DiscusForum.adamn.pl Strona Główna  
      FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Zaloguj     

Poprzedni temat «» Następny temat
klopocik z okiem młodego
Autor Wiadomość
darek-J
[Usunięty]

Wysłany: 2013-01-24, 16:43   klopocik z okiem młodego

1) Zbiornik:
- pojemność litrów .... 240
- od kiedy zbiornik funkcjonuje .... od 1 stycznia jako sterylny
- wymiary .... 120x40x50
- rodzaj (roślinny, sterylny) .... od 10 listopada roślinny do 1 stycznia j.w
- rodzaj podłoża .... brak

2) Woda:

- kwasowość (pH) .... 7.0/7.2
- twardość węglanowa i ogólna .... kh 0 gh 6
- wielkość związków azotowych .... 0
- temperatura wody .... 29
- częstotliwość i wielkość podmian wody .... codziennie od 10 do 30 l
- sposób przygotowania wody do podmian .... RO
- obsada ryb (wymienić rodzaje ile, jakie od kiedy, wielkość .... niestety tylko 5 dysków

3) Rodzaj pokarmu:
- (suchy, mrożony, żywy podawany ile razy dziennie) ....mix własnej roboty/serca wolowe +inycze w sumie 1kg+vibovit 4-5 saszetek + wit E +szpiak

4) Wygląd, wielkość i zachowanie ryb (wymienić różnice w zachowaniu ryb odstające od standardu): od kiedy zaobserwowano objawy, płochliwość, dziwne pływanie, otrząsanie się, naloty na ciele, płetwach, ubytki na skórze czy płetwach, guzki na ciele i płetwach, trudności w oddychaniu, ocieranie się o sprzęt i rośliny, jakie odchody, itp.) .... odchody ciemne zwarte,wieczorem przed zgaszeniem światła ocierają się o rurke od napowietrzania,
Jedzą jak głupie,problem narazie z jedną biała plamka na płetwie ogonowej w dolnej części +niestety wyłupiaste oko,trząsanie głową -kłopot od wczoraj zauwarzony,reszta ok.

5) Sprzęt w zbiorniku (wyposażenie zbiornika w filtry, sumpy, częstotliwość czyszczenia, rodzaj wkładów filtracyjnych, nawożenie CO2 , grzałki) .... filtr tylko wewnętrzny gąbka + napowietrzanie (niestety kubełek z biologia padł),grzałki 2 200/250w

6) Ostatnio dokonane zmiany (zakup nowych ryb, roślin, czy robiono kwarantannę i w jakim czasie, zmiana podłoża, dodanie korzeni itp.) .... Był roślinny jak można zobaczyć w galerii ale niestety biologiczny filtr padł jak byłem w szpitalu a razem z nim niestety 4 dyski małe co jeszcze świat na oczy nie widzial i nie zobaczy ogólnie masakra ,jakimś cudem dała rade 5 dysków pasiastych,ktore zostały przełowione do innego zbiornika ,rezta do kibla razem z roślinami.Po tym totalny restart samo RO .Zbiornik pracował bez ryb 2 tygodnie po czym wpóściłem pozostałą 5 dysków,niestety dalej bez biologi tylko filtr wew.
Codziennie karmione dosyć sporo mixem plus czyszczenie ale woda kurcze zrobiła się jak mleko prawdopodobnie bez biologii to pierwotniak ,podmiany nie wiele pomagają,dzisiaj podmieniam jednorazowo ponad 100l. Niestety mikroskopu nie posiadam i raczej narazie się nie zanosi.
Wieczorem mam dostać przesyłką części do kubełka to wystartuje ,tylko co z tego jak młody ma problem a ja razem z nim.

Szkoda bo gluty mają po ok 9 cm

7) Zdjęcia ryb o ile mamy taką możliwość .... i ewentualnie FILM który pokazuje to czego niekiedy sam AUTOR nie dostrzega
http://youtu.be/V1xgor0QGXw

ogólne zachowanie ;
http://youtu.be/ieNAJdFK1gQ

i zdjęcia;

NAJWAĹťNIEJSZE:
- czy właściciel ostatnio leczył ryby na własną rękę, czym i jak dawno ... nie leczone

adamn 

Imię: Adam
Wysłany: 2013-01-24, 17:21   

Moje ryby trudno wykończyć a Ty chcesz być tym pierwszym?
Złaź z kwasowością poniżej 6,5 lub nawet niżej. Objawy jak przy amoniaku. Podenerwowanie i oko wysadzone. Zimą nie podmienia się jak latem wody bo można się jak na bananie poślizgnąć. I nie świeć im jak na wystawie. Może inna barwa światła?
Coś słabo natleniana woda. Nie podmieniaj wody co dnia a raz w tygodniu lub co dwa. Lub jak żarcia nie zjedzą z dnia poprzedniego. Czas na to zaoszczędzony przeznacz na inne cele.
Kwas - strzykawka 10 ml doń 2 ml kwasu i reszta woda. Wstaw to w wylot filtra i zostaw.
Adam

darek-J
[Usunięty]

Wysłany: 2013-01-24, 17:53   

Nie mam zamiaru wykańczać broń Boże,fajnie rosną w oczach.
Światło takie bo do zdjęć i do filmu potrzebne, normalnie jest jedna jarzeniówka 18W grolux.
Kwas będzie jutro,jestem uzależniony od innych,niestety samym ro moge zejść tylko do 6,8.,kture i tak jest niestabilne po całodziennym karmieniu skacze do 7.
A żrą jak głupie , dlatego sprzątam codziennie + gąbka.

andzio65 

Imię: Andrzej
Wysłany: 2013-01-24, 19:51   

Darek, ki diabeł bom nie żaba, ale nie kumam.
Kh - 0 i ph >=7 no to jeszcze mogę sobie wytłumaczyć - brak biologii to jest amoniak który podwyższa ph. Ok.

