Grzybobranie |
Autor |
Wiadomość |
adamn
Imię: Adam
Pomógł: 66 razy Wiek: 65 Dołączył: 19 Lis 2012 Posty: 7466 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2013-10-11, 11:42 Grzybobranie
|
|
|
Aż dziw jeszcze, że nie ma takowego tematu. By to nadrobić pokaże to co wczoraj mnie spotkało na niewinnym wyjeździe do lasu. Pogoda ostatnio nie rozpieszczała i deszczu nie było ale ostatnie 3 noce ciepłe. W efekcie kilkadziesiąt prawdziwków zdrowych jak drzewa pod którymi rosły. Można powiedzieć polana z prawdziwymi i rodzinne spotkanie. I kilkaset a może więcej podgrzybków znajdowanych głównie w mchach i we wrzosach. O dziwo nie było prawie wcale grzybów na igliwiu bo ściółka jak wiór sucha. Ale ogólnie grzbiet boli do dzisiaj i gimnastyka za darmo. A na jajecznicę zebrane ostatnio maślaki twarde ale obierania z błony ... fee. Reszta grzybów sucha i czysta bo zawsze na miejscu to robię w czasie zbierania. Robota w przetwarzanie i gotowanie w sosie i zalewie do 23.30 była.
Lubię grzyby w sosie, occie czy pomidorach. Jak też jaki dodatki do sosów czy zup i bigosu. Dbam o linię.
Adam |
_________________ "Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł" Albert E.
|
|
|
|
|
Więcek
Pasjonat
Imię: Piotrek
Pomógł: 1 raz Wiek: 46 Dołączył: 20 Lis 2012 Posty: 346 Skąd: Głogów
|
Wysłany: 2013-10-11, 13:05
|
|
|
Ja ostatnio pojechałem "po" a nie "na" grzyby. Efekt był taki że trafiły się maślaki. Wydajność moja to było 15 litrów na 10 min i wiaderko pełne. Razem z moją babcią po 30 minutach nie było w co zbierać. |
_________________ ''Nie dyskutuj z idiotą bo najpierw sprowadzi Cie do swojego poziomu a później pokona doświadczeniem,,
A.Einstein. |
|
|
|
|
gfar
Imię: Paweł
|
Wysłany: 2013-10-11, 16:21
|
|
|
Ja miałem jutro jechać, ale zdrowie troche chwiejne i cynki z lasu niepomyślne- sucho u nas na wiór od czerwca. Momentami tylko wysypy prawdziwków po mrzawkach bywały, a podgrzybka jeszcze brak totalny. |
|
|
|
|
vkrzych
Imię: Krzysztof
|
Wysłany: 2013-10-11, 16:45
|
|
|
Ja z Gieniem byłem wczoraj. Wracaliśmy zadowoleni z tego wypadu |
|
|
|
|
Michurb
Michurb
Imię: Michał
Wiek: 42 Dołączył: 21 Lis 2012 Posty: 131 Skąd: Słupca-Golina
|
Wysłany: 2013-10-11, 19:57
|
|
|
Ja w tym roku pobiłem swój rekord i przyniosłem masę podgrzybków Zdjęć nie mam ale to było na rzuty a ja sobie wypadów do lasu nie żałowałem |
_________________ Pozdrawiam Michał Urbaniak
Musi być źle ,aby później było dobrze |
|
|
|
|
adamn
|
Wysłany: 2013-10-12, 07:43
|
|
|
vkrzych napisał/a: | Ja z Gieniem byłem wczoraj. Wracaliśmy zadowoleni z tego wypadu |
ciekawe w jakim stanie? A już wiem wczoraj Giencol miał urodziny starcze
Adam |
_________________ "Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł" Albert E.
|
|
|
|
|
Więcek
Pasjonat
|
Wysłany: 2013-10-12, 09:38
|
|
|
adamn napisał/a: | ciekawe w jakim stanie? | Zazdrośnik |
_________________ ''Nie dyskutuj z idiotą bo najpierw sprowadzi Cie do swojego poziomu a później pokona doświadczeniem,,
A.Einstein. |
|
|
|
|
gienierator
Imię: Eugeniusz
Pomógł: 4 razy Wiek: 59 Dołączył: 20 Lis 2012 Posty: 894 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2013-10-12, 10:21
|
|
|
adamn napisał/a: | urodziny starcze |
Tylko nie starcze , młodzieniaszku.
