MOJE 200L |
Autor |
Wiadomość |
Marcin_P_
Imię: Marcin
|
Wysłany: 2012-12-06, 09:12 MOJE 200L
|
|
|
- wielkość zbiornika w litrach: 200L
- wymiary zbiornika: 100x40x50
- od kiedy zbiornik funkcjonuje: 11.11.2012
- sposób przygotowania wody do zbiornika: RO 100% + uzdatnianie wody AQUA ART PLANTA GAINER PRO HYDRO MINERAL
- woda i jej parametry: tww (KH), two (GH), pH i ewentualnie wielkość związków azotowych: KH 8 GH 10 Ph 6.8 NO3 0 NO2 0
- częstotliwość podmian wody: 10% raz na tydzień
- rodzaj podłoża z podaniem granulacji orientacyjnej w przypadku żwiru: 4-5mm kwarcowy, 4-5mm bazaltowy czarny pod nim QUATIC NATURE Pro soil
- dodatkowe elementy jak korzenie, zamki ceramiczne, okręty podwodne, akropol z marmuru ;) czy też tła wewnętrzne czy skały: Kamienie
- obsada zbiornika, dokładnie ile dyskowców i pozostałych ryb. Samopoczucie ryb i aktywność: 3 kiryski spiżowe, 3 kardynałki, 9 neonów czerwonych, 2 zbrojniki niebieskie, zbrojni złocisty, kosiarka. Odpukać narazie wyglądaja ok, w palnie 6 dysków
- obsada roślinna i nawożenie (jeśli zbiornik nie jest higieniczny): rośliny in-vitro
Hemianthus callitrichoides Cuba, Pogostemon Helferi, Eleocharis parvula, Glossostigma elatinoides, Lilaeopsis brasiliensis, Echinodorus tennelus, Sagittaria subulata.
Na starcie pod podłożem zastosowane odżywki ADA Penac W,Penac P,Bacter 100,Tourmaline BC,Clear Super
- rodzaj filtracji, jaka i ile: zew JBL CP250, denitryfikator konstrukcja własna ,prefiltr , wew fluval 2+
- rodzaj wkładów filtracyjnych: zew w JBL keramzyt, w denitryfikatorze biobale, prefiltr 20um sznurkowy, wew gąbkowy
- ogrzewanie zbiornika szczegółowo: grzałka z termostatem 200W
- oświetlenie zbiornika, ile i jak długo: 2x 35 xenonowe barwa 8000K ze względu na temp w pokrywie aluminiowej konstrukcja własna, czas pon-pt 9-19 sob-nie 8-20
- krótki, w kilku zdaniach, opis powstawania (czas kwarantanny, dojrzewanie): W trakcie dojrzewania
- zdjęcie całego zbiornika:
- sukcesy i porażki jakie były ewentualnie do tej pory w zbiorniku:
Raczej nadzieja że bedzie ok:) |
_________________ Pozdrawiam
Marcin |
|
|
|
|
Klayman [Usunięty]
|
Wysłany: 2012-12-06, 09:17
|
|
|
Akwarium zapowiada się nieźle, chociaż kardynałki w temperaturze powyżej 26*C nie będą dobrze się czuły. Barwy raczej będą miały nikłe a taka temperatura to minimum dla palet. Osobiście nie męczyłbym ich i pozbył się.
Jeśli lejesz czyste RO plus minerały to zmniejsz ich dawkowanie bo troszkę za wysokie GH i KH. Jak już dojdą palety, radziłbym zwiększyć także nieco podmiany.
Ogólnie to dopiero zapowiedź zbiornika więc czekam, aż się temat rozwinie. |
|
|
|
|
Marcin_P_
|
Wysłany: 2012-12-06, 09:48
|
|
|
Dzięki za podpowiedz
Nigdy nie wiem ile dolać żeby było dobrze i zdaje się że przesadziłem.
Kardynałki się znalazły pod wpływem nacisku Adama (5 latek moj syn), bardzo mu się podobały nie mogłem odmówić :), póki co 28 C kolory trzymają. |
Marcin |
|
|
|
|
adamn
Imię: Adam
Pomógł: 66 razy Wiek: 66 Dołączył: 19 Lis 2012 Posty: 7466 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2012-12-06, 18:59
|
|
|
Nallepsze w tym zbiorniku na teraz to TĹO.
Adam |
_________________ "Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł" Albert E.
|
|
|
|
|
Marcin_P_
|
Wysłany: 2012-12-06, 19:39
|
|
|
Chciałbym żeby pływało już tam slicznych dysków kilka, ale do puki nie mam pewności że akwarium juz dojrzalo i wszystkie ryby są zdrowe nie zrobię kolejnego kroku. A do tego potrzeba czasu. Co do tła to wykonane samodzielnie w 2009 roku i do tej pory bez uszczerbku się zachowało. Jeśli by cię interesowlo jak wykonać otworze nowy temat w dziale diy i opisze krok po kroku. |
Marcin |
|
|
|
|
Ryszard [Usunięty]
|
Wysłany: 2012-12-06, 22:06
|
|
|
Jesli mozesz to daj kolejno jak to robiles , na mnie zrobilo pozytywne wrazenie :) Powiedz prosze jak dlugo juz dojrzewa twoj zbiornik ? |
|
|
|
|
Mirek06
Imię: Mirek
Wiek: 50 Dołączył: 22 Lis 2012 Posty: 225 Skąd: Ciechów (dolnośląskie)-PL
|
Wysłany: 2012-12-06, 23:07
|
|
|
Jako nowicjusz mogę Ci zadać tylko jedno pytanko -czy poradzisz sobie z rybciami( nie wiem jakiej wielkości kupisz) w tym akwarium?. Chodzi mi o utrzymanie czystości i biologi, ja nie dałem rady w prawie sterylnym (roślinki były w kokosach).Teraz wszystko pływa w gołym szkle i powoli przywracam je do normalności |
_________________ Pozdrowienia!!! |
|
|
|
|
Marcin_P_
|
Wysłany: 2012-12-07, 06:21
|
|
|
Witam
Mirek06 napisał/a: | Jako nowicjusz mogę Ci zadać tylko jedno pytanko -czy poradzisz sobie z rybciami( nie wiem jakiej wielkości kupisz) w tym akwarium?. Chodzi mi o utrzymanie czystości i biologi, ja nie dałem rady w prawie sterylnym (roślinki były w kokosach).Teraz wszystko pływa w gołym szkle i powoli przywracam je do normalności |
Nowicjuszem byłem 2002 roku rozpoczeła się moja przygoda z dyskami oczywiście pierwsze i drugie podejście było z góry skazane na niepowodzenie. Młody byłem wszystko szybko chiałem, brak doświadczenia, brak kasy i efekt nieciekawy. Trzecie podejście było udane już bogatszy o wiedze doświadczenia i sprzęt zakupiłem palety od chłopaków ze strony paletki.com żekomo od stendkerów nawet udało sie bez chorubska żadnego. Niestety sprzedaż mieszkania i przeprowadzki zmusiły mnie do zlikwidowania i oddania placków do znajomych. I obecnie start na nowo. |
Marcin |
|
|
|
|
adamn
Imię: Adam
Pomógł: 66 razy Wiek: 66 Dołączył: 19 Lis 2012 Posty: 7466 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2012-12-07, 06:47
|
|
|
Marcin_P_ napisał/a: | Jeśli by cię interesowlo jak wykonać otworze nowy temat w dziale diy i opisze krok po kroku. |
po to jest FORUM by się swoimy cennymi radami dzielić z innymi, Ja nie muszę chcieć a TY powinieneś nie trzymać tego dla siebie.Inni też chcą wiedzieć. Podobniej jek Giencol co tło na wystawę i targi we Wrocławiu gotował.
PISAÄ oba dwa.
Powiem tak: takiej głębi to nawet w lustrze się nie uzyska i do tego z innym planem
Adam |
_________________ "Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł" Albert E.
|
|
|
|
|
Marcin_P_
|
|
|
|
|