Po jakim czasie wymieniacie świetlówki ? |
Autor |
Wiadomość |
DarekDarek
Imię: Darek
|
Wysłany: 2013-03-14, 13:18 Po jakim czasie wymieniacie świetlówki ?
|
|
|
Po jakim czasie wymieniacie świetlówki ? Ja mam 4x54 już 14 miesięcy i zastanawiam się czy nie wymienić ze dwóch... |
|
|
|
|
jab75
Imię: Jacek
Pomógł: 1 raz Wiek: 25 Dołączył: 25 Lis 2012 Posty: 548 Skąd: PL
|
Wysłany: 2013-03-14, 13:21
|
|
|
Ja wymieniam jak się spalą lub przy jakiś kombinacjach ulepszających . |
|
|
|
|
toommaszeek
Imię: Tomasz
Pomógł: 7 razy Wiek: 43 Dołączył: 25 Lis 2012 Posty: 1068 Skąd: Aleksandrów Kujawski
|
Wysłany: 2013-03-14, 22:02
|
|
|
Niby zalecają wymianę co pół roku co rok ja dwa lata nie wymieniałem a rośliny śmigały w oczach. Tylko pierwsze dwie z czterech szybko wymieniłem bo glony miałem od świetlówek z morskiego ok 15K po wymianie na 6500K już było ok. |
|
|
|
|
Rafal [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-03-15, 07:47
|
|
|
Wszystko zależy od rodzaju zbiornika. Jeśli jest to zbiornik roślinny, w którym mamy CO2 i wymagające rośliny, to świetlówki wymieniamy dość często - T8 co 6 miesięcy, T5 co 18 miesięcy. I pamiętamy o tym, że nie wymienia się wszystkich świetlówek jednocześnie ale na przemian, po połowie.
Jeśli jednak w zbiorniku rośnie mało wymagające zielsko, to niech sobie świecą dopóki nie przestaną. W zbiorniku z welonami mam świetlówki od ponad 3 lat ale z roślin są tam tylko kryptokoryny balansea. Będą świecić dopóki się nie wypalą, bo to jest mało wymagające zielsko i będzie rosło przy każdym świetle. W roślinnym by to nie przeszło. |
|
|
|
|
darek1609
Imię: Dariusz
|
Wysłany: 2013-03-22, 13:56
|
|
|
ja niedawno wymieniałem na nowe, stare miałem ok. 2 lata. Niby świeciły, ale rośliny w ogóle nie chciały rosnąć, nawet kiedy świeciłem przeszło 12h/24h. Po wymianie aż rzuca się w oczy jak pną się w górę :) |
|
|
|
|
bromila
Imię: Oliver
|
Wysłany: 2013-04-04, 20:44
|
|
|
Ĺwietlówki w wymagających zbiornikach powinno się wymieniać co 6 miesięcy i to niezależnie czy T8 czy T5 gdyż tracą około 20% z emisji świetlnej. Po roku utrata jest około 40%-50% i wtedy mamy tylko oświetlenie, które widzą nasze oczy ale żadnej emisji świetlnej potrzebnej do fotosyntezy. Po roku wydajemy tylko pieniądze na prąd aby zaspokoić nasze potrzeby wizualne ale i to nie w 100% a nie do tego aby akwarium funkcjonowało tak jak powinno. Brak fotosyntezy (zmniejszona) brak wzrostu roślin i brak wyciągania z wody tego co najmniej potrzebne. |
|
|
|
|
Rafal [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-04-04, 21:39
|
|
|
bromila napisał/a: | Po roku utrata jest około 40%-50% i wtedy mamy tylko oświetlenie, które widzą nasze oczy ale żadnej emisji świetlnej potrzebnej do fotosyntezy. Po roku wydajemy tylko pieniądze na prąd aby zaspokoić nasze potrzeby wizualne ale i to nie w 100% a nie do tego aby akwarium funkcjonowało tak jak powinno. |
Dobrze, że moje rośliny o tym nie wiedziały gdy miałem jeszcze roślinniaka. Ĺwiwetlówki T5 świeciły ponad rok zanim zostały wymienione, problemów z fotosyntezom nie było.
Jak już wcześniej napisałem, teraz mam świetlówkę T5 która świeci od ponad 3 lat i mniej wymagające rośliny (kryptokoryny, anubiasy) rosną i akwarium funkcjonuje tak jak powinno. |
|
|
|
|
bromila
|
Wysłany: 2013-04-04, 21:50
|
|
|
Ĺwietlówka T5 wcale nie różni się żywotnością w stosunku do T8 jak wcześniej pisałeś. Różni się tylko emisją świetlną jest bardziej wydajna.
