Czy dobrze karmię |
Autor |
Wiadomość |
kolmra
Imię: Mariusz
|
Wysłany: 2016-11-05, 12:46
|
|
|
Witam wszystkich nie wiem czy to dobry dział jestem tu nowy jak widać po ilości postów :P.
Mam kilka pytań z paletkami moja przygoda się dopiero zaczyna
Kopiłem jak myślę zdrowe rybki mam je dopiero tydzień wiec nie jestem pewien ale wcinają jak oszalałe nie wiem czy karmię dobrze na razie karmię 2 razy granulatem tym co karmił hodowca od którego je kupiłem a raz dziennie na razie gotowym sercem zakupionym w zoologu (we wtorek będę robił własnego mixa).
Rybki mają od 7 do 9 cm, no i tu moje pytanie czy karmić je dalej tak jak do tej pory czy częściej i więcej serca.
Za wszelkie gafy przepraszam |
_________________ 240l
Pigeon red 6 szt
prystelka 8 szt
kiryski Pigmejki 4 szt |
|
|
|
|
Ryszard Ff
Imię: Ryszard
Wiek: 60 Dołączył: 23 Sty 2016 Posty: 16 Skąd: Frankfurt Oder
|
Wysłany: 2016-11-05, 12:56
|
|
|
Ja jak mialem paletki wyznawalem jedna zasade , ze nigdy nie karmilem ryb granulatem wieczorem. Robilem dla swoich pupili 2 rodzaje miksow: jeden na bazie serca wolowego , a drugi bez serca na bazie ryby morskiej. Karmilem jak najczesciej malymi porcjami , aby zjadly podane zarelko w ciagu kilku minut. |
_________________ Pozdrawiam :) |
|
|
|
|
kolmra
|
Wysłany: 2016-11-05, 12:59
|
|
|
Aha więc od dzisiaj zmieniam zasady żywieniowe 1 raz granulat (wcinają go jak małpki kit ) a 2 razy serducho ( od wtorku własny mix) :) czyli lepiej karmić częściej a po mniej ? Przy apisto które do tej pory miałem karmiłem 3 razy dziennie 2 razy suchym raz mięskiem albo szklarką. |
_________________ 240l
Pigeon red 6 szt
prystelka 8 szt
kiryski Pigmejki 4 szt |
|
|
|
|
Ryszard Ff
|
Wysłany: 2016-11-05, 13:06
|
|
|
Jak masz tylko taka mozliwosc to nawet i 6 razy dziennie , ale w porcjach na kilka minut :) Ja osobiscie unikalem granulatu i platkow , dawalem jedynie wtedy jak mi zabraklo innego pokarmu. |
|
|
|
|
kolmra
|
Wysłany: 2016-11-05, 13:11
|
|
|
I ostatnie pytanie bo to chyba trochę od wątku posta odbiegłem.
Co jeszcze mogę im podawać oprócz mixa i tego granulatu którym je raczę ? |
_________________ 240l
Pigeon red 6 szt
prystelka 8 szt
kiryski Pigmejki 4 szt |
|
|
|
|
Ryszard Ff
|
Wysłany: 2016-11-05, 13:18
|
|
|
Mozna rowniez podawac mrozonki , ale kupowane z pewnego zrodla. |
|
|
|
|
witek112
Imię: Wojtek
Wiek: 49 Dołączył: 17 Sie 2014 Posty: 510 Skąd: Hrubieszów
|
Wysłany: 2016-11-05, 17:47
|
|
|
Na początku karm jak najwięcej i sprzątaj a ładnie ci porosną , czekam na zdjęcia . |
_________________ Robota raz odłożona, z czasem odkłada się sama.
Wojtek |
|
|
|
|
kolmra
|
Wysłany: 2016-11-05, 20:02
|
|
|
Jak na razie są nie wielkie kupiłem je od chodowcy. Wodę mam kranowke. W akwarium są rośliny choć nie wiele jak dla mnie bo ja preferuje akwaria z zielskiem korzeniami itp. Pod żwirem jest ziemia kwiatowa, dzięki niej pH spadło z prawie 8 do 7.2 7.4 obecnie nie ma większych wahań a pH mierze co dziennie o ruznych porach (o ile testy zoolka nie przeklamuja ).
