Proszę o pomoc |
Autor |
Wiadomość |
daro32
daro32
Imię: Darek
|
Wysłany: 2013-11-09, 19:48 Proszę o pomoc
|
|
|
1) Zbiornik:
- pojemność litrów .... (110l) kwarantanna 50lwody
- od kiedy zbiornik funkcjonuje .... 3 tygodnie
- wymiary .... 80-35-40
- rodzaj (roślinny, sterylny) .... sterylny
- rodzaj podłoża .... brak
2) Woda:
- kwasowość (pH) .... 6,5-7
- twardość węglanowa i ogólna .... 4kh-12gh
- wielkość związków azotowych .... no3-10-40 test zooleka
- temperatura wody .... 27C a drugi dzień 34C
- częstotliwość i wielkość podmian wody .... raz w tygodniu 10l
- sposób przygotowania wody do podmian .... kran+ro 1-3
- obsada ryb (wymienić rodzaje ile, jakie od kiedy, wielkość .... Rybki od 3 tygodni 2szt około 10cm a 4szt około 5cm
3) Rodzaj pokarmu:
- (suchy, mrożony, żywy podawany ile razy dziennie) .... mix serca wołowe
4) Wygląd, wielkość i zachowanie ryb (wymienić różnice w zachowaniu ryb odstające od standardu): od kiedy zaobserwowano objawy, płochliwość, dziwne pływanie, otrząsanie się, naloty na ciele, płetwach, ubytki na skórze czy płetwach, guzki na ciele i płetwach, trudności w oddychaniu, ocieranie się o sprzęt i rośliny, jakie odchody, itp.) .... Ryby strasznie płochliwe dwie większe w ogóle nie pobierają pokarmu pozostałe jedzą ale bardzo słabo pływają nerwowo tam i z powrotem i czasem kładą się jak by chciały się otrzeć o dno ale się nie ocierają. Robiłem dzisiaj badanie nieczystości z filtra i znalazłem na jednej próbce na pewno ze cztery nicienie i kilka ameb identyczne jak te ze zdjęć Pana Adama i jeszcze masa przeróżnych stworków,w kupkach ryb prawdopodobnie wiciowce niestety nie mogę wstawić filmu ani zdjęć.Nie mam zielonego pojęcia co dalej począć.
5) Sprzęt w zbiorniku (wyposażenie zbiornika w filtry, sumpy, częstotliwość czyszczenia, rodzaj wkładów filtracyjnych, nawożenie CO2 , grzałki) .... czyszczenie raz w tygodniu filtr gompkowy 2 grzałki po 150w
6) Ostatnio dokonane zmiany (zakup nowych ryb, roślin, czy robiono kwarantannę i w jakim czasie, zmiana podłoża, dodanie korzeni itp.) ....
7) Zdjęcia ryb o ile mamy taką możliwość .... i ewentualnie FILM który pokazuje to czego niekiedy sam AUTOR nie dostrzega
NAJWAĹťNIEJSZE:
- czy właściciel ostatnio leczył ryby na własną rękę, czym i jak dawno ... tylko podniesiona temperatura |
|
|
|
|
adamn
Imię: Adam
Pomógł: 66 razy Wiek: 66 Dołączył: 19 Lis 2012 Posty: 7465 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2013-11-09, 20:30 Re: Proszę o pomoc
|
|
|
daro32 napisał/a: |
- temperatura wody .... 27C a drugi dzień 34C
.... Rybki od 3 tygodni 2szt około 10cm a 4szt około 5cm
.... Ryby strasznie płochliwe dwie większe w ogóle nie pobierają pokarmu pozostałe jedzą ale bardzo słabo pływają nerwowo tam i z powrotem i czasem kładą się jak by chciały się otrzeć o dno ale się nie ocierają. Robiłem dzisiaj badanie nieczystości z filtra i znalazłem na jednej próbce na pewno ze cztery nicienie i kilka ameb identyczne jak te ze zdjęć Pana Adama i jeszcze masa przeróżnych stworków,w kupkach ryb prawdopodobnie wiciowce niestety nie mogę wstawić filmu ani zdjęć.Nie mam zielonego pojęcia co dalej począć.
|
Zdjęcia można wstawić jak pisze się swego posta pod okienkiem na dole jest
Załącz plik
klika się
orzeglądaj i wybiera ze swego komputera zdjęcie i daje się OK i załącz. Filmy wstawia się linki do zewnętrznych serwerów
1 - nie kupuje się ryb gdzie jedne są dwa razy większe od drugich
2 - jak ryby mają co opisałeś to już je kupiłeś z gratisami
3 - podniesienie temperatury powoduje jak się nie wie co się ma szybszy rozwój niektórych ustrojów.
