| ATLAS - Towarzystwo dla dyskowców | 

| Autor | Wiadomość | 

| adamn   

Imię: Adam

| 

|  Wysłany: 2013-01-04, 17:21   ATLAS - Towarzystwo dla dyskowców |   
 |  
               | 
 |  
               | W wątku tym przedstawionym w formie ATLASU dowiemy się jakie i dlaczego ryby są najbardziej odpowiednie do zbiorników z dyskowcami pod względem: - występowania
 - parametrów życiowych
 - piękna i gracji
 Ze względu na FAKT, że nazewnictwo ryb jakie zostanie przedstawione ulega i będzie ulegało zmianie to oprócz nazwy polskiej będziemy się posługiwać nazwą łacińską. Ta jest raczej stała. Co do krajowych nazw to jak żyję i mam książki w różnych latach wydane to zdarzają się ryby co prawie w każdej książce są pod inną nazwą. Przykładem takim mogą być ryby jakie często goszczą w naszych zbiornikach a należą do rodziny kąsaczowatych (Characidae).
 Dlatego też nazwy polskie jakie użyłem są dodatkowo poparte nazwą łacińską.
 WYSTÄPOWANIE
 - Ameryka – od Teksasu i Meksyku przez Amerykę Ĺrodkową po południową. Strefa  tropikalnej i subtropikalnej. Wszystkie zasiedlają wyłącznie wody słodkie.
 OPIS
 Ich cechą jest to, że posiadają płetwę tłuszczowej jak też mogą mieć uzębione szczęki. W większości należą to małe ryby przystosowane do życia w różnych środowiskach.Są formy roślinożerne, drapieżne i wszystkożerne. Mogą zamieszkiwać strefę środkową jak i górne warstwy wody. Efektownie się prezentują w stadzie ciągle poszukując pokarmu. W większości każdy gatunek posiada identyfikator służący do kontakty ze stadem. Są jajorodne i rozsiewają ikrę na roślinnym podłożu. Ale są też wyjątki w tej materii.

U W A G A

by wejść w szczegółowy opis obiektu należy kliknąć na zdjęcie lub na jego nazwę z prawej strony każdej ramki

Adam
 |  
				| _________________ "Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł"  Albert E.

|  
				| Ostatnio zmieniony przez adamn 2013-01-07, 15:18, w całości zmieniany 1 raz |  | 

|   |  | 

|  | 

| adamn   

| 

|  Wysłany: 2013-01-04, 17:22 |   
 |  
               | 
 |  
               |  |  
				| _________________ "Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł"  Albert E.

|  
				| Ostatnio zmieniony przez adamn 2025-03-20, 19:52, w całości zmieniany 2 razy |  | 

|   |  | 

|  | 

| adamn   

| 

|  Wysłany: 2013-01-07, 15:43 |   
 |  
               | 
 |  
               | Dziś kolejna rodzina ryb jakie moim zdaniem ze względu na zachowanie i potrzeby winna się znaleźć jako towarzystwo dla dyskowców w akwariach. Są to małe pielęgnicowate z rejonów występowania dyskowca. Podobnie jak poprzednio zmieniają się nazwy ryb z jakimi spotkać się można w literaturze. Są trzymane przez akwarystów pod różnymi odmianami barwnymi różniącymi się małymi detalami. |  

|  
				| Ostatnio zmieniony przez adamn 2025-03-20, 19:52, w całości zmieniany 2 razy |  | 

|   |  | 

|  | 

| adamn   

| 

|  Wysłany: 2013-01-14, 13:08 |   
 |  
               | 
 |  
               | Dziś kolejna grupa ryb należąca do rodziny kiryskowatych i zbrojnikowatych jakie moim zdaniem ze względu na zachowanie i potrzeby winny się znaleźć jako towarzystwo dla dyskowców w akwariach. Są to małe ryby przeszukujące w grupach dno w poszukiwaniu pokarmu. Popularnie zwane ekipą sprzątającą. Podobnie jak poprzednio zmieniają się nazwy ryb z jakimi spotkać się można w literaturze. Są trzymane przez akwarystów pod różnymi odmianami barwnymi różniącymi się małymi detalami. |  

|  
				| Ostatnio zmieniony przez adamn 2025-03-20, 19:55, w całości zmieniany 2 razy |  | 

|   |  | 

|  | 

| adamn   

| 

|  Wysłany: 2013-02-02, 18:04 |   
 |  
               | 
 |  
               |  |  

|  
				| Ostatnio zmieniony przez adamn 2025-03-20, 19:56, w całości zmieniany 4 razy |  | 

