DiscusForum.adamn.pl Strona Główna  
      FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Zaloguj     

Poprzedni temat «» Następny temat
Proszę o pomoc
Autor Wiadomość
daro32 
daro32

Imię: Darek
  Wysłany: 2013-11-09, 19:48   Proszę o pomoc

1) Zbiornik:
- pojemność litrów .... (110l) kwarantanna 50lwody
- od kiedy zbiornik funkcjonuje .... 3 tygodnie
- wymiary .... 80-35-40
- rodzaj (roślinny, sterylny) .... sterylny
- rodzaj podłoża .... brak

2) Woda:

- kwasowość (pH) .... 6,5-7
- twardość węglanowa i ogólna .... 4kh-12gh
- wielkość związków azotowych .... no3-10-40 test zooleka
- temperatura wody .... 27C a drugi dzień 34C
- częstotliwość i wielkość podmian wody .... raz w tygodniu 10l
- sposób przygotowania wody do podmian .... kran+ro 1-3
- obsada ryb (wymienić rodzaje ile, jakie od kiedy, wielkość .... Rybki od 3 tygodni 2szt około 10cm a 4szt około 5cm

3) Rodzaj pokarmu:
- (suchy, mrożony, żywy podawany ile razy dziennie) .... mix serca wołowe

4) Wygląd, wielkość i zachowanie ryb (wymienić różnice w zachowaniu ryb odstające od standardu): od kiedy zaobserwowano objawy, płochliwość, dziwne pływanie, otrząsanie się, naloty na ciele, płetwach, ubytki na skórze czy płetwach, guzki na ciele i płetwach, trudności w oddychaniu, ocieranie się o sprzęt i rośliny, jakie odchody, itp.) .... Ryby strasznie płochliwe dwie większe w ogóle nie pobierają pokarmu pozostałe jedzą ale bardzo słabo pływają nerwowo tam i z powrotem i czasem kładą się jak by chciały się otrzeć o dno ale się nie ocierają. Robiłem dzisiaj badanie nieczystości z filtra i znalazłem na jednej próbce na pewno ze cztery nicienie i kilka ameb identyczne jak te ze zdjęć Pana Adama i jeszcze masa przeróżnych stworków,w kupkach ryb prawdopodobnie wiciowce niestety nie mogę wstawić filmu ani zdjęć.Nie mam zielonego pojęcia co dalej począć.

5) Sprzęt w zbiorniku (wyposażenie zbiornika w filtry, sumpy, częstotliwość czyszczenia, rodzaj wkładów filtracyjnych, nawożenie CO2 , grzałki) .... czyszczenie raz w tygodniu filtr gompkowy 2 grzałki po 150w

6) Ostatnio dokonane zmiany (zakup nowych ryb, roślin, czy robiono kwarantannę i w jakim czasie, zmiana podłoża, dodanie korzeni itp.) ....

7) Zdjęcia ryb o ile mamy taką możliwość .... i ewentualnie FILM który pokazuje to czego niekiedy sam AUTOR nie dostrzega
NAJWAĹťNIEJSZE:
- czy właściciel ostatnio leczył ryby na własną rękę, czym i jak dawno ... tylko podniesiona temperatura

adamn 

Imię: Adam
Wysłany: 2013-11-09, 20:30   Re: Proszę o pomoc

daro32 napisał/a:

- temperatura wody .... 27C a drugi dzień 34C
.... Rybki od 3 tygodni 2szt około 10cm a 4szt około 5cm

.... Ryby strasznie płochliwe dwie większe w ogóle nie pobierają pokarmu pozostałe jedzą ale bardzo słabo pływają nerwowo tam i z powrotem i czasem kładą się jak by chciały się otrzeć o dno ale się nie ocierają. Robiłem dzisiaj badanie nieczystości z filtra i znalazłem na jednej próbce na pewno ze cztery nicienie i kilka ameb identyczne jak te ze zdjęć Pana Adama i jeszcze masa przeróżnych stworków,w kupkach ryb prawdopodobnie wiciowce niestety nie mogę wstawić filmu ani zdjęć.Nie mam zielonego pojęcia co dalej począć.

