DiscusForum.adamn.pl Strona Główna  
      FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Zaloguj     


Poprzedni temat «» Następny temat
filtracja do zbiornika 200x40x50
Autor Wiadomość
ReevengeR 

Imię: kamil
Wiek: 26
Dołączył: 01 Maj 2014
Posty: 95
Skąd: leszno
Wysłany: 2014-07-28, 12:40   filtracja do zbiornika 200x40x50

Witam, przyszedł czas na wybór filtrów do mojego akwarium. Aktualnie posiadam aquael circulator 2000l\h z gąbka 15x12. Chciałbym dobrać. Do tego jakiegoś biologa. Myślałem nad jbl e1501 nowy eheim 2229 uzywka lub 2x.hw 303 nowe. Za jbl przemawia to ze jest nowy i solidnie wykonany, energooszczędny. Za eheim to ze jest niezawodny, ale jednak uzywka i małe złoże.. Za to hw przemawia cena bardzo duża ilość złoża bo bodajże razem.24l i prawie 3000/h, minus to duże zużycie. Energi i słabsze wykonanie. Podobno potrafią naglezaczac ostro przeciekać, chociaż miałem hw 302 i było ok ale siadł prąd i filtr się spalił. Jest jeszcze opcja.ze.wezmę hw 303a.i 304b z UV ale czy jest sens?
Ostatnio zmieniony przez ReevengeR 2014-07-28, 12:46, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
adam1977 


Imię: Adam
Pomógł: 2 razy
Wiek: 44
Dołączył: 21 Lis 2012
Posty: 772
Skąd: Pajęczno
Wysłany: 2014-07-28, 13:05   

A to przy tak dużym zbiorniku nie lepiej jakiś sump albo beczka ?
Wyjdzie na pewno taniej, na pewno mniejsze zużycie prądu i na pewno większe złoże biologiczne uzyskasz :-)
 
 
 
multi 
multi

Imię: Sławek
Pomógł: 2 razy
Wiek: 48
Dołączył: 22 Mar 2013
Posty: 197
Skąd: Ostrów Maz
Wysłany: 2014-07-28, 13:34   

Można też podłączyć kubeł od oczka wodnego pod pompę np alpha grundfosa i masz energo oszczednego biologa kubeł np aquaszut.
_________________
multi
 
 
ReevengeR 

Imię: kamil
Wiek: 26
Dołączył: 01 Maj 2014
Posty: 95
Skąd: leszno
Wysłany: 2014-07-28, 13:39   

Pytanie czy Potrzebne. Mi np 40l biologa bo co za dużo to tez nie za dobrze jak 10 lub 20l stukanie to wezmę taki. Suma odpada bo mało miejsca w szafce po za tym komina nie mam.
 
 
toommaszeek 

Imię: Tomasz
Pomógł: 7 razy
Wiek: 40
Dołączył: 25 Lis 2012
Posty: 1106
Skąd: Aleksandrów Kujawski
Wysłany: 2014-07-28, 19:35   

multi napisał/a:
Można też podłączyć kubeł od oczka wodnego pod pompę np alpha grundfosa i masz energo oszczednego biologa
Słyszałem (ale tylko słyszałem) że takie filtry nie szczycą się szczelnością.

ReevengeR napisał/a:
Suma odpada bo mało miejsca w szafce po za tym komina nie mam.
I komin nie potrzebny aby mieć sump'a, wystarczy za kilka złotych i mamy "overflow pipe" lub droższy "overflow box"

Wg mnie (i jak widać nie tylko mnie) najlepszym rozwiązaniem będzie beczka z pompą Alpha2, dlaczego?? Ano dlatego że jest duże złoże biologiczne, energooszczędny i tani o satysfakcji z własnego wykonania nie wspomnę ;-)
 
 
jurasiga 


Imię: JURAS
Pomógł: 10 razy
Wiek: 44
Dołączył: 20 Lis 2012
Posty: 1723
Skąd: Turek
Wysłany: 2014-07-28, 19:39   

jaki to dużyzbornik jedyne 400 L beczka będzie aż na to , w 375 L po zastosowaniu beczki nawet cerata zwolniła wzrost ;-)
_________________
Pozdrawiam Juras
 
 
ReevengeR 

Imię: kamil
Wiek: 26
Dołączył: 01 Maj 2014
Posty: 95
Skąd: leszno
Wysłany: 2014-07-28, 23:17   

