[112L] Coś innego od Szybkiego |
Autor |
Wiadomość |
Szybki

Imię: Damian
Wiek: 38 Dołączył: 27 Lis 2012 Posty: 156 Skąd: Posada, Kazimierz Biskupi
|
Wysłany: 2014-01-10, 21:55 [112L] Coś innego od Szybkiego
|
|
|
- wielkość zbiornika w litrach: 112
- wymiary zbiornika: 80x35x40
- od kiedy zbiornik funkcjonuje: około roku
- sposób przygotowania wody do zbiornika: kran +ro proporcje różne
- woda i jej parametry: tww (KH), two (GH), pH i ewentualnie wielkość związków azotowych: NO2 - 0, NO3 - <5, twardości nie pamiętam
- częstotliwość podmian wody: róźnie ;)
- rodzaj podłoża z podaniem granulacji orientacyjnej w przypadku żwiru: ziemia ogrodowa na to substrat aquael przysypany bazaltem
- dodatkowe elementy jak korzenie, zamki ceramiczne, okręty podwodne, akropol z marmuru ;) czy też tła wewnętrzne czy skały: jeden nieduży korzeń mangrowca którego w zasadzie nie widać
- obsada zbiornika, dokładnie ile dyskowców i pozostałych ryb. Samopoczucie ryb i aktywność: Bystrzyk Ozdobny 15 szt, 4 zbrojniki LDA 16, krewetki RC ok 10 szt, ślimaki Helena 7 szt
- obsada roślinna i nawożenie (jeśli zbiornik nie jest higieniczny): ludwigia sp, ludwigia repens, heteranthera, rotala wallichii, rotala indica, red, green, bacopa, blyxa japonica, eleocharis acicularis, limnophila aromatica, didiplis dinadara, pogostemon helferi, hemianthus micranthemoides.
Nawożenie - Co2 z butli + nawożenie słupa wody
- rodzaj filtracji, jaka i ile: Aquael Minikani 120 + wewnętrzny aqua szut stary model
- rodzaj wkładów filtracyjnych: zeolit, ceramika, włóknina, gąbka
- ogrzewanie zbiornika szczegółowo: brak
- oświetlenie zbiornika, ile i jak długo: 75W, 11h na dobę
- sposób i rodzaj karmienia: różnie głównie pokarmy suche, czasami wodzień.
- krótki, w kilku zdaniach, opis powstawania (czas kwarantanny, dojrzewanie): Kwarantanny jako takiej nie było (na początku startował zbiornik z samymi roślinami) po czasie dodałem krewetki z innego zbiornika oraz ślimaki Helena. Ryby doszły nie prędzej jak po miesiącu choć nie pamiętam dokładnie.
- zdjęcie całego zbiornika:
- film jeśli jest taka możliwość (do 20 sekund):
- sukcesy i porażki jakie były ewentualnie do tej pory w zbiorniku: Z porażek pechowe zakupy pielęgniczek ramireza i bojowników bo szybko padały, czasami bywało że CO2 za dużo poleciało to i krewetki i ślimaki helena padały, bardziej lub lżej wkradają się glony. Z sukcesów to w zasadzie każda roślina tu rośnie i cieszy oko nie tylko moje.
Jako że nie tylko paletkami się zajmuje a to forum ogólno akwarystyczne to zanim na nowo ruszę z dyskowcami chciałem zaprezentować swój mniejszy zbiorniczek. Kolejna wizja zbiornika roślinnego który obecnie jest znowu w trakcie zarastania i jakiegoś tam formowania. Dodałem 3 zdjęcia ale wygląd zmieniał się więcej razy lecz tu są zaznaczone największe zmiany. Oczywiście wszelkie komentarze mile widziane. |
|
|
|
 |
Aicha
Imię: Aska
Wiek: 39 Dołączyła: 26 Paź 2013 Posty: 290 Skąd: Sainte Genevieve des Bois
|
Wysłany: 2014-01-11, 09:34
|
|
|
Mi sie bardzo podoba, duzo pracy trzeba wlozyc w taki zbiornik? Bo moze bym sobie takie cos postawila, bardzo mile dla oka |
|
|
|
 |
Szybki

