Usilne Starania Dyskowców |
Autor |
Wiadomość |
Dami
Imię: Damian
Pomógł: 1 raz Wiek: 33 Dołączył: 25 Lis 2012 Posty: 68 Skąd: Warszawa-Wawer
|
Wysłany: 2013-02-06, 17:18 Usilne Starania Dyskowców
|
|
|
Witam,
Po długim czasie starania moich dyskowców o młode postanowiłem spróbować, już miałem dawno taki zamiar - nawet miałem akwarium tarliskowe ale z powodu potrzeby miejsca musiałem zlikwidować zbiornik. Moje dyskowce od kilku miesięcy usilne próbują dochować się potomstwa, jak obudziłem się któregoś dnia i zobaczyłem ilość narybku jakiej jeszcze nigdy nie miały. Postanowiłem że coś z tym zrobię. Przedzieliłem im około 40cm akwarium ogólnego - tak szczelnie że nie ma możliwości aby młode przeszły na drugą stronę.
Filmik z dnia wczorajszego :
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=YHxzZgbz6Fw[/youtube]
Dziś jest drugi dzień jak narybek siedzi na rodzicach i pytanie - dać im spokój niech sobie je same karmią czy też zacząć im pomagać i dawać Hikari First Bites?
I drugie pytanie kiedy zacząć karmić Artemią oraz czy mogę podawać Węgorka mikro z tym że mrożonego. |
|
|
|
|
adamn
Imię: Adam
Pomógł: 66 razy Wiek: 66 Dołączył: 19 Lis 2012 Posty: 7464 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2013-02-06, 17:28
|
|
|
4-5 dzień solwoec a mrożony węgorek raczej nie. Dopiero na jakiś 8 dzień jak się wprawią w łapaniu żywego solowca.
Skąd te ryby? Zdjęcie całego zbiornika z opisem szczegółowym dla niedowiarków, że w ogólnym nie można
Adam |
_________________ "Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł" Albert E.
|
|
|
|
|
Damiano
|
Wysłany: 2013-02-06, 17:38
|
|
|
Witam mam pytanie jak przymocowales ta siatke do szyb ? u mnie tez ostatnio dosc czesto pojawiaja sie mlode w ogolnym tylko problem tkwi w tym ze akwa profilowane i mam problem jak to szczelnie przymocowac |
|
|
|
|
darek-J [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-02-06, 17:49
|
|
|
Kiedys miałem identyczną sytuacje i też przedzieliłem szybą akwa, jedynie nie miałem akurat roślin w miejscu z parą i małymi i spokojnie sobie młode wychowywały artemie podawałem od 7-dnia żerowania na rodzicach.
Gdzieś mam zdjęcie archiwalne już dorosłą rybke po tej parze.Odchowanych w ten sposób małych zostało ok 50szt. Ile było w sumie nie liczyłem .
Ĺťycze powodzenia. |
|
|
|
|
Dami
|
Wysłany: 2013-02-06, 17:50
|
|
|
adamn napisał/a: | 4-5 dzień solwoec a mrożony węgorek raczej nie. Dopiero na jakiś 8 dzień jak się wprawią w łapaniu żywego solowca.
Skąd te ryby? Zdjęcie całego zbiornika z opisem szczegółowym dla niedowiarków, że w ogólnym nie można
Adam |
Dokładny opis zbiornika w tym wątku : http://discusforum.adamn....c.php?p=640#640
Ryby pochodzą z DiscusZOO Warszawa kupione jako 6-7cm rybki. (Kupowałem wtedy z kilku zbiorników 6 sztuk i z tych wszystkich zostawiłem dwie najładniejsze)
Jak odgrodziłem akwarium tutaj masz dokładną ilustrację :
|
|
|
|
|
duchu [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-02-06, 19:02
|
|
|
Maluchy pouciekają przez te szczeliny.dal bym plekse białą na cala wysokosc akwa i szerokosc u gory zrobil otwor co by woda przelatywala a wode dostarczal filtrem rurkowym napędzanym powietrzem.robilem tak sprawdzony temat:-P.powodzenia |
|
|
|
|
Dami
|
Wysłany: 2013-02-06, 19:14
|
|
|
Jakie szczeliny ;]?Nic Ci nie po ucieka bo ta siatka to gaza która jest wklejona w przezroczystą plekse ;] po drugie gąbka po bokach ma 3cm grubości i ściśle przylega do szyb akwarium.
Dzięki ;] |
|
|
|
|
duchu [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-02-06, 19:21
|
|
|
Jak tak to sory.niedopatrzylem w tym kalkulatorku;-) |
|
|
|
|
Dami
|
Wysłany: 2013-02-08, 20:22
|
|
|
duchu napisał/a: | Jak tak to sory.niedopatrzylem w tym kalkulatorku;-) |
Nie masz za co przepraszać :)
Młode na razie odstukać odpukać i dzięki bogu mają się dobrze. Rodzice bacznie je pilnują.
Narybkowi widać już malutkie błyszczące ślepia. Na razie karmione są przez rodziców i rozmiękczonym Hikari First Bites. Dziś zaczęłam hodować aretmię zobaczymy co z tego wyjdzie. |
|
|
|
|
jab75
Imię: Jacek
Pomógł: 1 raz Wiek: 25 Dołączył: 25 Lis 2012 Posty: 548 Skąd: PL
|
Wysłany: 2013-02-09, 00:01
|
|
|
Co , to czas pokarze . Aby były efekty . Pozdrawiam Ciebie i rybcie . |
|
|
|
|
Dami
|
Wysłany: 2013-02-13, 10:11
|
|
|
Zaczął się 8-9 dzień życia narybku.
Młode dokarmiam Hikari First Bite, solowca udało mi się wyhodować z Sera Mix, aczkolwiek problem tkwi w tym że przez nic tego nie mogę przecedzić. Pończocha za gęsta, sitko za rzadkie otwory. Kompletnie nie wiem co mam robić z tą artemią. Może jakieś rady bo z tego co czytałem w innych artykułach to pończocha jest za rzadka a u mnie odwrotnie za gęsta...
Tym bardziej ta cała tkanina stylonowa - gęstsza od pończochy... |
|
|
|
|
GACUŚ
GACUŚ
Imię: Wiesiek
Pomógł: 4 razy Wiek: 47 Dołączył: 29 Gru 2012 Posty: 180 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: 2013-02-13, 14:42
|
|
|
Kup sobie filtry do ekspresu od kawy , woda przeleci a artemia zostanie .
Pozdrawiam
Wiesiek |
|
|
|
|
Dami
|
Wysłany: 2013-02-13, 23:22
|
|
|
GACUĹ napisał/a: | Kup sobie filtry do ekspresu od kawy , woda przeleci a artemia zostanie .
Pozdrawiam
Wiesiek |
Kupiłem nawet sitko do artemii JBL i jest problem taki że artemia/jajka/skorupki zostają na tym sitku a woda przelatuje ;/ |
|
|
|
|
Sylwester
Imię: Sylwester
Wiek: 52 Dołączył: 09 Sty 2013 Posty: 189 Skąd: Sochaczew
|
Wysłany: 2013-02-14, 22:17
|
|
|
Tak ma być, miałem sitka kupne z sztywnego czegoś. Teraz używam odpowiedniego materiału z pocietej koszuli. |
|
|
|
|
slawek
Imię: slawek
|
Wysłany: 2013-02-16, 03:02
|
|
|
Dobre tez sa sitka do przecedzania lakieru samochodowego ja uzywam takich zawsze i jest ok.Cena sitka 0.50 groszy a starcza na 5 razy spokojnie |
|
|
|
|
|