Hodowla dżdżownicy kalifornijskiej |
Autor |
Wiadomość |
Dzwieku [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-03-09, 16:07 Hodowla dżdżownicy kalifornijskiej
|
|
|
Chciałem wam pokazać moją hodowlę dżdżownicy kalifornijskiej
Czerwone dżdżownice kalifornijskie "RED HYBRID OF CALIFORNIA" żyją 14-16 lat, podczas gdy dżdżownice dzikie żyją tylko 4 lata a jej zdolności rozrodcze są od 4 – 12 razy większe.
Hodowle musiałem zapoczątkować poprzez zakup porcji dosyć sporej ,wiaderko 10l materiału organicznego wraz z dżdżownicami od kolegi z Dąbrowy Górniczej.
Ponieważ nie posiadam za wiele miejsca na budowę kompostownika na powietrzu skorzystałem ze starego akwarium 100x40x40 które postawiłem w piwnicy gdzie panuje stała temperatura zimą i latem około 15 C, do akwarium wsypałem trochę najzwyklejszej ziemi bez dodatków dodałem wszystkie odpadki jakie były w domu, dżdżownice kalifornijskie jedzą wszelkie odpady organiczne: skórki po owocach i warzywach, popsute owoce, obierki z ziemniaków i tego podobne.
Do tego wszystkiego dodałem także rozmoczone wytłoczki po jajkach, robale potrzebują celulozy do tworzenia kokonów, czyli do rozmnażania się (dobrym pomysłem na czysty papier jest zwykły papier toaletowy ten najtańszy najzwyklejszy) można dodać także trociny drzew liściastych oraz liście za wyjątkiem liści orzecha włoskiego.
Musimy pamiętać, żeby utrzymywać wilgotne podłoże optymalne warunki to wilgotność na poziomie 60- 80%.
Po wpuszczeniu robaczków do akwa nie robiłem nic tylko wrzucałem co jakiś czas resztki, po około miesiącu zauważyłem małe osobniki było ich dosyć sporo, więc zacząłem karmienie moich ryb dżdżownicami.
Robaki wyciągam poprostu rękami wsadzam na godzinkę do rozgotowanych płatków owsianych i kroję na 4 kawałki każdą dżdżownice :) po czym wrzucam do akwarium. Ryby przepadają za tym pokarmem.
Wyprzedzając możliwe pytanie, kroję je ponieważ są dosyć spore a moje ryby to karzełki i całemu nie dały by rady. Czytałem gdzieś, że podobno cała żywa dżdżownica może przebić ściankę żołądka Dyska nie wiem czy to prawda nie sprawdzałem :).
Oprócz hodowli tych robali prowadzę także hodowlę wazonkowca, mam obecnie 4 pojemniki w domu wcześniej miałem kilka w piwnicy ale słabo się tam mnożyły. Podczas zakładania hodowli dżdżownicy zauważyłem, że został mi jeden pojemnik z wazonkowcem w piwnicy ponieważ i tak już nic koło tego wazonkowca na dole nie robiłem wrzuciłem całą kolonię do akwarium z dżdżownicami. Efekty mnie zdziwiły wazonkowiec osiąga tam niesamowite rozmiary jest sporo większy od tego który jest hodowany tradycyjnie. |
|
|
|
 |
adamn

Imię: Adam
Pomógł: 66 razy Wiek: 66 Dołączył: 19 Lis 2012 Posty: 7461 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2013-03-09, 19:16
|
|
|
Mnie się to podoba i ja w to chyba wejdę. Różna wielkość i się nadają do skarmiania. Generalnie ten wątek to Jurasowi trza zadedykować
Adam |
_________________ "Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł" Albert E.
 |
|
|
|
 |
Dzwieku [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-03-09, 19:50
|
|
|
Jeśli się uda nagrać jutro zobaczycie reakcję ryb na dżdżownicę :D |
|
|
|
 |
xenon
xenon