Zdjęcia można wstawić jak pisze się swego posta pod okienkiem na dole jest
Załącz plik
klika się
orzeglądaj i wybiera ze swego komputera zdjęcie i daje się OK i załącz. Filmy wstawia się linki do zewnętrznych serwerów
1 - nie kupuje się ryb gdzie jedne są dwa razy większe od drugich
2 - jak ryby mają co opisałeś to już je kupiłeś z gratisami
3 - podniesienie temperatury powoduje jak się nie wie co się ma szybszy rozwój niektórych ustrojów.
4 - Wstaw zdjęcia a jak masz film to podeślij na maila.
5 - na FORUM nie panujemy bo to przeżytek. Wystarczy samo imię Adam ;-)
Adam

daro32 
daro32

Wysłany: 2013-11-09, 22:03   

Nie mam kamerki do mikroskopu zrobiłem aparatem.Przepraszam za jakość. I jeszcze nicień http://www.youtube.com/wa...eature=youtu.be
Ostatnio zmieniony przez daro32 2013-11-09, 22:30, w całości zmieniany 1 raz  

adamn 

Wysłany: 2013-11-10, 08:59   

Ameba skorupkowa to pryszcz ale nicień to nie pryszcz. Jak ryby nie jedzą to tylko kąpiel w wiadrze i nowy zbiornik.
Adam

daro32 
daro32

Wysłany: 2013-11-10, 15:52   

Nie wiem czy z tym leczeniem dam rade,w próbkach odchodów mniejszych ryb są również wiciowce żrą tak mało że odchody złapać to graniczy z códem

daro32 
daro32

Wysłany: 2013-11-12, 17:57   

Ryby w wiadrze z Pratelem drugą godzinę się moczą na razie jest dobrze.Woda 28c ph6,5 gh6 Wedłóg przepisu Adama

adamn 

Wysłany: 2013-11-12, 19:13   

A co mają nie wytrzymać? jak woda jak do leczenia a nie ze zbiornika jak natlenianie jest i jak lek jaki ma być to wszystko gra. Ryby potem nie łap siatka a dłonią na płask.
Adam

daro32 
daro32

Wysłany: 2013-11-13, 13:27   

I sukces(z pomocą Adama :-D ) osiągniety. Rybki po leczeniu mniej płochliwe mają na pewno spokojniejszy oddech i zaczeły jeśc szału nie ma ale żrą a jak żrą bedą odchody a w nich na pewno wiciowce i co dalej?

adamn 

Wysłany: 2013-11-13, 20:06   

Po 7-9 dniach powtórka.
Adam

daro32 
daro32

Wysłany: 2013-11-20, 15:17   

Witam ponownie. Powtórka kąpieli w wiadrze zakończona ryby jeszcze trochę płochliwe ale jest duża poprawa :-P http://youtu.be/o8LNO4byk7s

adamn 

Wysłany: 2013-11-20, 17:55   

Czy Ty masz pod dnem białe cosik w stylu styropianu?
Adam

daro32 
daro32

Wysłany: 2013-11-20, 18:14   

Rzeczywiście pod spodem jest styropian a spód akwarium oklejony zielonymi kawałkami foli samoprzylepnej, porobiło się trochę pęcherzy powietrza i tak to nie za ciekawie wygląda.Oklejałem to o 23 bo o 1 w nocy cza było ryby z wiadra w puścić. A jakieś opinie odnośnie ryb?

daro32 
daro32

Wysłany: 2013-11-29, 14:26   

Po ilu dniach mam podać drugą dawkę metronidazolu do wody i jeszcze jedno pytanko czy w między czasie mogę podać 500 mg detreomecyny i 250 mg nystatyny na 50l wody.Badanie płetwy ogonowej

adamn 

Wysłany: 2013-11-29, 15:16   

Metro to się kilka dni podaje o ile wiem. A jak ryby mają jeszcze tyle grzyba na płatwach to w sobie też.
Skończ jedno zacznij drugie.
Adam

daro32 
daro32

Wysłany: 2013-11-29, 15:19   

Tak Adamie dałem Przez 3dni 3tabletki na 50l i teraz pytam kiedy druga dawka

Odpowiedz do tematu