DiscusForum.adamn.pl Strona Główna  
      FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Zaloguj     

Poprzedni temat «» Następny temat
Porażka w odrobaczaniu...
Autor Wiadomość
gfar 

Imię: Paweł
Wysłany: 2013-01-08, 22:52   Porażka w odrobaczaniu...

1) Zbiornik:
- pojemność litrów- 2x250
- od kiedy zbiornik funkcjonuje- 3 miesiące
- wymiary 100x50x50
- rodzaj (roślinny, sterylny)- higieniczny
- rodzaj podłoża- szyba

2) Woda:

- kwasowość (pH) 6,5-7,0
- twardość węglanowa i ogólna kH=2, gH=9
- wielkość związków azotowych ??
- temperatura wody 29*
- częstotliwość i wielkość podmian wody 10%ed
- sposób przygotowania wody do podmian- zbiornik z natlenianiem, aquacid zooleka lub zakwaszacz "Dajana"
- obsada ryb (wymienić rodzaje ile, jakie od kiedy, wielkość)- pigeon, red melon, red turkus 14-19cm

3) Rodzaj pokarmu:
- (suchy, mrożony, żywy podawany ile razy dziennie)- suchy(tetra, new life, tropical) 3-6 razy dziennie

4) Wygląd, wielkość i zachowanie ryb (wymienić różnice w zachowaniu ryb odstające od standardu): od kiedy zaobserwowano objawy, płochliwość, dziwne pływanie, otrząsanie się, naloty na ciele, płetwach, ubytki na skórze czy płetwach, guzki na ciele i płetwach, trudności w oddychaniu, ocieranie się o sprzęt i rośliny, jakie odchody, itp.)-

Poblem pojawił w najpierw w postaci białych, ciągnących odchodów- z powodu kontaktu z rybami z Azji podjąłem leczenie aniprazolem odpowiednio przygotowanej świeżej wodzie- efekty super(lepsze wybrawienie, większa ruchliwośc) ale odchody ciągle podejrzane. Po filtracji węglem i kolejnych 5 dniach z podmianami ok. 20% temperatura poszła na 34* i metronoidazol 2 razy do granulatu. Nastepnego dnia rankiem, ryby w kącie, niektóre ciemne, niektóre ciągle żerujące i normalne. Zacząłem wieksze podmiany i od kilku dni sytuacja coraz gorsza. Temperature wróciłem do 29*, zrobiłem duże podmiany z pilnowaniem parametrów, ale płetwy coraz gorzej bieleją, pojawia sie pleśń, ryby jakby rdzewiały miejscami bądź bielały. Nawet te które wyglądaja najlepiej przestają juz powoi jeść.

5) Sprzęt w zbiorniku (wyposażenie zbiornika w filtry, sumpy, częstotliwość czyszczenia, rodzaj wkładów filtracyjnych, nawożenie CO2 , grzałki) ....
Grzałka i pompa z gąbką + dotleniacz

6) Ostatnio dokonane zmiany (zakup nowych ryb, roślin, czy robiono kwarantannę i w jakim czasie, zmiana podłoża, dodanie korzeni itp.) Od kilkunastu tygodni zerto zmian czy npwych ryb poza ub ytkiem dwóchpar które poszły na tarło przed leczeniem

7) Zdjęcia ryb o ile mamy taką możliwość .... i ewentualnie FILM który pokazuje to czego niekiedy sam AUTOR nie dostrzega
NAJWAĹťNIEJSZE:
- czy właściciel ostatnio leczył ryby na własną rękę, czym i jak dawno- jak wyżej- poza tym cyklem zero chemi(tylko kwas w osobnym zbiorniku) zdjęcia postaram się wrzucic jutro jak pożyczę aparat ale jestem wybitnym antyta.lentem fotograficznym.

Ten dramat rekompensują mi w części 2 akwaria zdrowego narybku z par oddzielonych od tych ryb dosłownie 2 dni przed leczeniem, jednak strasznie szkoda mi kilkunastu dorosłych okazów które miałem od ładnych paru miesięcy. Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc bo trace juz oczy od czytania i szukania rozwiązania od 2 dni jak tylko mmamk wolna chwilę

Łukasz
[Usunięty]

Wysłany: 2013-01-08, 23:14   

Rozumiem, że zacząłeś leczyć ryby bez uprzedniego przebadania ich na co konkretnie chorują?

Bez zdjęć, to raczej słabo cokolwiek wywnioskować, a z opisu, to mogą być grzyby, bakterie, nicienie, tasiemce i wiciowce.
Rdza, to może być oodinum
http://www.discusforum.ad...topic.php?t=282

Mikroskop by się przydał.

weider
[Usunięty]

Wysłany: 2013-01-08, 23:26   

gfar napisał/a:
płetwy coraz gorzej bieleją, pojawia sie pleśń, ryby jakby rdzewiały miejscami bądź bielały. Nawet te które wyglądaja najlepiej przestają juz powoi jeść.

