Pomoc w leczeniu |
Autor |
Wiadomość |
Luca
Imię: Ĺukasz
Wiek: 44 Dołączył: 16 Mar 2013 Posty: 48 Skąd: NIemcy, Straelen
|
Wysłany: 2013-06-13, 21:00 Pomoc w leczeniu
|
|
|
1) Zbiornik:
- pojemność litrów .... 240L
- od kiedy zbiornik funkcjonuje .... 13.04.2013 po restarcie
- wymiary .... 120X50X40
- rodzaj (roślinny, sterylny) .... piasek i korzenie
- rodzaj podłoża ....piach kwarcowy
2) Woda:
- kwasowość (pH) ....5,8
- twardość węglanowa i ogólna ....Gh3 Kh1
- wielkość związków azotowych .... NO2-0 No3 12,5-25mg
- temperatura wody .... 28-29'C
- częstotliwość i wielkość podmian wody .... 70 l raz w dygodniu, kranówka
- sposób przygotowania wody do podmian .... z kranu do wiadra po 24 H do akwarium
- obsada ryb (wymienić rodzaje ile, jakie od kiedy, wielkość .... w chwili obecnej 7 paletek od 8cm-13 cm i 5 kirysków
3) Rodzaj pokarmu:
- (suchy, mrożony, żywy podawany ile razy dziennie) ....serce własnej roboty, mrożone plus spirulina, cyclop ezze
4) Wygląd, wielkość i zachowanie ryb (wymienić różnice w zachowaniu ryb odstające od standardu): od kiedy zaobserwowano objawy, płochliwość, dziwne pływanie, otrząsanie się, naloty na ciele, płetwach, ubytki na skórze czy płetwach, guzki na ciele i płetwach, trudności w oddychaniu, ocieranie się o sprzęt i rośliny, jakie odchody, itp.) ....Ryby wyglądają na zdrowe, ale zauważyłem, że zaczęły szybciej oddychać, najpierw była to jedna ryba, a po tygodniu zaczęły wszystkieszybciej oddychać i się ocierać o korzeń, ewentualnie i rurki od filtra w akwarium, zrobiły sie bardziej płochliwe tzn reagują, bardziej na jakieś tąpnięcie czy szybkie podniesienie tyłka z fotela.
5) Sprzęt w zbiorniku (wyposażenie zbiornika w filtry, sumpy, częstotliwość czyszczenia, rodzaj wkładów filtracyjnych, nawożenie CO2 , grzałki) .... Może zacznę od fitrów zewnętrznych to jest Tetra ex 700x 2 połączone ze sobą szeregowo, mechaniczny tetra o przepływie 800L/h i zwykły napowietrzacz, nie stosuje C02, nie mam sumpa, dwie grzałki 200w i 150w wkłady filtracyjne w jednej tetrze trzy kosze ceramika i gąbka na samej górze plus wata, a w drugim wata,gąbki biobale i ceramika
6) Ostatnio dokonane zmiany (zakup nowych ryb, roślin, czy robiono kwarantannę i w jakim czasie, zmiana podłoża, dodanie korzeni itp.) ....kupiłem dwie paletki Fire red ale są w innym zbiorniku kwarantannowym, bez zmian podłoża, bez dodatkowych korzeni, rośliny dwie nowe pistie, moczone w nadmanganianie potasu 15 minut
7) Zdjęcia ryb o ile mamy taką możliwość .... i ewentualnie FILM który pokazuje to czego niekiedy sam AUTOR nie dostrzega
NAJWAĹťNIEJSZE:
- czy właściciel ostatnio leczył ryby na własną rękę, czym i jak dawno ... tak leczenie skonczyło się 13.04.2013 wiciowce i nicienie metronidazol i levamol 10%.
