Robaczki BIS |
Autor |
Wiadomość |
MICHALEK123
Imię: Michal
Pomógł: 4 razy Wiek: 55 Dołączył: 22 Gru 2013 Posty: 579 Skąd: XX
|
Wysłany: 2014-03-19, 11:28 Robaczki BIS
|
|
|
1) Zbiornik:`
- pojemność litrów 350
- od kiedy zbiornik funkcjonuje dwa tygodnie
- wymiary narozny x87
- rodzaj (roślinny, sterylny) .sterylny, roślinny
- rodzaj podłoża brak zwirek w rogu dla kirysów
2) Woda:
- kwasowość (pH) 6,4 do 6,8
- twardość węglanowa i ogólna nie mierzyłem
- wielkość związków azotowych 0,1
- temperatura wody 28-29
- częstotliwość i wielkość podmian wody raz w tygodniu 100l
- sposób przygotowania wody do podmian odstany kran +ro mineralizowane
- obsada ryb (wymienić rodzaje ile, jakie od kiedy, wielkość paletki 4x 10-12cm 2x 8cm 5 x 4-5cm
3) Rodzaj pokarmu: mix własny granulat hikari d50plus
- (suchy, mrożony, żywy podawany ile razy dziennie) ....
4) Wygląd, wielkość i zachowanie ryb (wymienić różnice w zachowaniu ryb odstające od standardu): od kiedy zaobserwowano objawy, płochliwość, dziwne pływanie, otrząsanie się, naloty na ciele, płetwach, ubytki na skórze czy płetwach, guzki na ciele i płetwach, trudności w oddychaniu, ocieranie się o sprzęt i rośliny, jakie odchody, itp.) rybki apatyczne nie pociemniały od kilku dni bardzo słabo jedzą tylko przy zgaszonym świetle pływaja po calym akwa
5) Sprzęt w zbiorniku (wyposażenie zbiornika w filtry, sumpy, częstotliwość czyszczenia, rodzaj wkładów filtracyjnych, nawożenie CO2 , grzałki) 1x zew 120l/h wew turbo, grazłka 200w napowietrzenie
6) Ostatnio dokonane zmiany (zakup nowych ryb, roślin, czy robiono kwarantannę i w jakim czasie, zmiana podłoża, dodanie korzeni itp.) korzeń dodałem
7) Zdjęcia ryb o ile mamy taką możliwość .... i ewentualnie FILM który pokazuje to czego niekiedy sam AUTOR nie dostrzega zdięcia dodam
NAJWAĹťNIEJSZE:
- czy właściciel ostatnio leczył ryby na własną rękę, czym i jak dawno ...
Witam wszystkich
Jako że jestem nie długi czas na tym forum a kłopoty z rybkami to moja specjalność to opiszę co ja takiego narobiłem ku przestrodze innym
Dwa tygodnie temu zakupiłem akwa 350 l a że w domu miejsca na dwa akwaria nie ma to postanowiłem iż z akwarium 140 l działającego od 2 miesiecy przeniosę wszystko do 350 i będzie git. Jak pomyślał tak zrobił
Więc wodę filtry i całą zawartość z rybkami w ilości 4 sztuk paletek 2 kiryski, 1 glonojad, 3 ramirezy, 2 agasiza, z 140 przeniosłem do 350 dolewając około 100l wody odstanej, z drugiego akwa sterylnego przeniosłem 7 paletek małych jak w opisie . W następnym dniu dolałem 50l wody odstanej i tak codziennie aż zalałem całe akwa. Przez pierwsze dni swiatła nie zapalałem tylko lampka z boku i to co z pokoju. Troszkę się rybki oswoiły zaczęły coś skubać z kokosów mix dałem nie było szału jadły. Niestety z dnia na dzień apetyt malał Pierwsze badanie syfu z filtra http://discusforum.adamn....p?p=32325#32325 nic szczególnego. Dodam iż ryby oddychają spokojnie
W między czasie para złożyła ikrę na korzeniu i goni wszystkich
Więc odczekałem dwa dni i znowu badanie. Jakież moje zdziwienie (czytaj wk....) było jak zobaczyłem nicienie tańczące na szkle i jakąś pojedyncza amebę co mi wcześniej Adam pokazał. A dziś rano widzę mały melon sra żelem, nie miałem jak tego złowić bo czas do pracy. Jak są nicienie to zaraz będą wiciowce i bieda większa będzie
No i teraz mam pytanie co zrobić ?
Jedzą bardzo słabo więc do pokarmu to watpię
Czy wywalić wszystkie ryby do sterylnego i restart 350
Czy kąpiel krótkotrwała.
Proszę o opinie
Pozdrawiam
MM |
_________________ Pozdrawiam Michał |
Ostatnio zmieniony przez MICHALEK123 2014-03-19, 11:29, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Ĺukasz [Usunięty]
|
Wysłany: 2014-03-19, 11:30
|
|
|
Lewamizol do wody, a później do żarcia. |
|
|
|
 |
adamn

