Prośba o poradę |
Autor |
Wiadomość |
MacSob_2014
macsob
Imię: Maciej
|
Wysłany: 2014-10-03, 19:42 Prośba o wskazówki co dalej.....
|
|
|
Dzień dobry wszystkim!
Jestem na tym forum po raz drugi. Wcześniej bylem użytkownikiem jako M.Sobiech i pisałem o problemach ze swoimi rybciami. Prze wiele miesięcy w stadku moich paletek raz było gorzej a raz lepiej. Dzięki przepisom Adama na wiciowce i nicienie uratowałem kilka z nich. Mój stan obecny paletek to 4 dorosłe osobniki tzn maja po około 4 lata. Pamiętam jak na forum powtarzano ciągle o profilaktyce i do tego się stosowałem. Miałem wiele zadowolenia aż tu nagle parę dni temu na jednej z nich zauważyłem lekkie blaknięcie koloru (Marlboro) w górnej części ciała (bielała). Z dnia na dzień stawała się apatyczna, nie szukała pokarmu. Siedziała tylko przy grzałce a czasami wariowała pływając po akwa jakby piorun w nią strzelił. Niestety zauważyłem ze pozostałe sa bardziej płochliwe i nie garną się do jedzenia jak to było wcześniej. Na chwilę obecną stosuje metro z mięskiem już trzeci dzień. Ryby jedzą ten pokarm bez większego entuzjazmu....ale jedzą. O ile pamiętam to wszystko zaczęło się jak do akwa dodałem szyszek olchowych w torebce w nurt wody z filtra. Zawsze dawałem mniej ale tym razem coś chyba było za dużo. Aha, parametry wody ph 7,2 TwO 16, TwW 3 podaje tez wodę z RO i z kanalizy w stosunku 3:1. Na pozostałych paletkach nie zauważyłem żadnych wyprysków, chudnięcia etc..zachowują się spokojnie ale bywały żwawsze. Pokarm to: suche, mix własnej roboty oraz kluski. Niestety nie mam mikroskopu aby zbadać odchody i jeśli czyta ktoś kto jest ze stolicy a ma mikroskop to bardzo chętnie skorzystałbym z pomocy.
Z góry wielkie dzięki za wszelkie rady i podpowiedzi........
Pozdrawiam |
_________________ Maciej |
|
|
|
|
adamn
Imię: Adam
Pomógł: 66 razy Wiek: 65 Dołączył: 19 Lis 2012 Posty: 7466 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2014-10-06, 20:47
|
|
|
woda zasadowa to możliwość trucia ryb amoniakiem.
Zdjęcia ryb wstaw.
Adam |
_________________ "Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł" Albert E.
|
|
|
|
|
MacSob_2014
macsob
|
Wysłany: 2014-10-08, 20:44
|
|
|
Witam,
Jeśli chodzi o parametry wody to u mnie ph oscyluje między 7,2-7,4, tak już jest od dawna i nie było większych problemów przez około 1,5 roku. Wracając jednak do stanu ryb na dzień dzisiejszy.W ubiegłym tygodniu przez 4 dni podawałem metro w mięsie. Paletki są już bardziej aktywne i nie chowają się jak to było jeszcze parę dni temu. Jednak ta płochliwość niestety została. Jednak widok pokarmu w nurcie wody staje się silniejszy i sprawia, ze ryby żwawo doń podpływają. Na chwilę obecną zostało mi tylko 3 paletki z 4, jednej niestety nie potrafiłem utrzymać przy życiu. To o niej właśnie pisałem w mojej pierwszej wiadomości. Druga z nich też Pigeon Blood również nie jest w najlepszej kondycji. Jeszcze dzisiaj widziałem białe dość cienkie ale nie galaretowate odchody. Wcześniej dominowały w tym teamie nad turkusami. Za namową Adama załączam krotki film, który przedstawia obecny stan ryb i wskaże jak dalej je leczyć. Z góry dziękuję za wszelkie porady, ........Aha, filmu nie mogę załączyć bo jest wtedy problem z wysyłką postu.
Pozdrawiam |
|
|
|
|
Luk_2_5
Imię: Ĺukasz
Wiek: 36 Dołączył: 15 Gru 2013 Posty: 430 Skąd: Ponętów Górny Pierwszy
|
Wysłany: 2014-10-08, 20:55
|
|
|
wrzuc film na YT i daj link do postu |
|
|
|
|
MacSob_2014
macsob
|
Wysłany: 2014-10-08, 21:03
|
|
|
....hm no wiesz no tego to jeszcze nie przerabiałem ale jak się dokładnie dowiem jak wrzucić film na YT to na pewno to zrobię bo bardzo mi zależy na Waszej opinii co do stanu moich rybek. |
|
|
|
|
jurasiga
Imię: JURAS
Pomógł: 10 razy Wiek: 47 Dołączył: 20 Lis 2012 Posty: 1682 Skąd: Turek
|
Wysłany: 2014-10-08, 21:24
|
|
|
Co by leki podzialaly i ryby nie mialy problemow trza zjechac z ph pinizej 7 . Zrob badania pod mikroskopem i sie zobaczy co maja w sobie , masz tam w wawie kilku co takowy posiadaja i na bank pomogą ci prawidlowo zrobic badania |
_________________ Pozdrawiam Juras |
|
|
|
|
adamn
|
Wysłany: 2014-10-09, 20:39
|
|
|
Metro nie podaje się w wodzie zasadowej bo samemu się truje ryby. Wytrącają się sole co powodują zapychanie się skrzeli i trudności w oddychaniu.
