DiscusForum.adamn.pl Strona Główna  
      FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Zaloguj     

Poprzedni temat «» Następny temat
Amoniak
Autor Wiadomość
slawekcavan 

Imię: Slawek
Wysłany: 2015-12-24, 15:11   Amoniak

Witam

Jako że już nie długo będę startować 1050l z sumpem 400l postanowiłem uruchomić produkcję bakterii nitryfikacyjnych.

Słój 5l filtr gąbkowy grzałka oraz jedzonko dla bakterii.

Moje pytanie brzmi: Czy ktoś z szanownego grona wie jak szybko amoniak zaczyna się wydzielać do wody ? Od momentu startu.

Słój 5l zalany wodą, w środku filtr gąbkowy, grzałka. Jako starter Cyklu azotowego posłużyło mi mięso dla ryb oraz granulat . temp 30c

Ciekawi mnie czy po 24h pojawi się juz amoniak.

adamn 

Imię: Adam
Wysłany: 2015-12-25, 07:28   Re: Amoniak

slawekcavan napisał/a:
jak szybko amoniak zaczyna się wydzielać do wody ? Od momentu startu.

Słój 5l zalany wodą, w środku filtr gąbkowy, grzałka. Jako starter Cyklu azotowego posłużyło mi mięso dla ryb oraz granulat . temp 30c

a w jakiej wodzie będziesz trzymał ryby?
jak dyskowce to amoniaku nie będziesz miał pewnie nigdy (ale musisz sobie odpowiedzieć jakie ma być pH?
Co do starterów to polecam te na zimę i minus 25 stopni.
Adam

MICHALEK123 

Imię: Michal
Wysłany: 2015-12-25, 15:16   

Tak ogólnie można napisać amoniak wytwarza się w wodzie o PH 7 i wyżej
A nasi ulubieńcy potrzebują wody kwaśnej więc go (amoniaku) u nas nie ma ;-)
no i nie ma znaczenia czy 100 czy 1000 litrów :-D

slawekcavan 

Wysłany: 2015-12-26, 12:45   

piszę o amoniaku bo w słoju woda kranovit więc ph 7 plus jak samo się zakwasi to będzie amon. to nie jest teraz ważne bo w słoju dyski raczej pływać nie bedą. wszystko ma na celu wychodowanie sterylnych bakterii aby zaszczepić sumpa. Jak się uda to super jak nie to trudno.

Co do temp Adamie czy to nie jest tak że mięso szybciej zacznie gnić w wyższej temp ??

adamn 

Wysłany: 2015-12-26, 12:56   

Durnotą jest wlewanie starej wody czy też starych gąbek (z innego akwariu) czy też mięcha dawania by gniło. Od tego by były bakterie pozytywne dla ryb to:
- woda mniej niż 6,8 pH
- garbniki
- ryby
- karmienie mniejszymi porcjami
- dwa tygodnie i jest cacy
Adam

slawekcavan 

Wysłany: 2015-12-26, 15:48   

nie wiem gdzie to wyczytałeś Adamie bo chyba piszę wyraźnie że są to warunki (sterylne) bez jakichkolwiek powiązań ze starym akw czy wodą. Skoro ludzie narażają ryby na wysokie NO2 przez to że filtry są nie dojrzałe, to chyba fajnie będzie wystartować zbiornik i nie martwić się o NO2.

Wprowadzenie bakterii do świeżego akwarium nie jest jakaś herezją szczególnie gdy masz pewność że nie przenosisz innego ustrojstwa.

adamn 

Wysłany: 2015-12-28, 13:56   

woda czy gąbki tyczyło durnot jakie są propagowane na forach. Czemu to niech sobie każdy sam odpowie. Co do mięcha na start by gniło w Twym wypadku to jak łażenie po polu minowym. Co do wartości związków to kolejny mit na który ja nigdy nie zwracałem uwagi i nie zaprzątałem sobie głowy bo po co. Ryby mają jeść, srać i wydalać a filtry pracować naturalnie a nie z grzybami czy innymi badziewiami (tu z gnicia mięcha w surowej wodzie) co przy kondycjach ryb jakie sobie sprawujecie jest jak gwóźdź do trumny.
No ale To Twoje i zrobisz jak uważasz.
Adam

Odpowiedz do tematu