ATLAS - Towarzystwo dla dyskowców |
Autor |
Wiadomość |
adamn
Imię: Adam
Pomógł: 66 razy Wiek: 65 Dołączył: 19 Lis 2012 Posty: 7466 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2013-01-04, 17:21 ATLAS - Towarzystwo dla dyskowców
|
|
|
W wątku tym przedstawionym w formie ATLASU dowiemy się jakie i dlaczego ryby są najbardziej odpowiednie do zbiorników z dyskowcami pod względem:
- występowania
- parametrów życiowych
- piękna i gracji
Ze względu na FAKT, że nazewnictwo ryb jakie zostanie przedstawione ulega i będzie ulegało zmianie to oprócz nazwy polskiej będziemy się posługiwać nazwą łacińską. Ta jest raczej stała. Co do krajowych nazw to jak żyję i mam książki w różnych latach wydane to zdarzają się ryby co prawie w każdej książce są pod inną nazwą. Przykładem takim mogą być ryby jakie często goszczą w naszych zbiornikach a należą do rodziny kąsaczowatych (Characidae).
Dlatego też nazwy polskie jakie użyłem są dodatkowo poparte nazwą łacińską.
WYSTÄPOWANIE
- Ameryka – od Teksasu i Meksyku przez Amerykę Ĺrodkową po południową. Strefa tropikalnej i subtropikalnej. Wszystkie zasiedlają wyłącznie wody słodkie.
OPIS
Ich cechą jest to, że posiadają płetwę tłuszczowej jak też mogą mieć uzębione szczęki. W większości należą to małe ryby przystosowane do życia w różnych środowiskach.Są formy roślinożerne, drapieżne i wszystkożerne. Mogą zamieszkiwać strefę środkową jak i górne warstwy wody. Efektownie się prezentują w stadzie ciągle poszukując pokarmu. W większości każdy gatunek posiada identyfikator służący do kontakty ze stadem. Są jajorodne i rozsiewają ikrę na roślinnym podłożu. Ale są też wyjątki w tej materii.
U W A G A
by wejść w szczegółowy opis obiektu należy kliknąć na zdjęcie lub na jego nazwę z prawej strony każdej ramki
Adam |
_________________ "Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł" Albert E.
|
Ostatnio zmieniony przez adamn 2013-01-07, 15:18, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
adamn
|
Wysłany: 2013-01-04, 17:22
|
|
|
|
_________________ "Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł" Albert E.
|
Ostatnio zmieniony przez adamn 2018-12-19, 20:54, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
adamn
|
Wysłany: 2013-01-07, 15:43
|
|
|
Dziś kolejna rodzina ryb jakie moim zdaniem ze względu na zachowanie i potrzeby winna się znaleźć jako towarzystwo dla dyskowców w akwariach. Są to małe pielęgnicowate z rejonów występowania dyskowca. Podobnie jak poprzednio zmieniają się nazwy ryb z jakimi spotkać się można w literaturze. Są trzymane przez akwarystów pod różnymi odmianami barwnymi różniącymi się małymi detalami.
|
|
Ostatnio zmieniony przez adamn 2018-12-19, 20:54, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
adamn
|
Wysłany: 2013-01-14, 13:08
|
|
|
Dziś kolejna grupa ryb należąca do rodziny kiryskowatych i zbrojnikowatych jakie moim zdaniem ze względu na zachowanie i potrzeby winny się znaleźć jako towarzystwo dla dyskowców w akwariach. Są to małe ryby przeszukujące w grupach dno w poszukiwaniu pokarmu. Popularnie zwane ekipą sprzątającą. Podobnie jak poprzednio zmieniają się nazwy ryb z jakimi spotkać się można w literaturze. Są trzymane przez akwarystów pod różnymi odmianami barwnymi różniącymi się małymi detalami.
