| Usilne Starania Dyskowców | 

| Autor | Wiadomość | 

| Dami   
 Imię: Damian

| 

|  Wysłany: 2013-02-06, 17:18   Usilne Starania Dyskowców |   
 |  
               | 
 |  
               | Witam, Po długim czasie starania moich dyskowców o młode postanowiłem spróbować, już miałem dawno taki zamiar - nawet miałem akwarium tarliskowe ale z powodu potrzeby miejsca musiałem zlikwidować zbiornik. Moje dyskowce od kilku miesięcy usilne próbują dochować się potomstwa, jak obudziłem się któregoś dnia i zobaczyłem ilość narybku jakiej jeszcze nigdy nie miały. Postanowiłem że coś z tym zrobię. Przedzieliłem im około 40cm akwarium ogólnego - tak szczelnie że nie ma możliwości aby młode przeszły na drugą stronę.
 Filmik z dnia wczorajszego :

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=YHxzZgbz6Fw[/youtube]

Dziś jest drugi dzień jak narybek siedzi na rodzicach i pytanie - dać im spokój niech sobie je same karmią czy też zacząć im pomagać i dawać Hikari First Bites?
 I drugie pytanie kiedy zacząć karmić Artemią oraz czy mogę podawać Węgorka mikro z tym że mrożonego.
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| adamn   

Imię: Adam

| 

|  Wysłany: 2013-02-06, 17:28 |   
 |  
               | 
 |  
               | 4-5 dzień solwoec a mrożony węgorek raczej nie. Dopiero na jakiś 8 dzień jak się wprawią w łapaniu żywego solowca. Skąd te ryby? Zdjęcie całego zbiornika z opisem szczegółowym dla niedowiarków, że w ogólnym nie można
   Adam
 |  
				| _________________ "Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł"  Albert E.

|  | 

|   |  | 

|  | 

| Damiano   

| 

|  Wysłany: 2013-02-06, 17:38 |   
 |  
               | 
 |  
               | Witam mam pytanie jak przymocowales ta siatke do szyb ? u mnie tez ostatnio dosc czesto pojawiaja sie mlode w ogolnym tylko problem tkwi w tym ze akwa profilowane i mam problem jak to szczelnie przymocowac |  | 

|   |  | 

|  | 

| darek-J [Usunięty]

| 

|  Wysłany: 2013-02-06, 17:49 |   
 |  
               | 
 |  
               | Kiedys miałem identyczną sytuacje i też przedzieliłem szybą akwa, jedynie nie miałem akurat roślin w miejscu z parą i małymi i spokojnie sobie młode wychowywały artemie podawałem od 7-dnia żerowania na rodzicach. Gdzieś mam zdjęcie archiwalne już dorosłą rybke po tej parze.Odchowanych w ten sposób małych zostało ok 50szt. Ile było w sumie nie liczyłem .

Ĺťycze powodzenia.
   |  | 

|   |  | 

|  | 

| Dami   

| 

|  Wysłany: 2013-02-06, 17:50 |   
 |  
               | 
 |  
               |  	  | adamn napisał/a: |  	  | 4-5 dzień solwoec a mrożony węgorek raczej nie. Dopiero na jakiś 8 dzień jak się wprawią w łapaniu żywego solowca. Skąd te ryby? Zdjęcie całego zbiornika z opisem szczegółowym dla niedowiarków, że w ogólnym nie można
   Adam
 | 

Dokładny opis zbiornika w tym wątku : http://discusforum.adamn....c.php?p=640#640
 Ryby pochodzą z DiscusZOO Warszawa kupione jako 6-7cm rybki. (Kupowałem wtedy z kilku zbiorników 6 sztuk i z tych wszystkich zostawiłem dwie najładniejsze)
 Jak odgrodziłem akwarium tutaj masz dokładną ilustrację :

|  | 

|   |  | 

|  | 

| duchu [Usunięty]

