DiscusForum.adamn.pl Strona Główna  
      FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Zaloguj     


Poprzedni temat «» Następny temat
Sprawianie karpia
Autor Wiadomość
adamn 



Imię: Adam
Pomógł: 66 razy
Wiek: 65
Dołączył: 19 Lis 2012
Posty: 7860
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2012-12-20, 20:57   Sprawianie karpia

Jak zrobić prosto łatwo by karp dał się zjeść i nie był tłusty czy wanial mułem?
1 - musimy mieć karpa
2 - musimy zabić karpia
3 - musimy oprawić karpia (łeb, płetwy, łuski, wnętrzności"
4 - myjemy karpia w zimnej wodzie
5 - NAJWAĹťNIEJSZE jak ocieknie z wody to zalewamy go OCTEM i zostawiamy na 5-10 minut
6 - bierzemy nóż z ząbkami i ścieramy cały szlam zbielałego karpia aż do litego mięsa
7- myjemy w wodzie
8- odsączamy
9 - kroimy w co kto chce (płaty, filety, dzwonki)
10 - wkładamy do miski na przemian przekładając cebulą w plasterki i lekko soląc
11 - czekamy do Świąt by konsumować. Tak przyrządzony da się jeść z chrupiącą skórką a nie glutami na talerzu.
12 - smażymy przed podaniem
Adam
_________________
"Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł" Albert E.
 
 
Łukasz
[Usunięty]

Wysłany: 2012-12-20, 21:09   

Ja podam swój.

Karp
Mleko
Cebula
Cytryna

Karp oczyszczony i pokrojony według uznania. Cebulę i cytrynę kroimy w plasterki. Kawałki ryby układamy warstwami na przemian z cebulą oraz cytryną i zalewamy mlekiem na min 24h.

Po 24h karpia należy osuszyć, doprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące lub jak ktoś chce można zrobić standardową panierkę z jajka i bułki (polecam, ale do mniejszych karpi, duży za tłusty na to). Karpia podsmażamy aż panierka złapie kolor, następnie układamy na blasze i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego na 150* na ok 20-30 min (zależy jakie grube kawałki) - żeby wytopić z ryby tłuszcz.

Jak dla mnie najlepszy sposób na karpia, nie czuć mułu i mięso jest bardziej zbite, a nie rozlazłe jak przy standardowym smażeniu.

Polecam wypróbować.
 
 
plakat 

Imię: Artur
Pomógł: 1 raz
Wiek: 45
Dołączył: 26 Lis 2012
Posty: 135
Skąd: St. Albans
Wysłany: 2012-12-20, 21:23   

Ważne też aby ryba była odpowiednio odpita po odłowie. Tego niestety juz sami nie zrobimy.
 
 
darek-J
[Usunięty]

Wysłany: 2012-12-20, 21:25   

Ĺťeby nie walił mułem. Dla tych co mają luźny nie wykorzystany zbiornik.

Wrzucamy kupionego vel. złowinego karpia do akwa ze świerzą wodą (grzałka nie potrzebna).
Przez conajmniej 3 dni podmieniamy wode codziennie, po pierwszym dniu będzie niezły syf
Po min. 3 dniach jak woda jest czysta przed zamiarem podmiany i ślina już leci,to karpia w ...
i dalej jak kto lubi (cebula ,czosnek itd)

Sprawdzone.
 
 
dominik2 

Imię: dominik
Pomógł: 1 raz
Wiek: 27
Dołączył: 27 Lis 2012
Posty: 158
Skąd: Zielonka
Wysłany: 2012-12-20, 21:30   

darek-J napisał/a:
Wrzucamy kupionego vel. złowinego karpia do akwa ze świerzą wodą (grzałka nie potrzebna).
Przez conajmniej 3 dni podmieniamy wode codziennie, po pierwszym dniu będzie niezły syf
Po min. 3 dniach jak woda jest czysta przed zamiarem podmiany i ślina już leci,to karpia w ...
i dalej jak kto lubi (cebula ,czosnek itd)

Gorzej jak ktoś się do niego przywiąże i w tym akwa zostanie. :-)
 
 
darek-J
[Usunięty]

Wysłany: 2012-12-20, 21:33   

Dlatego akwa stawiamy w piwnicy /garaż żeby rodzince się nie chciało zchodzić i zagląc :-)
 
 
mg72 


Imię: MIREK
Wiek: 52
Dołączył: 21 Lis 2012
Posty: 135
Skąd: wysocko wielkie
Wysłany: 2012-12-20, 21:34   

no to przepis z doliny baryczy


po ubiciu karp oskrobany i pokrojony w płaty lub dzwonki
- kawałki ryb polać ciepłą woda tak aby zbielał ( nie za gorącą)
-ze skrobać szlam rybka ma być czyściutka i żułciutka
-duży garnek z wodą za solić dość mocno
-dodać cebuli dużo i jeden ząbek czosnku
-włożyć ryby w ta zalewę
-ok 4 godz
-przed smażeniem tylko po pieprzyć i maka z bułlką
-po smażeniu na każdy kawałek odrobina masła

-SMACZNEGO
 
 
dominik2 

Imię: dominik
Pomógł: 1 raz
Wiek: 27
Dołączył: 27 Lis 2012
Posty: 158
Skąd: Zielonka
Wysłany: 2012-12-20, 21:35   

darek-J napisał/a:
Dlatego akwa stawiamy w piwnicy /garaż żeby rodzince się nie chciało zchodzić i zagląc

