szyby nakrywowe nad akwarium |
Autor |
Wiadomość |
iner
Imię: paweł
|
Wysłany: 2017-02-03, 20:03 szyby nakrywowe nad akwarium
|
|
|
Powiedzcie czy nad swoimi zbiornikami macie szyby nakrywowe.Posiadam pokrywę aluminiową i listwy LED z kloszami i woda ,,buszuje' po całej pokrywie,po ledach ścieka i z czasem cała jest zielona od glona.Dzieje się tak ,z powodu deszczownicy, która niestety chlapie.Chciałbym odizolować parowanie od led-ów i oczekuję ,że powiecie , jak u Was rozwiązaliście ten problem ? |
|
|
|
|
witek112
Imię: Wojtek
Wiek: 49 Dołączył: 17 Sie 2014 Posty: 510 Skąd: Hrubieszów
|
Wysłany: 2017-02-03, 20:40
|
|
|
Ja mam swoje ledy umieszczone w rurze plexi umieszczone są pod pokrywą i woda im nie straszna , możesz kupi na allegro bez problemu i nie trzeba żadnej szyby nakrywowej. |
_________________ Robota raz odłożona, z czasem odkłada się sama.
Wojtek |
Ostatnio zmieniony przez witek112 2017-02-03, 20:41, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
iner
|
Wysłany: 2017-02-03, 21:26
|
|
|
Czy rura z plexi nie pochłania części promieniowania? Pomysł z rurą wydaje się być lepszym rozwiązaniem od nakrywania akwarium. |
|
|
|
|
iner
|
Wysłany: 2017-02-03, 21:30
|
|
|
Czy rura z plexi nie pochłania części promieniowania? Pomysł z rurą wydaje się być lepszym rozwiązaniem od nakrywania akwarium.Tylko czy wytrzyma taką temperaturę jaką dają diody? |
|
|
|
|
witek112
Imię: Wojtek
Wiek: 49 Dołączył: 17 Sie 2014 Posty: 510 Skąd: Hrubieszów
|
Wysłany: 2017-02-03, 21:33
|
|
|
Moje mają po 24w i jakoś wszystko działa i rośliny rosną |
_________________ Robota raz odłożona, z czasem odkłada się sama.
Wojtek |
Ostatnio zmieniony przez witek112 2017-02-03, 21:33, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Duduś
Duduś
Imię: Tadeusz
Pomógł: 2 razy Wiek: 70 Dołączył: 27 Mar 2015 Posty: 876 Skąd: Rawicz
|
Wysłany: 2017-02-04, 10:58
|
|
|
Popieram Wojtka też mam takie 24w ledy od Andrew w rurze PCV wklejone na silikon tak podpowiedział Andrzej a on jak zdążyłem zauważyć zna się na tym i jak powiada Wojtek woda ledom teraz nie jest straszna a wszystko pod aluminiową według mnie niezbyt udaną pokrywą firmy no tu zmilcze nazwę bo po co ją jeszcze reklamować
co do deszczowni to po prostu zanurz ją pod powierzchnię wody i po ptokach przestanie chlapać hałasować a swoje i tak zrobi mieszając wodę
na allegro rurę załatwisz bez kłopotu i w ekspresowym terminie mnie przysłali następnego dnia jak by co to gdzieś chyba mam jeszcze adres od kogo |
_________________ Duduś |
|
|
|
|
iner
|
Wysłany: 2017-02-04, 20:26
|
|
|
Pomysł niezły,tylko że koszt rury z plexi ,a koszt szyb to duża różnica. Po ok. pół roku 2 belki led mi ,,padły', konieczna była wymiana 3 diod,przy braku szczelnej obudowy z plexi problem był,ale mniejszy.Ĺatwiejszy dostęp.Myślę , że warto się też zastanowić nad wykorzystaniem szklanych rur po świetlówkach. Nie pamiętam ,ale wydaje mi się ,że plexi pochłania promienie uv.Po kilku latach użytkowania T5 przejście na ledy to i tak bardzo dobry pomysł.
W trakcie wymiany pokrywy [obie samoróby] przez okres kilku dni akwarium było bez przykrycia. Po wejściu do domu wilgoć była po prostu wszechobecna. Jestem ciekawy, jak radzą sobie akwaryści którzy mają zbiorniki typu otwartego? |
|
|
|
|
|