DiscusForum.adamn.pl Strona Główna  
      FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Zaloguj     


Poprzedni temat «» Następny temat
Mój powrót do dyskowców
Autor Wiadomość
wlazly91i 

Imię: Łukasz
Wiek: 31
Dołączył: 30 Sty 2019
Posty: 4
Skąd: Kraków
Wysłany: 2019-01-31, 23:33   Mój powrót do dyskowców

Witam wszystkich.
Jako, że znów chciałbym hodować dyskowce w moim akwarium chciałbym zasięgnąć kilku rad.

Moje akwarium
240l 120x40x55
filtracja
1x ultramax 1500
1x hydor prime 30

woda:
ph ~8
GH 10
KH 9
NO3 5-10

Wg mnie GH jest ok do hodowli paletek gorzej z PH

Na start planuję zrobić jak kolega adamn opisuje http://adamn.pl/discusforum/viewtopic.php?t=278

do tego mam pytania:
Czy na 240 mógłbym wpuścić 9 -12 dyskowców 5-6 cm jak podrosnąć zrobić ich selekcję i zostawić docelowo 6-7 ?

Czy mogę w tym akwarium zastosować butlę CO2 wraz ze sterownikiem do utrzymania PH ?

Czy w kokosach w których posadzę rośliny może znajdować się granulat Amazonia new czy lepiej zwykły żwirek ?

Planuję kupić paletki u pana Andrzeja Nowickiego hodowla SUPERDISCUS, ktoś z was może tam kupował ma jakieś doświadczenia?

A jeśli nie tam to gdzie najlepiej ?

Wkłady filtracyjne:
planuję mieć gąbki, ceramikę i zeolit, czy coś jeszcze rekomendowalibyście?

do wody mam zamiar dodawać szyszki olchy aby wzbogacić ją o garbniki.
 
 
adamn 



Imię: Adam
Pomógł: 66 razy
Wiek: 62
Dołączył: 19 Lis 2012
Posty: 7734
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2019-02-01, 09:58   Re: Mój powrót do dyskowców

wlazly91i napisał/a:

Czy mogę w tym akwarium zastosować butlę CO2 wraz ze sterownikiem do utrzymania PH ?

Od CO2 już niejeden stracił całą obsadę a Ty chcesz od tego zaczynać? Prostota matką wynalazku. Wlej wodę do zbiornika przy filtracji wewnętrznej (natlenianie) załatw sobie kwas mineralny i doprowadź do tego by woda miała 6,8 pH. jak się dodaje opis na FORUM. Wtedy sprawdź ile mają twardości. Jak sprawdzisz włącz filtrację zewnętrzną i za kilka dni sprawdzić powtórnie czy przykładowo wkłady filtra nie zmieniają znacząco parametrów. Co do kwaszenia wody to robi się to raz na starcie a potem dolewki bez zakwaszania. Od samego serca woda robi się kwaśna jak ryby zdrowe i żrą jak prosiaki. Inaczej na starcie polegniesz bo przekombinujesz.
Adam
_________________
"Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł" Albert E.
 
 
wlazly91i 

Imię: Łukasz
Wiek: 31
Dołączył: 30 Sty 2019
Posty: 4
Skąd: Kraków
Wysłany: 2019-02-01, 12:12   

adamn napisał/a:
do tego by woda miała 6,8 pH. jak się dodaje opis na FORUM.


Nie rozumiem stwierdzenia. Mam doprowadzić do PH 6.8 i podać parametry tak jak wstawia się opis na forum ?

adamn napisał/a:
Od CO2 już niejeden stracił całą obsadę a Ty chcesz od tego zaczynać?


Zadałem pytanie a nie stwierdziłem faktu że chce tak robić. Z CO2 mam doświadczenie w akwarium roślinnym z niewielką obsada.

Gdzie w tym wszystkim wpuścić ryby jak doprowadzę do ph 6.8, czy jak po kilku dniach filtracji zewnętrznej odczytam PH ?

