DiscusForum.adamn.pl Strona Główna  
      FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Zaloguj     

Poprzedni temat «» Następny temat
Jestem nowy i bardzo proszę o pomoc
Autor Wiadomość
czamic 

Imię: Czarek
Wysłany: 2013-01-18, 11:46   Jestem nowy i bardzo proszę o pomoc

1) Zbiornik:
- pojemność litrów 360 L
- od kiedy zbiornik funkcjonuje Listopad 2012
- wymiary 120X50x60
- rodzaj (roślinny, sterylny) ogólny z roślinami
- rodzaj podłoża JBL manado + żwir

2) Woda:

- kwasowość (pH) 7,5
- twardość węglanowa i ogólna 13 GH i 8 KH
- wielkość związków azotowych ....
- temperatura wody 29
- częstotliwość i wielkość podmian wody 1X miesiąc 30%
- sposób przygotowania wody do podmian 24 H w wiadrze z uzdatniaczami
- obsada ryb (wymienić rodzaje ile, jakie od kiedy, wielkość 7 paletek od 8 do 14 cm, neony czerwone, kiryski i kilka glonojadów L

3) Rodzaj pokarmu:
- (suchy, mrożony, żywy podawany ile razy dziennie) płatki 1x dziennie, serce surowe 1-2x dziennie tarte na tarce

4) Wygląd, wielkość i zachowanie ryb (wymienić różnice w zachowaniu ryb odstające od standardu): od kiedy zaobserwowano objawy, płochliwość, dziwne pływanie, otrząsanie się, naloty na ciele, płetwach, ubytki na skórze czy płetwach, guzki na ciele i płetwach, trudności w oddychaniu, ocieranie się o sprzęt i rośliny, jakie odchody, itp.)
Mam problem z dwoma paletkami. Paletki zakupiłem w dwóch partiach, pierwsza w listopadzie od znajomego który z przyczyn osobistych musiał zlikwidować akwarium. tam rybki trzymał w tzw kranówce i z nimi nie mam na razie problemu, druga partię 4 szt kupiłem przez allegro. W tym przypadku rybki były trzymane w troszeczkę innych warunkach tzn twardość GH i KH dużo niższa niż w moim zbiorniku, ph na poziomie 6,8-7. Po dwóch tygodniach najmniejsza z nich przestała jeść, cały czas jest schowana ale nie wykazuje zewnętrznych objawów choroby, jest normalnie wybarwiona ale cały czas jest schowana i co jakiś czas robi rundkę po akwarium i znowu się chowa. Druga paletka przestała jeść, siedzi w koncie, strasznie ściemniała, zrobiła się jakby wysuszona, do tego od kilku dni zauważyłem że jej kał jest biały, prawie przeźroczysty i wypróżnienie zajmuje jej sporo czasu. Do jedzenia wypływa ale jeść nie chce.

5) Sprzęt w zbiorniku (wyposażenie zbiornika w filtry, sumpy, częstotliwość czyszczenia, rodzaj wkładów filtracyjnych, nawożenie CO2 , grzałki) Filtr zewnętrzny JBL e1501, grzałka Juwel z termostatem, filtr jeszcze nie czyszczony.

6) Ostatnio dokonane zmiany (zakup nowych ryb, roślin, czy robiono kwarantannę i w jakim czasie, zmiana podłoża, dodanie korzeni itp.) dokupuje na bieżąco ryby i rośliny.

7) Zdjęcia ryb o ile mamy taką możliwość .... i ewentualnie FILM który pokazuje to czego niekiedy sam AUTOR nie dostrzega
NAJWAĹťNIEJSZE:
- czy właściciel ostatnio leczył ryby na własną rękę, czym i jak dawno - nic nie było leczone jeszcze a zdjęcia postaram się dodać wieczorem.

Bardzo proszę o pomoc - nie wiem co mam robić czy odseparować te chore ryby, czy leczyć w jakiś sposób inne???

Pozdrawiam Czarek
Ostatnio zmieniony przez czamic 2013-01-18, 16:25, w całości zmieniany 1 raz  

Klayman
[Usunięty]

Wysłany: 2013-01-18, 11:57   

Bez mikroskopu można jedynie spekulować. Białe odchody mogą zarówno świadczyć o bogatym życiu wewnętrznym ryb jak i o zapaleniu układu pokarmowego. Z uwagi na to, że sa to jednak dyskowce kupione z nieznanego źródła, nie stosujesz kwarantanny, dokupujesz różne ryby i rośliny z różnych źródeł, dość uboga dieta, stawiam na pasożyty (wiciowce lub/i nicienie). Do leczenia musisz jednak zbić twardości i zjechać z pH i od tego zacznij kurację. Później potwierdzenie, jakie to pasożyty i odpowiednia kuracja.

czamic 

Wysłany: 2013-01-18, 12:54   

Czyli w pierwszej kolejności najlepsze by było odłowienie tych dwóch ryb i przerzucenie do oddzielnego zbiornika???

