DiscusForum.adamn.pl Strona Główna  
      FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Zaloguj     

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: adamn
2012-12-11, 14:15
Dziurawica
Autor Wiadomość
Kamilsz15 

Imię: Kamil
Wysłany: 2012-12-10, 18:09   Dziurawica

Wymiary: 120x40x50
Akwa funkcjonuje ponad rok
Filtracja:
Unifilter 1000 -wew.
JBL Cruistal profi 900 - zew

Parametry:
Ph-6,8-7
Kh-3
No2-0
No3-5
Fauna:
7 paletek

Osatnio zauważyłem u ryby ubytki w skórze nad okiem , myślałem,że to poprostu otwory . Na następny dzień ubytek powiększył się i zrozumiałem,że coś jest nie tak . Poszperałem i wyczytałem,że jest to dziurawica. Jutro ,albo pojutrze dostanę Metro i pytanie brzmi czy mam ją leczyć w ogólnym i jak mam przygotować wodę do ich leczenia ? I oczywiście jaką dawkę tabletek mam im podać?
Z gry dzięki za pomoc.

Ryszard
[Usunięty]

Wysłany: 2012-12-10, 19:12   

Moze wrzucilbys jakies fotki , inaczej to jak wrozenie z fusow .

Klayman
[Usunięty]

Wysłany: 2012-12-10, 19:54   

Może to są uszkodzenia mechaniczne ?! Zrób fotkę z dobrym zbliżeniem i wtedy może coś więcej uda się napisać. Póki co nie lecz. Dziurawica najczęściej jest wynikiem zbyt ubogiej diety a nie pasożytów i z dnia na dzień nie aż tak się powiększa więc osobiście sceptyczny jestem do tak postawionej diagnozy. Wrzuć dobre fotki i napisz, czym i jak często je karmisz.

miras55 

Imię: Mirosław
Wysłany: 2012-12-10, 20:06   

Jeśli palety jedzą dawaj metro w jedzeniu , 3 x dienie samo metro z jedzeniem przez 4 dni , po 7 dniach powtórka , potem za 2 tygodnie to samo i znowu za 3 tygodnie powtórka i to samo za 3 tygodnie 3 x . :-/

Klayman
[Usunięty]

Wysłany: 2012-12-10, 20:31   

miras55 napisał/a:
Jeśli palety jedzą dawaj metro w jedzeniu , 3 x dienie samo metro z jedzeniem przez 4 dni , po 7 dniach powtórka , potem za 2 tygodnie to samo i znowu za 3 tygodnie powtórka i to samo za 3 tygodnie 3 x . :-/

Ale jeśli to dziurawica wywołana wiciowcami. Jeśli nie masz wiciowców a jedynie zbyt uboga dieta to nie ma sensu męczyć ryb metrem. Poza tym ustalmy dokładnie czy to dziurawica a nie leczmy. Najpierw diagnoza, później właściwe leczenie !

adamn 

Imię: Adam
Wysłany: 2012-12-11, 10:45   

Niby jest przy wpisywaniu WZORZEC a tu micro wiadomości i zdjęcia jako podstawy nie ma.

Klayman napisał/a:
Dziurawica najczęściej jest wynikiem zbyt ubogiej diety [/b]a nie pasożytów i z dnia na dzień nie aż tak się powiększa więc osobiście sceptyczny jestem do tak postawionej diagnozy.

nieścisłość bo w badaniach nad dyskami w 9 na 1o przypadków jak ryba miała dziurawicę to stwierdzano bardzo duże obecności wiciowców

http://discusforum.adamn.pl/viewtopic.php?t=121

Zresztą jak ryba ma wiciowce to pozoruje jedzenie i pluje pokarmem a nic prawie nie je. Stąd uboga dieta. Niekiedy żywe wodzenie czy komary pomagają (beczka swoje)
Adam
Ostatnio zmieniony przez adamn 2012-12-11, 19:19, w całości zmieniany 1 raz  

Klayman
[Usunięty]

Wysłany: 2012-12-11, 14:05   

Tak Adamie, zgadza się. Zazwyczaj jedno z drugim połączone tylko jak dotąd nie znalażłem jasnej odpowiedzi, czy wiciowce są bo jest dziurawica czy dziurawica jest bo są wiciowce. Pewnie dysputa nie ma sesu bo tak jakby się kłócić, co było pierwsze: kura czy jajko. Nie mniej JEŚLI to dziurawica, za pewne są i wiciowce, co mikroskop pokaże. Nadal jednak, póki nie zobaczę zdjęć wątpię, że to może być dziurawica.

Kamilsz15 

Wysłany: 2012-12-11, 17:32   

Problem w tym ,że ryba siedzi w roślinach i nie mam jak uchwycić tych ran .Ale niżej podaje link do zdjęcia ryby , która ma prawie identyczne rany co moja .

http://www.google.pl/imgr...iw=1024&bih=660

Co o tym sądzicie?

adamn 

Wysłany: 2012-12-11, 19:25   

Co sądzimy?
To, że jest jak pisałem i to nie otwory nosowe a dziurawica jak byk.
Adam

Kamilsz15 

Wysłany: 2012-12-11, 19:30   

No to też tak myślałem . Mam już metro . Jak mam je leczyć? W ogolnym?

adamn 

Wysłany: 2012-12-11, 19:33   

W ogólnym to można leczyć ale nie dziurawicę.
Adam

Kamilsz15 

Wysłany: 2012-12-11, 19:50   

Mam akwarium 112 l ,ale czy to nie będzie za małe akwa ,żeby te ryby wszystkie wsadzić do takiego akwarium?

Kamilsz15 

Wysłany: 2012-12-12, 12:35   

To jak pomoże mi ktoś?

adamn 

Wysłany: 2012-12-12, 14:29   

Kamilsz15 napisał/a:
To jak pomoże mi ktoś?

a ile i jakie te ryby masz, że wątpliwości Cię trawią?
Gdybyś miał przykładowo jakieś 7 dorosłych koło 19 cm to wystarczy. Wtedy nowa woda jak do leczenia. temperatura 37-39 stopni, Max natlenianie i karmisz metro z sercem lub granulat z metrem w płynie. Jakieś 5 dni. I przydałaby się kontrola mikroskopowa.
A jak serce robisz? Zdjęcie reszty z przodu i z boku by czoła było widać i brzuch.
Adam

Odpowiedz do tematu