|   |  | 

|  | 

| krzycho56   krzycho56

Imię: Krzysztof

| 

|  Wysłany: 2013-05-12, 15:23 |   
 |  
               | 
 |  
               | Dzięki Adam za podpowiedź jakie najlepsze jest towarzystwo dla paletek. Właśnie mam neony czerwone, kiryski pstre, zbrojniki. Pochwalę się, że pięknie współżyją bocje wspaniałe. Pozdrawiam. |  | 

|   |  | 

|  | 

| tomaj999   
 Imię: Tomasz

| 

|  Wysłany: 2013-12-10, 17:52 |   
 |  
               | 
 |  
               | Drobna uwaga co do opisu Kiryska kolumbijskiego, to chyba Corydoras metae, a nie "mate" , albo nie wiedziałem, że funkcjonuję pod inną nazwą. Występuję on w Rio Meta w Kolumbii. Zakres temperatur też jest zgoła inny, 21- 24 C wg. www.planetcatfisch.com to przynajmniej jak dla mnie taka mała skarbnica wiedzy na temat wszelakich kirysków,zbrojników itp. naprawdę warto poczytać. Pozdrawiam!
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| adamn   

| 

|  Wysłany: 2013-12-11, 09:33 |   
 |  
               | 
 |  
               |  	  | tomaj999 napisał/a: |  	  | Drobna uwaga co do opisu Kiryska kolumbijskiego, to chyba Corydoras metae, a nie "mate" , albo nie wiedziałem, że funkcjonuję pod inną nazwą. Występuję on w Rio Meta w Kolumbii. Zakres temperatur też jest zgoła inny, 21- 24 C wg. www.planetcatfisch.com to przynajmniej jak dla mnie taka mała skarbnica wiedzy na temat wszelakich kirysków,zbrojników itp. naprawdę warto poczytać. Pozdrawiam!.
 | 
 To nie uwaga drobna a FAKT. Jak pisałem musiało mi a uciec. No ale by nie było, że jesteśmy w lesie to opis kirysa jest na FORUM jak klikniemy na zdjęcie czy nazwę

http://discusforum.adamn....der=asc&start=0

jak widać jest tam dobre nazewnictwo. Co do parametrów to  dla mnie skarbnicą wierzy jest

książka (1118 stron o rybach i życiu ze zdjęciami):
 dr AXELROD ATLAS

gdzie na stronie 354  jest opis kirysa matae i podane parametry:
 pH 7
 H10
 26 stopni
 6 cm

A w ATLASIE opieramy się po części na tym co opisane w  świecie ale też w głównej mierze z trym z czym każdy miał już do czynienia i może to podeprzeć własnym doświadczeniem. Stąd te rozbieżności drobne.
 Literówkę już poprawiłem - dzięki.
 Adam
 |  

|  | 

|   |  | 

|  | 

| Ĺukasz [Usunięty]

| 

|  Wysłany: 2013-12-11, 09:37 |   
 |  
               | 
 |  
               | Adam, nadal jest źle. metae, nie matae. |  | 

|   |  | 

|  | 

| tomaj999   
 Imię: Tomasz

| 

|  Wysłany: 2013-12-11, 17:19 |   
 |  
               | 
 |  
               | Faktycznie co do temp. masz rację, sprawdziłem inne źródła i Kullander też piszę przedział 22-26 . |  | 

|   |  | 

|  | 

| adamn   

| 

|  Wysłany: 2013-12-11, 18:31 |   
 |  
               | 
 |  
               | Jak widać jesteśmy na bieżąco  Knotów raczej nie puszczamy chyba, że piszę na szybko i bez okularów bo już starawy jestem i koncentracja nie taka. Cenne uwagi z obu stron   Adam
 |  

|  | 

|   |  | 

|  | 

| pawel.g   

Imię: pawel

| 

|  Wysłany: 2014-04-10, 09:34 |   
 |  
               | 
 |  
               | ja mam ze swoim w ogolnym pleco L046  i jest o.k |  | 

|   |  | 

|  | 

| adam1977   

| 

|  Wysłany: 2014-04-10, 09:43 |   
 |  
               | 
 |  
               | Zeberki masz z dyskami ?? Daj jakieś fotki do galerii
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| jarko   
 Imię: Jarek

| 

|  Wysłany: 2014-12-13, 14:50 |   
 |  
               | 
 |  
               | A co myślicie o proporczykowcach i tęczankach?czytałem że dużo ludzi ich trzyma z paletkami |  | 

|   |  | 

|  | 

| Arabidopsis   
 Imię: Beata

| 

|  Wysłany: 2015-02-08, 01:12 |   
 |  
               | 
 |  
               | Czy muszę rybki jakoś "przygotować" do pobytu z paletkami? Stosować odrobaczanie? Myślałam o kiryskach, ewentualnie o neonach czerwonych. |  | 

|   |  | 

|  | 

|  |