Amoniak |
Autor |
Wiadomość |
slawekcavan
Imię: Slawek
Wiek: 38 Dołączył: 12 Sie 2014 Posty: 40 Skąd: Irlandia
|
Wysłany: 2015-12-24, 15:11 Amoniak
|
|
|
Witam
Jako że już nie długo będę startować 1050l z sumpem 400l postanowiłem uruchomić produkcję bakterii nitryfikacyjnych.
Słój 5l filtr gąbkowy grzałka oraz jedzonko dla bakterii.
Moje pytanie brzmi: Czy ktoś z szanownego grona wie jak szybko amoniak zaczyna się wydzielać do wody ? Od momentu startu.
Słój 5l zalany wodą, w środku filtr gąbkowy, grzałka. Jako starter Cyklu azotowego posłużyło mi mięso dla ryb oraz granulat . temp 30c
Ciekawi mnie czy po 24h pojawi się juz amoniak. |
|
|
|
|
adamn
Imię: Adam
Pomógł: 66 razy Wiek: 66 Dołączył: 19 Lis 2012 Posty: 7466 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2015-12-25, 07:28 Re: Amoniak
|
|
|
slawekcavan napisał/a: | jak szybko amoniak zaczyna się wydzielać do wody ? Od momentu startu.
Słój 5l zalany wodą, w środku filtr gąbkowy, grzałka. Jako starter Cyklu azotowego posłużyło mi mięso dla ryb oraz granulat . temp 30c
|
a w jakiej wodzie będziesz trzymał ryby?
jak dyskowce to amoniaku nie będziesz miał pewnie nigdy (ale musisz sobie odpowiedzieć jakie ma być pH?
Co do starterów to polecam te na zimę i minus 25 stopni.
Adam |
_________________ "Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł" Albert E.
|
|
|
|
|
MICHALEK123
Imię: Michal
Pomógł: 4 razy Wiek: 54 Dołączył: 22 Gru 2013 Posty: 579 Skąd: XX
|
Wysłany: 2015-12-25, 15:16
|
|
|
Tak ogólnie można napisać amoniak wytwarza się w wodzie o PH 7 i wyżej
A nasi ulubieńcy potrzebują wody kwaśnej więc go (amoniaku) u nas nie ma
no i nie ma znaczenia czy 100 czy 1000 litrów |
_________________ Pozdrawiam Michał |
|
|
|
|
slawekcavan
Imię: Slawek
Wiek: 38 Dołączył: 12 Sie 2014 Posty: 40 Skąd: Irlandia
|
Wysłany: 2015-12-26, 12:45
|
|
|
piszę o amoniaku bo w słoju woda kranovit więc ph 7 plus jak samo się zakwasi to będzie amon. to nie jest teraz ważne bo w słoju dyski raczej pływać nie bedą. wszystko ma na celu wychodowanie sterylnych bakterii aby zaszczepić sumpa. Jak się uda to super jak nie to trudno.
Co do temp Adamie czy to nie jest tak że mięso szybciej zacznie gnić w wyższej temp ?? |
|
|
|
|
adamn
Imię: Adam
Pomógł: 66 razy Wiek: 66 Dołączył: 19 Lis 2012 Posty: 7466 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2015-12-26, 12:56
|
|
|
Durnotą jest wlewanie starej wody czy też starych gąbek (z innego akwariu) czy też mięcha dawania by gniło. Od tego by były bakterie pozytywne dla ryb to:
- woda mniej niż 6,8 pH
- garbniki
- ryby
- karmienie mniejszymi porcjami
- dwa tygodnie i jest cacy
Adam |
_________________ "Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł" Albert E.
|
|
|
|
|
slawekcavan
Imię: Slawek
Wiek: 38 Dołączył: 12 Sie 2014 Posty: 40 Skąd: Irlandia
|
Wysłany: 2015-12-26, 15:48
|
|
|
nie wiem gdzie to wyczytałeś Adamie bo chyba piszę wyraźnie że są to warunki (sterylne) bez jakichkolwiek powiązań ze starym akw czy wodą. Skoro ludzie narażają ryby na wysokie NO2 przez to że filtry są nie dojrzałe, to chyba fajnie będzie wystartować zbiornik i nie martwić się o NO2.
Wprowadzenie bakterii do świeżego akwarium nie jest jakaś herezją szczególnie gdy masz pewność że nie przenosisz innego ustrojstwa. |
|
|
|
|
adamn
Imię: Adam
Pomógł: 66 razy Wiek: 66 Dołączył: 19 Lis 2012 Posty: 7466 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2015-12-28, 13:56
|
|
|
woda czy gąbki tyczyło durnot jakie są propagowane na forach. Czemu to niech sobie każdy sam odpowie. Co do mięcha na start by gniło w Twym wypadku to jak łażenie po polu minowym. Co do wartości związków to kolejny mit na który ja nigdy nie zwracałem uwagi i nie zaprzątałem sobie głowy bo po co. Ryby mają jeść, srać i wydalać a filtry pracować naturalnie a nie z grzybami czy innymi badziewiami (tu z gnicia mięcha w surowej wodzie) co przy kondycjach ryb jakie sobie sprawujecie jest jak gwóźdź do trumny.
No ale To Twoje i zrobisz jak uważasz.
Adam |
_________________ "Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł" Albert E.
|
|
|
|
|
|