Dziwi mnie tylko jedno ze jak daje im granulat to jedzą go jak wściekłe (dodam że to starter dla pstrąga ) a jak daje im serducho gotowa ze sklepu to tak średnio na niego reagują? |
_________________ 240l
Pigeon red 6 szt
prystelka 8 szt
kiryski Pigmejki 4 szt |
|
|
|
|
robertkrol
Imię: Robert
Pomógł: 1 raz Wiek: 47 Dołączył: 01 Mar 2015 Posty: 256 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2016-11-05, 20:10
|
|
|
Może byś założył w galerii swój wątek z wypełnionym szablonem i zdjęciami/filmami. Jak pomieszales dyskowce z inną obsadą i roślinami bez sprawdzenia ich pod mikroskopem i odkazania akwarium/leczeniem to możesz liczyć się z kłopotami, najlepszy mix to własnej roboty, karmienie do oporu i czystość w zbiorniku, duże podmiany ale w akwarium z roślinami to może być trudno |
_________________ Robert
www.lazienkaw10dni.pl |
|
|
|
|
witek112
Imię: Wojtek
Wiek: 49 Dołączył: 17 Sie 2014 Posty: 510 Skąd: Hrubieszów
|
Wysłany: 2016-11-05, 22:00
|
|
|
kolmra napisał/a: | Pod żwirem jest ziemia kwiatowa, dzięki niej pH spadło z prawie 8 do 7.2 7.4 obecnie nie ma większych wahań a pH mierze co dziennie o ruznych porach (o ile testy zoolka nie przeklamuja ).
|
żebyś nie narzekał za jakiś czas. |
_________________ Robota raz odłożona, z czasem odkłada się sama.
Wojtek |
|
|
|
|
jurasiga
Imię: JURAS
Pomógł: 10 razy Wiek: 47 Dołączył: 20 Lis 2012 Posty: 1682 Skąd: Turek
|
Wysłany: 2016-11-05, 22:21
|
|
|
Wojtek takim ludzia nie warto tłumaczyć nic bo i tak nie zrozumieją niestety taka smutna prawda. Kupi ci taki palety i zaś beczy jak baba . Hodowca mu powiedział to i tamto , a ku.... nie powiedział mu w jakich warunkach mają żyć palet co jeść itd itp . A delikwentowi nawet nie chce się poczytać o tych rybach tylko wali od razu na forum i miljon pytań . Ryby na kranowicie i gratulacje rosną hahahhahahaahahahhahahahahahahahahahahahahahahaahhahahahaha .............czekaj ................hahahahaah |
_________________ Pozdrawiam Juras |
|
|
|
|
Ryszard Ff
|
Wysłany: 2016-11-05, 22:36
|
|
|
Nie przesadzajmy , kazdy kiedys z nas zaczynal i mial mnostwo pytan :) Ja dawalem mielone serce surowe mielilem go razem z innymi komponentami . Wszystko znajdziesz na forum , czytaj , czytaj i jeszcze raz czytaj , jak nie znajdziesz na jakies pytanie odpowiedzi to pytaj :) |
|
|
|
|
adamn
Imię: Adam
Pomógł: 66 razy Wiek: 65 Dołączył: 19 Lis 2012 Posty: 7466 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2016-11-06, 07:00
|
|
|
Chyba lepiej pytać nawet o głupoty niż raz dać d.. i uważać, że się wie bo coś się gdzieś nie do końca przeczytało. Chyba po to jest to FORUM bo kto pyta nie błądzi A co do wody kranówki to o ile wiem moje siedzą małe na kranówce i nic z wodą nie robię to chyba można nie? Ba nawet RO nie mam bo po co.
Adam |
_________________ "Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł" Albert E.
|
Ostatnio zmieniony przez adamn 2016-11-06, 07:02, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
jurasiga
Imię: JURAS
Pomógł: 10 razy Wiek: 47 Dołączył: 20 Lis 2012 Posty: 1682 Skąd: Turek
|
Wysłany: 2016-11-06, 07:20
|
|
|
Spoko spoko to tylko ja nie wyraźnie pisze
Ps . Czytasz czasami ws,ystkie posty ?
Ps2 . Takie jest moje zdanie nikt nie musi się z nim zgadzać |
_________________ Pozdrawiam Juras |
Ostatnio zmieniony przez jurasiga 2016-11-06, 07:22, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
kolmra
|
Wysłany: 2016-11-06, 08:57
|
|
|
Powiem tak paletki po 2 tygodniach jedzą wszystkie nie zauwarzylem żeby choć z jedną było coś nie tak. Pływają w statku tylko podczas karmienia się rozplywaja.
Dzisiaj mierzylem pH jest 7.2. Reszta obsady to spokojne i plochliwe ryby, nie odzywają się do paletek.
Wiem ze się nie wystrzegać błędów ale na pogardę myślę że nie zasługuje i wyśmiewanie jak wyżej, każdy z was kiedyś zaczynał i nie wierzę że nie popełniał żadnych błędów.
Po drugie paletki w naturalnym środowisku nie mają szklanego podłoża
Co do roślin każda roślinę u której zaowarzylem gniecie liści wyrzucam.
Co do wody podmiany robotę 2 razy w tygodniu (nie stety z odstalej kranowki) po 10% do 15% |
_________________ 240l
Pigeon red 6 szt
prystelka 8 szt
kiryski Pigmejki 4 szt |
|
|
|
|
|