Adamk |
_________________ "Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł" Albert E.
|
|
|
|
|
MacSob_2014
macsob
|
Wysłany: 2014-10-09, 21:56
|
|
|
Witam,
Właśnie udało mi się założyć konto na yt.Oto link http://youtu.be/FaJYguKqCLk
i tam są moje rybki....zresztą zobaczcie sami.
Czekam na wszystkie uwagi i zalecenia.
Pozdrawiam |
|
|
|
|
adamn
|
Wysłany: 2014-10-10, 18:17
|
|
|
za szybko oddychają. Mają mętne płetwy a ten pigeon to jakiś feleryk.
Adam |
|
|
|
|
|
MacSob_2014
macsob
|
Wysłany: 2014-10-10, 20:53
|
|
|
Na te szybsze oddychanie tez zwróciłem uwagę, w takim razie co dalej robić, przypomnę ze już są po 4 -dniowej kuracji metrem, planuje w nast. tygodniu tez podać metro w pokarmie.Czy oprócz kolejnej kuracji można im jeszcze w jakiś sposób pomoc poza oczywiście obniżeniem ph??
Właśnie pigeon stal się bardzo osowiały, to on jeszcze niedawno ustawiał pozostałe towarzystwo do pionu. Pocieszające w tym wszystkim jest to, ze ryby już nie przesiadują w kącie tylko pływają, (no może pigeon trochę....) i zdecydowanie lepiej reagują na podawany pokarm. Czym może być spowodowane zmętnienie płetw i co na to poradzić??? |
|
|
|
|
rafal11
Rafal
Imię: Rafal
Wiek: 45 Dołączył: 04 Kwi 2013 Posty: 117 Skąd: Portarlington IRL
|
Wysłany: 2014-10-12, 18:41
|
|
|
podłoże tez nie wróży dobrze pewnie podnosi PH i nie wiadomo ile tam syfu pomiędzy gnije
Ja bym najpierw wodę doprowadził do porządku jak duże podmiany robisz a tak wogole to byś szablon wypełnił żeby nie trza cie za język ciągnąć:
1) Zbiornik:
- pojemność litrów ....
- od kiedy zbiornik funkcjonuje ....
- wymiary ....
- rodzaj (roślinny, sterylny) ....
- rodzaj podłoża ....
2) Woda:
- kwasowość (pH) ....
- twardość węglanowa i ogólna ....
- wielkość związków azotowych ....
- temperatura wody ....
- częstotliwość i wielkość podmian wody ....
- sposób przygotowania wody do podmian ....
- obsada ryb (wymienić rodzaje ile, jakie od kiedy, wielkość ....
3) Rodzaj pokarmu:
- (suchy, mrożony, żywy podawany ile razy dziennie) ....
4) Wygląd, wielkość i zachowanie ryb (wymienić różnice w zachowaniu ryb odstające od standardu): od kiedy zaobserwowano objawy, płochliwość, dziwne pływanie, otrząsanie się, naloty na ciele, płetwach, ubytki na skórze czy płetwach, guzki na ciele i płetwach, trudności w oddychaniu, ocieranie się o sprzęt i rośliny, jakie odchody, itp.) ....
5) Sprzęt w zbiorniku (wyposażenie zbiornika w filtry, sumpy, częstotliwość czyszczenia, rodzaj wkładów filtracyjnych, nawożenie CO2 , grzałki) ....
6) Ostatnio dokonane zmiany (zakup nowych ryb, roślin, czy robiono kwarantannę i w jakim czasie, zmiana podłoża, dodanie korzeni itp.) ....
7) Zdjęcia ryb o ile mamy taką możliwość .... i ewentualnie FILM który pokazuje to czego niekiedy sam AUTOR nie dostrzega
NAJWAĹťNIEJSZE:
- czy właściciel ostatnio leczył ryby na własną rękę, czym i jak dawno ... |
Ostatnio zmieniony przez rafal11 2014-10-12, 19:04, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
adamn
|
Wysłany: 2014-10-12, 19:00
|
|
|
Każda kuracja ogólnym niesie niewiadome. Mikroskop i wiesz co masz.
Adam |
|
|
|
|
|
|