nowy nabytek i postrzepione płetwy |
Autor |
Wiadomość |
bober7
Imię: Ĺukasz
|
Wysłany: 2014-04-04, 22:07 nowy nabytek i postrzepione płetwy
|
|
|
1) Zbiornik:
- pojemność litrów 200l
- od kiedy zbiornik funkcjonuje 28.01.14
- wymiary 100x40x50
- rodzaj (roślinny, sterylny) roślinny, 2 lotosy, dwa echinodorusy w glinianych formach,mały korzeń
- rodzaj podłoża brak, w doniczkach żwir takizwykly szarobury
2) Woda:
- kwasowość (pH) 7.2-7.5
- twardość węglanowa i ogólna ....
- wielkość związków azotowych no2 - 0 no3 -20
- temperatura wody 29 C
- częstotliwość i wielkość podmian wody co 3-4 dni. 40-60 l
- sposób przygotowania wody do podmian kran 29c plus sera aquatan
- obsada ryb (wymienić rodzaje ile, jakie od kiedy, wielkość 2 paletki red turkus 9cm,od 3.04.14
3) Rodzaj pokarmu:
- (suchy, mrożony, żywy podawany ile razy dziennie) tetra discus,hikari raz dziennie artemia'serce wolowe
4) Wygląd, wielkość i zachowanie ryb (wymienić różnice w zachowaniu ryb odstające od standardu): od kiedy zaobserwowano objawy, płochliwość, dziwne pływanie, otrząsanie się, naloty na ciele, płetwach, ubytki na skórze czy płetwach, guzki na ciele i płetwach, trudności w oddychaniu, ocieranie się o sprzęt i rośliny, jakie odchody, itp.) pierwszy dzień po wpuszczeniu brak plochliwosci,drugi dzień siedzą w kącie, nsmoj widok jedna druga wygania na przód, jedna ma czerwone oko jak na zdjęciu a druga nie ma(każda musi mieć czerwone?) skubaly pokarm,kupy w normie,jedna wyganiajac druga lekko ja skubnela i widać ślad.jedna ma od poczatku postrzępione boczne płetwy i tylnia.oddychają powoli,w stresie przyspieszają.
5) Sprzęt w zbiorniku (wyposażenie zbiornika w filtry, sumpy, częstotliwość czyszczenia, rodzaj wkładów filtracyjnych, nawożenie CO2 , grzałki) filtr zew. Aquael unimax 250,filtr aqua szut wewn. Grzałka 200w aqual
6) Ostatnio dokonane zmiany (zakup nowych ryb, roślin, czy robiono kwarantannę i w jakim czasie, zmiana podłoża, dodanie korzeni itp.) ....
7) Zdjęcia ryb o ile mamy taką możliwość .... i ewentualnie FILM który pokazuje to czego niekiedy sam AUTOR nie dostrzega
NAJWAĹťNIEJSZE:
- czy właściciel ostatnio leczył ryby na własną rękę, czym i jak dawno dalej trochę soli zooleku |
Ostatnio zmieniony przez bober7 2014-04-04, 22:08, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
alegumis [Usunięty]
|
Wysłany: 2014-04-04, 22:18
|
|
|
To twoje pierwsze ryby bo nerwowy troszkę jesteś.
bober7 napisał/a: | 2) Woda:
- kwasowość (pH) 7.2-7.5
- twardość węglanowa |
Zapewne trochę popaliło płetwy przy przenosinach, prawie zawsze tak jest. Jak ryby się skubią to też ślad zostaje to norma u mnie to aż łuski lecą, jak nie ma zbyt dużo patogenów w zbiorniku to ślady znikają na drugi dzień |
|
|
|
 |
bober7
|
Wysłany: 2014-04-04, 22:29
|
|
|
alegumis napisał/a: | To twoje pierwsze ryby bo nerwowy troszkę jesteś.
bober7 napisał/a: | 2) Woda:
- kwasowość (pH) 7.2-7.5
- twardość węglanowa |
Zapewne trochę popaliło płetwy przy przenosinach, prawie zawsze tak jest. Jak ryby się skubią to też ślad zostaje to norma u mnie to aż łuski lecą, jak nie ma zbyt dużo patogenów w zbiorniku to ślady znikają na drugi dzień |
Tww 8 two 10
Pytanie odnośnie tego czerwonego oka,czytałem dawno temu ze to oznaka ze ryba jest zdrowa a brak tego czerwonego to normalna?
Jestem nowy proszę o wyrozumiałość |
|
|
|
 |
alegumis [Usunięty]
|
|
|
|
 |
alegumis [Usunięty]
|
Wysłany: 2014-04-05, 11:31
|
|
|
Jak dziś ryby wyglądają |
|
|
|
 |
bober7
|
Wysłany: 2014-04-05, 11:36
|
|
|
alegumis napisał/a: | Jak dziś ryby wyglądają |
Pływaja ładnie przy szybie przedniej, jedna jest okey od początku a tamta druga nadal na postrzępione płetwy, ale to pewnie potrzeba czasu żeby się zagoiło czy coś. Myślę, że masz rację co do tego że to przypalone przez wodę :) |
|
|
|
 |
bober7
|
Wysłany: 2014-04-08, 10:12
|
|
|
Płetwy już w miarę w porządku, a pojawiła się inna sprawa a może to moje przewrażliwienie...Mianowicie robią normalne kupy ale przyuważyłem że jak zrobią kupkę to troche ona u nich wisi zanim spadnie a dokładniej jedna zrobiła raz grubą raz cienką, a druga zrobiła kupkę normalną która wisiała z 6 cm za rybą na takiej hmm niewidocznej prawie żyłce, to raczej nie tasiemiec bo widziałem jak on na zdjeciach wygląda a tutaj cieniutka nitka niewidoczna gołym okiem. ryby ładnie jedzą, nie są płochliwe i oddech mają w porządku. PS. Nie mam na razie mikroskopu |
|
|
|
 |
|
 |
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
|
|
 |
DiscusForum.adamn.pl: forum dyskusyjne o dyskowcach |
 |
|
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 15 |
|
|