| Ile soli do akwarium? | 

| Autor | Wiadomość | 

| MiroR   MiroR

Imię: Mirosław

| 

|  Wysłany: 2017-01-15, 10:21   Ile soli do akwarium? |   
 |  
               | 
 |  
               | Trochę odświeżę stary temat. Błądząc po forum znalazłem kilka wpisów o dodawaniu profilaktycznie lub w czasie leczenia soli niejodowanej do akwarium. Jednak  co wpis to inne ilości i stężenia : 1 łyżka na 100 ltr. , 1 łyżka na 200 ltr, tyle zapobiegawczo a tyle w leczeniu itp.
 Może by to jakoś sprecyzować? Adam w swoim wpisie podaje: "Stosowałem ją do regeneracji kationitów do zmiękczania wody bo takowych używam. Stosowałem ją (kilogramową czy też 5 kilogramową Kłodawską do przetworów kamienną niejodowaną) do zasolenia wody w przypadku drobnych infekcji czy też osłonowo z lekami w ilości 1 łyżka na 10 litrów wody i było pięknie i skutecznie ... Można ją stosować w przypadku pierwotniaków i niektórych wiciowców czy orzęsków. (...)Zmiękczam wodę wkładam ryby czekam na tarła i .... Dodałem też trochę owej soli do zbiornika, gdzie małe od starych odłowiłem"
 Konkretny opis ale jednak nie precyzyjny bo: " osłonowo z lekami w ilości 1 łyżka na 10 ltr." ale czy do drobnych infekcji też tak duża ilość soli ile do zbiornika z tarlakami itp.
 Może by to uporządkować w stylu:
 1. osłonowo: 1 łyżka na 10 ltr.
 2. Profilaktycznie do zbiornika : 1 łyżka na ...
 3. Na orzęski i pierwotniaki: 1 łyżka na ...
 itd.
 Pozdrawiam
 |  
				| _________________ www.pokoje-taras.pl
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| adamn   

Imię: Adam

| 

|  Wysłany: 2017-01-16, 13:30 |   
 |  
               | 
 |  
               | Ja tam nie wiem skąd ty te dawki bierzesz i piszesz o niepełnych danych. Dane są podawane od początku jaka sól i jaka dawka http://discusforum.adamn....&highlight=#978
 Adam
 |  
				| _________________ "Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł"  Albert E.

|  | 

|   |  | 

|  | 

| MiroR   MiroR

| 

|  Wysłany: 2017-01-18, 21:37 |   
 |  
               | 
 |  
               |  	  | adamn napisał/a: |  	  | Ja tam nie wiem skąd ty te dawki bierzesz | 
 Dawki o których wspomniałem wyczytałem na tym m. in. na tym forum nie były to jednak twoje wypowiedzi.

| adamn napisał/a: |  	  | piszesz o niepełnych danych | 
 Piszę o nie pełnych danych bo chyba nie jest tak, że we wszystkich wypadkach zawsze dodawałeś 1 łyżkę na 10 ltr. np. gdy przygotowywałeś wodę do tarła dla dysków
  . 
 Oczywiście przeczytałem i w powyższym tekście pozwoliłem sobie zacytować.

Chodziło mi o sprecyzowanie dawek soli zależnie od potrzeb. Jeśli jednak zawsze, po za oczywiście krótkotrwałej kąpieli, zawsze dodajesz 1 łyżkę na 10 ltr. to cofam moje pytanie.
   |  
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| adamn   

| 

|  Wysłany: 2017-01-19, 20:45 |   
 |  
               | 
 |  
               | A kto Ci takich durnot nawciskał że do tarla sie sól sypie. Adam |  
				| _________________ "Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł"  Albert E.

|  | 

|   |  | 

|  | 

| MiroR   MiroR

| 

|  Wysłany: 2017-01-19, 21:09 |   
 |  
               | 
 |  
               |  	  | adamn napisał/a: |  	  | A kto Ci takich durnot nawciskał że do tarla sie sól sypie. Adam | 
 Nie pamiętam gdzie w necie to wyczytałem ale chodziło o  zapobieganiu  pierwotniakom w tarliskowym.
 Pisałeś , że "Można ją stosować w przypadku pierwotniaków i niektórych wiciowców czy orzęsków" i stąd zasugerowałem sobie , że może też używałeś soli do przygotowania wody dla tarlaków.
 Najwyraźniej mój tok myślenia był błędny
  . Nadal jednak nie wiem czy np. i  w tym wypadku (wiciowce, pierwotniaki itp.) również podaje się 1 łyżkę na 10 ltr wody?  Czy ta dawka dla młodych dysków jest ta sama bo w twoim opisie jest tekst "Dodałem też trochę owej soli do zbiornika, gdzie małe od starych odłowiłem" Trochę czyli 1 łyżkę na 10 ltr?
 Nie  chcę byś odniósł wrażenie , że się czepiam,  bo nie o to mi chodzi
  po prostu jestem trochę pedantyczny  a jednocześnie nie chciał bym popełnić kiedyś jakiejś gafy przy użyciu soli  :-> |  
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| adamn   

| 

|  Wysłany: 2017-01-20, 10:59 |   
 |  
               | 
 |  
               | w przepisie jest opis i tak robić i jak pamiętam tyczy on leniwych. Dawka jak piszesz taka sama ale dla tarlaków NIE. Adam
 |  

|  | 

|   |  | 

|  | 

| ratan   
 Imię: ratan

| 

|  Wysłany: 2017-01-30, 15:28 |   
 |  
               | 
 |  
               | Ja też o tej soli kiedyś słyszałem ale szczerze to nigdy  nie stosowałem |  | 

|   |  | 

|  | 

|  |