Oodinium?, i coś jeszcze.
A jak ryby z Azji to ... Ichtiofonoza i kilka innych "fajnych" gratisów.

Łukasz szybszy :-) , dziadyga jeden :mrgreen:

gfar 

Wysłany: 2013-01-09, 08:14   

Niestety mikroskopu jeszcze brak na stanie. Napewno zostanie zamówiony, ale w tej konkretnej sytuacji juz chyba mniestety nie zdąży pomóc. Najbardziej męczy mnie to, że nie mogę odnaleźć pierwotnej przyczyny takiego zmaltretowania ryb i w konsekwencji choroby... Po Aniprazolu wyglądały bardzo dobrze, przez kolejnych kilka dni też. Karmione były bardz delikatnie ze wzgledu na pomyte filtry i odbudowywanie równowagi. Potem wszedł metro i kilka stopni ciepła więcej i po nocy w dwóch niezależnych akwariach podobne objawy u wiekszości ryb. Kąt, ciemnienie, szybki oddech- nastapiła podmiana i pozornie było nieco lepiej, ale po kolejnej nocy już tylko pogłębianie się słabego stanu i dalej wymienione powyżej objawy będące prawdopodobnie wtórnymi skutkami jakiegoś innego niż pasożyty czynnika.

Siarkowodór raczej chyba nie miał prawa się wydzielic z powodu Aniprazolu przy utrzymaniu pH poniżej 7 i jedynie dwóch szczyptach granulatu dziennie oraz sporych podmianach... Najbardziej chciałbym zrozumieć pirewotną przyczynę załamania, żeby uchronic się przed popełnieniem tego samego błędu w przyszłości.

Azjatki leczone równolegle Aniprazolem, bez próby leczenia na wiciowce dostały ogromnego apetytu i do dziś wyglądaja na okazy zdrowia. Sporo syfu wypluły.

adamn 

Imię: Adam
Wysłany: 2013-01-09, 15:21   

leczyłeś pewnie w zbiorniku a ile aniprazolu NIKT nie wie i filtrów po leczeniu nie czyściłeś. Drobiny zostały. Wodę pewnie mierzyłeś przed leczeniem a nie przed metro podaniem.
O ile mnie pamięć nie myli to pisałem, że kolejność leczenia jest taka:
- wiciowce
- reszta
I dlaczego tak wyjaśniałem.
To jak dokładnie i ile tego leku było?
No bo jak Azjatki miały to to i przywry w skrzelach.
Adam

gfar 

Wysłany: 2013-01-09, 18:06   

Aniprazolu poszło 2,5 tabletki na 250L wody według przepisu. Działały filtry wewnętrzne czyszczone przed i po także wątpię choć chciałbym żeby to było takie proste. Woda przed i po tez taka sama leżakuje u mnie w dwóch zbiornikach 300L przygotowywanych zamiennie.

Planowałem wiciowce atakować wyłącznie temperaturą, jednak leżało metro w płynie i coś mnie niestety podkusiło żeby zakroplić do granulatu i zrobic dwa w jednym.

Co do kolejności sypię głowę popiołem. Odwróciłem kolejność nie z niedoczytanmia, tylko chyba błędnego toku myslenia(nie popartego niestety mikroskopem), że skoro ryby maja poodchylane skrzela to lepiej najpierw wyeliminować przywry na wszelki wypadek przed podnoszeniem temperatury koniecznym w przypadku zwalczania wiciowców...

Aktualnie ryby mocno się pokładają, odpuściłem juz takie duże podmiany i nie mam pomysłu nijakiego... Jeden z melonów ma na ciele i płetwach jakby białą galaretę. Nie wiem czy to taki gętsty biały śluz czy coś na nim rośnie. Poza tylko płetwy od brzegów coraz bardziej wyżarte...

Prosiłbym bardzo o jakąs szczerą sugestię, bo jeśli szansa na ratunek marna, szkoda i ryb żeby się męczyły i ryzyka że mi pary oraz narybek coś zaatakuje

grigor 

Imię: Grzegorz
Wysłany: 2013-01-09, 19:28   

sprubuj moze przelozyc ryby do calkiem innego akwa ze swieza woda moze im pomoze, bo jak piszesz to juz napewno raczej nie zaszkodzi .

gfar 

Wysłany: 2013-01-11, 09:00   

Już 2 razy leciały na nową wodę. Ostatnim razem po drodze zostały konkretnie przesolone i sa dużo czystsze z wierzchu... Ze skrzeli wychodzi niestety cos jak ciemnobrązowe kłaczki, taka pajęczynka. Nie mogę znaleźć nigdzie odpowiadającego temu co widze opisu. Co to może być?