No chyba że tak. :-)
 
 
esox 

Imię: Radek
Wiek: 56
Dołączył: 22 Lis 2012
Posty: 126
Skąd: Turek
Wysłany: 2012-12-21, 00:45   Re: Sprawianie karpia

adamn napisał/a:

3 - musimy oprawić karpia (łeb, płetwy,

Toż ,to marnotrawstwo pozbywać się łba, płetw.
Łeb jest najsmaczniejsza częścią karpia. Ale żeby to docenić ,trzeba najpierw spróbować.
A przypieczone, chrupiące płetwy to też rarytas.
Są różne smaki ale ja lubię tłustego karpia z charakterystycznym zapachem :P .
Lubię wogóle tłuste ryby :) ,makrele, tolpyge czy ociekające tłuszczem brzuszki z łososia :P
 
 
zyga49 
zyga49


Imię: zygmunt
Pomógł: 1 raz
Wiek: 74
Dołączył: 20 Lis 2012
Posty: 75
Skąd: kalno
Wysłany: 2012-12-21, 07:22   

esox napisał/a:

Toż ,to marnotrawstwo pozbywać się łba, płetw.
Ja zawsze gotuje łby i płetwy wszelakie - jak jest tego duzo to i żelatyny nie trzeba i karpik w galaretce -palce lizać :-P
esox napisał/a:
Są różne smaki ale ja lubię tłustego karpia z charakterystycznym zapachem :P .
Lubię wogóle tłuste ryby :) ,makrele, tolpyge czy ociekające tłuszczem brzuszki z łososia :P
Ja też -jeszcze dodam śledzika i halibucika -no i czym bardziej tłuste tym zdrowsze dla nas /kwasy Omega 3/ :-)
_________________
pozdrawiam
 
 
A!icja 


Imię: Alicja
Pomogła: 4 razy
Wiek: 29
Dołączyła: 09 Gru 2012
Posty: 895
Skąd: lublin
Wysłany: 2012-12-22, 00:00   

adamn napisał/a:
2 - musimy zabić karpia

Adamie, z tym mogą być poważne problemy.
Jak?
Metoda, dla mnie- osoby która, nie zrobi krzywdy żadnemu stworzeniu.
Kupiłam martwego karpia od wujka, ale tan miał inne plany i żył....
W końcu padł w misce z wodą. Rozbroiłam go- pouczające i zarazem obrzydliwe doświadczenie.
Pozdro
_________________
Bo widzisz drogie dziecko...
Tak już w życiu bywa,
że pies tonie, łańcuch pływa.
 
 
 
esox 

Imię: Radek
Wiek: 56
Dołączył: 22 Lis 2012
Posty: 126
Skąd: Turek
Wysłany: 2012-12-22, 01:04   

A!icja napisał/a:

Kupiłam martwego karpia od wujka, ale tan miał inne plany i żył....

:) zmartwychwstanie to inne święta, na wiosnę :P .
 
 
A!icja 


Imię: Alicja
Pomogła: 4 razy
Wiek: 29
Dołączyła: 09 Gru 2012
Posty: 895
Skąd: lublin
Wysłany: 2012-12-22, 01:42   

Jemu tłumacz :-)
A co do przepisów:
Znajoma, obsypuje je ziarenkami smaku, na 24h zostawia i piecze, podobno, nie czuć mułu. Ale nie próbowałam.
Pozdro
_________________
Bo widzisz drogie dziecko...
Tak już w życiu bywa,
że pies tonie, łańcuch pływa.
 
 
 
GACUŚ 
GACUŚ


Imię: Wiesiek
Pomógł: 4 razy
Wiek: 47
Dołączył: 29 Gru 2012
Posty: 185
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2013-01-06, 13:56   

A!icja napisał/a:
adamn napisał/a:
2 - musimy zabić karpia

Metoda, dla mnie- osoby która, nie zrobi krzywdy żadnemu stworzeniu.
W końcu padł w misce z wodą.


Niestety wyrządziłaś mu jeszcze większą krzywdę niż byś go potraktowała drewnianą pałką .
Biedny ginął w wielkich męczarniach z braku tlenu .
Metodą tą wyrządziłaś również sobie krzywdę gdyż śnięty karb nie ma już takich walorów smakowych jak zabity i zaraz wypatroszony .
Na przyszłe święta proponuję zmienić metodę lub znaleźć osobę która zrobi to jak należy .
Pozdrawiam
Wiesiek
 
 
A!icja 


Imię: Alicja
Pomogła: 4 razy
Wiek: 29
Dołączyła: 09 Gru 2012
Posty: 895
Skąd: lublin
Wysłany: 2013-01-06, 14:43   

Jakbym tego nie wiedziała :-(
On miał być martwy ! Nie uzgodnił, ze mną zmiany planów.
A co do walorów smakowych- nie jadam ich. Więc mi to lotto.
Na przyszłość, w ogóle nie podejmę się patroszenia karpia.
Pozdro
_________________
Bo widzisz drogie dziecko...
Tak już w życiu bywa,
że pies tonie, łańcuch pływa.
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Wersja do druku

Skocz do:  


     DiscusForum.adamn.pl: forum dyskusyjne o dyskowcach     
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group :: c3s Theme © Zarron Media :: modified by Gilu & Vision
Edycja, modyfikacje i poprawki: TIserwis.pl







Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 11