Może opiszę delikatnie sytuację co i jak żeby każdy wiedział co się dzieje, a więc kupiłem parę paletek od braci konkretniej od pośrednika ufałem, że ryby są zdrowe, bo Stendeker to w moim mniemaniu była hodowla z klasą i w ogóle Pan który mi je sprzedawał starał się wszystko wyjasnić co i jak jakie ma parametry wody czym karmi ryby odpowiadał na każde moje zadane pytanie, ucieszony po zakupie nowego zbiiornika w którym woda już od miesiąca czekała na moje ukochane ryby będąc pewnym i ufając pośrednikowi ryby wpuściłem do akwarium w pierwszy dzień lekko wystraszone, ale to normalka po paru godzina mówię, a zobace czy coś zjedzą no i byłem zaskoczony ryby ślicznie jadły na następny dzień pływały po całym akwarium i przy szybie nauczone, że jak w szybe sie puka to idzie obiad. Po okresie dwóch tygodni jedna z nich najmniejsza zaczęła wpływac pod filtr i miała długie ciągnące się odchody najpoier przezroczyste, potem z bąblami, a na koncu białe, a więc niewiele myśląc zamówiłem mikroskop,ale wczesniej zebrane odchody z ryby do pojemniczka i do weterynarza. po czym dowiedziałem się, że wiciowce i nicienie. Skoro byłem pewny co jest zastosowałem metronidazol i levamol według przepisów Adama. Po metronidazolu nie widziałem jakiejś znacznej róznicy w zachowaniu ryb, z tym ,że zaczęły jeśc jak smoki skonczyłem kurację metronidazolem, po tygodniu zacząłem levamolem rybska przestały jesc chowały sie i w ogole, po zakonczeniu kuracji levamolem wszystko czyste w odchodach nic nie było po paru dniach trafiły do akwarium ogólnego, które oczywiście dokładnie wymyłem potem odkaziłem Ace i znowu wymyłem itak chyba ze dwa lub trzy razy,aż do dnia przed wczorajszego kiedy, zauważyłem, że ryby znacznie szybcie oddychają to w sumie zauważyłem wczesniej, ale też słabie zaczęły jeść skusiło mnie coś i zebrałem kupsko pod mikroskop i zobaczyłem co w linkach poniżej. Bardzo was proszę, o trafną diagnozę i pomoc w leczeniu krok po kroku, a może jeszcze dodam, że chyba wiem gdzie problem leży ponieważ po restarcie zbiornika źle wypłukałem moje filtr zewnętrzne ponieważ dokładnie je wymyłem ale to co wśrodku w tym wirniku to juz niestey nie przyszło mi do głowy przelałem tylko wszystko wrzątkiem i myślałem, że wszystko będzie dobrze tu przyznaje sie dobłędu.Filmy z mikroskopu moga byc nie wyrazne bo film robiłem telefonem, amój mikroskop okazał sie złomem powiększenie x 600.
http://youtu.be/inLsIB98ImA
http://youtu.be/cmtPdRkP6Lc
i poniżej zdjęcie sapiących ryb jak karp po wyjęciu z wody
http://youtu.be/9EeRON-X6ns |
_________________ Ĺukasz |
|
|
|
|
grigor
Imię: Grzegorz
Pomógł: 1 raz Wiek: 35 Dołączył: 01 Gru 2012 Posty: 83 Skąd: Wola Radziszowska
|
Wysłany: 2013-06-13, 22:13
|
|
|
jakie powiekszenie tych filmów ? bo na 600x to nie wygląda . według mnie na pierwszym wiciowce , a co do leczenia nicieni, to ją swoje ryby wyleczył po kuracji mieszanej aniprazolem( dwie kąpiele krótkotrwałe i raz do jedzenia). |
|
|
|
|
darek-J [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-06-14, 06:28
