| Przepisy na mixy | 
    
   
      | Autor | Wiadomość | 
            
      | adamn   
  
  
 Imię: Adam
 Pomógł: 66 razy
 Wiek: 66
 Dołączył: 19 Lis 2012
 Posty: 7462
 Skąd: Wrocław
 
 | 
            
               |  Wysłany: 2012-11-22, 13:58   Przepisy na mixy |   
 |  
               | 
 |  
               | Proszę wszystkich którzy robią jakieś miksy i podają je dyskom o podsyłanie krótkiego meni. Zrobię z tego plus to co ja stosuje dla małych średnich i dużych jeden wspólny watek przyklejony. 
 Przykładowy przepis (mój prosty łatwy i skuteczny:
 - 1 kilo serca wołowego
 - 1/2 kilo serca indyczego
 - 1/2 szpinaku
 .....
 serce obrać z tłuszczu (jak się kupuje w sklepie innym niż CERFUR to trzeba obierać a jak w nim to jest ładne i nawet koty jedzą w czasie przygotowania)
 - całość zmielić na przemian na sitku zależnie od wielkości ryb (małe dla małych do 7 cm) duże dla pozostałych lub jak ktoś chce dwa razy na dużym.
 Potem dodać 4 saszetki VIBOVITU na kilo serca, witaminy E 6 kropli i całość blenderem 30 sekund potraktować. Witaminy się dodaje bo karmiąc samym sercem wołowym rozkładamy z ciała ryby witaminę B. Jak widać są tu trzy przepisy. No i omówić jakie skutki karmienia dla ryb.
 
 Każdy przepis będzie z dopiskiem kto poleca. Do tego będą w wątku inne polecane pokarmy dla różnej wielkości ryb. Na pewno nie będzie tu ochotki tubifeksu czy innych kupowanych w sklepach.
 
 Im szybciej podacie tym szybciej wątek powstanie jako zamknięty i przyklejony.
 Adam
 |  
				| _________________ "Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł"  Albert E.
 
  |  | 
	
		|   |  | 
	  
      
		|  | 
   
         
      | Ĺukasz [Usunięty]
 
 
 | 
            
               |  Wysłany: 2012-11-22, 14:15 |   
 |  
               | 
 |  
               | 2kg serc wołowych 1kg serc indyczych
 2 paczki szpinaku
 1 paczuszka 50 gram spiruliny w proszku
 3 ząbki czosnku
 4 saszetki vibovitu bobas (wanilia) na kilogram mięsa
 6-8 kropli tranu
 żelatyna
 
 Serca wyczyszczone i zmielone na maszynce o małych oczkach, następnie wypłukane pod bieżącą wodą w celu pozbycia się krwi i dokładnie odciśnięte przez szmatkę. Wymieszane z pozostałymi składnikami na jednolitą masę, po porcjowane i zamrożone.
 
 Prosty mix bez udziwnień. Karmiłem nim ryby od 5cm do 18.
 |  | 
	
		|   |  | 
	  
      
		|  | 
   
         
      | Klayman [Usunięty]
 
 
 | 
            
               |  Wysłany: 2012-11-22, 14:35 |   
 |  
               | 
 |  
               | - 40 dkg serca cielęcego - 40 dkg serca indyczego
 - 20 dkg obranych z pancerzy krewetek Tiger (jeśli surowe bez wstepnej obróbki to zalecam troszkę je podgotować)
 - 20 dkg szpinaku
 - 1 duży lub 2 małe ząbki czosnku
 - witamina E (8 kropli)
 - spirulina (ok 5 dkg)
 
 Serca obieramy z tłuszczu i żył, szpinak myjemy. Wszystko mielimy 2-3 krotnie (zależnie od wielkości ryb). Wykładamy w tacki na płasko (warstwa max 1 cm) i mrozimy. Po zamrożeniu wyciągamy z tacek i kroimy w kostkę.
 |  | 
	