adamn 

Wysłany: 2013-01-11, 14:56   

kłaczki to przykładowo jak się skrzela zapychają solami ... żelaza, osadza się to na skrzelach. Ryba śluzuje, listki bledną i jest co jest bo mniej tlenu do organizmu. Jak były przywry to skrzela uszkodzone i krew się leje i stąd kolorek rdzawy bo metro to sól.
Adam

andzio65 

Imię: Andrzej
Wysłany: 2013-01-14, 22:48   

Paweł, a ile czasu kąpałeś te ryby w Aniprazolu?

gfar 

Wysłany: 2013-01-15, 08:35   

Jak przepis... niespełna 8 godzin. Potem połowa wody oraz filtr wymiana i inny filtr z węglem na 24 godziny. Może troche mało tego węgla, ale potem kolejne 3 dni podmian po 30% i na piąty temperatura w górę, metro do granulatu.

Ryby wykąpałem aktualnie "na krótko" w dużej ilości soli i przerzuciłem do świeżego akwa. 3 sztuki zdechły, pozostałe 10 wygląda wizualnie nieco lepiej. W większości zniknęły grzyby, przebarwienia itd., ale ryby dałej preferują pozycje głową do góry, bądź leżącą.

andzio65 

Wysłany: 2013-01-16, 03:42   

Pytałem, bo kiedyś stosowałem leczenie wg tego przepisu w zbiorniku ogólnym i miałem podobne efekty na płetwach jak u Ciebie. Z tym, że z przyczyn obiektywnych ryby "kąpały się" nie 8, a prawie 16 godzin. Wody wymieniłem wtedy ok.80% i oczywiście węgiel. O ile pamiętam płetwy zaczęło trafiać od 2 do 5-tego dnia po leczeniu. Później sytuacja zaczęła się poprawiać i płetwy poodrastały. Dodam jeszcze, że przez 5 kolejnych dni wymieniałem po 50%wody codziennie.
Później powtórka leczenia była, ale już przepisowo 8 godzin, wymiany wody jak wyżej. I znów było widać na płetwach efekty, ale już w mniejszym stopniu.
Porażką moją natomiast było to, co ujrzałem w wycinku ze skrzeli po miesiącu od kuracji - piękny, zdrowiutki i ruchliwy dactyl :shock: :evil: , pomimo odkażenia wszystkiego co kiedykolwiek miało styczność z wnętrzem akwarium.
Później zastosowałem pełny cykl leczenia w sterylnym z jednoczesnym odkażaniem i restartem ogólnego, a co z tego wyjdzie to zobaczymy, jeszcze nie czas na ogłoszenie wyników.
A wracając do płetw. Przy wszystkich kąpielach stosowałem Aniprazol, lecz przy kąpielach w sterylnym efekt uszkodzenia płetw nie występował.
Mój wniosek, winny fenbendazol, bo jeśli nawet wymienia się całą wodę to i tak trochę zawsze zostanie choćby w podłożu, a węgiel też potrzebuje czasu, aby wyłapać wszystkie pozostałości. Przy kąpieli w sterylnym ryby są przenoszone do świeżej wody całkowicie lekarsta pozbawionej.
Czy to słuszna teoria, tego nie wiem. Niech każdy sobie odpowie sam.
Ja w każdym razie już nigdy nie będę korzystał z metod leczenia w zbiorniku dekoracyjnym z lekiem dodawanym do wody, w szczególności aniprazolu, bo ryzyko jest, a skuteczność wątpliwa.
W przypadku gdy ryby nie jedzą jestem za leczeniem z zbiorniku sterylnym.

adamn 

Wysłany: 2013-01-16, 13:38   

gfar napisał/a:

Ryby wykąpałem aktualnie "na krótko" w dużej ilości soli i przerzuciłem do świeżego akwa. 3 sztuki zdechły, pozostałe 10 wygląda wizualnie nieco lepiej. W większości zniknęły grzyby, przebarwienia itd., ale ryby dałej preferują pozycje głową do góry, bądź leżącą.

w kilka dni był:
- aniprazol
- metronidazol
- sól to już przegięcie.
Masz podtrute ryby. To się spokojem i podmianami załatwia nie solą. Ba i nie wiadomo co masz w akwarium. Węgiel nie wychwyci metali ciężkich ...

