Mój powrót do dyskowców |
Autor |
Wiadomość |
wlazly91i
Imię: Łukasz
|
Wysłany: 2019-01-31, 23:33 Mój powrót do dyskowców
|
|
|
Witam wszystkich.
Jako, że znów chciałbym hodować dyskowce w moim akwarium chciałbym zasięgnąć kilku rad.
Moje akwarium
240l 120x40x55
filtracja
1x ultramax 1500
1x hydor prime 30
woda:
ph ~8
GH 10
KH 9
NO3 5-10
Wg mnie GH jest ok do hodowli paletek gorzej z PH
Na start planuję zrobić jak kolega adamn opisuje http://adamn.pl/discusforum/viewtopic.php?t=278
do tego mam pytania:
Czy na 240 mógłbym wpuścić 9 -12 dyskowców 5-6 cm jak podrosnąć zrobić ich selekcję i zostawić docelowo 6-7 ?
Czy mogę w tym akwarium zastosować butlę CO2 wraz ze sterownikiem do utrzymania PH ?
Czy w kokosach w których posadzę rośliny może znajdować się granulat Amazonia new czy lepiej zwykły żwirek ?
Planuję kupić paletki u pana Andrzeja Nowickiego hodowla SUPERDISCUS, ktoś z was może tam kupował ma jakieś doświadczenia?
A jeśli nie tam to gdzie najlepiej ?
Wkłady filtracyjne:
planuję mieć gąbki, ceramikę i zeolit, czy coś jeszcze rekomendowalibyście?
do wody mam zamiar dodawać szyszki olchy aby wzbogacić ją o garbniki. |
|
|
|
|
adamn
Imię: Adam
Pomógł: 66 razy Wiek: 65 Dołączył: 19 Lis 2012 Posty: 7466 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2019-02-01, 09:58 Re: Mój powrót do dyskowców
|
|
|
wlazly91i napisał/a: |
Czy mogę w tym akwarium zastosować butlę CO2 wraz ze sterownikiem do utrzymania PH ?
|
Od CO2 już niejeden stracił całą obsadę a Ty chcesz od tego zaczynać? Prostota matką wynalazku. Wlej wodę do zbiornika przy filtracji wewnętrznej (natlenianie) załatw sobie kwas mineralny i doprowadź do tego by woda miała 6,8 pH. jak się dodaje opis na FORUM. Wtedy sprawdź ile mają twardości. Jak sprawdzisz włącz filtrację zewnętrzną i za kilka dni sprawdzić powtórnie czy przykładowo wkłady filtra nie zmieniają znacząco parametrów. Co do kwaszenia wody to robi się to raz na starcie a potem dolewki bez zakwaszania. Od samego serca woda robi się kwaśna jak ryby zdrowe i żrą jak prosiaki. Inaczej na starcie polegniesz bo przekombinujesz.
Adam |
_________________ "Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł" Albert E.
|
|
|
|
|
wlazly91i
|
Wysłany: 2019-02-01, 12:12
|
|
|
adamn napisał/a: | do tego by woda miała 6,8 pH. jak się dodaje opis na FORUM. |
Nie rozumiem stwierdzenia. Mam doprowadzić do PH 6.8 i podać parametry tak jak wstawia się opis na forum ?
adamn napisał/a: | Od CO2 już niejeden stracił całą obsadę a Ty chcesz od tego zaczynać? |
Zadałem pytanie a nie stwierdziłem faktu że chce tak robić. Z CO2 mam doświadczenie w akwarium roślinnym z niewielką obsada.
Gdzie w tym wszystkim wpuścić ryby jak doprowadzę do ph 6.8, czy jak po kilku dniach filtracji zewnętrznej odczytam PH ?
Mam preparat Microlife specjal blend pozostał po akwarium roślinnym mogę go zastosować przy paletkach, macie z tym doświadczenie ? |
|
|
|
|
adamn
Imię: Adam
Pomógł: 66 razy Wiek: 65 Dołączył: 19 Lis 2012 Posty: 7466 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2019-02-01, 14:24
|
|
|
jak się dodaje kwas strzykawką opisane na FORUM. Parametry sprawdzić dwa razy:
- raz jak się doda kwasu i ustalą się parametry (zleci węglanowa)
- drugi jak się podłączy filtry czy nie zmieniają parametrów bo takowe przypadki bywały wielokrotnie.
A preparaty sobie odpuść i byś przypadkiem na start jak badacze pisma świętego radzą nie walił serca do akwarium bez ryb by "dojrzało".
Adam |
_________________ "Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł" Albert E.
|
|
|
|
|
Skurwollo
Imię: dawid
|
Wysłany: 2019-02-01, 16:18
|
|
|
Jak nie chcesz kombinować z kwasem musisz kupić filtr RO(mam na sprzedaż jak cuś ). Przy paletkach czym więcej kombinujesz to czasami wychodzi masakra. Spokojnie możesz mieć tyle paletek na start tylko musisz na początku kontrolować parametry wody ph,no itp a potem kranówa i mięso łopata ciepać do akwariumu |
Ostatnio zmieniony przez Skurwollo 2019-02-01, 16:20, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
wlazly91i
|
Wysłany: 2019-02-01, 17:28
|
|
|
adamn napisał/a: | byś przypadkiem na start jak badacze pisma świętego radzą nie walił serca do akwarium bez ryb by "dojrzało".
Adam |
Wow są takowi? Powiem szczerze że pierwszy raz się z tym spotykam :)
Skurwollo napisał/a: | Jak nie chcesz kombinować z kwasem musisz kupić filtr RO(mam na sprzedaż jak cuś ) |
Filtr RO mam jeszcze z poprzedniej przygody wystarczy tylko filtry i membranę wymienić :)
W takim razie z RO musiałbym taką proporcje zrobić aby uzyskać żądane parametry. następnie wpuścić ryby a później już podmieniać kranówkę bez RO ?
W takim razie reasumując abym was Panowie dobrze zrozumiał:
- zalewam akwarium ustalam parametry na żądane przy paletkach
- uruchamiam filtr i sprawdzam czy coś się nie zmieniło
- wpuszczam ryby i karmię mięsem, suchym pokarmem na przemiennie
- ciesze się z dojrzewającego akwarium ucząc się paletek a one mnie :D |
|
|
|
|
darek68
darek68
Imię: darek
|
Wysłany: 2019-02-01, 18:54
|
|
|
LUKASZ SPRAW SOBIE ZDROWE RYBY I TAK JAK PISZA KOLEDZY ZERO PROBLEMOW |
|
|
|
|
wlazly91i
|
Wysłany: 2019-02-02, 19:38
|
|
|
Skurwollo napisał/a: | Spokojnie możesz mieć tyle paletek na start |
Rozumiem, że później jak pisałem obsadę zmniejszyć do 6 - 7 sztuk.
darek68 napisał/a: | LUKASZ SPRAW SOBIE ZDROWE RYBY I TAK JAK PISZA KOLEDZY ZERO PROBLEMOW |
Blisko mnie są dwie hodowle naturadiscus oraz superdiscus z tym, że bardziej pochylam się ku tej drugiej macie jakieś doświadczenia z tymi hodowlami ? Może jakieś swoje sprawdzone możecie polecić :) |
|
|
|
|
|