		|   |  | 
	  
      
		|  | 
   
         
      | esox   
 Imię: Radek
 Wiek: 57
 Dołączył: 22 Lis 2012
 Posty: 126
 Skąd: Turek
 
 | 
            
               |    Wysłany: 2012-11-22, 15:28 |   
 |  
               | 
 |  
               | 2 kg serca indyczego (oczywiście obranego z tłuszczu i żyłek) w porze chłodniejszej również serce wołowe (u nas dostępne tylko od jesieni do wiosny)
 2 płaty mintaja
 0,5 k szpinaku (w brykiecie)
 2 średnie marchewki
 3-4 ząbki czosnku
 trochę różnych pokarmów płatki i granulat (spirulina, astacolor, tetra discus, suszone rozwielitki)
 Wszystko raz zmielone, potem dosypuje pokarmy, rozkładam do jednorazowych torebek śniadaniowych, ubijam żeby tabliczki miały grubość 0,5-1,0 cm max, zamrażam.
 Wcześniej kombinowałem z bananem, sałatą, dwukrotnie mieliłem, miksowałem w malakserze ale stwierdziłem, że zarówno miksowanie jak i drugie mielenie zbyt mocno rozdrabnia mix, który potem mocno brudzi wodę.
 Nie stosuje żelatyny, ponieważ paletki niewiele by wtedy zjadły. Mam w zbiorniku 4 duże (30-35 cm) zbrojniki i jakbym dodał do mixa żelatyny kostka opadłaby na dno i zbrojniki zjadłyby ją w całości.
 A tak rozmrożoną kostkę (odłamany kawałek ) trzymam w palcach i paletki jedzą z ręki. Część opada na dno i tam dzieła oczyszczenia dna z jedzenia dokonują zbrojniki, bocje, ślimaki i także paletki.
 |  | 
	
		|   |  | 
	  
      
		|  | 
   
         
      | zyga49   zyga49
 
  
 Imię: zygmunt
 Pomógł: 1 raz
 Wiek: 75
 Dołączył: 20 Lis 2012
 Posty: 74
 Skąd: kalno
 
 | 
            
               |  Wysłany: 2012-11-22, 19:30 |   
 |  
               | 
 |  
               | Serce wołowe 1kg wyczyszczone z tłuszczu,żyłek,błon - 25 dkg szpinaku,2 paczki vibovitu -wszystko zmielone na drobnym sitku/do maku/ -wymieszane i pakowane do woreczków foliowych grubość ok.0,5cm zgrzane zgrzewarką do folii i zamrożone.Karmiłem tak 8 lat małe rybki /3-4cm/ jak i dorosłe z dobrym skutkiem. |  
				| _________________ pozdrawiam
 |  | 
	
		|   |  | 
	  
      
		|  | 
   
         
      | orzel   
 Imię: Marcin
 Wiek: 45
 Dołączył: 20 Lis 2012
 Posty: 19
 Skąd: Peterborough
 
 | 
            
               |  Wysłany: 2012-11-22, 19:42 |   
 |  
               | 
 |  
               | 1 kg oczyszczonego serca wołowego 400g szpinaku
 1 banan
 1 marchewka
 3-4 ząbki czosnku
 4 kapsułki tranu
 To wszystko miele z 2 lub 3 razy na srednim sitku,i do worów i zamrażalka.
 Nie dodaje juz do miksów  zadnych granulek ani płatkow,bo takie miksy ryby jadły,ale ten przepis co jest wyżej,daje mieszanke,ktora wpierniczaja jak swinki.
 |  | 
	
		|   |  | 
	  
      
		|  | 
   
         
      | Jimbim   
  
 Imię: Ĺukasz
 Wiek: 44
 Dołączył: 21 Lis 2012
 Posty: 135
 Skąd: Bełchatów
 
 | 
            
               |  Wysłany: 2012-11-22, 22:04 |   
 |  
               | 
 |  
               | 1kg serca wołowego (obrane z tłuszczu i żył) 250g szpinaku (rozmrozony, odcisnięty)
 150g marchewki z groszkiem (rozmrozony)
 150g krewetek koktajlowych (bez pancerzy)
 1/2 papryki surowej
 3 torebki vibovitu
 2 ząbki czosnku
 1 torebka spiruliny
 1/2 torebki zelatyny
 
 Wszystko mielimy 2 razy na drobnym sitku dodajemy zelatyne odstawiamy do lodowki jak zacznie twardniec kroje na kostki i do zamrazalnika.
 |  
				| _________________ Pozdrawiam
 Jimbim
 |  | 
	
