DiscusForum.adamn.pl Strona Główna  
      FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Zaloguj     

Poprzedni temat «» Następny temat
wyskoczą czy nie. oto jest pytanie?
Autor Wiadomość
johnny 
johnny

Imię: mariusz
Wysłany: 2013-05-09, 17:10   wyskoczą czy nie. oto jest pytanie?

Elo wszystkim , czy wyskoczyły Wam kiedyś paletki z akwarium? pytam ponieważ mam zbiornik odkryty i trochę się obawiam, żeby nie zachciało im się latać, miałem 5 rybek w zbiorniku z gatunku "tetra" no i niestety poleciały, co prawda niedaleko... ale i tak szkoda, jak możecie to podzielcie sie doświadczeniami :-D Pozdrawiam

alex 

Imię: Ola
Wysłany: 2013-05-09, 17:18   

Ja również mam odkryte akwarium (bo nie mogę zdecydować się na rodzaj przykrycia) i jeszcze żadna mi nie wyskoczyła. Jednak z tego co piszą inni wynika, że jest to tylko kwestia czasu.... :-(

johnny 
johnny

Imię: mariusz
Wysłany: 2013-05-09, 17:28   

O cholera , to mam sie bać? Ja mam pokrywę ale świetlówki tylko 3 * 39 watt. Zawsze coś

alegumis
[Usunięty]

Wysłany: 2013-05-09, 18:27   

Jest duża szansa że znajdziesz je na podłodze ;-)

GACUŚ 
GACUŚ

Imię: Wiesiek
Wysłany: 2013-05-09, 21:17   

Mi dyskowce wyskoczyły dwa razy . Raz ot tak sobie bez przyczyny a za drugim razem jak w nocy padło zasilanie akwa . Wolały wyskoczyć przez uchyloną pokrywę niż się udusić . Na szczęście narobiły tyle hałasu że mnie obudziły w sąsiednim pokoju dzięki czemu przeżyły .

Pozdrawiam
Wiesiek

mg72 

Imię: MIREK
Wysłany: 2013-05-09, 22:51   

moja to w cisnęła się w otwór w szybie nakrywkowej a z powrotem nie dała rady i ...

adamn 

Imię: Adam
Wysłany: 2013-05-10, 08:20   

Wyskakiwanie ryb to naturalna kolej rzeczy. Tak reagują ryby na niebezpieczeństwo. jak jedna drugą goni. Jak stare mają małe i te je objadają. Jak się ryby łapie siatką. Mój rekord skakania dyskowca to 210 cm. Rekordzista spadł na ręcznik do ścierania wody z piwnicy. Słychać było w całej. Na łapę i do akwarium i 3 miesiące leżał jak flądra bo sobie coś tam poprzestawiał i potem się wyprostował i zaczął działać. Kolejny wyleciał z 160 cm jak karmił małe przez 3 cm lukę w szykach co nie została dosunięta na maxa. Jak go znalazłem to był prawie suchy jak pieprz. No ale 40 minutowa reanimacja usta usta i woda jak wylot z turbiny połączona z masażem serca (stracił kilka łusek) przyniosła efekt. Na drugi dzień karmił dalej małe wielkości paznokcia.
No i były takie co wyskoczyły nie w tej godzinie co trza. Tych już nie ma.
Szyba nakrywkowa to podstawa. Mniejsze parowanie. mniej prądu i większe bezpieczeństwo dla ryb.
Adam

porlock 

Imię: Tomasz
Wysłany: 2013-05-10, 14:37   

adamn napisał/a:
Jak go znalazłem to był prawie suchy jak pieprz. No ale 40 minutowa reanimacja usta usta i woda jak wylot z turbiny połączona z masażem serca (stracił kilka łusek) przyniosła efekt.

Adam rozumiem ze reanimacja usta usta to taka przenośnia ? Tzn przystawiłeś ją do wylotu z turbiny ? czy jak to wyglądało ? podłączyłeś wylot z turbiny do jej pyszczka no i ten masaż mnie zastanawia.. opisz proszę jak to wyglądało bo ciekawy jestem.

A wracajac do tematu to
Ja mam akwarium odkryte, i jak na te chwile przez blisko 2 lata mialem jeden wypadek. W nocy zapsalilem na chwile światło w lampie podwieszanej nad akwarium bo chcialem cos tam sobie zobaczyć, i chlup jedna wyskoczyła, na szczescie do tej pory żyje.. i ma sie dobrze.

adamn 

Wysłany: 2013-05-10, 19:55   

1 - opłukać rybę
2 - włożyć do wody
3 - wyciągnąć i dmuchnąć kilka razy w pysk by się otworzył
4 - potem woda i wylot z filtra i nią poruszać na boki
5 - potem znów dmuchanie i wylot i rak do czasu aż zaczęła zipać wpierw co minutę a potem częściej. Trwało to dość długo. Potem ryba sama opadła na dno i leżała sobie jakiś czas oddychając i żrąc jak płastuga i na drugi dzień w pion się postawiła. Wszystko zależało z jakiego wysoka i na co spadła.

Adam

porlock 

Imię: Tomasz
Wysłany: 2013-05-11, 23:16   

Adam a po czym stwierdziłeś ze ryba w ogóle jeszcze żyje ? Czy tak w ciemno spróbowałaś a nóź się uda ?

adamn 

Wysłany: 2013-05-12, 11:26   

Ryba jak sztywna jak z zamrażarki to już d... Ta była miętka w ciele ale sucha na ciele.
Adam

sini 

Imię: artur
Wysłany: 2013-07-04, 07:21   

Jedna z moich tez wyskoczyła, ale byłem w pobliżu więc żyje do dziś. Dla bezpieczeństwa lepiej mieć przykryte akwarium.
Pozdrawiam

Odpowiedz do tematu