Odkażanie perhydrol |
Autor |
Wiadomość |
jacekfora
Imię: Jacek
|
Wysłany: 2013-01-05, 20:56 Odkażanie perhydrol
|
|
|
Z racji iż perhydrol ulega szybkiemu rozkładowi to chcę odkażać w następujący sposób:
-zbiornik wymyty spryskany 30% perhydrolem (chyba tak robi Andrew... ).
-filtr (beczka) który był wyczyszczony wraz z wkładami filtracyjnymi podpięty na "krótko" w wiaderku z czystą wodą z dużym stężeniem perhydrolu tak sobie pohula 2 dni (nie wiem jak szybki jest ten rozkład perhydrolu).
-sprzęt płukany w mocnym stężeniu perhydrolu.
Czy tak odkażany filtr (beczka) można podpiąć po odkażaniu do świeżo zalanego aqwa i nie wiem wymienić może z dwie objętości aqwa (płukanie) i do tak odkażonego zestawu wpuścić ryby? |
|
|
|
|
Ĺukasz [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-01-05, 21:21
|
|
|
Zamiast robić dawkę konkret na raz do wiadra z filtrem, daj jednego dnia i drugiego powtórz na 3 dokładne płukanie. Co jest jeszcze ważne co jakiś czas trzeba takim filtrem poruszać bo się zapowietrza - od utleniania materii org w środku. Resztę sprzętu wrzuć do wiadra z filtrem. |
|
|
|
|
jacekfora
|
Wysłany: 2013-01-05, 22:07
|
|
|
Ĺukasz napisał/a: | trzeba takim filtrem poruszać bo się zapowietrza - od utleniania materii org w środku |
wszystko czyste bez paprochów - uruchomione na świeżo. |
|
|
|
|
Ĺukasz [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-01-05, 22:22
|
|
|
Chyba, że. I tak bym dał dawkę przez dwa dni. Myjesz go później dokładnie (ja to jeszcze wygotowuję dla pewności wkłady) i pod akwarium. |
|
|
|
|
jacekfora
|
Wysłany: 2013-01-05, 22:24
|
|
|
Zwracam honory.
Mimo porządnego czyszczenia zapowietrza się .
Kurcze ceramika leżała jakiś rok i była kilka razy jeszcze płukana przed włożeniem do beczki.
Właśnie chodzi mi o to żeby go już nie czyścić tylko po rozkładzie perhydrolu podpiąć pod aqwa. |
|
|
|
|
Ĺukasz [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-01-05, 22:39
|
|
|
W środku i tak będzie syf. Lepiej go przepłukać. |
|
|
|
|
Szybki
Imię: Damian
Wiek: 38 Dołączył: 27 Lis 2012 Posty: 156 Skąd: Posada, Kazimierz Biskupi
|
Wysłany: 2013-01-12, 18:22
|
|
|
Podepnę się. Jakie stężenie więc stosować przy odkażaniu baniaka i sprzętu? Mam 2L 30% perhydrolu (mocniejszego nie znalazłem w okolicy jeśli w ogóle jest sprzedawany). Dwa po dokładnym przepłukaniu jeszcze należy odczekać z uruchamianiem tego czy już nie ma potrzeby? I jeszcze jedno, nie używałem jeszcze tego środka więc czy bardzo paruje? Trzeba mocno wietrzyć pomieszczenie? Czy robić to wręcz na dworze tj np przy używaniu kwasu solnego? |
|
|
|
|
Ĺukasz [Usunięty]
|
|
|
|
|
jurasiga
Imię: JURAS
Pomógł: 10 razy Wiek: 47 Dołączył: 20 Lis 2012 Posty: 1682 Skąd: Turek
|
Wysłany: 2013-01-13, 10:36
|
|
|
Szybki napisał/a: | Podepnę się. Jakie stężenie więc stosować przy odkażaniu baniaka i sprzętu? Mam 2L 30% perhydrolu (mocniejszego nie znalazłem w okolicy jeśli w ogóle jest sprzedawany). Dwa po dokładnym przepłukaniu jeszcze należy odczekać z uruchamianiem tego czy już nie ma potrzeby? I jeszcze jedno, nie używałem jeszcze tego środka więc czy bardzo paruje? Trzeba mocno wietrzyć pomieszczenie? Czy robić to wręcz na dworze tj np przy używaniu kwasu solnego?
|
Damian jeżeli wypłukałeś konkretnie 2 razy to nie musisz odczekiwać możesz podłączyć .
Perhydrol az tak bardzo nie paruje ale śmierdzi dość intensywnie , nie należy go wdychać i musisz uważać na dłonie bo to środek żrący, używaj rękawiczek gumowych lub sylikonowych jak najdłuższych .
Pomieszczenia nie musisz wietrzyć jeśli lubisz zaduch i zapach farbowanych włosów
Co ty kwas solny na dworze mieszasz ? A jak go wlewasz do beczki to tez na dworze ? Bez przesady to aż tak nie ostrożny jesteś ? |
_________________ Pozdrawiam Juras |
|
|
|
|
wojkamyk
Imię: Wojtek
|
Wysłany: 2013-01-23, 21:24
|
|
|
Witam , czy tak odkażoną perhydrolem bioceramikę można bezpiecznie użyć ponownie , oczywiście po przepłukaniu ? |
|
|
|
|
nanakara
Imię: Rafał
|
Wysłany: 2013-01-23, 23:08
|
|
|
wojkamyk napisał/a: | czy tak odkażoną perhydrolem bioceramikę można bezpiecznie użyć ponownie |
spokojnie mozesz uzyc po takim zabiegu |
|
|
|
|
|