Dziurawica |
Autor |
Wiadomość |
gruberyby

Imię: grzegorz
|
Wysłany: 2014-03-17, 17:10 Dziurawica
|
|
|
Witam.Mam pytanie. Jak skutecznie wyleczyć rany(dziury) po przebytej dziurawicy. Kilka miesięcy temu zbyt szybko,bez obejrzenia nabyłem 16 cm. Diamond Blue,kiedy obejrzałem w domu przeraziłem się. Ryba miała galaretoware odchody,obrzucona ospą i pleśniami.Kilka miesięcy była w szpitalnym akwarium celem pozbycia się tasiemców i reszty chorób. Leczyłem metronidazolem,potem capicaps-T, następnie microbe lift artemiss. Ryba po ok 3 miesiącach została wyleczona, obejrzane pod mikroskopem odchody itp wskazywały na to. Problemem jaki pozostał są rany po dziurawicy,a właściwie obawiam się o jedną która jest umiejscowiona koło jamy gębowej gdzie cały czas jest w ruchu i tu może być problem z wygojeniem. Parametry wody są cały czas takie same ph-6,2,gh-7,kh-1,no3-10,no2-0 temp.29st. Pokarm- serce wołowe własny mix z czosnkiem szpinakiem i witaminami,spirulina,szpinak,sałata,dobrych marek suche pokarmy.Ryba pływa już w ogólnym,nie wykazuje niepożądanych zachowań i ma się dobrze,oprócz ww dziury w okolicach jamy gębowej,która nie pozwala jej jeść, rzadko kiedy coś skubnie.Czy ktoś miał podobny problem? Proszę o wskazówki. Zdjęcia https://plus.google.com/u/0/photos/114950013851726368461/albums/5991789096566118241 |
_________________ WyobÂraźnia jest ważniejÂsza od wieÂdzy, poÂnieważ wieÂdza jest ograniczona.
 |
|
|
|
 |
porlock

Imię: Tomasz
Pomógł: 2 razy Wiek: 42 Dołączył: 21 Lis 2012 Posty: 646 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2014-03-17, 17:13
|
|
|
Ja Ci powiem ze przyczyna braku apetytu ta dziura raczej nie jest, może być jego skutkiem co najwyżej.
O ile mi wiadomo .. to dziurawca jest spowodowana brakiem odpowiednich elementów odżywczych w pokarmie, lub problemami z jego przyswajaniem, pasożytnicze infekcje układu pokarmowego uszkadzają błonę śluzowa co utrudnia lub uniemożliwia wchłanianie substancji odżywczych, co w konsekwencji prowadzi do pojawienia się ubytkiów na skórze które ochoczo zasiedlają inne pasożyty, i robią się dziury.. |
Ostatnio zmieniony przez porlock 2014-03-17, 17:18, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
 |
Ĺukasz [Usunięty]
|
Wysłany: 2014-03-17, 17:45
|
|
|
Wygląda na to, że pozostała już tylko blizna, inaczej byłaby różowo-czerwona i opuchnięta ta rana, a nie wygląda na taką.
A jak ryba nie je, tzn, że ma coś jeszcze w sobie. |
Ostatnio zmieniony przez 2014-03-17, 17:58, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
gruberyby

|
Wysłany: 2014-03-17, 18:04
|
|
|
Tak wchłaniają dopóki są wiciowce, potem powinna zacząć jeść więcej a dziury zabliźnić się..Zadziwia też fakt że jedząc tak mało jest ruchliwa,nie płoszy się i brzuch ma normalny, jest dorosła więc mniej pokarmu potrzebuje ale wg mnie za mało zjada, a zależy mi na tym żeby jadła bo chce jej dostarczyć witamin, chyba że jak kolega pisze rany są zabliżnione, czyli takie już zostaną?? mnie przeraża ta dziura. Kurcze zawsze u hodowców brałem i były zdrowe, tą kupiłem w sklepie, sprzedawca zapewniał że od hodowcy, cena i pośpiech zgubiły mnie |
_________________ WyobÂraźnia jest ważniejÂsza od wieÂdzy, poÂnieważ wieÂdza jest ograniczona.
 |
|
|
|
 |
gruberyby

|
Wysłany: 2014-03-17, 18:08
|
|
|
nie ma nic w sobie bo badałem kilka razy kupę mikroskopem,dostała dosyć chemii więc też może nie jeść tak szybko |
 |
|
|
|
 |
adamn

