Moje 450 litrów |
Autor |
Wiadomość |
maqp
Imię: Marcin
|
Wysłany: 2012-12-03, 11:39 Moje 450 litrów
|
|
|
- wielkość zbiornika w litrach: 450
- wymiary zbiornika: 150x50x60h
- od kiedy zbiornik funkcjonuje: 08.2011
- sposób przygotowania wody do zbiornika: RO+kranovit
- woda i jej parametry: tww (KH), two (GH), pH i ewentualnie wielkość związków azotowych: KH 0 GH 5 pH 4-6 NO2 0 NO3 nie mierze
- częstotliwość podmian wody: ile sie da minimum 100l na tydzień
- rodzaj podłoża z podaniem granulacji orientacyjnej w przypadku żwiru: żwirek 0,8-1,2
- dodatkowe elementy jak korzenie, zamki ceramiczne, okręty podwodne, akropol z marmuru ;) czy też tła wewnętrzne czy skały: brak takich bajerów
- obsada zbiornika, dokładnie ile dyskowców i pozostałych ryb. Samopoczucie ryb i aktywność: bodajże 24 sztuki paletek wielkość od 10-12 w górę, 6 kirysków Sterbay, 2 bocje wspaniałe. Ryby wiecznie głodne szczególnie te młodsze, a pary między sobą się tłuką o miejsce do składania ikry.
- obsada roślinna i nawożenie (jeśli zbiornik nie jest higieniczny): pare roślin żabienica lotos nurzaniec i pare innych nawozów nie leje
- rodzaj filtracji, jaka i ile: Biologia Tetra ex700 i Eheim Eco 2236 Mechanik Eheim 2115
- rodzaj wkładów filtracyjnych: biologia keramzyt i ceramika mechanik gąbki i wata
- ogrzewanie zbiornika szczegółowo: 200W Eheim Jager temp. 27
- oświetlenie zbiornika, ile i jak długo: 2x39W 10-21 2x54W 17-22
- sposób i rodzaj karmienia: mix własnej roboty i granulaty Sery i Tetry
- krótki, w kilku zdaniach, opis powstawania (czas kwarantanny, dojrzewanie): Długo tu pisać . Akwa zalane i uruchomione 08.2011, obsada zmieniała się z czasem, teraz mam delikatne przerybienie i muszę niestety selekcję zrobić.
- zdjęcie całego zbiornika:
- film jeśli jest taka możliwość (do 20 sekund):
- sukcesy i porażki jakie były ewentualnie do tej pory w zbiorniku: porażki to kilka uśmierconych ryb na początku powstawania akwa a potem to już same sukcesy czyli wyrośnięcie w miarę dużych i ryb i dobieranie sie ich w pary. Oczywiście kilka razy udało mi się odchować małe, które pływają u kolegów. Choroby jak narazie omijają te akwa i oby było tak dalej ( Adam na pewno coś by znalazł ale ryby dają sobie radę ) |
|
|
|
|
Ząbiak
Imię: Przemek
Pomógł: 3 razy Wiek: 39 Dołączył: 25 Lis 2012 Posty: 127 Skąd: New Ross, IRL
|
Wysłany: 2012-12-03, 14:51
|
|
|
Bardzo fajny zbiornik. Rybek dużo ale dobrze że jest jest wolna przestrzeń do pływania.
Małe ale to tło. Czarne chyba lepsze. Ale to tylko moje zdanie. Jak wiadomo o gustach się nie dyskutuje.