|
|
|
Skrzela i skóre sprawdzałeś ? ,czy przypadkiem nie mają przywr skoro tak sapią i się ocierają. |
|
|
|
|
pawcio206
Imię: Paweł
Wiek: 42 Dołączył: 02 Cze 2013 Posty: 67 Skąd: Ruda Ĺląska
|
Wysłany: 2013-06-14, 07:20
|
|
|
Kolego to se kupiłeś problem tak jak ja i jestem miesiac do dup... przez takiego nie uczciwego sprzedawce a od kogo brałeś to moze mamy to samo dziadostwo . Mam ta sama sytuacje metro podaje według przepisu nr 10. tydzien to troche za krótko chyba najlepiej czekaj na adama napewno cos poradzi. |
Ostatnio zmieniony przez pawcio206 2013-06-14, 14:38, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
Luca
Imię: Ĺukasz
Wiek: 44 Dołączył: 16 Mar 2013 Posty: 48 Skąd: NIemcy, Straelen
|
Wysłany: 2013-06-14, 10:36
|
|
|
Witam wszystkich na wstępię to chiałem się podzielic nowiną w dniu dzisiejszym o 2:45 zostałem tatusięm urodziła nam sie śliczna i zdrowa córeczka i jestem przeszczęśliwy. Wracając do tematu to ryby kupiłem w Niemczech u Pana, o imieniu Bob pośrednik Stendekera.Fakt jestem w du.. i wku......... niemiłosiernie na to, ze sprzedaje tak zapaskudzone ryby. Nie robiłem wycinka ze skrzela, bo nie potrafie tego zrobic :( niestety. Czekam na Adama może on cos doradzi i pomoze mi, bo naprawde siły mi opadają, będę musiał drugi raz zrestartowac akwarium to jest koszmar. Odnosnie filmów i powiekszenia nie będę się kłócił, bo starałem się robić w wielu rozmiarach i w końcu sam zgłupiałem na pewno było to w 300 lub 600 przepraszam, ale sami wiecie jak juz oczekujecie dzieciaka i co chwile cos sie dzieje człekowi, wszystko sie myli, bardzo prosze, o pomoc jak to wszystko wyleczyć, i jak dokładnie odkazić zbiornik, dodam, że nie mam perhydrolu i raczej tu nie kupie zjezdziłem juz chyba z 200 km za tym srodkiem i nigdzie nie ma. Mam w domu zwykły wybielacz i sól nie jodowaną i tylko tym moge odkazić akwarium i tu pytanie czy można ? a jeszcze nadmanganian potasu i jak to zrobic jeżeli da sie tymi specyfikami. I równiez proszę, o to jak dokładnie mam leczyć te ryby w niedzielę dojedzie do mnie 2 opakowania metronidazolu i pare tabletek zipyran plus mam również w domu levamol 10% 2 buteleczki po 20 ml |
_________________ Ĺukasz |
|
|
|
|
cdpkaktus
Imię: Rafał
|
Wysłany: 2013-06-14, 12:31
|
|
|
Luca, Moje gratulacje |
_________________ Pozdrawiam
Rafał |
|
|
|
|
adamn
Imię: Adam
Pomógł: 66 razy Wiek: 65 Dołączył: 19 Lis 2012 Posty: 7466 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2013-06-14, 13:06
|
|
|
pawcio206 napisał/a: | Kolego to se kupiłeś problem tak jak ja i jestem miesiac do dup... przez takiego gnoja ja mam ochote jechac z tymi rybami z powrotem i jeszcze mu miche wyklepac a od kogo brałeś to moze mamy to samo dziadostwo . Mam ta sama sytuacje metro podaje według przepisu nr 10. tydzien to troche za krótko chyba najlepiej czekaj na adama napewno cos poradzi. |
Paweł czy aby Cię nie ponosi za bardzo? Na tym FORUM takie teksty nie mają prawa się znaleźć. Myśl szybko o nowym wątku. temat prześlij mi na priva w miarę szybko.