|
Wysłany: 2014-01-11, 10:02
|
|
|
Czy dużo hmm.. myślę że nie więcej jak przy paletkach. Okazjonalnie więcej czasu potrzebuje np przy zakładaniu, przycince ale generalnie to bardzo mało, wlać nawóz i sypnąć jeść i tyle. Polecam takie akwaria |
|
|
|
 |
darek-J [Usunięty]
|
Wysłany: 2014-01-11, 10:02
|
|
|
Roslinne zawsze Mi się podobały , Tu gdzie mam dyski było swojego czasu krewetkarium z całą kupą mchów i glossi.
Fajne chaszcze |
|
|
|
 |
Aicha
Imię: Aska
Wiek: 39 Dołączyła: 26 Paź 2013 Posty: 290 Skąd: Sainte Genevieve des Bois
|
Wysłany: 2014-01-11, 10:20
|
|
|
Mi tez wlasnie sie bardzo podobaja a przy paletach nie dbam o rosliny wiec postawila bym sobie taki zbiorniczek z jakas drobnica, moze kiedys tez sie pochwale takim akwarium |
|
|
|
 |
Szybki

|
Wysłany: 2014-01-11, 10:32
|
|
|
No ja z tych samych przyczyn postawiłem ten zbiornik ps. Więc czekam na efekty i pamiętaj że zawsze musi być gorzej by było lepiej |
|
|
|
 |
adamn

Imię: Adam
Pomógł: 66 razy Wiek: 66 Dołączył: 19 Lis 2012 Posty: 7455 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2014-01-13, 12:17
|
|
|
a co w takim dysków nie można trzymać czy jak?
Adam |
_________________ "Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł" Albert E.
 |
|
|
|
 |
Szybki

|
Wysłany: 2014-01-14, 23:18
|
|
|
Można szczególnie dorosłe dyski, aczkolwiek więcej wtedy z tym zabawy niż np rośliny i krewetki i jakieś drobne rybki Z resztą komu ja to piszę |
|
|
|
 |
Szybki

|
Wysłany: 2014-03-06, 20:20
|
|
|
Takie po przycince trochę bardziej już rozrośnięte. Poza tym coraz bardziej denerwuje porysowana szyba |
|
|
|
 |
Fixmax

Imię: Rafał
Wiek: 49 Dołączył: 21 Lut 2014 Posty: 156 Skąd: Kopenhaga
|
Wysłany: 2014-03-06, 20:58
|
|
|
Oświetlenie to HQi czy rury? |
_________________ Ryby to jest hobby które zawsze do mnie wracało, zawsze z coraz większym akwarium |
|
|
|
 |
Szybki

|
Wysłany: 2014-03-06, 21:17
|
|
|
Rurki ;) a dokładnie to..
T8
25w grolux,
2x18W 6500k,
T5
1x14w 4000k.
Część by wypadało już w sumie wymienić na nowe. |
|
|
|
 |
Fixmax

|
Wysłany: 2014-03-06, 21:23
|
|
|
Pytam bo jak kiedyś miałem roslinne to przy HQi rośliny rosły jak zwariowane, ale glony też |
_________________ Ryby to jest hobby które zawsze do mnie wracało, zawsze z coraz większym akwarium |
|
|
|
 |
Szybki

|
Wysłany: 2014-03-06, 21:25
|
|
|
Tu też się pojawiają niestety głównie na trawniku. Lecz u mnie to zapewne nawożenie, zakupiłem wagę (przysłali nie taką co chciałem) do nawozów więc może coś ogarnę w tym temacie. |
|
|
|
 |
Fixmax

|
Wysłany: 2014-03-06, 21:29
|
|
|
Z tego co pamiętam to jak glon zaczyna wygrywać przy dnie to za mało światła tam dociera. Kiedyś używałem planta gainer, tylko do wody i Co2 |
|
|
|
 |
K@@MIL

Imię: Kamil
|
Wysłany: 2014-03-07, 01:32
|
|
|
jaki to glon? na glony to Femanga jest super a na np, sinice chemiclean, i człowieku po co Ty tyle tego Co2 do tej wody walisz że aż ślimaki padają myślisz że rośliny przy mniejszej ilości nie będą rosły? |
|
|
|
 |
|