Tak jak Jurek pisze, tego się obawiam ze Będzie za dużo jeśli Chodzi o cenę to beczki podobny koszt do kubełkowe czy to ma sens jak myślicie?
 
 
jurasiga 


Imię: JURAS
Pomógł: 10 razy
Wiek: 44
Dołączył: 20 Lis 2012
Posty: 1723
Skąd: Turek
Wysłany: 2014-07-29, 05:12   

Jak jest za dużo to po prostu zasypiesz mniejszą ilością wkladu (keramzytem ) Lub zrobisz mniejszą beczke . Ja mówię o takiej jak posiadam 25L przy czym wkladu mam 20 L, a koszt to około 200 zl więc mysle że troszke taniej od orginalnych filtów ;-)
_________________
Pozdrawiam Juras
 
 
ReevengeR 

Imię: kamil
Wiek: 26
Dołączył: 01 Maj 2014
Posty: 95
Skąd: leszno
Wysłany: 2014-07-29, 09:13   

200 zł z pompa? A jaka masz? Jest też unimax 700
700 za 300 używany przez rok może go lepiej?
 
 
jurasiga 


Imię: JURAS
Pomógł: 10 razy
Wiek: 44
Dołączył: 20 Lis 2012
Posty: 1723
Skąd: Turek
Wysłany: 2014-07-29, 09:29   

W używkach masz ten problem ze zaczynają zaraz ciec i musisz ciągle dokupować uszczelki , ale to jest twój wybór .

Ja takiej używam ( nie tylko ja )
http://allegro.pl/glowica...4385938233.html

Do tego taka beczka
http://allegro.pl/nowa-be...4393680470.html
Cała reszta też nie jest droga i wychodzi jakieś dwieście pare złotych a żaden filtr ci nie da tyle złoża filtracyjnego . Łatwa i prosta w obsłudze . Polecam
_________________
Pozdrawiam Juras
 
 
ReevengeR 

Imię: kamil
Wiek: 26
Dołączył: 01 Maj 2014
Posty: 95
Skąd: leszno
Wysłany: 2014-07-29, 11:41   

Szczerze mówiąc bardziej skłaniam się ku kubełka. Ale powiedz mi Jurek jak to się sprawuje na codzień. Dobre na biologa?
 
 
jurasiga 


Imię: JURAS
Pomógł: 10 razy
Wiek: 44
Dołączył: 20 Lis 2012
Posty: 1723
Skąd: Turek
Wysłany: 2014-07-29, 11:47   

ReevengeR napisał/a:
Szczerze mówiąc bardziej skłaniam się ku kubełka. Ale powiedz mi Jurek jak to się sprawuje na codzień. Dobre na biologa?


Na codzień smiga cichutko nie ma żadnego szumu , biologja w niej jest super bo osadza się na keramzycie a on jest jak wiadomo porowaty co sprzyja osadzaniu się bakterii
_________________
Pozdrawiam Juras
 
 
gienierator 



Imię: Eugeniusz
Pomógł: 4 razy
Wiek: 56
Dołączył: 20 Lis 2012
Posty: 937
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2014-07-29, 11:50   

Jest tylko jeden warunek długiego użytkowania tego ustrojstwa , bardzo drobna gąbka na rurce wlotowej do ,,beczki"
pozdro....
ps. ja swoja czyszczę ( otwieram ) co roczek - półtora.
 
 
jurasiga 


Imię: JURAS
Pomógł: 10 razy
Wiek: 44
Dołączył: 20 Lis 2012
Posty: 1723
Skąd: Turek
Wysłany: 2014-07-29, 11:54   

Dokładnie , prefiltr musi być często czyszczony z syfu a beczka po hula jak Giencol pisze ;-)
_________________
Pozdrawiam Juras
 
 
multi 
multi

Imię: Sławek
Pomógł: 2 razy
Wiek: 48
Dołączył: 22 Mar 2013
Posty: 197
Skąd: Ostrów Maz
Wysłany: 2014-07-29, 15:20   

Elite flo 80 przyzwoity kubeł na bio... produkt HAGENA u Mnie pracuje 3 rok jest niesłyszalny cena coś koło 200 zeta można kupić zasypać matrixem i problem z głowy.
_________________
multi
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Wersja do druku

Skocz do:  


     DiscusForum.adamn.pl: forum dyskusyjne o dyskowcach     
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group :: c3s Theme © Zarron Media :: modified by Gilu & Vision
Edycja, modyfikacje i poprawki: TIserwis.pl







Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10