Biały nalot na skórze, metne oko,ocieranie itd |
Autor |
Wiadomość |
tomciot40
Imię: tomciot40
|
Wysłany: 2014-03-29, 21:16 Biały nalot na skórze, metne oko,ocieranie itd
|
|
|
1) Zbiornik:
- pojemność litrów .... 183l
- od kiedy zbiornik funkcjonuje .... 6 miesiecy
- wymiary .... 60x55x55
- rodzaj (roślinny, sterylny) .... sterylny
- rodzaj podłoża .... brak
2) Woda:
- kwasowość (pH) .... 6,3
- twardość węglanowa i ogólna .... Gh 7 Kh 3
- wielkość związków azotowych .... no3-20 no2-0
- temperatura wody .... 28,5
- częstotliwość i wielkość podmian wody .... raz w tyg 100l
- sposób przygotowania wody do podmian .... Ro + Kran
- obsada ryb (wymienić rodzaje ile, jakie od kiedy, wielkość .... 2 szt parka
3) Rodzaj pokarmu:
- (suchy, mrożony, żywy podawany ile razy dziennie) .... suchy i mrozony dawany łacznie 3-4 razy dziennie, żywy żadko wazonkowiec
4) Wygląd, wielkość i zachowanie ryb (wymienić różnice w zachowaniu ryb odstające od standardu): od kiedy zaobserwowano objawy, płochliwość, dziwne pływanie, otrząsanie się, naloty na ciele, płetwach, ubytki na skórze czy płetwach, guzki na ciele i płetwach, trudności w oddychaniu, ocieranie się o sprzęt i rośliny, jakie odchody, itp.) ....
Ryby maja biały nalot który widac pod swiatło,ocieraja sie,skulone płetwy,metne oko,na poczatku było to w formie plam białych rozrastajacych sie po ciele,nieraz ryba ciemnieje pływa głowa w dół i ma drgawki pyska i płetwy ogonowej, odchody ok. Z godziny na godziny choroba bardziej atakuje Zauwazyłem to około 3 dni temu
5) Sprzęt w zbiorniku (wyposażenie zbiornika w filtry, sumpy, częstotliwość czyszczenia, rodzaj wkładów filtracyjnych, nawożenie CO2 , grzałki) .... gabka i grzałka nic wiecej
6) Ostatnio dokonane zmiany (zakup nowych ryb, roślin, czy robiono kwarantannę i w jakim czasie, zmiana podłoża, dodanie korzeni itp.) .... BRAK
7) Zdjęcia ryb o ile mamy taką możliwość .... i ewentualnie FILM który pokazuje to czego niekiedy sam AUTOR nie dostrzega
NAJWAĹťNIEJSZE:
- czy właściciel ostatnio leczył ryby na własną rękę, czym i jak dawno ...
ryby bardzo dawno leczone enroflaksacyna
Prosze was o pomoc i podpowiedzi co moze powodowac ze rybe dopada włąsnie cos takiego.Miały młode i ponad 100szt. odpadło Z godziny na godzine było gorzej
Dziekuje z góry |
|
|
|
 |
adamn

Imię: Adam
Pomógł: 66 razy Wiek: 66 Dołączył: 19 Lis 2012 Posty: 7459 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2014-03-30, 09:21
|
|
|
zeskrobina z ciała i mikroskop. Wstaw film do 10 sekund.
Adam |
_________________ "Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł" Albert E.
 |
|
|
|
 |
tomciot40
|
Wysłany: 2014-03-30, 10:57
|
|
|
nie mam mozliwosci wstawienia filmu,brak kamery :( na rybach widac dzis ewidentny białe płaty w formie meszku,pociemniały. Adam 2 z 5 twoich leopardów (Wczoraj na PW pisałem)czuja sie wizualnie swietnie ,jedza ,kolory naturalne i jeszcze na ciele nie widac duzej infekcji pod swiatło czy je odłowic do innego akwa czy z tymi zostawic??? Bo reszta juz ciemna i widac ze ma dosc |
|
|
|
 |
adamn

|
Wysłany: 2014-03-30, 16:07
|
|
|
odłów i wykąp w soli a do mikroskopu przyłóż komórkę i zrób film.
Adam |
_________________ "Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł" Albert E.
 |
|
|
|
 |
tomciot40
|
Wysłany: 2014-03-30, 18:48
|
|
|
Adamie pare fotek które zrobiłem z kilku próbek,srednia jakosc ale cos jest
Jedyne co zauwazyłem to małe ilosci grzyba, nic sie nie ruszało na próbce. Sluz miejscami był tak jakby czysty (przezroczysty) natomiast sluz zebrany z innej czesci ryby taki jak na zdjeciach(gesty, pełno bombelków)
Ryby 2 zaliczyły 35 min kompiel w soli ale przy przekładaniu zauwazyłem ze juz samicy wyszło lekkie zbielenie oka.Filmy podesle ci zaraz na maila |
|
|
|
 |
adamn

|
Wysłany: 2014-03-30, 20:08
|
|
|
Zakładając, że masz wodę dobrą i nie ma w niej toksyn to masz bakterie a jakie to nie wiem.
Adam |
 |
|
|
|
 |
tomciot40
|
Wysłany: 2014-03-30, 21:31
|
|
|
Ok patrzyłem opisy chorób według Andrzeja Sieniawskiego i pasuje mi głównie jeden opis. Jutro swieża woda i podaje detreomecyne 10mg na 1l wody. Kapiel długotrwała .Stawiam wszystko na jedna karte |
|
|
|
 |
|
 |
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
|
|
 |
DiscusForum.adamn.pl: forum dyskusyjne o dyskowcach |
 |
|
Strona wygenerowana w 0,02 sekundy. Zapytań do SQL: 9 |
|
|