4 - Wstaw zdjęcia a jak masz film to podeślij na maila.
5 - na FORUM nie panujemy bo to przeżytek. Wystarczy samo imię Adam
Adam |
_________________ "Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł" Albert E.
|
|
|
|
|
daro32
daro32
|
|
|
|
|
adamn
|
Wysłany: 2013-11-10, 08:59
|
|
|
Ameba skorupkowa to pryszcz ale nicień to nie pryszcz. Jak ryby nie jedzą to tylko kąpiel w wiadrze i nowy zbiornik.
Adam |
_________________ "Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł" Albert E.
|
|
|
|
|
daro32
daro32
|
Wysłany: 2013-11-10, 15:52
|
|
|
Nie wiem czy z tym leczeniem dam rade,w próbkach odchodów mniejszych ryb są również wiciowce żrą tak mało że odchody złapać to graniczy z códem |
|
|
|
|
daro32
daro32
|
Wysłany: 2013-11-12, 17:57
|
|
|
Ryby w wiadrze z Pratelem drugą godzinę się moczą na razie jest dobrze.Woda 28c ph6,5 gh6 Wedłóg przepisu Adama |
|
|
|
|
adamn
|
Wysłany: 2013-11-12, 19:13
|
|
|
A co mają nie wytrzymać? jak woda jak do leczenia a nie ze zbiornika jak natlenianie jest i jak lek jaki ma być to wszystko gra. Ryby potem nie łap siatka a dłonią na płask.
Adam |
|
|
|
|
|
daro32
daro32
|
Wysłany: 2013-11-13, 13:27
|
|
|
I sukces(z pomocą Adama ) osiągniety. Rybki po leczeniu mniej płochliwe mają na pewno spokojniejszy oddech i zaczeły jeśc szału nie ma ale żrą a jak żrą bedą odchody a w nich na pewno wiciowce i co dalej? |
|
|
|
|
adamn
|
Wysłany: 2013-11-13, 20:06
|
|
|
Po 7-9 dniach powtórka.
Adam |
|
|
|
|
|
daro32
daro32
|
Wysłany: 2013-11-20, 15:17
|
|
|
Witam ponownie. Powtórka kąpieli w wiadrze zakończona ryby jeszcze trochę płochliwe ale jest duża poprawa http://youtu.be/o8LNO4byk7s |
|
|
|
|
adamn
|
Wysłany: 2013-11-20, 17:55
|
|
|
Czy Ty masz pod dnem białe cosik w stylu styropianu?
Adam |
|
|
|
|
|
daro32
daro32
|
Wysłany: 2013-11-20, 18:14
|
|
|
Rzeczywiście pod spodem jest styropian a spód akwarium oklejony zielonymi kawałkami foli samoprzylepnej, porobiło się trochę pęcherzy powietrza i tak to nie za ciekawie wygląda.Oklejałem to o 23 bo o 1 w nocy cza było ryby z wiadra w puścić. A jakieś opinie odnośnie ryb? |
|
|
|
|
daro32
daro32
|
Wysłany: 2013-11-29, 14:26
|
|
|
Po ilu dniach mam podać drugą dawkę metronidazolu do wody i jeszcze jedno pytanko czy w między czasie mogę podać 500 mg detreomecyny i 250 mg nystatyny na 50l wody.Badanie płetwy ogonowej |
|
|
|
|
adamn
|
Wysłany: 2013-11-29, 15:16
|
|
|
Metro to się kilka dni podaje o ile wiem. A jak ryby mają jeszcze tyle grzyba na płatwach to w sobie też.
Skończ jedno zacznij drugie.
Adam |
|
|
|
|
|
daro32
daro32
|
Wysłany: 2013-11-29, 15:19
|
|