dołączył: 21 Lis 2012 Posty: 135 Skąd: Ĺódź 
                         | 
      
         
            
                              			    Wysłany: 2012-11-25, 11:34   
                               | 
                    
  | 
             
            
               
  | 
             
            
               1 kg serc wołowych
 
1 kg serc indyczych
 
2 tabletki Beta- Karoten
 
5 kropli witaminy A
 
1 łyżka mielonej słodkiej papryki
 
1 ząbek czosnku
 
1 paczka szpinaku
 
1 paczka marchewki
 
1 paczka krewetek koktajlowych
 
1 paczka krewetek black tiger
 
Płatki Astacolor ( tego daje tak na " oko " )
 
Granulat Spirulina Super Forte ( tego daje tak na " oko " )
 
1 torebka żelatyny
 
 
Wszystko mielimy 2 razy na drobnym sitku i mieszamy . Ĺťelatynę rozpuszczamy w wodzie pozyskanej z odciśniętego szpinaku . Całość rozwalcować ( wysokość ok 1 cm )na tacach i do lodówki . Jak zastygnie to kroimy w kosteczki , wkładamy w woreczki śniadaniowe / pudełka i do zamrażarki . 
 
 SMACZNEGO     | 
             
						
				_________________ Pozdrawiam
 
 Rafał | 
			 
						          
       | 
   
	
		
						 					 | 
		
			
                   | 
   
	  
      
		  | 
   
   
         
      
         
		 gienierator  		  
		 
          
  
  
                  Imię: Eugeniusz 
                  Pomógł: 4 razy Wiek: 60  Dołączył: 20 Lis 2012 Posty: 894 Skąd: Wrocław 
                         | 
      
         
            
                              			    Wysłany: 2012-11-25, 12:22   
                               | 
                    
  | 
             
            
               
  | 
             
            
               Ok. 2kg serca wołowego .
 
0,5kg krewetek.
 
Paczka szpinaku.
 
ok 0,2 kg mączki rybnej.
 
0,1 kg słodkiej papryki w proszku.
 
3 ząbki czosnku
 
fishtamin  (na oko nakapałem)
 
Ĺťelatyna.
 
Wszystko zmielone maszynką z drobnymi oczkami ( jak do maku) , wymieszane 
 
i zalane żelatyną rozpuszczoną w ciepłej wodzie.
 
Porozkładane do blach do pieczenia ciast i po zastygnięciu poporcjowane do wielkości jednorazowego karmienia.
 
Porcje poukładane warstwami przedzielanymi folią spożywczą i do zamrażalnika.
 
pozdro... | 
             
						          
       | 
   
	
		
						 					 | 
		
			
                   | 
   
	  
      
		  | 
   
   
         
      
         
		 Mirek06  		  
		 
          
  
                  Imię: Mirek 
                  Wiek: 51  Dołączył: 22 Lis 2012 Posty: 225 Skąd: Ciechów (dolnośląskie)-PL 
                         | 
      
         
            
                              			    Wysłany: 2012-11-25, 21:56   
                               | 
                    
  | 
             
            
               
  | 
             
            
               makabra ,ale zarąbiaście że jest taki temat  ja jestem happy że nasze rybcie jedzą to co robimy i są szczęśliwe.Jestem żółtodziobem i robię mixy wg  waszych przepisów(chwała Wam za to!!!).    | 
             
						
				_________________ Pozdrowienia!!! | 
			 
						          
       | 
   
	
		
						 					 | 
		
			
                   | 
   
	  
      
		  | 
   
   
         
      
         
		 Klayman [Usunięty]		  
		 
          
                  
                         | 
      
         
            
                              			    Wysłany: 2012-11-25, 22:33   
                               | 
                    
  | 
             
            
               
  | 
             
            
               | To ja jeszcze dodam fotkę z ostatniego mielenia. | 
             
						          
       | 
   
	
		
						 					 | 
		
			
                   | 
   
	  
      
		  | 
   
   
         
      
         
		 adamn  		  
		 
          
  
  
                  Imię: Adam 
                  Pomógł: 66 razy Wiek: 66  Dołączył: 19 Lis 2012 Posty: 7462 Skąd: Wrocław 
                         | 
      
         
            
                              			    Wysłany: 2012-11-26, 09:14   
                               | 
                    
  | 
             
            
               
  | 
             
            
               Mała zmiana ze względu co czytam i co widzę!
 
 
Jeszcze jedno jak robicie mix to zróbcie zdjęcie takie jak wyżej i wklejcie wtedy będzie pełnia szczęścia, że takiemu Andrzejowi blatu nie będzie za mało i nie trzeba stolnicy dostawiać do stołu    
 
Adam | 
             
						
				_________________ "Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł"  Albert E.
   | 
			 
						          
       | 
   
	
		
						 					 | 
		
			
                   | 
   
	  
      
		  | 
   
   
         
      | 
         
       |