Ja mam ciągły pomiar ph, zbiornik sterylny, obecnie z metro i faktycznie po karmieniu ph stopniowo idzie do góry zmuszając mnie do kropnięcia kwasu. GH 9, KH pomiędzy 1 - 2, a ph od 6,5 po zakwaszeniu do 6,8 w czasie do 5-ciu godzin po karmieniu. Gdy nie karmiłem ph można powiedzieć stabilne.

Ale skąd masz GH 6 jak dajesz RO? Takie RO Ci po osmozie wychodzi, czy wcześniej miałeś kran?

darek-J
[Usunięty]

Wysłany: 2013-01-24, 20:05   

woda w kranie to ph 7.6 do 7.8 kh 6 gh 10 do 12.
Tak wychodzi wg testów zoolka.
czysta ro tj. ph 6.8, kh 0,,gh 0,ale w akwa małużonka przez tydzień jak mnie nie było robiła podmianki z odpadu i czystej ro więc prawdopodobnie stąd się wzieło owe gh 6

andzio65 

Wysłany: 2013-01-24, 20:29   

Aaaa, no to jest winowajca ;-) .
To wszystko ok.
Kwas do baniaka, jak pisł Adam, ale wzmóż kontrolę ph bo ze względu na KH=0 (brak lub znikome zdolności buforowe wody) mogą wystąpić skoki ph. Krytycznym będzie czas startu biologi - przetwarzanie amonu do NO2 i NO3 lubi zakwasić wodę.

darek-J
[Usunięty]

Wysłany: 2013-01-24, 20:32   

Po wyjsciu ze szpitala mam teraz dużo czasu więc obserwacja i pomiary będa na porządku dziennym (oczy mam zdrowe wiec nie powinno byc kłopotu ;-) )

andzio65 

Wysłany: 2013-01-24, 20:41   

:mrgreen: Dużo zdrowia i powodzenia.

jab75 

Imię: Jacek
Wysłany: 2013-01-24, 21:32   

Cytat:
Moje ryby trudno wykończyć a Ty chcesz być tym pierwszym?

Sorrki Adam ale to chyba ja byłem ten pierwszy . :oops:

A co do palet Adama , to już pisałem że to jakieś piranie rozbite na desce jak schabowe . :mrgreen:

darek-J
[Usunięty]

Wysłany: 2013-01-26, 14:09   

niestety kwas ale solny 30% doszedł dzisiaj,kubeł dziala od wczoraj rana.
Strzykawka z kwasem i wodą w akwa przy wylocie z filtra,zastanawiam się w jaki sposób będzie się wydosawał do wody bez naciskania tłoczka ,pierwszy raz robię coś takiego. :idea:

Wszystko pod baczną obserwacją.

Łukasz
[Usunięty]

Wysłany: 2013-01-26, 14:14   

Będzie się wydostawał pod warunkiem, że w rurce nie będzie powietrza. Jeżeli jest musisz się go pozbyć i wtedy poleci, nawet to zauważysz gołym okiem.

darek-J napisał/a:
pierwszy raz robię coś takiego. :idea:

Wszystko pod baczną obserwacją.

Ja już teraz nawet nie patrzę. Jak trzeba zakwasić, to kwas i wszystko na ten temat.

adamn 

Wysłany: 2013-01-26, 18:03   

Woda kwas jak każda ciecz ma swoją gęstość

H20 - największą ma w temperaturze 3,98 °C i jest to około 1 kg/l. W miarę wzrostu temperatury gęstość spada.
HCl - w 28 stopniach ma około 1,14 g/cm3

Co to oznacza?
Ĺťe jest cięższy i sam sobie znajdzie drogę ze strzykawki do czasu aż ... dlatego ma być nad gąbka lub wylotem turbiny. I łapami nie dotykać bo skórę zeżre, metal strawi a ciucha wypali :evil:

Adam

darek-J
[Usunięty]

Wysłany: 2013-01-26, 19:15   

ok ok sposób opanowany nie miałem 10 strzykawki więc dałem po 1ml +woda w 2uch 5kach

darek-J
[Usunięty]

Wysłany: 2013-01-28, 10:15   

26.01.2012 pierwszy dzień zakwaszania;
rano 7,0/ wieczorem 6,8
27.01.2012 drugi dzień
rano 6,9/ wieczorem 6,7
28.01.2012 trzeci dzień
rano 6,8 wieczorem zobaczymy

Mierzone kropelkowo i elektrnicznie dla porównania :-)

Ryba ogólnie juz lepiej białość zagineła ;-) oczko wizualnie tez się poprawiło :-)

Ph zbije do 6,4/6,5

adamn 

Wysłany: 2013-01-28, 13:33   

jak CI o 0,1 spadało to zamiast certolenia co dnia 2 ml trza było dać 4 ml.
Adam

Odpowiedz do tematu