Woda "niebiańska" |
Autor |
Wiadomość |
A!icja
Imię: Alicja
Pomogła: 4 razy Wiek: 29 Dołączyła: 09 Gru 2012 Posty: 851 Skąd: lublin
|
Wysłany: 2013-04-25, 21:58
|
|
|
adamn napisał/a: | No a co do Aqua Szuta to moje pompeczki wirnikowe są o numerach 1112 i dalej. Jasno zielone obudowy i działają. |
Bo powstały w czasach, gdzie rzeczy działały dalej, mimo dawno skończonej gwarancji
A ja i tak czekam na wątek
Pozdro |
|
|
|
|
Ĺukasz [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-04-25, 22:42
|
|
|
A!icja napisał/a: | adamn napisał/a: | No a co do Aqua Szuta to moje pompeczki wirnikowe są o numerach 1112 i dalej. Jasno zielone obudowy i działają. |
Bo powstały w czasach, gdzie rzeczy działały dalej, mimo dawno skończonej gwarancji
A ja i tak czekam na wątek
Pozdro |
Zielone pompeczki szuta, to są lata 99/00 także nie przeginaj. |
|
|
|
|
Szybki
Imię: Damian
Wiek: 38 Dołączył: 27 Lis 2012 Posty: 156 Skąd: Posada, Kazimierz Biskupi
|
Wysłany: 2013-04-25, 23:43
|
|
|
A tak się zastanawiam jak by wodę deszczową przez filtr węglowy przepuścić? Tematów chemicznych byśmy się pozbyli. Coś w tym stylu jak by zrobić?
1 zbiornik wody opadowej,
2 filtr węglowy,
3 zbiornik na wodę czystą.
Jak by było odpowiednie ciśnienie słupa wody to można by nawet kompletny filtr RO zamontować zamiast samego węglowego i wtedy dodać do tego tylko odpływ wody odpadowej lecz czy wystarczające ciśnienie by było nawet przy wysokości urządzenia 2-3 metry to nie ta godzina bym nad tym się zastanawiał. No i oczywiście urządzenie ogrodowe to raczej niż domowe chyba że by ktoś się pokusił o własne modyfikacje. Tu jest tylko szkic tak prosty jak to tylko możliwe |
|
|
|
|
Trev
Imię: Jurek
|
Wysłany: 2013-04-26, 09:18
|
|
|
Ja planuję zrobić zgrubną filtrację mechaniczną deszczówki przed wpuszczeniem do dużego zbiornika który ma być bazą do podlewania trawnika.
Do przyszłych palet boję się zastosować deszczówkę - okolice Krakowa niestety nie należą do najczystszych, ale nie zamierzam też zbierać nadmiaru syfu do dużego, wkopanego w ziemię zbiornika.
Jak zaczną się wakacje planuję wkopać obok domku narzędziowego zbiorniczek 1m3 i wylot rynny przepuścić przez beczkę z gąbkami albo coś w rodzaju filtra harmonijkowego, ale nie wiem czy nawet BB 20" da radę wyrobić przy większym deszczu dla powierzchni dachu ok. 25m2.
Próbował ktoś może takiego rozwiązania i ma jakieś doświadczenie? |
|
|
|
|
toommaszeek
Imię: Tomasz
Pomógł: 7 razy Wiek: 43 Dołączył: 25 Lis 2012 Posty: 1068 Skąd: Aleksandrów Kujawski
|
Wysłany: 2013-05-03, 21:48
|
|
|
Szybki napisał/a: | Jak by było odpowiednie ciśnienie słupa wody to można by nawet kompletny filtr RO zamontować zamiast samego węglowego i wtedy dodać do tego tylko odpływ wody odpadowej lecz czy wystarczające ciśnienie by było nawet przy wysokości urządzenia 2-3 metry to nie ta godzina bym nad tym się zastanawiał. |
Każde 10m wysokości słupa wody to 1bar, bez względu na średnicę zastosowanych węży czy rur. W instalacji wodnej mamy przeważnie od 2 (jest to bardzo słabe ciśnienie) do nawet 5 barów. Także wyobraź sobie ilu metrowy musiałbyś mieć słup wody aby woda zaczęła przepływać przez osmozę. |
|
|
|
|
|