| rozmrażanie i zamrażanie | 
    
   
      | Autor | Wiadomość | 
            
      | jurasiga   
  
 Imię: JURAS
 Pomógł: 10 razy
 Wiek: 47
 Dołączył: 20 Lis 2012
 Posty: 1682
 Skąd: Turek
 
 | 
            
               |  Wysłany: 2014-03-23, 12:24   rozmrażanie i zamrażanie |   
 |  
               | 
 |  
               | Witam Mam pytanie , czy ktoś z wasz kiedyś rozmrażał mixa i później go z powrotem zamrażał i czy nic się nie stanie jeśli tak zrobię .
 
 Pytam się ponieważ zrobiłem mixa i za dużo dodałem granulek i zrobiła się z niego po rozmrożeniu taka plastelina którą nie chętnie chcą jeść . Pomyślałem że go rozmrożę i dołożę serca do niego po czym wymieszam i z powrotem zamrożę , tylko czy nie popsuje się mi ten mix .
 |  
				| _________________ Pozdrawiam Juras
 |  | 
	
		|   |  | 
	  
      
		|  | 
   
         
      | Luk_2_5   
  
 Imię: Ĺukasz
 Wiek: 37
 Dołączył: 15 Gru 2013
 Posty: 430
 Skąd: Ponętów Górny Pierwszy
 
 |  | 
	
		|   |  | 
	  
      
		|  | 
   
         
      | gienierator   
  
  
 Imię: Eugeniusz
 Pomógł: 4 razy
 Wiek: 60
 Dołączył: 20 Lis 2012
 Posty: 894
 Skąd: Wrocław
 
 | 
            
               |  Wysłany: 2014-03-23, 12:56 |   
 |  
               | 
 |  
               | Przyznaję się bez bicia , parę razy się zdarzyło.   pozdro...
 |  | 
	
		|   |  | 
	  
      
		|  | 
   
         
      | jurasiga   
  
 Imię: JURAS
 Pomógł: 10 razy
 Wiek: 47
 Dołączył: 20 Lis 2012
 Posty: 1682
 Skąd: Turek
 
 | 
            
               |  Wysłany: 2014-03-23, 13:00 |   
 |  
               | 
 |  
               |  	  | gienierator napisał/a: |  	  | Przyznaję się bez bicia , parę razy się zdarzyło. | 
 
 To znaczy ze spokojem mogę te 3 kg mixa rozmrozić i dopakować 1 kg serca i zaś zamrozić bez obaw że się popsuje
 |  
				| _________________ Pozdrawiam Juras
 |  | 
	
		|   |  | 
	  
      
		|  | 
   
         
      | Luk_2_5   
  
 Imię: Ĺukasz
 Wiek: 37
 Dołączył: 15 Gru 2013
 Posty: 430
 Skąd: Ponętów Górny Pierwszy
 
 | 
            
               |  Wysłany: 2014-03-23, 13:01 |   
 |  
               | 
 |  
               | ALe Gienku masz rację że nic nie powinno się stać , bo większość z nas rozmraża szpinak zeby go dodać i tragedii nie ma więc powinno być ok chyba że rozmrożony by stał ileś tam czasu a tak to bakterie od razu się nie rozmnożą na tym   |  | 
	
		|   |  | 
	  
      
		|  | 
   
         
      | jurasiga   
  
 Imię: JURAS
 Pomógł: 10 razy
 Wiek: 47
 Dołączył: 20 Lis 2012
 Posty: 1682
 Skąd: Turek
 
 | 
            
               |  Wysłany: 2014-03-23, 13:02 |   
 |  
               | 
 |  
               |  	  | Luk_2_5 napisał/a: |  	  | bo większość z nas rozmraża szpinak | 
 
 Tu głównie chodzi o mięso
 |  
				| _________________ Pozdrawiam Juras
 |  | 
	
		|   |  | 
	  
      
		|  | 
   
         
      | Luk_2_5   
  
 Imię: Ĺukasz
 Wiek: 37
 Dołączył: 15 Gru 2013
 Posty: 430
 Skąd: Ponętów Górny Pierwszy
 
 | 
            
               |  Wysłany: 2014-03-23, 13:08 |   
 |  
               | 
 |  
               | Może to głupie co powiem ale może rozmrażanie w lodówce pozwoliłoby zminimalizować ryzyko ? Byłoby co prawda wolniej ale w niższej temperaturze . |  | 
	
		|   |  | 
	  
      
		|  | 
   
         
      | gienierator   
  
  
 Imię: Eugeniusz
 Pomógł: 4 razy
 Wiek: 60
 Dołączył: 20 Lis 2012
 Posty: 894
 Skąd: Wrocław
 
 | 
            
               |  Wysłany: 2014-03-23, 13:12 |   
 |  
               | 
 |  
               | Ja tam wręcz odwrotnie mix do michy , micha na garnek z wodą ( gorącą na gazie) i dość częste mieszanie , po dodaniu tego co chciałem porcjowanie i do zamrażarki   pozdro...
 |  | 
	
		|   |  | 
	  
      
		|  | 
   
         
      | Darek   Darek68
 
  
 Imię: Darek
 Wiek: 57
 Dołączył: 15 Mar 2013
 Posty: 85
 Skąd: Warszawa
 
 | 
            
               |  Wysłany: 2014-03-23, 16:08 |   
 |  
               | 
 |  
               | Jurek rozmrażaj, najbezpieczniej będzie jak postarasz się szybko rozmrozić (może w temp pokojowej), zrobić co trzeba i zamrozić. Rybom nic nie będzie, silne są, niestrawności nie nabawią się  . Unika się tego bo każde przetrzymywanie żywności, a zwł. mięcha) w temp. od 5°C do 60°C prowadzi do namnażania się bakterii. Kiedyś coś się takiego uczyłem  . |  | 
	
		|   |  | 
	  
      
		|  | 
   
         
      | pawel.g   
  
 Imię: pawel
 Wiek: 52
 Dołączył: 28 Lis 2012
 Posty: 18
 Skąd: Bolesławiec
 
 | 
            
               |  Wysłany: 2014-04-10, 09:48 |   
 |  
               | 
 |  
               | mozna zmielic razem z swiezym miesem i spowrotem do zamrazalki jednemu nic nie bedzie ale slabszemu moze zaszkodzic ,po rozmrozeniu rozmnazaja sie bakterie i takie tam   |  | 
	
		|   |  | 
	  
      
		|  | 
   
         
      | porlock   
  
 Imię: Tomasz
 Pomógł: 2 razy
 Wiek: 42
 Dołączył: 21 Lis 2012
 Posty: 646
 Skąd: Warszawa
 
 | 
            
               |  Wysłany: 2014-04-10, 20:54 |   
 |  
               | 
 |  
               | Mnie tam uczyli ze raz zamrożone po rozmrozeniu zużywamy albo kosz. Cos tam było o kryształach lodu, rozsadzajacych komórki, gdzie później gromadzi się woda i mnożą się bakterie czy jakoś tak. Sam mam podobny problem, zrobiłem nowy mix i rozmrazam trochę jednego i trochę drugiego potem mieszam i dopiero karmie.
 |  
				| Ostatnio zmieniony przez porlock 2014-04-10, 20:57, w całości zmieniany 1 raz |  | 
	
		|   |  | 
	  
      
		|  | 
   
         
      |  |