rozmrażanie i zamrażanie |
Autor |
Wiadomość |
jurasiga

Imię: JURAS
Pomógł: 10 razy Wiek: 47 Dołączył: 20 Lis 2012 Posty: 1682 Skąd: Turek
|
Wysłany: 2014-03-23, 12:24 rozmrażanie i zamrażanie
|
|
|
Witam
Mam pytanie , czy ktoś z wasz kiedyś rozmrażał mixa i później go z powrotem zamrażał i czy nic się nie stanie jeśli tak zrobię .
Pytam się ponieważ zrobiłem mixa i za dużo dodałem granulek i zrobiła się z niego po rozmrożeniu taka plastelina którą nie chętnie chcą jeść . Pomyślałem że go rozmrożę i dołożę serca do niego po czym wymieszam i z powrotem zamrożę , tylko czy nie popsuje się mi ten mix . |
_________________ Pozdrawiam Juras |
|
|
|
 |
Luk_2_5

Imię: Ĺukasz
Wiek: 36 Dołączył: 15 Gru 2013 Posty: 430 Skąd: Ponętów Górny Pierwszy
|
|
|
|
 |
gienierator


Imię: Eugeniusz
Pomógł: 4 razy Wiek: 59 Dołączył: 20 Lis 2012 Posty: 894 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2014-03-23, 12:56
|
|
|
Przyznaję się bez bicia , parę razy się zdarzyło.
pozdro... |
|
|
|
 |
jurasiga

Imię: JURAS
Pomógł: 10 razy Wiek: 47 Dołączył: 20 Lis 2012 Posty: 1682 Skąd: Turek
|
Wysłany: 2014-03-23, 13:00
|
|
|
gienierator napisał/a: | Przyznaję się bez bicia , parę razy się zdarzyło. |
To znaczy ze spokojem mogę te 3 kg mixa rozmrozić i dopakować 1 kg serca i zaś zamrozić bez obaw że się popsuje |
_________________ Pozdrawiam Juras |
|
|
|
 |
Luk_2_5

Imię: Ĺukasz
Wiek: 36 Dołączył: 15 Gru 2013 Posty: 430 Skąd: Ponętów Górny Pierwszy
|
Wysłany: 2014-03-23, 13:01
|
|
|
ALe Gienku masz rację że nic nie powinno się stać , bo większość z nas rozmraża szpinak zeby go dodać i tragedii nie ma więc powinno być ok chyba że rozmrożony by stał ileś tam czasu a tak to bakterie od razu się nie rozmnożą na tym |
|
|
|
 |
jurasiga

Imię: JURAS
Pomógł: 10 razy Wiek: 47 Dołączył: 20 Lis 2012 Posty: 1682 Skąd: Turek
|
Wysłany: 2014-03-23, 13:02
|
|
|
Luk_2_5 napisał/a: | bo większość z nas rozmraża szpinak |
Tu głównie chodzi o mięso |
_________________ Pozdrawiam Juras |
|
|
|
 |
Luk_2_5

Imię: Ĺukasz
Wiek: 36 Dołączył: 15 Gru 2013 Posty: 430 Skąd: Ponętów Górny Pierwszy
|
Wysłany: 2014-03-23, 13:08
|
|
|
Może to głupie co powiem ale może rozmrażanie w lodówce pozwoliłoby zminimalizować ryzyko ? Byłoby co prawda wolniej ale w niższej temperaturze . |
|
|
|
 |
gienierator


Imię: Eugeniusz
Pomógł: 4 razy Wiek: 59 Dołączył: 20 Lis 2012 Posty: 894 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2014-03-23, 13:12
|
|
|
Ja tam wręcz odwrotnie mix do michy , micha na garnek z wodą ( gorącą na gazie) i dość częste mieszanie , po dodaniu tego co chciałem porcjowanie i do zamrażarki
pozdro... |
|
|
|
 |
Darek
Darek68

Imię: Darek
Wiek: 56 Dołączył: 15 Mar 2013 Posty: 85 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2014-03-23, 16:08
|
|
|
Jurek rozmrażaj, najbezpieczniej będzie jak postarasz się szybko rozmrozić (może w temp pokojowej), zrobić co trzeba i zamrozić. Rybom nic nie będzie, silne są, niestrawności nie nabawią się . Unika się tego bo każde przetrzymywanie żywności, a zwł. mięcha) w temp. od 5°C do 60°C prowadzi do namnażania się bakterii. Kiedyś coś się takiego uczyłem . |
|
|
|
 |
pawel.g

Imię: pawel
Wiek: 52 Dołączył: 28 Lis 2012 Posty: 18 Skąd: Bolesławiec
|
Wysłany: 2014-04-10, 09:48
|
|
|
mozna zmielic razem z swiezym miesem i spowrotem do zamrazalki jednemu nic nie bedzie ale slabszemu moze zaszkodzic ,po rozmrozeniu rozmnazaja sie bakterie i takie tam |
|
|
|
 |
porlock

Imię: Tomasz
Pomógł: 2 razy Wiek: 42 Dołączył: 21 Lis 2012 Posty: 646 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2014-04-10, 20:54
|
|
|
Mnie tam uczyli ze raz zamrożone po rozmrozeniu zużywamy albo kosz. Cos tam było o kryształach lodu, rozsadzajacych komórki, gdzie później gromadzi się woda i mnożą się bakterie czy jakoś tak.
Sam mam podobny problem, zrobiłem nowy mix i rozmrazam trochę jednego i trochę drugiego potem mieszam i dopiero karmie. |
Ostatnio zmieniony przez porlock 2014-04-10, 20:57, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
|