DiscusForum.adamn.pl Strona Główna  
      FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Zaloguj     

Poprzedni temat «» Następny temat
Thorichthys ellioti i paletki
Autor Wiadomość
trissot 

Imię: Piotr
Wysłany: 2013-03-17, 19:25   Thorichthys ellioti i paletki

Tak jak w temacie co myślicie na temat takiego połączenia tzn 1 pary Thorichthys ellioti i paletki w 100x40x50?

gienierator 

Imię: Eugeniusz
Wysłany: 2013-03-17, 19:33   

To jakaś prowokacja????
Poczytaj o warunkach bytowania obu gatunków.
pozdro....

adamn 

Imię: Adam
Wysłany: 2013-03-17, 19:46   

ryba..................dysk ......................Thorichthys ellioti
kwasowość............kwaśna.....................zasadowa
twardość .................miękka.....................twarda
rozmiar gęby................mała...........................duża paszcza
wygląd............................okrągła........................plaskata
temperatura........................wysoka.......................stany średnie

Teraz możesz podjąć decyzję a jak je razem połączysz to opisz to w wątku na FORUM
Adam

trissot 

Wysłany: 2013-03-17, 19:55   

To nie żadna prowokacja
Kiedyś miałem dyski natomiast teraz posiadam pielęgnice ameryki centralnej i chciałbym wrócić do paletek z tym że ciężko rozstać się z ulubioną parą eliotów

Jimbim 

Imię: Łukasz
Wysłany: 2013-03-17, 20:23   

Podejrzewam że oprócz różnic w parametrach Elioti będą ganiać Dyski także raczej odpuść sobie to zestawienie ;-)

trissot 

Wysłany: 2013-03-17, 21:25   

Obserwując ich zachowanie to nie zauważyłem żeby wykazywały agresję do współlokatorów poza okresem tarła ale to tylko gdy zbliżyły się zbyt blisko ikry ale to też nie był jakiś atak furii lecz raczej stroszenie piórek

adamn 

Imię: Adam
Wysłany: 2013-03-18, 12:28   

kup sobie parę dysków dorosłych i dawaj sprawozdania.
Adam

esox 

Imię: Radek
Wysłany: 2013-03-18, 18:10   

Może odpowiem, ponieważ miałem dyski i ellioti w jednym zbiorniku ponad pół roku.
Jeżeli chodzi o agresję to żadnej nie zauważyłem mimo ,iż co miesiąc miałem tarlo ellioti i prze 2 tygodnie prowadzaly małe po akwa. Owszem ,odganialy ryby które zbyt blisko podplynely ale bez zbytniej agresji. Ellioti to jedna z najładniejszych i najspokojniejszych pielegnic. Mimo, że uważa się najlepsze parametry wody dla ellioti to ph 7,5 u mnie w wodzie 6,8 regularnie podchodzily do tarla.
Przenioslem je do drugiego baniaka tylko dlatego, że wyczyścily mi akwa z neonow. Nigdy z paletkami nie miały żadnych nieporozumień mimo ,że samiec ellioti miał 13-14 cm a najmniejsza z paletek 8 cm.
Jeżeli nie przeszkadza ci ,że to inne biotopy a paletki i ellioti są "czyste" (żeby obyło się bez leczenia w kwaśnej wodzie) to można trzymać te ryby razem.
Nie dziwię się tobie ,że nie chcesz się pozbyć ellioti. Te ryby coś w sobie mają. Gdybym ja musiał wybierać między paletkami i ellioti... dobrze ,że nie muszę :).
Teraz ellioti są razem ze skalarami, mieczykami i molinezja. Jedyna ganiana ryba to samica ellioti. Samiec ma jakiś bardzo duży popęd :P. Dobrze, że ma tam duzo kryjówek i samiec nie może jej znaleźć.

trissot 

Wysłany: 2013-03-18, 21:16   

Kurcze a już myślałem że to połączenie nie wypali i nie chcąc męczyć ryb już prawie zrezygnowałem lecz post esox mnie natchnął i muszę jeszcze dobrze to przemyśleć i przeanalizować i jeśli dojdzie do połączenia to na pewno zdam relację na forum:)

Odpowiedz do tematu