Adam |
_________________ "Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł" Albert E.
|
|
|
|
|
pawcio206
|
Wysłany: 2013-06-14, 13:27
|
|
|
przepraszam ale mnie poniosło naprawde to moj 2 restart tak jak kolega wczesniej napisal a wystarczylo powiedziec przy zakupie zastosuj taki i taki srodek po 1 dniu i by bylo po problemie. ja moczyłem wszystko przez 11 dni w Nadmanganian potasu potem płukanko wszystkiego i nowe podłoże .A PRZEDEWSZYSTKIM GRATULACJE LUCA |
|
|
|
|
Maniek
Imię: Mariusz
|
Wysłany: 2013-06-14, 13:38
|
|
|
Spokojnie, ryby nie wyglądają wcale źle. Na pewno coś z nich bedzie.
Wiadomo że ryby od braci coś mają. Ale jak z tym sie uporasz to bedą długo cieszyć oko.
Ps. gratulacje:)
pozdr |
|
|
|
|
darek-J [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-06-14, 14:26
|
|
|
Po pierwsze to Gratulacje.
Po drugie mimo wszystko sprawdził bym skrzela i jeśli coś tam jest to zaczął od tego,
teraz masz 28=29 st i sapią , a jak będziesz chciał leczyć na wiciowce to zwykle podwyższamy temperaturę do 32-33 st., mogą wtedy mieć kłopot.
Co do pobrania wycinka to;
-kładziesz rybę na wilgotnej szmatce
-drugim końcem szmatki przykrywasz ją tak by zostało na wierzchu skrzele
-podkładasz pod pokrywę skrzela wacik np do uszu ,żeby ci się nie zamykało
-ostrymi małymi nożyczkami bierzesz wycinek skrzela 1-2 mm, wystarczą końcówki
-tylko nie pchać nożyczek głęboko |
Ostatnio zmieniony przez 2013-06-14, 16:57, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
adamn
Imię: Adam
Pomógł: 66 razy Wiek: 65 Dołączył: 19 Lis 2012 Posty: 7466 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2013-06-14, 16:54
|
|
|
pawcio206 napisał/a: | ... wystarczylo powiedziec przy zakupie zastosuj taki i taki srodek po 1 dniu i by bylo po problemie. |
nic by nie wystarczyło bo i tak jak zafajdane ryby to by NIC nie pomogło i moczenia i kwarantanna. Masz to teraz walcz do upadłego i zdobywaj doświadczenie. Wtedy Ci się d... twarde zrobi jak podeszwa hipopotama. A po jednym dniu to tylko robią się zajady a nie poprawa jakości zakupionego towaru.
Adam |
_________________ "Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł" Albert E.
|
|
|
|
|
ganzel
Imię: Tomasz
|
Wysłany: 2013-06-14, 17:37
|
|
|
Luca gratulacje z powiększenia rodziny Powodzenia w leczeniu |
|
|
|
|
darek-J [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-06-14, 19:50
|
|
|
Luca dawaj wycinek ze skrzela ,wklejaj foto lub film z micro i heja.Wiem że czasu mało bo brzdąc w chacie ,ale znajdź chwile :D |
|
|
|
|
pawcio206
|
Wysłany: 2013-06-14, 20:09
|
|
|
adamn napisał/a: |
nic by nie wystarczyło bo i tak jak zafajdane ryby to by NIC nie pomogło i moczenia i kwarantanna. Masz to teraz walcz do upadłego i zdobywaj doświadczenie. Wtedy Ci się d... twarde zrobi jak podeszwa hipopotama. A po jednym dniu to tylko robią się zajady a nie poprawa jakości zakupionego towaru.
Adam |
No Adamie w 100% święte słowa bede walczył do samego końca mojego albo ryb :D |
|
|
|
|
darek-J [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-06-14, 21:19
|
|
|
tematem tego postu jest pomoc w leczeniu ryb u Luca ,jak by komuś sprawiało problem czytanie ze zrozumieniem,a nie jakieś pierdoły |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
|
|
|
DiscusForum.adamn.pl: forum dyskusyjne o dyskowcach |
|
|
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 11 |
|
|