DiscusForum.adamn.pl Strona Główna  
      FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Zaloguj     

Poprzedni temat «» Następny temat
proszę o poradę (węgiel aktywny)
Autor Wiadomość
czarny75 

Imię: Dominik
Wysłany: 2014-09-20, 15:20   proszę o poradę (węgiel aktywny)

Witam chce usunąć resztki leku mam taki węgiel WĘGIEL AKTYWNY 0,5 KG SIATKA AQUA NOVA http://allegro.pl/aqua-no...4541770156.html poprawiłem link
zbiornik 240l mam pytanie zastosować 0,5kg czy 1kg ?
Ostatnio zmieniony przez czarny75 2014-09-20, 20:35, w całości zmieniany 1 raz  

bosak 
Paletki są cudem natury

Imię: Marcin
Wysłany: 2014-09-20, 16:51   

0,5 spokojnie starczy pamiętaj by za kilka dni usunać węgiel z filtra.

jarekmilczuk 

Imię: Jarek
Wysłany: 2014-10-14, 07:44   

A czy węgiel aktywny nie może być cały czas w filtrze ? ps. oczywiście, jeśli w zbiorniku nie stosuje się chemii, którą on "wyłapuje"

Słyszałem, że dobrze klaruje wodę i do tego ją jeszcze oczyszcza, jednocześnie jest dobrym miejscem, gdzie żyją pożyteczne bakterie.

Pozdrawiam

Jarek

bosak 
Paletki są cudem natury

Wysłany: 2014-10-14, 07:52   

Nie. Może być ale nie dłużej niż kilka dni z 5. Później trzeba go wyrzucić bo oddaje do wody to co z niej wcześniej zaabsorbował szkodliwego.
Ostatnio zmieniony przez bosak 2014-10-14, 07:52, w całości zmieniany 1 raz  

jarekmilczuk 

Wysłany: 2014-10-14, 10:07   

No ja się z tym do końca nie zgodzę, ja trzymam węgiel aktywny około 2 tygodni w jednym zbiorniku bez przerwy w filtrze wewnętrznym i zmieniam go przy co 2 tygodniowych podmianach wody, a że filtr ten nie jest zbyt duży to jedna paczka starcza mi na kilka miesięcy. I nie zauważyłem pod koniec 2 tygodni, aby jakoś mi się parametry pogarszały, a do tego jeszcze kolega, który jest chemikiem, potwierdził, że spokojnie 2 tygodnie mogę go trzymać w akwarium. Nie ma tam aż tak dużych ilości substancji, które ten węgiel pochłania, żeby od razu miał je oddawać.

A przy jego stosowaniu woda ewidentnie jest krystaliczna

Pozdrawiam

Jarek

alegumis
[Usunięty]

Wysłany: 2014-10-14, 11:24   

Wszystko zależy od pojemności chłonnej złoża i od ilości substancji chemicznych w wodzie. Jak ze wszystkim są zwolennicy i przeciwnicy ciągłego stosowania węgla. Ja uważam, że nie ma potrzeby ciągłego trzymania go w filtrze.

gienierator 

Imię: Eugeniusz
Wysłany: 2014-10-14, 11:24   

jarekmilczuk napisał/a:
No ja się z tym do końca nie zgodzę,

jarekmilczuk napisał/a:
I nie zauważyłem pod koniec 2 tygodni, aby jakoś mi się parametry pogarszały, a do tego jeszcze kolega, który jest chemikiem, potwierdził

Chciałem tylko zauważyć że rozpatrujemy sprawę wyciągania leków ze zbiornika a nie trzymanie węgla non stop, nawiasem mówiąc nie wiem po jaka cholerę.
pozdro...

jarekmilczuk 

Wysłany: 2014-10-14, 11:27   

Co do leków to zgadza się wszystko węgiel wyciągnie :)

co do trzymania go, ja w niewielkiej co prawda ilości mam, gdyż oczyszcza wodę z innych związków szkodliwych (i niestety ale także tych nieszkodliwych).

gienierator 

Imię: Eugeniusz
Wysłany: 2014-10-14, 13:03   

jarekmilczuk napisał/a:
związków szkodliwych (i niestety ale także tych nieszkodliwych).

Przeceniamy niestety węgiel bo wiele rzeczy wyciąga ale już z metalami ciężkimi na przykład nie bardzo więc uważam że więcej szkód niż pożytku może przynieść.
pozdro...

bosak 
Paletki są cudem natury

Wysłany: 2014-10-14, 15:26   

Dokładnie Giencol:)

adamn 

Imię: Adam
Wysłany: 2014-10-14, 19:02   

czarny75 napisał/a:
Witam chce usunąć resztki leku...

i
jarekmilczuk napisał/a:
No ja się z tym do końca nie zgodzę, ja trzymam węgiel aktywny około 2 tygodni w jednym zbiorniku bez przerwy w filtrze wewnętrznym i zmieniam go przy co 2 tygodniowych podmianach wody, a że filtr ten nie jest zbyt duży to jedna paczka starcza mi na kilka miesięcy. I nie zauważyłem pod koniec 2 tygodni, aby jakoś mi się parametry pogarszały, a do tego jeszcze kolega, który jest chemikiem, potwierdził, że spokojnie 2 tygodnie mogę go trzymać w akwarium. Nie ma tam aż tak dużych ilości substancji, które ten węgiel pochłania, żeby od razu miał je oddawać.

patrzaj czerwone - woda z lekiem a woda bez leków to dwie różnice i ja się z tym nie zgadzam i chemik pewnie też.
Klarowność wody nie dowodzi kompletnie NIC co by świadczyło, że dla ryb a zwłaszcza dyskowców się ona nadaje. Są jeszcze metale ciężkie w wodzie a wtedy ...
Adam

slawekcavan 

Imię: Slawek
Wysłany: 2014-10-14, 20:05   

a ja gdzieś ostatnio wyczytałem drodzy państwo że węgiel można łatwo zmusić do oddania dziadostwa (regeneracja?) po przez gwałtowną zmianę PH.

a sam węgiel to dobry materiał na bio wkłady bo spora powierzchnia dla bakterii

adamn 

Imię: Adam
Wysłany: 2014-10-15, 19:22   

slawekcavan napisał/a:
a ja gdzieś ostatnio wyczytałem drodzy państwo że węgiel można łatwo zmusić do oddania dziadostwa (regeneracja?) po przez gwałtowną zmianę PH.

a sam węgiel to dobry materiał na bio wkłady bo spora powierzchnia dla bakterii

ciekawe jak? Może w stronę zasadowości by si9ę amoniak wydzielał? A może w stronę kwasowości? Bo z reguły w akwariach z dyskami woda jest .. no właśnie jaka?
Adam

jarekmilczuk 

Wysłany: 2014-10-15, 19:27   

Heheh widzę ile akwarystów tyle opinii, ja jednak posłuchałbym się osób, z największym doświadczeniem pomimo, że mam zupełnie inne zdanie co do stosowania węgla aktywnego

:)

slawekcavan 

Imię: Slawek
Wysłany: 2014-10-16, 22:13   

adamie nie jestem wstanie odpowiedzieć w jaki sposób bo nie wiem mówię tylko co wyczytałem a nie wiem jak to ma działać. moze jak masz ph 6.5 to wsadzić do 14hp? a później do 2ph nie wiem wyczytałem to w jakimś artykule jakiegoś doktorka co badal zastowowanie węgla itd

Odpowiedz do tematu