		|   |  | 
	  
      
		|  | 
   
         
      | dylus   
  
 Imię: Mariusz
 Wiek: 53
 Dołączył: 22 Lis 2012
 Posty: 46
 Skąd: Grudziądz
 
 |  | 
	
		|   |  | 
	  
      
		|  | 
   
         
      | wbtlen   
  
 Imię: Wiesiek
 Wiek: 52
 Dołączył: 21 Lis 2012
 Posty: 10
 Skąd: Kraków
 
 | 
            
               |  Wysłany: 2012-11-24, 17:50   specyficzny mix |   
 |  
               | 
 |  
               | przepis na tą karmę raz przygotowałem potem mi sie nie chciało  ale smakowało im 2kg nie gotowanych, okrojonych serc wołowych
 1,5kg świeżych, niegotowanych krewetek
 1 jabłka
 2 nie gotowane marchewki
 2 duże banany
 około pół pęczka świeżego szpinaku
 1 nie gotowana cukinia
 7 łyżek płatków Tropical
 8 łyżek zamrożonego lub suszonego kryla
 3 słoiki jedzenia dla niemowląt Gerbera: (1) “mieszane jarzyny”, (1) “groszek”, (1) “dynia”
 5 sproszkowanych tabletek multiwitaminy
 2 ząbki nie gotowanego, drobno siekanego czosnku
 2-3 łyżki drobno sproszkowanej papryki
 2 łyżki nie gotowanych kiełków pszenicy
 2 łyżki nie gotowanych otrębów pszenicznych
 przepis był bez żelatyny i mącił troche wodę ale jak by dodać to będzie ok.
 |  | 
	
		|   |  | 
	  
      
		|  | 
   
         
      | andzio65   
 Imię: Andrzej
 Pomógł: 4 razy
 Wiek: 60
 Dołączył: 21 Lis 2012
 Posty: 82
 Skąd: Tarnów
 
 | 
            
               |  Wysłany: 2012-11-25, 11:19 |   
 |  
               | 
 |  
               | Mix wykonałem pierwszy raz korzystajac z przepisów, opublikowanych tutaj przez kolegów plus własna inwencja. Spodziewałem się, że ryby będą na początku strzelały focha, ale ku mojemu zdziwieniu po ostrożnej degustacji zaczeły wojnę o żarełko, jakiej nigdy nie widziałem.
 
 Skład:
 Serca wołowe obrane - 2kg
 Serca indycze obrane - 1kg
 
 Krewetki bez pancerzy - 250g
 Szpinak mrożony- 1 opakowanie 450g (po odcedzeniu 150g)
 Marchew z groszkiem mrożona  - 220g
 Papryka czerwona świeża - 1 szt. duża
 Ĺťurawina suszona - 60g
 Czosnek świerzy - 2 ząbki
 Banan bez skóry - 1 szt.
 Astaksantyna – 6 tabletek
 
 Vibovit  - 12 saszetek
 Witamina B2 8 tab.
 Witamina E  - 10 kropli
 Tran – 10 kropli
 Karoten proszek 12g
 Spirulina proszek 60g
 Papryka słodka w proszku – 3 torebki (60g)
 Pokrzywa suszona mielona 6 łyżek
 
 Ĺťelatyna  - 50g
 
 Wszystkie składniki surowe - nie gotowane.
 
 Pierwsza grupa - (serca) czyszczone, mielone. Rozdrobinienie jak kto chce. Wiadomo.
 
 Druga grupa - szpinak po rozmrożeniu odcedzić, wodę zachować. Posłuży ona do rozpuszczenia żelatyny. Odcedzony szpinak plus cała reszta do malaksera i na papkę.
 Astaksantynę można zakupić wiadomo gdzie - tabletki po 5mg astaksantyny.
 
 Trzecia grupa - składniki dodawane kolejno do zmiksowanej grupy drugiej.
 Witaminę B2 przed dodaniem rozetrzeć na proszek. Spirulinę i karoten kupiłem, jako czyste stuprocentowe proszki, bez żadnych domieszek. Pokrzywa kupiona w zielarskim sklepie, sypka - odmierzoną ilość mielę na proszek w udarowym młynku do kawy.
 
 Ĺťelatynę rozpuszczamy w wodzie ze szpinaku. Można wodę wcześniej podgrzać, co przyspieszy rozpuszczanie żelatyny.
 
 Wszystkie części połączyć, wymieszać, dodać żelatynę, wymieszać i rozłożyć do czego komu pasuje. Pozostawić w lodówce do skrzepnięcia. Potem można poporcjować i zamrozić.
 
