DiscusForum.adamn.pl Strona Główna  
      FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Zaloguj     

Poprzedni temat «» Następny temat
Granulat sera dla dyskowców
Autor Wiadomość
Andrzej B 
dyskowce.com.pl

Imię: Andrzej
  Wysłany: 2014-01-05, 16:07   Granulat sera dla dyskowców

Cześć. Mam do was pytanie. Karmiłem cały czas paletki miksami mięsnymi różnistymi. Ostatnio mi się skończyły mixy a że święta nie chciało mi się robić. Nalazłem stare płatki sery i dałem rybką. A że moje prosiaki jedzą wszystko to jadły i jadły a ja sypałem i sypałem. Po 2 dniach u kilku brzuchy jak balony i problem z pływaniem. Jak naciskam im na bok tylko słychać syk. Czy mieliście coś takiego? Oczywiście przestałem karmić i chcę im głodówkę zrobić z 24h.
Ostatnio zmieniony przez Andrzej B 2014-01-05, 16:08, w całości zmieniany 1 raz  

Łukasz
[Usunięty]

Wysłany: 2014-01-05, 16:35   

Jak mają coś z kichami, czy w kichach, to je po suchy zawsze przytka i rozedmie.

Andrzej B 
dyskowce.com.pl

Wysłany: 2014-01-05, 16:45   

tylko już mają problemy z pływaniem i to mnie martwi. I to spotkało najbardziej żarłoczne palety w zbiorniku ;-) Może podnieść temperaturę to trawienie przyśpieszy?

.at
[Usunięty]

Wysłany: 2014-01-05, 16:55   

Miałem kiedyś podobny przypadek . U mnie pomogło podniesienie temperatury i absolutny brak karmienia . Unikam karmienia granulatem "na noc" .

adamn 

Imię: Adam
Wysłany: 2014-01-07, 13:50   Re: Granulat sera dla dyskowców

Andrzej B napisał/a:
Nalazłem stare płatki sery i dałem rybką.

pokarm stary pewnie spleśniały spowodował fermentację i zapalenie jelit. Możliwe też działanie robali trzecich. Nic nie dawaj do żarcie ze dwa dni. Jak objawy nie ustąpią to mamy problem.
Adam

Andrzej B 
dyskowce.com.pl

Wysłany: 2014-01-07, 20:06   

Dwie z trzech już doszły do siebie brzuchy zmalały do normalnych rozmiarów. Nie dam głowy uciąć ale chyba te które masowałem............ :-P (jak to dziwnie brzmi masować ryby po brzuchu) Jedna natomiast miała brzuch jak balon i się męczyła i ledwo dyszała agonalnie rzucając się. Nie mogłem na to patrzeć i poszła do zamrażarki. :-( Jutro sekcje zrobię jak dzieci nie będzie.............Pisał Adam że spleśniale. Na oko nic nie widać ale z rok stały otwarte :evil: . Ĺťeby granulatem tak ich wypchało to jestem w szoku. Nie pewnie się czuję teraz. Chyba zacznę namaczać na chwilkę przed wrzuceniem do zbiornika granulat. Faktem jest że ostatnio miały taki apetyt że karmione były nawet 8 razy dziennie. Chyba przesadziłem z karmieniem. Trzeba było max 3-4 razy im dać jeść i nie patrzeć że ciągle chcę jeść.

adamn 

Imię: Adam
Wysłany: 2014-01-07, 20:19   

Masowanie dobra rzecz nawet jak woda w brzuchu ryby się znajduje. Niekiedy w tylnym odcinku powstaje zator i trudności w wydalaniu.
Adam

porlock 

Imię: Tomasz
Wysłany: 2014-01-08, 10:13   

Czasem mam tak z neonkami, właśnie gdy karmiłem granulatem dyski (czego już od kilku lat nie robie), biedny neonek czasem chwycił taka granulkę a ona mu w brzuchu pęczniała, później pływał po powierzchni do góry brzuchem i wyglądał agonalnie, a po 2-3 dniach wszystko wracało do normy, miałem tak kilka razy, później przed podaniem wsypływałęm granulat do szklanki i moczyłem go tam w wodzie z akwarium co praktycznie rozwiązało problem a od kąd zaprzestałem kamienia granulatem nigdy się już nie powtórzyło.

Generalnie granulaty sa bardzo zdradliwe.
Ostatnio zmieniony przez porlock 2014-01-08, 10:15, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu