DiscusForum.adamn.pl Strona Główna  
      FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Zaloguj     


Poprzedni temat «» Następny temat
Przepisy na mixy
Autor Wiadomość
porlock 


Imię: Tomasz
Pomógł: 2 razy
Wiek: 41
Dołączył: 21 Lis 2012
Posty: 646
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-02-28, 20:16   

Chodziło mi o przyprawę, sproszkowaną, np przepis Gacka, 2 paczki papryki mielonej słodkiej, nie wiem jakie tam paczki ma kolega ale przyjmę ze są to małe paczki po 25g, to daje 50 g razem w którym zawiera się 26371 ui witaminy "A", dawka potężna, na kilo gotowego mixu 5000 ui wystarczy.

andzio65
Papryka słodka w proszku – 3 torebki (60g) - no tu już kolega popłynął po maxsie...


Świeża czerwona w 100g ma 3131 IU, wiec tu już lepiej.. da się przeżyć, ale cała papryka to waży z 300g wiec tez trochę za dużo, ale jak się rozsądnie zbilansuje szpinak, marchew itd w stosunku do białka i wypełniaczy to będzie ok.

Co ma serce w sobie .. no na pewno nie witaminę A :-) wiec nie wiem jaki to ma związek.
Ostatnio zmieniony przez porlock 2014-02-28, 20:24, w całości zmieniany 4 razy  
 
 
adamn 



Imię: Adam
Pomógł: 66 razy
Wiek: 65
Dołączył: 19 Lis 2012
Posty: 7466
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2014-03-03, 12:40   

porlock napisał/a:
Chodziło mi o przyprawę, sproszkowaną, np przepis Gacka, 2 paczki papryki mielonej słodkiej, nie wiem jakie tam paczki ma kolega ale przyjmę ze są to małe paczki po 25g, to daje 50 g razem w którym zawiera się 26371 ui witaminy "A", dawka potężna, na kilo gotowego mixu 5000 ui wystarczy.


A skąd wiemy ile ma być tej witaminy A?
Jakieś badania były czy jak?

Gdzie szukać witamin w składnikach mixów
- Witamina A, której inne nazwy to: akseroftol, retinol, beta-karoten, prowitamina A.
Jest rozpuszczalna w tłuszczach może być wytwarza syntetycznie. Witamina A i jej różne chemiczne formy (aldehydowe, estrowe, kwasowe) występuje tylko w produktach zwierzęcych (zooplankton ale jak wiadomo ma wątpliwą jakość i nosi ryzyko chorób) natomiast prowitamina A karotenoidy występują tylko w świecie roślinnym. Wśród karotenoidów za najważniejszy uważa się beta-karoten, gdyż z niego organizm najłatwiej tworzy retinol. Witamina A bierze udział w przemianie ogólnoustrojowej a zwłaszcza w metabolizmie białek. Wpływa na oczy ryby i otłuszczenie ryb a zwłaszcza wątroby. Aktywizuje układy enzymatyczne wątroby. Łagodzi skutki działania na wątrobę toksycznych substancji chemicznych.
Bierze udział w budowie i wspomaganiu naturalnych barier chroniących rybę przed zakażeniem chorobami. Brak witaminy zaburza prawidłowy rozwój szkieletu ryby i mogą wystąpić deformacje ciała oraz ślepotę ryby.

Ĺšródłem tej witaminy rozpuszczalnej w tłuszczach witaminy pochodzenia zwierzęcego są niektóre:
- tłuste ryby
- wątroba
- tran
- żółtka jaj.
Natomiast jak szukać je w produktach roślinnych to takich jak:
- marchew
- dynia
- szpinak
- zielony groszek
- jarmuż.


co do cytatu:
"uszkodzi rybie nerki i wątrobę" to chyba ostra co Giencol zjada na śniadanie może to zrobić ale nie łagodna dla człeka i ryb. A co do uszkodzenia wątroby czy nerek to czytaj co wyżej napisałem. Ona temu zapobiega właśnie. Spala tłuszcz by się wątroba nie pokryła nim. Ona ryby chroni by jak cielaki nie wyglądały. Na marginesie to w szpinaku jest też witamina A a jest go znacznie więcej. Jak jest w proszku to w znacznej ilości dostanie się do wody i filtry ją wyłapią a ryba zje śladowe ilości.
W sercu nie ma witaminy A dlatego się ją dodatkowo wprowadza by był komplet witamin i ryby zdrowe były. Dodaje się tą właśnie paprykę mieloną bądź szpinak.
No ale koniec dysputy.

Ci co robią mixy wszelakie robić zdjęcia i wstawiać w wątek co by się podzielić z innymi.

Adam
_________________
"Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł" Albert E.
 
 
porlock 


Imię: Tomasz
Pomógł: 2 razy
Wiek: 41
Dołączył: 21 Lis 2012
Posty: 646
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-03-03, 13:06   

Adam wszystko co mówisz to prawda tu nie oto chodzi gdzie i ile jest witaminy A bo to można sobie znaleźć na pierwszej lepszej stronie traktującej o żywności,a w sieci jest ich multum.

Czy wit A jest pożyteczna ? oczywiście ze jest, ale w nadmiarze wszystko szkodzi.
Jak kto ma cheći to moze sobie tu poczytać ...

http://www.witaminka.info/witamina-a.php

Co prawda to o ludziach ale ryba tez człowiek :-)

Dotarłem do opracowań które re mówią ze 5000UI na kilo gotowej paszy dla dysków to dobra dawka i powiem szczerze ze mnie to przekonuje..Racjonalnie rzecz ujmując dzienne zapotrzebowanie mężczyzny wynosi około 2500 UI, taki gość waży około 80-90Kg, a tu popatrz 26371UI w 50g kolega sypie 3 torebki po 60g, co daje nam 94935,6 UI z samej papryki, nie licząc innych składników na około 4 KG paszy. Co daje ~23740 UI na kilo. Dużo prawda, pomyśl ze to jedzenie miał by zjeść człowiek, tak przeciętnie dziennie zjadasz 1-2 k pokarmów rożnych to byś wchłoną 47480 UI na dzień gdybyś jadł wg przepisów kolegi andzio65, a dawka optymalna to 2500, różnice chyba widać ... oczywiście ryba zje mniej bo jest mniejsza ale chodzi o proporcje. Tak wiem ze ryba to nie człowiek, ale trzeba zdroworozsądkowo podchodzić, czy ryba faktycznie potrzebuje blisko 1900% więcej witaminy A niż człowiek ?

No i jeszcze jedno.. gdzie w amazonce dyskowiec znajdzie takie ilości witaminy A.. no nie znajdzie .. proste wnioski pozostawiam czytającym :)
Ostatnio zmieniony przez porlock 2014-03-03, 13:23, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
gienierator 



Imię: Eugeniusz
Pomógł: 4 razy
Wiek: 59
Dołączył: 20 Lis 2012
Posty: 894
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2014-03-03, 14:00   

Bawi mnie powiem szczerze takie szukanie na siłę problemów które to trzeba koniecznie rozwiązać , nie lepiej nic rybom nie mówić o zawartości witamin i cieszyć się z ich dobrego samopoczucia??? ;-)
Przykładanie ludzkiej miary do ryb nie zawsze ma sens , to jednak zupełnie inny metabolizm. :-)
pozdro...
 
 
alegumis
[Usunięty]

Wysłany: 2014-03-03, 15:37   

Tomek a jak sprawdzić ile tej witaminy trafia to żołądka ryby?
 
 
jurasiga 


Imię: JURAS
Pomógł: 10 razy
Wiek: 47
Dołączył: 20 Lis 2012
Posty: 1682
Skąd: Turek
Wysłany: 2014-03-03, 15:51   

alegumis napisał/a:
Tomek a jak sprawdzić ile tej witaminy trafia to żołądka ryby?


sondą :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
_________________
Pozdrawiam Juras
 
 
porlock 


Imię: Tomasz
Pomógł: 2 razy
Wiek: 41
Dołączył: 21 Lis 2012
Posty: 646
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-03-03, 15:55   

Panohelołł ... A slyszeliscie o takim zjawisku jak proporcje ... :mrgreen:
 
 
jurasiga 


Imię: JURAS
Pomógł: 10 razy
Wiek: 47
Dołączył: 20 Lis 2012
Posty: 1682
Skąd: Turek
Wysłany: 2014-03-03, 15:57   

porlock napisał/a:
A slyszeliscie o takim zjawisku jak proporcje ...


Nie ale Ty nam to wyjaśnisz proszę
_________________
Pozdrawiam Juras
 
 
alegumis
[Usunięty]

Wysłany: 2014-03-03, 16:07   

To już wyższa matematyka i równanie z wieloma nie wiadomymi
 
 
porlock 


Imię: Tomasz
Pomógł: 2 razy
Wiek: 41
Dołączył: 21 Lis 2012
Posty: 646
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-03-03, 17:11   

Widze ze poziom ignorancji wzrasta :shock: a rozmowa znów odbiega od meritum, Jurek ja widzę ze Ty tak lubisz sobie potrolować, w ogole nie na temat sie tu wypowiadasz, nic nie wnosisz do dyskusji. Napisał byś w końcu coś z sensem, rzeczowego, konkretnego i na temat. Napisz przyjacielu dlaczego uważasz ze taka ilość WitA nie jest szkodliwa, tylko postaraj się trochę, ... uzasadnij ..

alegumis:
Ja tam nie widzę żadnych niewiadomych :mrgreen: , witaminy są składnikiem treści pokarmowej które przyjmuje ryba. Do zołądka trafi tyle ile ryba zje :-] ot i tyle, a witamin proporcjonalnie do zawartości w tresce pokarmowej.
 
 
alegumis
[Usunięty]

Wysłany: 2014-03-03, 18:02   

Widzisz Tomek ja mam trochę inne zdanie niż Twoje i mam do tego prawo więc nie nazywaj zdania odmiennego od Twojego ignorancja, nie tylko w tym wątku próbujesz Nam coś udowodnić, a jeśli chodzi o mnie to uważam, że nie wiesz ile witaminy utracisz w całym procesie od momentu przygotowania mixu do jego spożycia przez rybę Ty zakładasz że do żołądka ryby trafia proporcjonalnie 100 % wyjściowej wartości a ja uważam, że straty po drodze są, mogę się mylić ale wydaje mi się, że nawet to co trafi do układu pokarmowego nie jest przyswajane przez ryby w 100%. Bez urazy takie moje zdanie.
Ostatnio zmieniony przez 2014-03-03, 18:02, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
porlock 


Imię: Tomasz
Pomógł: 2 razy
Wiek: 41
Dołączył: 21 Lis 2012
Posty: 646
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-03-03, 18:24   

Bartku, masz racje stary jakieś będą, jak Adam pisał "Witamina A
jest odporna zarówno na gorąco, jak i niską temperaturę" do tego się utlenia, czyli zamrożenie w foliowym woreczku jej pomoże. Ilość przyswojonej witaminy zależeć będzie o ilości tłuszczy z którymi została spożyta, a tych jeśli dodamy filet i serce wołowe to trochę będzie, wg mnie sproszkowanej papryki powinno byc kilka gram, a nie kilka torebek, ot mój pkt widzenia który uzasadniłem, najlepiej jak potrafiłem.

Do momentu gdy Adam sie nie odezwał nie było zadnych komentarzy,przypuszczam ze z powodu takiego ze nikt nie ma wiedzy na ten temat dostatecznej, a teraz nagle sami znawcy, i mnie irytuje jak cholera, przytakiwacze ... czy ktoś z Was zadał sobie chociaż trochę trudu żeby poszukać w internecie czy literaturze cokolwiek na ten temat zanim napisaliście swoje pierwsze prześmiewcze posty ? szczerze wątpię..wiec na jakiej podstawie te opinie, proszę o jakieś źródła, chociaż by jeden jedyny link do czegokolwiek..
 
 
alegumis
[Usunięty]

Wysłany: 2014-03-03, 18:37   

Tomek jeśli pytasz to oczekuj odpowiedzi a nie potakiwania, napisałem jakie mam zdanie ja szanuję Twoje Ty uszanuj moje. A jak Gienio napisała skoro ryby nie protestują. Mam propozycję zamieść swój przepis na mix w odpowiednich proporcjach i będzie OK.
 
 
porlock 


Imię: Tomasz
Pomógł: 2 razy
Wiek: 41
Dołączył: 21 Lis 2012
Posty: 646
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-03-03, 18:47   

alegumis napisał/a:
Tomek jeśli pytasz to oczekuj odpowiedzi a nie potakiwania, napisałem jakie mam zdanie ja szanuję Twoje Ty uszanuj moje..


Ja zawsze szanuje czyjeś odmienne zdanie, i staram sie konkretnie i na temat odpowiadać, za to wypowiedzi o sprawdzaniu ilości wit sondą i wyższa matematyką z wieloma niewiadomymi z szacunkiem dla rozmówcy miały nie wiele wspólnego.
 
 
alegumis
[Usunięty]

Wysłany: 2014-03-03, 19:07   

Tomek rzadko daje się wciągnąć w taką dyskusję cóż, co do matematyki i niewiadomych to dla mnie:
1. Ile witaminy rozpuści się w miksie?
2.Ile utracisz w procesie tworzenia miksu?
3. Ile miksu trafi do żołądka a ile do filtrów ?
4.Ile witaminy wchłonie się z przewodu pokarmowego?

Co do wypowiadania się po Adamie to mógłbyś uwzględnić, że Ktoś przeczytał wątek już po Waszych wypowiedziach. I wypowiadały się dwie osoby a napisałeś obraźliwe jak by to tyczyło nie wiadomo ilu osób. I powiedź która moja wypowiedź sugeruje, że jestem znawcą. :-/

I tak to wszystko nie ma znaczenia jeżeli ryby maja się dobrze.I co do wiadomości o dawkach i obliczeń jakie poczyniłeś to pewnie Masz racje, tylko skoro nikt z dodających do miksa wiadomy składnik, nie zauważył niepokojących objawów a wiadomo, że spore grono tak robi to dla mnie to jest wyznacznik a nie sztywne przeliczniki. I na tym kończę. ;-)
Ostatnio zmieniony przez 2014-03-03, 19:41, w całości zmieniany 3 razy  
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Wersja do druku

Skocz do:  


     DiscusForum.adamn.pl: forum dyskusyjne o dyskowcach     
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group :: c3s Theme © Zarron Media :: modified by Gilu & Vision
Edycja, modyfikacje i poprawki: TIserwis.pl







Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 14