Jak ja mogłem wyglądać jak na III zm. musiałem iść???
Odp. Jak zaszyty.
pozdro.... |
|
|
|
|
Dun
Imię: Marek
Pomógł: 1 raz Wiek: 42 Dołączył: 20 Lis 2012 Posty: 388 Skąd: Otwock
|
Wysłany: 2013-10-12, 10:25
|
|
|
Takie psiaki z dzisiaj |
|
|
|
|
MichałG
Wiek: 35 Dołączył: 01 Lut 2013 Posty: 105 Skąd: Skierniewice
|
Wysłany: 2013-10-12, 12:47
|
|
|
To może i ja się pochwalę. Poszedłem u babci z dziewczyną do lasu i poniżej widać rezultaty
i "Gdzie jest Nemo?" w wersji grzybowej:
|
_________________ Chwilowe zawieszenie zabawy z Dyskowcami. |
|
|
|
|
darek-J [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-10-12, 14:53
|
|
|
U mnie dzisiaj wycinka opieniek na ogrodzie |
|
|
|
|
adamn
|
Wysłany: 2013-10-12, 17:34
|
|
|
Jak się chodzi z dziewczyną do lasu to nie dziwota, ze takie rezultaty. Ciągle się trzeba schylać i najlepiej jak się jej palcem pokazuje gdzie grzyb rośnie a wtedy są takie efekty jak tu Opieńki dobre twarde ze śmietaną na maśle.
A Nemo grzybowy to chyba każdy wie gdzie jest
UWAGA dla tych co będą zbierali a się nie znają:
- 1 metoda zrywania grzyba to wykręcanie całego trzonu grzyba (nóżki) z gruntu zalecana wtedy, gdy jesteśmy niezbyt pewni jaki to grzyb
- 2 metoda to przycięcie nożem grzyba (nogi) tuż przy ziemi.
Są tacy co też same kapelusze ścinają a resztę zostawiają co jest marnotrawstwem natury.
Adam |
|
|
|
|
|
MichałG
Wiek: 35 Dołączył: 01 Lut 2013 Posty: 105 Skąd: Skierniewice
|
Wysłany: 2013-10-12, 18:27
|
|
|
adamn napisał/a: | Jak się chodzi z dziewczyną do lasu to nie dziwota, ze takie rezultaty. Ciągle się trzeba schylać i najlepiej jak się jej palcem pokazuje gdzie grzyb rośnie a wtedy są takie efekty jak tu |
No akurat moja M zbiera naprawdę dobrze.. jak nie lepiej ode mnie Oboje uwielbiamy chodzic na grzyby, ale czasu trochę mało niestety.
adamn napisał/a: |
Są tacy co też same kapelusze ścinają a resztę zostawiają co jest marnotrawstwem natury.
Adam |
Mnie to wręcz irytuje jak widzę same trzonki, a jeszcze bardziej jak widzę pocięte grzyby. No niestety nic się na to nie poradzi raczej. Ma to jedną zaletę - jak widać pocięte grzyby to trzeba obejść dokoła i prawie zawsze się coś znajdzie |
_________________ Chwilowe zawieszenie zabawy z Dyskowcami. |
|
|
|
|
Więcek
Pasjonat
|
Wysłany: 2013-10-14, 08:26
|
|
|
A tutaj coś co wydaje się nierealne.
http://www.liveinternet.r.../post280435671/ |
A.Einstein. |
|
|
|
|
adamn
|
Wysłany: 2013-10-14, 11:17
|
|
|
Czemu nierealne? Jak koło Czarnobyla to wszystko większe i więcej. Wystarczy tylko trafić tam, gdzie nikogo nie było przez tydzień jak w Polskich lasach. Też takie widoki się trafią. No może nie na drodze ale zawsze coś koło tego. No i nie w takiej skali. Ale w jednym miejscy można się nie przemęczyć tylko trzeba wiedzieć gdzie
Adam |
|
|
|
|
|
|