Pozdrawiam |
_________________ Moje marzenie... Amazonia :) |
|
|
|
|
dylus
Imię: Mariusz
|
Wysłany: 2012-12-04, 07:39
|
|
|
Przed zrobieniem fotki trzeba było wody dolać ,a tak ogólnie to ta ilość ryb w tak małym zbiorniku wygląda jakby to było akwarium w sklepie zoo.Czy przy tej ilości ryb nie masz problemu z wodą ??? |
|
|
|
|
maqp
|
Wysłany: 2012-12-04, 10:17
|
|
|
Tło narazie zostaje takie jakie jest, powoli się zbieram do tła w stylu tego z zoobotaniki, kto widział to wie o co chodzi. Co do poziomu wody w akwa to mało kiedy jest pod korek bo by mi cerate popaliło to jedno a drugie zawsze braknie wody do podmiany . Problemów za dużych nie ma pod warunkiem że się ją podmienia regularnie ( inaczej pH spadnie nisko i wtedy ryby nie żerują i oczy im bieleją/matowieją ), wystarczy 10-15 litrów dziennie nawet i żeby na dnie nie zalegały różne brudy i jest OK. |
|
|
|
|
tatakuby1
Imię: Piotr
|
Wysłany: 2013-01-01, 17:06
|
|
|
Czy to akwarium nie jest czasem przerybione? |
|
|
|
|
Rafal [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-01-01, 17:09
|
|
|
Jak ryby podrosną, to pewnie obsada zostanie zredukowana. |
|
|
|
|
maqp
|
Wysłany: 2013-01-01, 17:12
|
|
|
Już powoli się redukuje, docelowo zejdę do 10-12 sztuk. W międzyczasie chyba restarta zrobię, zmiana tła, korzeń taki byczy się moczy, także powolutku do przodu. |
|
|
|
|
Tombo23
Imię: Tomek
|
Wysłany: 2013-05-03, 17:24
|
|
|
Nie dolewasz wody do wzmocnień? Chyba, że już z miesiąc nie robiłeś dolewki tyle brakuje. |
|
|
|
|
Szybki
Imię: Damian
Wiek: 38 Dołączył: 27 Lis 2012 Posty: 156 Skąd: Posada, Kazimierz Biskupi
|
Wysłany: 2013-05-05, 09:01
|
|
|
Tombo23 napisał/a: | Nie dolewasz wody do wzmocnień? Chyba, że już z miesiąc nie robiłeś dolewki tyle brakuje. |
A kolega nie potrafi czytać ze zrozumieniem? Widzę że bardzo ktoś chcę posty nabić
Dosłownie czwarty post nad Twoim jest napisane dlaczego jest taki stan wody. Najpierw czytaj potem odpowiadaj nigdy nie odwrotnie. |
|
|
|
|
Tombo23
Imię: Tomek
|
Wysłany: 2013-05-05, 19:41
|
|
|
Szybki napisał/a: | Widzę że bardzo ktoś chcę posty nabić |
A tu płacą tym co mają więcej postów? Czy może kto ma więcej ten jest lepszym znawcą akwarystyki? Pytam bo nie rozumiem tego tekstu. I żeby nie bić postów odpowiedz mi na PW. Dzięki |
|
|
|
|
adamn
Imię: Adam
Pomógł: 66 razy Wiek: 66 Dołączył: 19 Lis 2012 Posty: 7466 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2013-05-06, 08:18
|
|
|
Na FORUM jest zasada jak ktoś czegoś nie wie to mu się kulturalnie odpowiada a podteksty zostawia sobie głęboko zakopane w ogródku. Każdy pisze posty w tematach jakie sobie wybiera. Każdy może pytać do woli i FORUM ma go zadowolić a nie odstraszać jakimiś porównaniami. Każdy może mieć tyle wody w zbiorniku ile chce. Nie każdy też czyta od deski do deski każdego wątku. Kiedyś widziałem akwarium 2 metrowe na wysokość i wody było 1 metr a reszta zajmowana była przez rośliny w paludarium. To tak na przyszłość by nie było niedomówień i zarzewie nie tliło się za długo. jak coś nie jasne i nie jest zgodna odpowiedź z tym co na tym FORUM obowiązuje to macie priva i tam pisać ile chcecie. Możecie też używać CZATU no ale tam też są pewne zasady.
Adam |
_________________ "Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł" Albert E.
|
|
|
|
|
|