| 

|  Wysłany: 2013-02-06, 19:02 |   
 |  
               | 
 |  
               | Maluchy pouciekają przez te szczeliny.dal bym plekse białą na cala wysokosc akwa i szerokosc u gory zrobil otwor co by woda przelatywala a wode dostarczal filtrem rurkowym napędzanym powietrzem.robilem tak sprawdzony temat:-P.powodzenia |  | 

|   |  | 

|  | 

| Dami   

| 

|  Wysłany: 2013-02-06, 19:14 |   
 |  
               | 
 |  
               | Jakie szczeliny ;]?Nic Ci nie po ucieka bo ta siatka to gaza która jest wklejona w przezroczystą plekse ;] po drugie gąbka po bokach ma 3cm grubości i ściśle przylega do szyb akwarium. 
 Dzięki ;]
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| duchu [Usunięty]

| 

|  Wysłany: 2013-02-06, 19:21 |   
 |  
               | 
 |  
               | Jak tak to sory.niedopatrzylem w tym kalkulatorku;-) |  | 

|   |  | 

|  | 

| Dami   

| 

|  Wysłany: 2013-02-08, 20:22 |   
 |  
               | 
 |  
               |  	  | duchu napisał/a: |  	  | Jak tak to sory.niedopatrzylem w tym kalkulatorku;-) | 

Nie masz za co przepraszać :)

Młode na razie odstukać odpukać i dzięki bogu mają się dobrze. Rodzice bacznie je pilnują.
 Narybkowi widać już malutkie błyszczące ślepia. Na razie karmione są przez rodziców i rozmiękczonym Hikari First Bites. Dziś zaczęłam hodować aretmię zobaczymy co z tego wyjdzie.
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| jab75   
 Imię: Jacek

| 

|  Wysłany: 2013-02-09, 00:01 |   
 |  
               | 
 |  
               | Co , to czas pokarze . Aby były efekty . Pozdrawiam Ciebie i rybcie . |  | 

|   |  | 

|  | 

| Dami   

| 

|  Wysłany: 2013-02-13, 10:11 |   
 |  
               | 
 |  
               | Zaczął się 8-9 dzień życia narybku. 

Młode dokarmiam Hikari First Bite, solowca udało mi się wyhodować z Sera Mix, aczkolwiek problem tkwi w tym że przez nic tego nie mogę przecedzić. Pończocha za gęsta, sitko za rzadkie otwory. Kompletnie nie wiem co mam robić z tą artemią. Może jakieś rady bo z tego co czytałem w innych artykułach to pończocha jest za rzadka a u mnie odwrotnie za gęsta...
 Tym bardziej ta cała tkanina stylonowa - gęstsza od pończochy...
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| GACUŚ   GACUŚ

Imię: Wiesiek

| 

|  Wysłany: 2013-02-13, 14:42 |   
 |  
               | 
 |  
               | Kup sobie filtry do ekspresu od kawy , woda przeleci a artemia zostanie . Pozdrawiam
 Wiesiek
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| Dami   

| 

|  Wysłany: 2013-02-13, 23:22 |   
 |  
               | 
 |  
               |  	  | GACUĹ napisał/a: |  	  | Kup sobie filtry do ekspresu od kawy , woda przeleci a artemia zostanie . Pozdrawiam
 Wiesiek
 | 

Kupiłem nawet sitko do artemii JBL i jest problem taki że artemia/jajka/skorupki zostają na tym sitku a woda przelatuje ;/
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| Sylwester   
 Imię: Sylwester

| 

|  Wysłany: 2013-02-14, 22:17 |   
 |  
               | 
 |  
               | Tak ma być, miałem sitka kupne z sztywnego czegoś. Teraz używam odpowiedniego materiału z pocietej koszuli. |  | 

|   |  | 

|  | 

| slawek   
 Imię: slawek

| 

|  Wysłany: 2013-02-16, 03:02 |   
 |  
               | 
 |  
               | Dobre tez sa sitka do przecedzania lakieru samochodowego ja uzywam takich zawsze i jest ok.Cena sitka 0.50 groszy a starcza na 5 razy spokojnie |  | 

|   |  | 

|  | 

|  |