Imię: Piotr
Wiek: 48 Dołączył: 21 Lis 2012 Posty: 104 Skąd: Nawojowa Góra
|
Wysłany: 2013-03-09, 21:18
|
|
|
No, Tomeczku ciekawa sprawa Tylko to krojenie |
|
|
|
 |
Dzwieku [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-03-09, 21:24
|
|
|
Dziewczyny płaczą podczas krojenia ale "Live is brutal" Twoje ryby spokojnie połkną całą dżdżownicę nie trzeba kroić :) uwierz mi :D. Gosia jest twarda w malakserze zmieli i poda jak będzie trzeba :D. |
|
|
|
 |
xenon
xenon

Imię: Piotr
Wiek: 48 Dołączył: 21 Lis 2012 Posty: 104 Skąd: Nawojowa Góra
|
Wysłany: 2013-03-09, 21:26
|
|
|
Ha, ha już to widzę Ale ciekawy pokarm i treściwy |
|
|
|
 |
Dzwieku [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-03-09, 21:28
|
|
|
Ĺatwiejszy niż doniczkowiec nie ma co porównywać a i kaloryczność porównywalna myślę nie ma jak żywy. |
|
|
|
 |
Dzwieku [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-03-09, 21:54
|
|
|
adamn napisał/a: | Mnie się to podoba i ja w to chyba wejdę. Różna wielkość i się nadają do skarmiania. | .
Adaś masz ode mnie porcję zarodową z dostawą do domu. |
|
|
|
 |
cdpkaktus
Imię: Rafał
|
Wysłany: 2013-03-09, 21:56
|
|
|
Dzwieku, masz na sprzedaż taką porcję |
_________________ Pozdrawiam
Rafał |
|
|
|
 |
Dzwieku [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-03-09, 21:57
|
|
|
cdpkaktus napisał/a: | Dzwieku, masz na sprzedaż taką porcję |
na sprzedaż nie.
Ale mogę trochę odstąpić. |
|
|
|
 |
jab75
Imię: Jacek
Pomógł: 1 raz Wiek: 25 Dołączył: 25 Lis 2012 Posty: 548 Skąd: PL
|
Wysłany: 2013-03-09, 22:03
|
|
|
adamn napisał/a: | Mnie się to podoba i ja w to chyba wejdę. Adam |
Jak chcesz to jutro przywiozę dużą porcję na wieczór . |
|
|
|
 |
cdpkaktus
Imię: Rafał
|
Wysłany: 2013-03-09, 22:03
|
|
|
Dzwieku, PW poszło |
_________________ Pozdrawiam
Rafał |
|
|
|
 |
A!icja

Imię: Alicja
Pomogła: 4 razy Wiek: 30 Dołączyła: 09 Gru 2012 Posty: 851 Skąd: lublin
|
Wysłany: 2013-03-09, 22:34
|
|
|
Dzwieku napisał/a: | Dziewczyny płaczą podczas krojenia ale "Live is brutal" |
Tiaa a myślisz, że jak się na ryby chodziło i taka miała z 10 cm to całą nabijałam na haczyk ?
Live is brutal
|
_________________ Bo widzisz drogie dziecko...
Tak już w życiu bywa,
że pies tonie, łańcuch pływa. |
|
|
|
 |
Dzwieku [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-03-09, 22:38
|
|
|
A!icja napisał/a: | Dzwieku napisał/a: | Dziewczyny płaczą podczas krojenia ale "Live is brutal" |
Tiaa a myślisz, że jak się na ryby chodziło i taka miała z 10 cm to całą nabijałam na haczyk ?
Live is brutal
|
Mając na myśli dziewczyny mam na myśli moje dziewczyny :D (czyt. żona i córka) .
Kurde chciałbym kiedyś córkę na ryby zabrać. |
|
|
|
 |
adamn

Imię: Adam
Pomógł: 66 razy Wiek: 66 Dołączył: 19 Lis 2012 Posty: 7461 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2013-03-10, 07:33
|
|
|
jab75 napisał/a: | Jak chcesz to jutro przywiozę dużą porcję na wieczór . |
w krokodylu to każdy może kupić. Tylko kto wie na czym były pasione bo jak nawet okonek nie chwyta to dysk ma chwytać w paszczu? Tu sprawdzone. Co do porcji zarodowej toe ma sprawy. Mozę kiedyś ktoś będzie z kierunku jechał to podeślesz?
Adam |
_________________ "Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł" Albert E.
 |
|
|
|
 |
|