Mam preparat Microlife specjal blend pozostał po akwarium roślinnym mogę go zastosować przy paletkach, macie z tym doświadczenie ?
 
 
adamn 



Imię: Adam
Pomógł: 66 razy
Wiek: 62
Dołączył: 19 Lis 2012
Posty: 7734
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2019-02-01, 14:24   

jak się dodaje kwas strzykawką opisane na FORUM. Parametry sprawdzić dwa razy:
- raz jak się doda kwasu i ustalą się parametry (zleci węglanowa)
- drugi jak się podłączy filtry czy nie zmieniają parametrów bo takowe przypadki bywały wielokrotnie.
A preparaty sobie odpuść i byś przypadkiem na start jak badacze pisma świętego radzą nie walił serca do akwarium bez ryb by "dojrzało".
Adam
_________________
"Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł" Albert E.
 
 
Skurwollo 

Imię: dawid
Wiek: 34
Dołączył: 18 Gru 2016
Posty: 113
Skąd: Pszów
Wysłany: 2019-02-01, 16:18   

Jak nie chcesz kombinować z kwasem musisz kupić filtr RO(mam na sprzedaż jak cuś ;-) ). Przy paletkach czym więcej kombinujesz to czasami wychodzi masakra. Spokojnie możesz mieć tyle paletek na start tylko musisz na początku kontrolować parametry wody ph,no itp a potem kranówa i mięso łopata ciepać do akwariumu :-D
Ostatnio zmieniony przez Skurwollo 2019-02-01, 16:20, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
wlazly91i 

Imię: Łukasz
Wiek: 31
Dołączył: 30 Sty 2019
Posty: 4
Skąd: Kraków
Wysłany: 2019-02-01, 17:28   

adamn napisał/a:
byś przypadkiem na start jak badacze pisma świętego radzą nie walił serca do akwarium bez ryb by "dojrzało".
Adam


Wow są takowi? Powiem szczerze że pierwszy raz się z tym spotykam :)

Skurwollo napisał/a:
Jak nie chcesz kombinować z kwasem musisz kupić filtr RO(mam na sprzedaż jak cuś )


Filtr RO mam jeszcze z poprzedniej przygody wystarczy tylko filtry i membranę wymienić :)
W takim razie z RO musiałbym taką proporcje zrobić aby uzyskać żądane parametry. następnie wpuścić ryby a później już podmieniać kranówkę bez RO ?


W takim razie reasumując abym was Panowie dobrze zrozumiał:
- zalewam akwarium ustalam parametry na żądane przy paletkach
- uruchamiam filtr i sprawdzam czy coś się nie zmieniło
- wpuszczam ryby i karmię mięsem, suchym pokarmem na przemiennie
- ciesze się z dojrzewającego akwarium ucząc się paletek a one mnie :D
 
 
darek68 
darek68

Imię: darek
Wiek: 53
Dołączył: 28 Sty 2013
Posty: 116
Skąd: wroclaw
Wysłany: 2019-02-01, 18:54   

LUKASZ SPRAW SOBIE ZDROWE RYBY I TAK JAK PISZA KOLEDZY ZERO PROBLEMOW
 
 
wlazly91i 

Imię: Łukasz
Wiek: 31
Dołączył: 30 Sty 2019
Posty: 4
Skąd: Kraków
Wysłany: 2019-02-02, 19:38   

Skurwollo napisał/a:
Spokojnie możesz mieć tyle paletek na start


Rozumiem, że później jak pisałem obsadę zmniejszyć do 6 - 7 sztuk.

darek68 napisał/a:
LUKASZ SPRAW SOBIE ZDROWE RYBY I TAK JAK PISZA KOLEDZY ZERO PROBLEMOW


Blisko mnie są dwie hodowle naturadiscus oraz superdiscus z tym, że bardziej pochylam się ku tej drugiej macie jakieś doświadczenia z tymi hodowlami ? Może jakieś swoje sprawdzone możecie polecić :)
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Wersja do druku

Skocz do:  


     DiscusForum.adamn.pl: forum dyskusyjne o dyskowcach     
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group :: c3s Theme © Zarron Media :: modified by Gilu & Vision
Edycja, modyfikacje i poprawki: TIserwis.pl







Strona wygenerowana w 0,27 sekundy. Zapytań do SQL: 12