DiscusForum.adamn.pl Strona Główna  
      FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Zaloguj     

Poprzedni temat «» Następny temat
[112L] Coś innego od Szybkiego
Autor Wiadomość
Szybki 

Imię: Damian
Wysłany: 2014-01-10, 21:55   [112L] Coś innego od Szybkiego

- wielkość zbiornika w litrach: 112

- wymiary zbiornika: 80x35x40

- od kiedy zbiornik funkcjonuje: około roku

- sposób przygotowania wody do zbiornika: kran +ro proporcje różne

- woda i jej parametry: tww (KH), two (GH), pH i ewentualnie wielkość związków azotowych: NO2 - 0, NO3 - <5, twardości nie pamiętam

- częstotliwość podmian wody: róźnie ;)

- rodzaj podłoża z podaniem granulacji orientacyjnej w przypadku żwiru: ziemia ogrodowa na to substrat aquael przysypany bazaltem

- dodatkowe elementy jak korzenie, zamki ceramiczne, okręty podwodne, akropol z marmuru ;) czy też tła wewnętrzne czy skały: jeden nieduży korzeń mangrowca którego w zasadzie nie widać

- obsada zbiornika, dokładnie ile dyskowców i pozostałych ryb. Samopoczucie ryb i aktywność: Bystrzyk Ozdobny 15 szt, 4 zbrojniki LDA 16, krewetki RC ok 10 szt, ślimaki Helena 7 szt

- obsada roślinna i nawożenie (jeśli zbiornik nie jest higieniczny): ludwigia sp, ludwigia repens, heteranthera, rotala wallichii, rotala indica, red, green, bacopa, blyxa japonica, eleocharis acicularis, limnophila aromatica, didiplis dinadara, pogostemon helferi, hemianthus micranthemoides.
Nawożenie - Co2 z butli + nawożenie słupa wody

- rodzaj filtracji, jaka i ile: Aquael Minikani 120 + wewnętrzny aqua szut stary model

- rodzaj wkładów filtracyjnych: zeolit, ceramika, włóknina, gąbka

- ogrzewanie zbiornika szczegółowo: brak

- oświetlenie zbiornika, ile i jak długo: 75W, 11h na dobę

- sposób i rodzaj karmienia: różnie głównie pokarmy suche, czasami wodzień.

- krótki, w kilku zdaniach, opis powstawania (czas kwarantanny, dojrzewanie): Kwarantanny jako takiej nie było (na początku startował zbiornik z samymi roślinami) po czasie dodałem krewetki z innego zbiornika oraz ślimaki Helena. Ryby doszły nie prędzej jak po miesiącu choć nie pamiętam dokładnie.

- zdjęcie całego zbiornika:

- film jeśli jest taka możliwość (do 20 sekund):

- sukcesy i porażki jakie były ewentualnie do tej pory w zbiorniku: Z porażek pechowe zakupy pielęgniczek ramireza i bojowników bo szybko padały, czasami bywało że CO2 za dużo poleciało to i krewetki i ślimaki helena padały, bardziej lub lżej wkradają się glony. Z sukcesów to w zasadzie każda roślina tu rośnie i cieszy oko nie tylko moje.

Jako że nie tylko paletkami się zajmuje a to forum ogólno akwarystyczne to zanim na nowo ruszę z dyskowcami chciałem zaprezentować swój mniejszy zbiorniczek. Kolejna wizja zbiornika roślinnego który obecnie jest znowu w trakcie zarastania i jakiegoś tam formowania. Dodałem 3 zdjęcia ale wygląd zmieniał się więcej razy lecz tu są zaznaczone największe zmiany. Oczywiście wszelkie komentarze mile widziane.

P1010366.jpg
Bardziej aktualne
Plik ściągnięto 29 raz(y) 144,69 KB

HPIM7508.jpg
Plik ściągnięto 24 raz(y) 104,26 KB

P1010322.jpg
Plik ściągnięto 43 raz(y) 143,44 KB

Aicha 

Imię: Aska
Wysłany: 2014-01-11, 09:34   

Mi sie bardzo podoba, duzo pracy trzeba wlozyc w taki zbiornik? Bo moze bym sobie takie cos postawila, bardzo mile dla oka ;-)

Szybki 

Wysłany: 2014-01-11, 10:02   

Czy dużo hmm.. myślę że nie więcej jak przy paletkach. Okazjonalnie więcej czasu potrzebuje np przy zakładaniu, przycince ale generalnie to bardzo mało, wlać nawóz i sypnąć jeść i tyle. Polecam takie akwaria :-)

darek-J
[Usunięty]

Wysłany: 2014-01-11, 10:02   

Roslinne zawsze Mi się podobały , Tu gdzie mam dyski było swojego czasu krewetkarium z całą kupą mchów i glossi.

Fajne chaszcze :mrgreen:

Aicha 

Imię: Aska
Wysłany: 2014-01-11, 10:20   

Mi tez wlasnie sie bardzo podobaja a przy paletach nie dbam o rosliny wiec postawila bym sobie taki zbiorniczek z jakas drobnica, moze kiedys tez sie pochwale takim akwarium :-D

Szybki 

Wysłany: 2014-01-11, 10:32   

No ja z tych samych przyczyn postawiłem ten zbiornik :-) ps. Więc czekam na efekty i pamiętaj że zawsze musi być gorzej by było lepiej ;-)

adamn 

Imię: Adam
Wysłany: 2014-01-13, 12:17   

a co w takim dysków nie można trzymać czy jak?
Adam

Szybki 

Wysłany: 2014-01-14, 23:18   

Można szczególnie dorosłe dyski, aczkolwiek więcej wtedy z tym zabawy niż np rośliny i krewetki i jakieś drobne rybki :-) Z resztą komu ja to piszę :-P

Szybki 

Wysłany: 2014-03-06, 20:20   

Takie po przycince trochę bardziej już rozrośnięte. Poza tym coraz bardziej denerwuje porysowana szyba :-/

P1010510.jpg
Plik ściągnięto 37 raz(y) 131,31 KB

Fixmax 

Imię: Rafał
Wysłany: 2014-03-06, 20:58   

Oświetlenie to HQi czy rury?

Szybki 

Wysłany: 2014-03-06, 21:17   

Rurki ;) a dokładnie to..
T8
25w grolux,
2x18W 6500k,
T5
1x14w 4000k.
Część by wypadało już w sumie wymienić na nowe.

Fixmax 

Wysłany: 2014-03-06, 21:23   

Pytam bo jak kiedyś miałem roslinne to przy HQi rośliny rosły jak zwariowane, ale glony też :-D

Szybki 

Wysłany: 2014-03-06, 21:25   

Tu też się pojawiają niestety głównie na trawniku. Lecz u mnie to zapewne nawożenie, zakupiłem wagę (przysłali nie taką co chciałem) do nawozów więc może coś ogarnę w tym temacie.

Fixmax 

Wysłany: 2014-03-06, 21:29   

Z tego co pamiętam to jak glon zaczyna wygrywać przy dnie to za mało światła tam dociera. Kiedyś używałem planta gainer, tylko do wody i Co2

K@@MIL 

Imię: Kamil
Wysłany: 2014-03-07, 01:32   

jaki to glon? na glony to Femanga jest super a na np, sinice chemiclean, i człowieku po co Ty tyle tego Co2 do tej wody walisz że aż ślimaki padają myślisz że rośliny przy mniejszej ilości nie będą rosły?

Odpowiedz do tematu