DiscusForum.adamn.pl Strona Główna  
      FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Zaloguj     

Poprzedni temat «» Następny temat
Odkażanie perhydrol
Autor Wiadomość
jacekfora 

Imię: Jacek
Wysłany: 2013-01-05, 20:56   Odkażanie perhydrol

Z racji iż perhydrol ulega szybkiemu rozkładowi to chcę odkażać w następujący sposób:

-zbiornik wymyty spryskany 30% perhydrolem (chyba tak robi Andrew... :-) ).

-filtr (beczka) który był wyczyszczony wraz z wkładami filtracyjnymi podpięty na "krótko" w wiaderku z czystą wodą z dużym stężeniem perhydrolu tak sobie pohula 2 dni (nie wiem jak szybki jest ten rozkład perhydrolu).

-sprzęt płukany w mocnym stężeniu perhydrolu.

Czy tak odkażany filtr (beczka) można podpiąć po odkażaniu do świeżo zalanego aqwa i nie wiem wymienić może z dwie objętości aqwa (płukanie) i do tak odkażonego zestawu wpuścić ryby?

Łukasz
[Usunięty]

Wysłany: 2013-01-05, 21:21   

Zamiast robić dawkę konkret na raz do wiadra z filtrem, daj jednego dnia i drugiego powtórz na 3 dokładne płukanie. Co jest jeszcze ważne co jakiś czas trzeba takim filtrem poruszać bo się zapowietrza - od utleniania materii org w środku. Resztę sprzętu wrzuć do wiadra z filtrem.

jacekfora 

Wysłany: 2013-01-05, 22:07   

Łukasz napisał/a:
trzeba takim filtrem poruszać bo się zapowietrza - od utleniania materii org w środku

wszystko czyste bez paprochów - uruchomione na świeżo.

Łukasz
[Usunięty]

Wysłany: 2013-01-05, 22:22   

Chyba, że. I tak bym dał dawkę przez dwa dni. Myjesz go później dokładnie (ja to jeszcze wygotowuję dla pewności wkłady) i pod akwarium.

jacekfora 

Wysłany: 2013-01-05, 22:24   

Zwracam honory.
Mimo porządnego czyszczenia zapowietrza się :-( .
Kurcze ceramika leżała jakiś rok i była kilka razy jeszcze płukana przed włożeniem do beczki.

Właśnie chodzi mi o to żeby go już nie czyścić tylko po rozkładzie perhydrolu podpiąć pod aqwa.

Łukasz
[Usunięty]

Wysłany: 2013-01-05, 22:39   

W środku i tak będzie syf. Lepiej go przepłukać.

Szybki 

Imię: Damian
Wysłany: 2013-01-12, 18:22   

Podepnę się. Jakie stężenie więc stosować przy odkażaniu baniaka i sprzętu? Mam 2L 30% perhydrolu (mocniejszego nie znalazłem w okolicy jeśli w ogóle jest sprzedawany). Dwa po dokładnym przepłukaniu jeszcze należy odczekać z uruchamianiem tego czy już nie ma potrzeby? I jeszcze jedno, nie używałem jeszcze tego środka więc czy bardzo paruje? Trzeba mocno wietrzyć pomieszczenie? Czy robić to wręcz na dworze tj np przy używaniu kwasu solnego?

Łukasz
[Usunięty]

Wysłany: 2013-01-12, 18:52   

http://www.discusforum.ad...topic.php?t=359

jurasiga 

Imię: JURAS
Wysłany: 2013-01-13, 10:36   

Szybki napisał/a:
Podepnę się. Jakie stężenie więc stosować przy odkażaniu baniaka i sprzętu? Mam 2L 30% perhydrolu (mocniejszego nie znalazłem w okolicy jeśli w ogóle jest sprzedawany). Dwa po dokładnym przepłukaniu jeszcze należy odczekać z uruchamianiem tego czy już nie ma potrzeby? I jeszcze jedno, nie używałem jeszcze tego środka więc czy bardzo paruje? Trzeba mocno wietrzyć pomieszczenie? Czy robić to wręcz na dworze tj np przy używaniu kwasu solnego?

Damian jeżeli wypłukałeś konkretnie 2 razy to nie musisz odczekiwać możesz podłączyć .
Perhydrol az tak bardzo nie paruje ale śmierdzi dość intensywnie , nie należy go wdychać i musisz uważać na dłonie bo to środek żrący, używaj rękawiczek gumowych lub sylikonowych jak najdłuższych .
Pomieszczenia nie musisz wietrzyć jeśli lubisz zaduch i zapach farbowanych włosów ;-)

Co ty kwas solny na dworze mieszasz ? A jak go wlewasz do beczki to tez na dworze ? Bez przesady to aż tak nie ostrożny jesteś ? ;-)

wojkamyk 

Imię: Wojtek
Wysłany: 2013-01-23, 21:24   

Witam , czy tak odkażoną perhydrolem bioceramikę można bezpiecznie użyć ponownie , oczywiście po przepłukaniu ?

nanakara 

Imię: Rafał
Wysłany: 2013-01-23, 23:08   

wojkamyk napisał/a:
czy tak odkażoną perhydrolem bioceramikę można bezpiecznie użyć ponownie

spokojnie mozesz uzyc po takim zabiegu

Odpowiedz do tematu