Imię: Adam
Pomógł: 66 razy Wiek: 66 Dołączył: 19 Lis 2012 Posty: 7460 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2014-03-19, 13:23 Re: Robaczki BIS
|
|
|
MICHALEK123 napisał/a: | 1) Zbiornik:`
- od kiedy zbiornik funkcjonuje dwa tygodnie
- twardość węglanowa i ogólna nie mierzyłem
kran +ro mineralizowane
rybki apatyczne nie pociemniały od kilku dni bardzo słabo jedzą tylko przy zgaszonym świetle pływaja po calym akwa
korzeń dodałem
Dodam iż ryby oddychają spokojnie
W między czasie para złożyła ikrę na korzeniu i goni wszystkich
Więc odczekałem dwa dni i znowu badanie. Jakież moje zdziwienie (czytaj wk....) było jak zobaczyłem nicienie tańczące na szkle i jakąś pojedyncza amebę
|
Jakie leczenie? Wpierw jaka jest twardość wody. Odstawić mineralizatory bo do czego mają służyć? Do nowego zbiornika walnięto korzeń i ryby straciły apetyt. A ten tańczący nicień to, gdzie jest. Co chcecie leczyć - cyclidia i cocpidia. To że wali na biało o niczym się świadczy bo ją stres może dopaść.
Adam |
_________________ "Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł" Albert E.
 |
|
|
|
 |
MICHALEK123
|
Wysłany: 2014-03-19, 15:20
|
|
|
Korzeń był wymoczony zlany wrzątkiem bo nie mam tak dużego garnka żeby go wygotować. nicienie były w syfie z filtra pomierzę twardość i podam wieczorem zrobię parę fotek zbadam syf z filtra raz jeszcze
Dzięki za odpowiedzi |
Ostatnio zmieniony przez MICHALEK123 2014-03-19, 18:30, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
 |
MICHALEK123
|
|
|
|
 |
adamn

|
Wysłany: 2014-03-20, 06:59
|
|
|
a jakie powiększenia?
Filmy prześwietlone.
Są nicienie a ostatni film coś innego ale światło wali po oczach.
masz akwarium jak sterylne. Lewamizol do wody. Myj co dnia filtry w gorącej wodzie. Ta kula jest nieziemska.
Adam |
_________________ "Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł" Albert E.
 |
|
|
|
 |
MICHALEK123
|
Wysłany: 2014-03-20, 09:06
|
|
|
Powiększenie 20x plus kamera zapomniałem napisać
A jak mam zeolit w kubełku to nie wchłonie mi tego levamolu
Czy zew odłączyć? jak w przepisie
A to ten prześwietlony w innej wersji
https://www.youtube.com/w...eature=youtu.be |
Ostatnio zmieniony przez MICHALEK123 2014-03-20, 18:07, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
adamn

|
Wysłany: 2014-03-20, 20:36
|
|
|
owsiki ruchawe. Zrób nowy film co by nie był taki jasny a próbkę rozbełtaj wodą.
Adam |
 |
|
|
|
 |
MICHALEK123
|
Wysłany: 2014-03-21, 18:26
|
|
|
Witam
Zalałem levamizol 7% bo taki miał wet jak pisaliście wg przepisu oczywiście na 200l
Jak złapię taką próbkę to wystawię
No i jedna para składa ikrę na jednej stronie korzenia a druga po drugiej he he
Adamie skąd Ty wiedziałeś że to są dwie pary
Pozdrawiam
MM |
Ostatnio zmieniony przez MICHALEK123 2014-03-21, 18:39, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
|
 |
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
|
|
 |
DiscusForum.adamn.pl: forum dyskusyjne o dyskowcach |
 |
|
Strona wygenerowana w 0,02 sekundy. Zapytań do SQL: 14 |
|
|