Thorichthys ellioti i paletki |
Autor |
Wiadomość |
trissot
Imię: Piotr
|
Wysłany: 2013-03-17, 19:25 Thorichthys ellioti i paletki
|
|
|
Tak jak w temacie co myślicie na temat takiego połączenia tzn 1 pary Thorichthys ellioti i paletki w 100x40x50? |
|
|
|
 |
gienierator

Imię: Eugeniusz
Pomógł: 4 razy Wiek: 59 Dołączył: 20 Lis 2012 Posty: 894 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2013-03-17, 19:33
|
|
|
To jakaś prowokacja????
Poczytaj o warunkach bytowania obu gatunków.
pozdro.... |
|
|
|
 |
adamn

Imię: Adam
Pomógł: 66 razy Wiek: 66 Dołączył: 19 Lis 2012 Posty: 7454 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2013-03-17, 19:46
|
|
|
ryba..................dysk ......................Thorichthys ellioti
kwasowość............kwaśna.....................zasadowa
twardość .................miękka.....................twarda
rozmiar gęby................mała...........................duża paszcza
wygląd............................okrągła........................plaskata
temperatura........................wysoka.......................stany średnie
Teraz możesz podjąć decyzję a jak je razem połączysz to opisz to w wątku na FORUM
Adam |
_________________ "Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł" Albert E.
 |
|
|
|
 |
trissot
|
Wysłany: 2013-03-17, 19:55
|
|
|
To nie żadna prowokacja
Kiedyś miałem dyski natomiast teraz posiadam pielęgnice ameryki centralnej i chciałbym wrócić do paletek z tym że ciężko rozstać się z ulubioną parą eliotów |
|
|
|
 |
Jimbim

Imię: Ĺukasz
Wiek: 43 Dołączył: 21 Lis 2012 Posty: 135 Skąd: Bełchatów
|
Wysłany: 2013-03-17, 20:23
|
|
|
Podejrzewam że oprócz różnic w parametrach Elioti będą ganiać Dyski także raczej odpuść sobie to zestawienie |
_________________ Pozdrawiam
Jimbim |
|
|
|
 |
trissot
|
Wysłany: 2013-03-17, 21:25
|
|
|
Obserwując ich zachowanie to nie zauważyłem żeby wykazywały agresję do współlokatorów poza okresem tarła ale to tylko gdy zbliżyły się zbyt blisko ikry ale to też nie był jakiś atak furii lecz raczej stroszenie piórek |
|
|
|
 |
adamn

Imię: Adam
Pomógł: 66 razy Wiek: 66 Dołączył: 19 Lis 2012 Posty: 7454 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2013-03-18, 12:28
|
|
|
kup sobie parę dysków dorosłych i dawaj sprawozdania.
Adam |
_________________ "Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł" Albert E.
 |
|
|
|
 |
esox
Imię: Radek
|
Wysłany: 2013-03-18, 18:10
|
|
|
Może odpowiem, ponieważ miałem dyski i ellioti w jednym zbiorniku ponad pół roku.
Jeżeli chodzi o agresję to żadnej nie zauważyłem mimo ,iż co miesiąc miałem tarlo ellioti i prze 2 tygodnie prowadzaly małe po akwa. Owszem ,odganialy ryby które zbyt blisko podplynely ale bez zbytniej agresji. Ellioti to jedna z najładniejszych i najspokojniejszych pielegnic. Mimo, że uważa się najlepsze parametry wody dla ellioti to ph 7,5 u mnie w wodzie 6,8 regularnie podchodzily do tarla.
Przenioslem je do drugiego baniaka tylko dlatego, że wyczyścily mi akwa z neonow. Nigdy z paletkami nie miały żadnych nieporozumień mimo ,że samiec ellioti miał 13-14 cm a najmniejsza z paletek 8 cm.
Jeżeli nie przeszkadza ci ,że to inne biotopy a paletki i ellioti są "czyste" (żeby obyło się bez leczenia w kwaśnej wodzie) to można trzymać te ryby razem.
Nie dziwię się tobie ,że nie chcesz się pozbyć ellioti. Te ryby coś w sobie mają. Gdybym ja musiał wybierać między paletkami i ellioti... dobrze ,że nie muszę :).
Teraz ellioti są razem ze skalarami, mieczykami i molinezja. Jedyna ganiana ryba to samica ellioti. Samiec ma jakiś bardzo duży popęd :P. Dobrze, że ma tam duzo kryjówek i samiec nie może jej znaleźć. |
|
|
|
 |
trissot
|
Wysłany: 2013-03-18, 21:16
|
|
|
Kurcze a już myślałem że to połączenie nie wypali i nie chcąc męczyć ryb już prawie zrezygnowałem lecz post esox mnie natchnął i muszę jeszcze dobrze to przemyśleć i przeanalizować i jeśli dojdzie do połączenia to na pewno zdam relację na forum:) |
|
|
|
 |
|