 Może zajść konieczność skorygowania ilości żelatyny. Zależy ona od zawartości wody w poszczególnych składnikach. Mix po stężeniu powinien mieć konsystencję galaretki ( taką jaką ma galaretka spożywana np. z bitą śmietaną). Gdy będzie za rzadki będzie brudzić wodę i to jest gorzej niż za twardy, bo ten w akwarium rozmięknie (o ile zdąży
  ), a ryby i tak mu dadzą radę. Mix wychodzi koloru ciemnozielonego, przypomina kolor płatków o dużej zawartości spiruliny.
 Teraz pozostaje czekać na efekty hodowlane.
 |  | 
	
		|   |  | 
	  
      
		|  | 
   
         
      | cdpkaktus   
 Imię: Rafał
 Wiek: 44
 Dołączył: 21 Lis 2012
 Posty: 135
 Skąd: Ĺódź
 
 | 
            
               |  Wysłany: 2012-11-25, 11:34 |   
 |  
               | 
 |  
               | 1 kg serc wołowych 1 kg serc indyczych
 2 tabletki Beta- Karoten
 5 kropli witaminy A
 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
 1 ząbek czosnku
 1 paczka szpinaku
 1 paczka marchewki
 1 paczka krewetek koktajlowych
 1 paczka krewetek black tiger
 Płatki Astacolor ( tego daje tak na " oko " )
 Granulat Spirulina Super Forte ( tego daje tak na " oko " )
 1 torebka żelatyny
 
 Wszystko mielimy 2 razy na drobnym sitku i mieszamy . Ĺťelatynę rozpuszczamy w wodzie pozyskanej z odciśniętego szpinaku . Całość rozwalcować ( wysokość ok 1 cm )na tacach i do lodówki . Jak zastygnie to kroimy w kosteczki , wkładamy w woreczki śniadaniowe / pudełka i do zamrażarki .
 SMACZNEGO
   |  
				| _________________ Pozdrawiam
 Rafał
 |  | 
	
		|   |  | 
	  
      
		|  | 
   
         
      | gienierator   
  
  
 Imię: Eugeniusz
 Pomógł: 4 razy
 Wiek: 60
 Dołączył: 20 Lis 2012
 Posty: 894
 Skąd: Wrocław
 
 | 
            
               |  Wysłany: 2012-11-25, 12:22 |   
 |  
               | 
 |  
               | Ok. 2kg serca wołowego . 0,5kg krewetek.
 Paczka szpinaku.
 ok 0,2 kg mączki rybnej.
 0,1 kg słodkiej papryki w proszku.
 3 ząbki czosnku
 fishtamin  (na oko nakapałem)
 Ĺťelatyna.
 Wszystko zmielone maszynką z drobnymi oczkami ( jak do maku) , wymieszane
 i zalane żelatyną rozpuszczoną w ciepłej wodzie.
 Porozkładane do blach do pieczenia ciast i po zastygnięciu poporcjowane do wielkości jednorazowego karmienia.
 Porcje poukładane warstwami przedzielanymi folią spożywczą i do zamrażalnika.
 pozdro...
 |  | 
	
		|   |  | 
	  
      
		|  | 
   
         
      | Mirek06   
  
 Imię: Mirek
 Wiek: 51
 Dołączył: 22 Lis 2012
 Posty: 225
 Skąd: Ciechów (dolnośląskie)-PL
 
 | 
            
               |  Wysłany: 2012-11-25, 21:56 |   
 |  
               | 
 |  
               | makabra ,ale zarąbiaście że jest taki temat  ja jestem happy że nasze rybcie jedzą to co robimy i są szczęśliwe.Jestem żółtodziobem i robię mixy wg  waszych przepisów(chwała Wam za to!!!).   |  
				| _________________ Pozdrowienia!!!
 |  | 
	
		|   |  | 
	  
      
		|  | 
   
         
      | Klayman [Usunięty]
 
 
 | 
            
               |  Wysłany: 2012-11-25, 22:33 |   
 |  
               | 
 |  
               | To ja jeszcze dodam fotkę z ostatniego mielenia. |  | 
	
		|   |  | 
	  
      
		|  | 
   
         
      | adamn   
  
  
 Imię: Adam
 Pomógł: 66 razy
 Wiek: 66
 Dołączył: 19 Lis 2012
 Posty: 7462
 Skąd: Wrocław
 
 | 
            
               |  Wysłany: 2012-11-26, 09:14 |   
 |  
               | 
 |  
               | Mała zmiana ze względu co czytam i co widzę! 
 Jeszcze jedno jak robicie mix to zróbcie zdjęcie takie jak wyżej i wklejcie wtedy będzie pełnia szczęścia, że takiemu Andrzejowi blatu nie będzie za mało i nie trzeba stolnicy dostawiać do stołu
   Adam
 |  
				| _________________ "Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł"  Albert E.
 
  |  | 
	
		|   |  | 
	  
      
		|  | 
   
         
      |  |