DiscusForum.adamn.pl Strona Główna  
      FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Zaloguj     

Poprzedni temat «» Następny temat
Ryba na kwarantannie - problemy
Autor Wiadomość
porlock 

Imię: Tomasz
Wysłany: 2012-11-21, 11:22   Ryba na kwarantannie - problemy

1) Zbiornik:
120l
sterylny
prawie 4 miesiace

2) Woda:
ph: 6.8
gh: 4
no2:0
temp: 33
1x dysk okolo 12cm

3) Rodzaj pokarmu:
suchy rano, mix wieczorem

5) Sprzęt w zbiorniku
Turbina + gabka i grałka

Temat dotyczy ryby na kwartananie, od poczatku byly z nia problemy, slabo jadła, az w koncu przesła jesc w cale, dostala kuracje naprzemienno metro + levamisol, od jej zakonczenia mineły ponad 4 tygodnie, zaczełą jesc ale dalej słabo, składalem to na kark tego ze jest sama i moze tu ktwi przyczyna. Ponad tydzień temu zobaczylem ze "wali" na biało, odchody nie były luzne, raczej zwarte o ciezko było mi je rozciapac, były takie plastyczne troche plastelinowe, tyle ze białe.

a tak wygladaly pod mikroskopem
http://www.youtube.com/wa...player_embedded

Zostały "sciagniete" z ryby, nie wiem ile wisiały na niej, pod mikroskopem spedziły jakies 20 minut.

Z zewnatrz nic jej nie dolega, jak juz pisalem wczesniej pokarm pobiera tyle ze bez jakiegos wielkiego entuzjazmu. Siedzie na kwarantannie juz dluzej niz 3 miesiac.

Ja zastosowałem takie dawkowanie:
metro 3g/100l 5dni -> 40% podmiana ->
leva 3ml/100l 5dni -> 40% podmiana ->
leva 3 ml/100l 5dni-> 40% podmiana.

Dawki trochę większe niż podaje Andrzej w książce. leva mialem w formie capitoxu Dodatkowo przez pierwsze 5 dni kuracji temp 35, pozniej 30, po zakończeniu 28.

Obecnie zaczołem Adamowa kuracje na wiciowce, jestem po pierwszej serii, i tu pojawia sie pytanie czy 35 stopni ma byc przez cale 14 dni kuracji czy tylko podczas podawania metro.

adamn 

Imię: Adam
Wysłany: 2012-11-21, 17:57   

porlock napisał/a:
1) Zbiornik:

naprzemienno metro + levamisol, od jej zakonczenia mineły ponad 4 tygodnie, ... "wali" na biało, odchody nie były luzne, raczej zwarte o ciezko było mi je rozciapac, były takie plastyczne troche plastelinowe, tyle ze białe.

a tak wygladaly pod mikroskopem
http://www.youtube.com/wa...player_embedded

Ja zastosowałem takie dawkowanie:
leva 3ml/100l 5dni -> 40% podmiana ->
leva 3 ml/100l 5dni-> 40% podmiana.

Dawki trochę większe niż podaje Andrzej w książce. leva mialem w formie capitoxu Dodatkowo przez pierwsze 5 dni kuracji temp 35, pozniej 30, po zakończeniu 28.

Obecnie zaczołem Adamowa kuracje na wiciowce, jestem po pierwszej serii, i tu pojawia sie pytanie czy 35 stopni ma byc przez cale 14 dni kuracji czy tylko podczas podawania metro.

takie dawki jak przedstawione w takich parametrach wody i temperaturze to tylko szkodzą a nie pomagają bo na co?
Metro jak się podaje bez głowy (pierwsza literatura podawała 250 mg na 100 litrów wody dla ryb z odłowu o ile pamiętam a tu TYLE?
Ja z tego co pamiętam bo nie ma zapisane polecałem 6x250 mg na 100 litrów w kąpieli z dodatkami bo metro się szybko w świetle rozkłada (ciekawe czy w szpitalu świeciłeś). Do tego przez tyle dni taka temperatura to dziecko wie, że levamizol tu podany w dawce na nie wiem co to jak ma działać? Jego się tylko do 28 stosuje bo w wyższej i ewentualnie w zasadowej się zaczyna robić szkodliwy dla ryb bo levamizol podobnie jak metro to sole.
Lek przedstawiony to nie tędy droga bo nikt nie wie ile tego i co w środku.
A co do mej kuracji to nie skacze się z kwiatka na kwiatek jak trzmiel czy pszczoła a trzyma jednego ale.
Na filmie, gdzie nie podałeś powiększenia to masz piękne żwawe wiciowce (te baryłki wyginające i zmieniające kierunki), flexibakteriozę (mała cienka wyginająca śmiało ciało)i owsiki te długie sunące jak zaskroniec.
No i na koniec zdjęcia ryby nie ma a przecież to takie proste. Może szkoda czasu na zabawę.

Adam

porlock 

Imię: Tomasz
Wysłany: 2012-11-21, 20:59   

Co do ryby to myślę że warto
Tu fotka, trochę wystraszona.. bo światło zapaliłem specjalnie do zdjęcia. I do tego wlazła pod głowice która dmucha powietrzem, do tego doszła szyba pochlapana z zewnatrz i wyszło jak wyszło :) ale mysle ze widac co trzeba.

Całą kuracje te co teraz zacząłem jak i poprzednią przeprowadzałem ze zgaszonym świetle.
Metro w dawce większej bo 4g na 100l jest z książki Andrzeja tylko w innej kuracji (strona 82 Tomu II Zdrowych Deskowców) wiec mialem nadzieje ze 3 to bedzie tak w sam raz :-) . To co sie stało juz się nie odstanie, minęły 4 tygodnie od tamtego zdarzenia i już nic się nie poradzi aczkolwiek rozumiem ze obecnie zstosowana kuracja antywiciowcowa w zwiazku z tym co bylo widac pod mikroskopem jest właściwym krokiem w moim przypadku.
Powiekszenie było obiektyw 40x + okulac pc breasera (ktory nie ma podanego powiekszenia) z lidla tak na moje oko to bylo z x600-x800.

Obecnie stosuje Twoje dawkowanie tzn. 3 dni x 6tabletek na 100/l,4 dzień podmiana i po 7 dniach replay. Z tego co pamiętam napisałeś o temperaturze ze ma być 33-35 ale nie było doprecyzowane czy przez cale 14 dni, dlatego proszę o wskazówkę co zrobić. Co do PH to zarówno teraz jak i poprzednio nie przekroczyło 7, mam na stałe podłączony PHmetr.

Łukasz
[Usunięty]

Wysłany: 2012-11-22, 13:49   

Całe dwa tygodnie temperaturę podtrzymujesz i ph też pod kontrolą.

Odpowiedz do tematu