Imię: Adam
Pomógł: 66 razy Wiek: 66 Dołączył: 19 Lis 2012 Posty: 7460 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2014-03-17, 21:13
|
|
|
Ja ryba ma tyle czasu dziury to dalej jest chora.
Jak leczy się na oko i lekami na pryszcze to jest jak jest.
Jak jesteś z Wrocławia to czemu nie podwieziesz ryby celem badania mikroskopem.
Jak piszesz posta to możesz go EDYTOWAÄ - prawa góra a nie iść na ilość.
Adam |
_________________ "Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł" Albert E.
 |
|
|
|
 |
gruberyby

|
Wysłany: 2014-03-18, 20:16
|
|
|
Rybę oglądałem pod mikroskopem, miała wiciowce których dopiero co się pozbyłem,dopiero od kilku dni pływa w ogólnym, ile czasu ma dziury nie mam pojęcia,bo kupiłem niedawno, jak zniszczyłem pasożyty to i dziury niedługo powinny się zabliźniać.A pomijając nie mam pojęcia gdzie mógłbym ewentualnie z rybą podjechać w celu badania, sam za wiele nie wiem na temat mikroskopu, paletki hoduję od 8 m-cy, wcześniej hodowałem inne łatwe rybki. Porażką dla mnie była niewiedza na temat tego gatunku, kupiłem ryby zarażone przywrami,tasiemcami itp bez kwarantanny poszły do baniaka i zaczęły się problemy, kilka dobrych miesięcy leczenia. Na dzień dzisiejszy zdawać by się mogło że są zdrowe, jedzą i trą się, są ruchliwe, oprócz tej ostatnio nabytej. |
 |
|
|
|
 |
jurasiga

Imię: JURAS
Pomógł: 10 razy Wiek: 47 Dołączył: 20 Lis 2012 Posty: 1682 Skąd: Turek
|
Wysłany: 2014-03-18, 20:30
|
|
|
Masz adama wiec do niego wal jak w dym pytaj na priv o adres i gnaj podmjejskim |
_________________ Pozdrawiam Juras |
|
|
|
 |
adamn

|
Wysłany: 2014-03-18, 21:47
|
|
|
gruberyby napisał/a: | Witam.Mam pytanie. Jak skutecznie wyleczyć rany(dziury) po przebytej dziurawicy. Kilka miesięcy temu zbyt szybko,bez obejrzenia nabyłem 16 cm. |
i
gruberyby napisał/a: | Rybę oglądałem pod mikroskopem, miała wiciowce których dopiero co się pozbyłem,dopiero od kilku dni pływa w ogólnym, ile czasu ma dziury nie mam pojęcia,bo kupiłem niedawno, |
coś kręcisz
a gdzie podjechać? NO to ja nie wiem, gdzie i z kim się kontaktować jak Ty nie wiesz to kto ma widzieć.
Adam |
_________________ "Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł" Albert E.
 |
|
|
|
 |
gruberyby

|
Wysłany: 2014-03-18, 23:12
|
|
|
Myślę że chodzi tu o Pana, więc jeżeli istnieje taka możliwość to proszę o odpowiedź gdzie i kiedy mógłbym podjechać z rybą. Z góry serdeczne dzięki. Czekam na odpowiedź na priv. Pozdrawiam. |
 |
|
|
|
 |
gruberyby

|
Wysłany: 2014-03-19, 10:43
|
|
|
Niedawno znaczy właśnie 3 mce temu, i nic nie kręcę, ryba kupiona była już z dziurami, więc nie wiem ile czasu je ma. |
 |
|
|
|
 |
adamn

|
Wysłany: 2014-03-19, 12:45
|
|
|
dla mnie niedawno to jak wczoraj czy kilka dni. Precyzja wypowiedzi. Nie pisz posta za postem a używaj EDYCJI z prawej na górze. Telefon masz na priva i dzwoń.
Adam |
 |
|
|
|
 |
|
 |
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
|
|
 |
DiscusForum.adamn.pl: forum dyskusyjne o dyskowcach |
 |
|
Strona wygenerowana w 0,02 sekundy. Zapytań do SQL: 11 |
|
|