Granulat sera dla dyskowców |
Autor |
Wiadomość |
Andrzej B
dyskowce.com.pl
Imię: Andrzej
Wiek: 46 Dołączył: 08 Sty 2013 Posty: 107 Skąd: gościcino
|
Wysłany: 2014-01-05, 16:07 Granulat sera dla dyskowców
|
|
|
Cześć. Mam do was pytanie. Karmiłem cały czas paletki miksami mięsnymi różnistymi. Ostatnio mi się skończyły mixy a że święta nie chciało mi się robić. Nalazłem stare płatki sery i dałem rybką. A że moje prosiaki jedzą wszystko to jadły i jadły a ja sypałem i sypałem. Po 2 dniach u kilku brzuchy jak balony i problem z pływaniem. Jak naciskam im na bok tylko słychać syk. Czy mieliście coś takiego? Oczywiście przestałem karmić i chcę im głodówkę zrobić z 24h. |
Ostatnio zmieniony przez Andrzej B 2014-01-05, 16:08, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Ĺukasz [Usunięty]
|
Wysłany: 2014-01-05, 16:35
|
|
|
Jak mają coś z kichami, czy w kichach, to je po suchy zawsze przytka i rozedmie. |
|
|
|
 |
Andrzej B
dyskowce.com.pl
|
Wysłany: 2014-01-05, 16:45
|
|
|
tylko już mają problemy z pływaniem i to mnie martwi. I to spotkało najbardziej żarłoczne palety w zbiorniku Może podnieść temperaturę to trawienie przyśpieszy? |
|
|
|
 |
.at [Usunięty]
|
Wysłany: 2014-01-05, 16:55
|
|
|
Miałem kiedyś podobny przypadek . U mnie pomogło podniesienie temperatury i absolutny brak karmienia . Unikam karmienia granulatem "na noc" . |
|
|
|
 |
adamn

Imię: Adam
Pomógł: 66 razy Wiek: 66 Dołączył: 19 Lis 2012 Posty: 7462 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2014-01-07, 13:50 Re: Granulat sera dla dyskowców
|
|
|
Andrzej B napisał/a: | Nalazłem stare płatki sery i dałem rybką. |
pokarm stary pewnie spleśniały spowodował fermentację i zapalenie jelit. Możliwe też działanie robali trzecich. Nic nie dawaj do żarcie ze dwa dni. Jak objawy nie ustąpią to mamy problem.
Adam |
_________________ "Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł" Albert E.
 |
|
|
|
 |
Andrzej B
dyskowce.com.pl
|
Wysłany: 2014-01-07, 20:06
|
|
|
Dwie z trzech już doszły do siebie brzuchy zmalały do normalnych rozmiarów. Nie dam głowy uciąć ale chyba te które masowałem............ (jak to dziwnie brzmi masować ryby po brzuchu) Jedna natomiast miała brzuch jak balon i się męczyła i ledwo dyszała agonalnie rzucając się. Nie mogłem na to patrzeć i poszła do zamrażarki. Jutro sekcje zrobię jak dzieci nie będzie.............Pisał Adam że spleśniale. Na oko nic nie widać ale z rok stały otwarte . Ĺťeby granulatem tak ich wypchało to jestem w szoku. Nie pewnie się czuję teraz. Chyba zacznę namaczać na chwilkę przed wrzuceniem do zbiornika granulat. Faktem jest że ostatnio miały taki apetyt że karmione były nawet 8 razy dziennie. Chyba przesadziłem z karmieniem. Trzeba było max 3-4 razy im dać jeść i nie patrzeć że ciągle chcę jeść. |
|
|
|
 |
adamn

Imię: Adam
Pomógł: 66 razy Wiek: 66 Dołączył: 19 Lis 2012 Posty: 7462 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2014-01-07, 20:19
|
|
|
Masowanie dobra rzecz nawet jak woda w brzuchu ryby się znajduje. Niekiedy w tylnym odcinku powstaje zator i trudności w wydalaniu.
Adam |
_________________ "Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł" Albert E.
 |
|
|
|
 |
porlock

Imię: Tomasz
Pomógł: 2 razy Wiek: 42 Dołączył: 21 Lis 2012 Posty: 646 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2014-01-08, 10:13
|
|
|
Czasem mam tak z neonkami, właśnie gdy karmiłem granulatem dyski (czego już od kilku lat nie robie), biedny neonek czasem chwycił taka granulkę a ona mu w brzuchu pęczniała, później pływał po powierzchni do góry brzuchem i wyglądał agonalnie, a po 2-3 dniach wszystko wracało do normy, miałem tak kilka razy, później przed podaniem wsypływałęm granulat do szklanki i moczyłem go tam w wodzie z akwarium co praktycznie rozwiązało problem a od kąd zaprzestałem kamienia granulatem nigdy się już nie powtórzyło.
Generalnie granulaty sa bardzo zdradliwe. |
Ostatnio zmieniony przez porlock 2014-01-08, 10:15, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
|