Swego czasu Cryptocoryny rosły mi bez oświetlenia choć ich wzrost był bardzo ograniczony. Podałeś 2 rodzaje roślin, które wymagania świetlne mają wręcz znikome, a anubiasy przy za mocnej emisji lubią pokryć się glonami. Ale jeśli ktoś chce mieć inne rośliny i nie przepalać prądu tylko dla swoich oczu to po 12 miesiącach powinien w słodkim akwarium jednak wymienić świetlówki. |
|
|
|
|
porlock
Pomógł: 2 razy Wiek: 42 Dołączył: 21 Lis 2012 Posty: 646 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2013-04-05, 01:39
|
|
|
bromila napisał/a: | Ĺwietlówki w wymagających zbiornikach powinno się wymieniać co 6 miesięcy i to niezależnie czy T8 czy T5 gdyż tracą około 20% z emisji świetlnej. Po roku utrata jest około 40%-50% i . |
50% po roku ? skad masz takie informacje ? sledzilem kiedys watki na roslinnych forach i co prawda zdania były podzielone ale takiej rewelacji nikt nie podawał. |
|
|
|
|
Rafal [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-04-05, 07:18
|
|
|
bromila napisał/a: | Swego czasu Cryptocoryny rosły mi bez oświetlenia choć ich wzrost był bardzo ograniczony. |
Kryptokoryny rosną cakiem szybko. Nie odniosłeś się do pierwszej części mojej wypowiedzi. Jak to możliwe, że po ponad roku na tych samych świetlówkach T5 fotosynteza zachodziła nadal bardzo intensywnie, nie było problemu z utrzymaniem najbardziej wymagających roślin?
T5 i T8 różnią się żywotnością, między innymi dlatego, że w T5 stosujemy stateczniki elektroniczne. I mam prośbę, abyś poparł czymś swoje rewelacje (40-50% mniej światła po roku). Nie wiem, może jakieś badania przeprowadzałeś, gdzieś to przeczytałeś? Podaj źródła. |
|
|
|
|
toommaszeek
Pomógł: 7 razy Wiek: 43 Dołączył: 25 Lis 2012 Posty: 1068 Skąd: Aleksandrów Kujawski
|
Wysłany: 2013-04-05, 09:23
|
|
|
porlock napisał/a: | bromila napisał/a: | Ĺwietlówki w wymagających zbiornikach powinno się wymieniać co 6 miesięcy i to niezależnie czy T8 czy T5 gdyż tracą około 20% z emisji świetlnej. Po roku utrata jest około 40%-50% i . |
50% po roku ? skad masz takie informacje ? sledzilem kiedys watki na roslinnych forach i co prawda zdania były podzielone ale takiej rewelacji nikt nie podawał. |
Też jestem ciekaw
Rafal napisał/a: | Jak to możliwe, że po ponad roku na tych samych świetlówkach T5 fotosynteza zachodziła nadal bardzo intensywnie, nie było problemu z utrzymaniem najbardziej wymagających roślin? |
U mnie tak samo było po dwóch latach bez wymiany świetlówek. Wiem że po takim okresie one jakoś się wypaliły ale skoro wszystko w akwa było ok (przynajmniej wizualnie) to szkoda było mi było kasy wyrzucać na nowe świetlówki. |
|
|
|
|
bromila
|
Wysłany: 2013-04-05, 11:26
|
|
|
Jakiś czas temu znalazłem na internecie opracowanie odnośnie świetlówek i w weeken będę miał więcej czasu żeby je znaleść i wkleić w tym temacie.
Oliver |
|
|
|
|
kier
Imię: Darek
Pomógł: 2 razy Wiek: 62 Dołączył: 08 Mar 2013 Posty: 54 Skąd: Toruń
|
Wysłany: 2013-04-05, 16:56
|
|
|
bromila napisał/a: | Jakiś czas temu znalazłem na internecie opracowanie odnośnie świetlówek i w weeken będę miał więcej czasu żeby je znaleść i wkleić w tym temacie. |
Może myślałeś o tym:?
http://strony.aster.pl/faolan/dobor-swietlowek.htm |
|
|
|
|
toommaszeek
|
Wysłany: 2013-04-05, 18:24
|
|
|
Chyba nie o tą stronę chodziło, ponieważ tam nic nie ma o "zużyciu" się świetlówek. |
|
|
|
|
|