|
|
Ostatnio zmieniony przez adamn 2018-12-19, 20:55, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
adamn
|
Wysłany: 2013-02-02, 18:04
|
|
|
|
|
Ostatnio zmieniony przez adamn 2018-12-19, 20:56, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
|
krzycho56
krzycho56
Imię: Krzysztof
|
Wysłany: 2013-05-12, 15:23
|
|
|
Dzięki Adam za podpowiedź jakie najlepsze jest towarzystwo dla paletek. Właśnie mam neony czerwone, kiryski pstre, zbrojniki. Pochwalę się, że pięknie współżyją bocje wspaniałe. Pozdrawiam. |
|
|
|
|
tomaj999
Imię: Tomasz
Wiek: 39 Dołączył: 07 Lis 2013 Posty: 7 Skąd: Szreniawa/Wlkp
|
Wysłany: 2013-12-10, 17:52
|
|
|
Drobna uwaga co do opisu Kiryska kolumbijskiego, to chyba Corydoras metae, a nie "mate" , albo nie wiedziałem, że funkcjonuję pod inną nazwą. Występuję on w Rio Meta w Kolumbii. Zakres temperatur też jest zgoła inny, 21- 24 C wg. www.planetcatfisch.com to przynajmniej jak dla mnie taka mała skarbnica wiedzy na temat wszelakich kirysków,zbrojników itp. naprawdę warto poczytać.
Pozdrawiam! |
|
|
|
|
adamn
|
Wysłany: 2013-12-11, 09:33
|
|
|
tomaj999 napisał/a: | Drobna uwaga co do opisu Kiryska kolumbijskiego, to chyba Corydoras metae, a nie "mate" , albo nie wiedziałem, że funkcjonuję pod inną nazwą. Występuję on w Rio Meta w Kolumbii. Zakres temperatur też jest zgoła inny, 21- 24 C wg. www.planetcatfisch.com to przynajmniej jak dla mnie taka mała skarbnica wiedzy na temat wszelakich kirysków,zbrojników itp. naprawdę warto poczytać.
Pozdrawiam!. |
To nie uwaga drobna a FAKT. Jak pisałem musiało mi a uciec. No ale by nie było, że jesteśmy w lesie to opis kirysa jest na FORUM jak klikniemy na zdjęcie czy nazwę
http://discusforum.adamn....der=asc&start=0
jak widać jest tam dobre nazewnictwo. Co do parametrów to dla mnie skarbnicą wierzy jest
książka (1118 stron o rybach i życiu ze zdjęciami):
dr AXELROD ATLAS
gdzie na stronie 354 jest opis kirysa matae i podane parametry:
pH 7
H10
26 stopni
6 cm
A w ATLASIE opieramy się po części na tym co opisane w świecie ale też w głównej mierze z trym z czym każdy miał już do czynienia i może to podeprzeć własnym doświadczeniem. Stąd te rozbieżności drobne.
Literówkę już poprawiłem - dzięki.
Adam |
|
|
|
|
|
Ĺukasz [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-12-11, 09:37
|
|
|
Adam, nadal jest źle. metae, nie matae. |
|
|
|
|
tomaj999
Imię: Tomasz
Wiek: 39 Dołączył: 07 Lis 2013 Posty: 7 Skąd: Szreniawa/Wlkp
|
Wysłany: 2013-12-11, 17:19
|
|
|
Faktycznie co do temp. masz rację, sprawdziłem inne źródła i Kullander też piszę przedział 22-26 . |
|
|
|
|
adamn
|
Wysłany: 2013-12-11, 18:31
|
|
|
Jak widać jesteśmy na bieżąco Knotów raczej nie puszczamy chyba, że piszę na szybko i bez okularów bo już starawy jestem i koncentracja nie taka. Cenne uwagi z obu stron
Adam |
|
|
|
|
|
pawel.g
Imię: pawel
Wiek: 51 Dołączył: 28 Lis 2012 Posty: 18 Skąd: Bolesławiec
|
Wysłany: 2014-04-10, 09:34
|
|
|
ja mam ze swoim w ogolnym pleco L046 i jest o.k |
|
|
|
|
adam1977
Pomógł: 2 razy Wiek: 47 Dołączył: 21 Lis 2012 Posty: 756 Skąd: Pajęczno
|
Wysłany: 2014-04-10, 09:43
|
|
|
Zeberki masz z dyskami ??
Daj jakieś fotki do galerii |
|
|
|
|
jarko
Imię: Jarek
|
Wysłany: 2014-12-13, 14:50
|
|
|
A co myślicie o proporczykowcach i tęczankach?czytałem że dużo ludzi ich trzyma z paletkami |
|
|
|
|
Arabidopsis
Imię: Beata
|
Wysłany: 2015-02-08, 01:12
|
|
|
Czy muszę rybki jakoś "przygotować" do pobytu z paletkami? Stosować odrobaczanie? Myślałam o kiryskach, ewentualnie o neonach czerwonych. |
|
|
|
|
|