andzio65 napisał/a:
Pytałem, bo kiedyś stosowałem leczenie wg tego przepisu w zbiorniku ogólnym i miałem podobne efekty na płetwach jak u Ciebie. Z tym, że z przyczyn obiektywnych ryby "kąpały się" nie 8, a prawie 16 godzin. Wody wymieniłem wtedy ok.80% i oczywiście węgiel. O ile pamiętam płetwy zaczęło trafiać od 2 do 5-tego dnia po leczeniu. Później sytuacja zaczęła się poprawiać i płetwy poodrastały. Dodam jeszcze, że przez 5 kolejnych dni wymieniałem po 50%wody codziennie.
Później powtórka leczenia była, ale już przepisowo 8 godzin, wymiany wody jak wyżej. I znów było widać na płetwach efekty, ale już w mniejszym stopniu.
Porażką moją natomiast było to, co ujrzałem w wycinku ze skrzeli po miesiącu od kuracji - piękny, zdrowiutki i ruchliwy dactyl :shock: :evil: , pomimo odkażenia wszystkiego co kiedykolwiek miało styczność z wnętrzem akwarium.
Później zastosowałem pełny cykl leczenia w sterylnym z jednoczesnym odkażaniem i restartem ogólnego, a co z tego wyjdzie to zobaczymy, jeszcze nie czas na ogłoszenie wyników.
A wracając do płetw. Przy wszystkich kąpielach stosowałem Aniprazol, lecz przy kąpielach w sterylnym efekt uszkodzenia płetw nie występował.
Mój wniosek, winny fenbendazol, bo jeśli nawet wymienia się całą wodę to i tak trochę zawsze zostanie choćby w podłożu, a węgiel też potrzebuje czasu, aby wyłapać wszystkie pozostałości. Przy kąpieli w sterylnym ryby są przenoszone do świeżej wody całkowicie lekarsta pozbawionej.
Czy to słuszna teoria, tego nie wiem. Niech każdy sobie odpowie sam.
Ja w każdym razie już nigdy nie będę korzystał z metod leczenia w zbiorniku dekoracyjnym z lekiem dodawanym do wody, w szczególności aniprazolu, bo ryzyko jest, a skuteczność wątpliwa.
W przypadku gdy ryby nie jedzą jestem za leczeniem z zbiorniku sterylnym.

by głosić teorię trza się na czymś oprzeć.
Pytanie: czy jest przepis na leczenie przywr w zbiorniku ogólnym?
Odpowiedź NIE ma. !!!!!!!!!!
Przepis nr 1 to WIADRO
Przepis nr 2 to WIADRO
Przepis nr 3 to WIADRO

To jak leczyłeś przywry w ogólnym, że o tym piszesz i teorie głosisz.
Jak tak leczyłeś to nie dziw się, że przywry sobie żyły. To nie Twoja porażka a prawidłowość w odniesieniu do tego coś im zafundował. Jak na co i kiedy się leczy w ogólnych to opisane dokładnie. Ile wody się przed i po podmienia też opisane. Kiedy się czyści filtry przed i po leczeniu też jest.

A jak ktoś robi po swojemu i wpierw leczy i dopiero po pyta to co ja mogę.

Jak można na przywry stosować przepis w ogólnym co nie ma odzwierciedlenia w rzeczywistości. Są opisy leków są dawkowania są przepisy. Jest podane co wpierw się leczy a .. i tak robią po swojemu i jeszcze pretensje do przepisów. Jakich przepisów. Takich nie ma.

WNIOSEK

jak wyżej przedstawione nie należy stosować

Adam

andzio65 

Wysłany: 2013-01-17, 05:07   

Adam.
NIE mam pretensji do Ciebie ani Twoich przepisów.
Wręcz przciwnie, gorąco je polecam i uważam za najskuteczniejsze na dzień dzisiejszy pod warunkiem ścisłego ich przestrzegania co obecnie czynię z pełnym sukcesem.
Ze skrótów myślowych sens wypowedzi wyszedł, jak wyszedł. :oops:
To co zrobiłem wynikało z braku wiedzy wówczas i dlatego:
adamn napisał/a:
jak wyżej przedstawione nie należy stosować

przyłączam się do powyższego stawerdzenia.

gfar 

Wysłany: 2013-01-17, 11:17   

Z tą solą troche nie miałem wyjścia... Minęło kilka dni od tego fatalnego podania metro i niestety płetwy i boki były zaatakowane różnym dziadostwem, z którym obawiałem sie że dyski juz sobie raczej same nie poradzą. Tak jak pisałem nie było nic do stracenia- stwierdziłem że szkoda ryby męczyć i lepiej zaryzykować. Grzybki po soli poschodziły i z każdym dniem jest lepiej. Od czasu solanki nic już nie padło. Daleko jeszcze do sukcesu bo tylko 2 z 7 pozostałych ryb pływają prosto i uspokoiły oddech, ale codziennie odświeżam wodę i zobaczymy co z tego wyniknie.

Niestety człowiek najlepiej sie uczy na SWOICH błędach... Teraz już będę znał kolejność...

Odpowiedz do tematu