Mam wolne akwarium około 100L - jakie tam warunki przygotować?

Co dalej???

Klayman
[Usunięty]

Wysłany: 2013-01-18, 13:03   

Leczysz w zbiorniku ogólnym, doprowadzasz warunki w akwarium do optymalnych do leczenia (pH poniżej 7), a najważniejsze UPEWNIASZ SIĘ CO IM JEST np badając próbki odchodów pod mikroskopem.

adamn 

Imię: Adam
Wysłany: 2013-01-18, 13:05   Re: Jestem nowy i bardzo proszę o pomoc

czamic napisał/a:
1) Zbiornik:
- rodzaj podłoża JBL manado + żwir

2) Woda:

- kwasowość (pH) 7,5

- częstotliwość i wielkość podmian wody 1X miesiąc 30%
- sposób przygotowania wody do podmian 24 H w wiadrze z uzdatniaczami

- (suchy, mrożony, żywy podawany ile razy dziennie) płatki 1x dziennie, serce surowe 1-2x dziennie tarte na tarce

Druga paletka przestała jeść, siedzi w koncie, strasznie ściemniała, zrobiła się jakby wysuszona, do tego od kilku dni zauważyłem że jej kał jest biały, prawie przeźroczysty i wypróżnienie zajmuje jej sporo czasu. Do jedzenia wypływa ale jeść nie chce.

w takim zbiorniku co się raz w miesiącu robi podmianę i woda jest zasadowa występuje AMONIAK. Do tego karmi się surowym sercem bez dodatków. Ryby tak karmione tracą ze swego ciała witaminę B. Zdjęcie by pewnie pokazało, że ryba swoje dostała. Objawy wskazują na wiele rónych dolegliwości w tym brak witamin. Dodawania uzdatniaczy do zbiornika to zamiana jednego w drugie i nie jest to zawsze korzystne dla zdrowia ryb.
Adam

czamic 

Wysłany: 2013-01-18, 13:15   

Adamie w takim razie od czego mam zacząć? od 10 lat bawię się w akwarystkę ale paletki mam od 2 miesięcy!!!
Wiem ze na początku powinienem poczytać na ten temat ale trafiła się okazja odkupienia ryb i tym sie skusiłem. Zmieniłem zbiornik na większy no i tak działam?

Czy to że np. jedna ryba choruje przerzuci się na inne?

rozumiem że powinienem zakupić test na NO?

adamn 

Wysłany: 2013-01-18, 13:20   

Primo zejść z pH poniżej 6,8
Potem skorzystać z MIKROSKOPU swego lub z kogoś z FORUM.

http://discusforum.adamn.pl/viewtopic.php?t=472

Wkleić zdjęcia.
Adam

czamic 

Wysłany: 2013-01-19, 10:04   zdjecia chorych rybek

Podklejam zdjęcia chorych rybek. Dzisiaj zabieram się z zbijanie PH.

adamn 

Wysłany: 2013-01-19, 11:30   

Zdjęcia potwierdziły co wcześniej pisałem nie widząc ryb.
Adam

Klayman
[Usunięty]

Wysłany: 2013-01-21, 18:54   

Dzisiaj Czarek wstawi zdjęcia. Mokroskop prawdę powiedział ;-) lepszy niż kula wróżki ..

Odchody były z wczoraj a w nich martwe nicienie i wylinki. Jaja - jakie - nie wiem. Wiciowców wprawdzie nie znaleziono, ale od tego zacząłbym kurację bo wątpię, że ryby nie mają też ich a wręcz jestem przekonany, że i te dziadostwa w nich siedzą.

czamic 

Wysłany: 2013-01-22, 09:41   zdjęcia

Wstawiam zdjęcia. z PH cały czas walczę.

adamn 

Wysłany: 2013-01-22, 09:48   

Szkoda, że filmu nie ma. Jaja jak tasiemca wyglądają. Czy tło w zbiorniku jest w środku?
Adam

czamic 

Wysłany: 2013-01-22, 10:12   

Tak w środku wklejone tło JUWEL.

adamn 

Wysłany: 2013-01-22, 10:58   

a z tyłu woda? Jak tak wywalić. Jak powietrze zostawić.
Adam

czamic 

Wysłany: 2013-01-22, 11:11   

wklejone jest na stale na silikon akwarystyczny :-(

Odpowiedz do tematu